Kvinnorna som leder golfens OS-satsning

OS-medaljer är målet när Svenska Golfförbundet skapar en ny organisation för sin elitsatsning som ska ge framgångar i OS 2016 och 2020. Det blir två kvinnor som ska leda satsningen: Petra Lindström och Katarina Vangdal. Den nya organisationen träder i kraft den 1 januari 2011.

OS-medaljer är målet när Svenska Golfförbundet skapar en ny organisation för sin elitsatsning som ska ge framgångar i OS 2016 och 2020. Det blir två kvinnor som ska leda satsningen: Petra Lindström och Katarina Vangdal. Den nya organisationen träder i kraft den 1 januari 2011.

Svenska Golfförbundet förändrar sin idrottsavdelning, allt i syfte att lyckas ännu bättre på de internationella tourerna och inte minst att försöka vinna medaljer vid de olympiska spelen i Rio de Janeiro 2016. Arbetet inleddes redan under sommaren, då en grupp inom elitutveckling tillsammans med SGF:s generalsekreterare Gunnar Håkansson lade upp målet att skapa en vass organisation inom hela elitspåret.

Ansvarig för satsningen blir Petra Lindström, verksamhetsansvarig, samt Katarina Vangdal, head coach, den senare i en roll som i andra idrotter kan jämställas med förbundskaptenens. Utöver dessa ingår en rad tränare och ledare på olika nivåer, samtliga med den kompetens som krävs för att nå de uppsatta målen.

Organisationen presenterades för första gången vid det golfting som nyligen ägde rum, och som samlade ordföranden från golfens 21 distrikt samt representanter för Svenska Golfförbundet.

- Syftet är att skapa en tydligare samverkan mellan det som sker i den yppersta toppen på proffsnivå och koppla detta till det som sker inom forskning och utveckling. Vidare att ta fram kravprofiler och presentera en utvecklingstrappa som visar de olika stegen som finns i golfen, från lovande talang till fullfjädrat proffs. En del i vår nya satsning blir att jobba närmare våra herr- och damproffs samt deras nätverk, ge dem olika sorters stöd och påbörja arbetet mot OS. Den nya organisationen kommer därför ha ett nära samarbete med SOK, säger Petra Lindström som fram till årsskiftet har rollen som elitutvecklare i Svenska Golfförbundet.

- Katarina Vangdal är vald för den stora kompetens hon har inom elitgolf på högsta nivå, hennes coachuppdrag inom elitgolf under 15 år samt hennes personlighet som ledare för coacherna inom landslaget, Swedish Golf Team. Målet att nå internationella framgångar på högsta nivå och ansvaret för Svenska Golfförbundets OS-satsning hamnar därför under Katarinas ledning, säger Lindström.

Katarina Vangdal är född i Finspång där någon form av idrottande var en självklarhet för henne.

- Bordtennis var min första idrott, men jag började spela golf som 13-åring på Finspångs golfbana som vid den tiden bestod av nio hål. Jag tyckte golf var så kul att jag till slut inte hade tid till att fortsätta med bordtennisen utan valde att satsa bara på golf, säger Katarina Vangdal

Vangdal kom med i flicklandslaget 1985. 1990 valde hon att bli proffs och blev tidigt intresserad av instruktion och coaching, ett intresse som bara ökade. Hon har genomgått golfens högre tränarutbildning (HTU). 1994 började hon arbeta på Svenska Golfförbundet 1994 som assistent till flicklandslaget, 1998 tog hon som coach hand om damlandslaget och var kvar på förbundet fram till 2007.

Tre år senare är hon tillbaka i Svenska Golfförbundet igen.

- Jag fick frågan om det var som att gifta om sig med samma man. Jag tycker inte det känns så, även om jag roas av liknelsen. Den nya organisationen och sättet att arbeta på mot spännande mål tilltalar mig. Vi ska jobba mer aktivt med våra bästa professionella spelare och deras nätverk vilket vi absolut bör göra, särskilt för att kunna bidra med kompetens och stöd till yngre lovande spelare, säger Katarina Vangdal.

- Vi är bortskämda i Sverige med bra spelare som presterar på allra högsta nivå men det är ingen självklarhet att det alltid ska vara så. Dessa spelare har gjort och gör ett hårt jobb för att vara konkurrenskraftiga i en så tuff miljö. Vi behöver spetsa vår verksamhet och hålla hög kvalitet på det vi gör. Konkurrensen och nivån på spelare i dag är mycket hög. Det är viktigt för Sverige som golfnation att vi har spelare som är med i Ryder Cup, Solheim Cup, vinner på tourerna, och så vidare.

Att golfen fått olympisk status spelar också in:

- Det kommer ställas helt andra krav på oss vilket bara gynnar idrotten golf. En OS-medalj betyder mycket och det är häftigt att unga killar och tjejer i dag kan få drömma om och jobba för att ta en medalj i ett OS. Jag ser fram mot att vara med på den resan.

Svenska Golfförbundets idrottsavdelning består från och med den 1 januari av de två verksamhetsområdena Elit- och spelarutveckling under ledning av Petra Lindström, samt Tävling- och idrottsutveckling under ledning av Ingemar Nyman. Det samlade ansvar för Svenska Golfförbundets idrottssatsning har generalsekreterare Gunnar Håkansson.

Bildtext: Petra Lindström (stående) och Katarina Vangdal ska ringa in golfens OS-stasning. Foto: Björn Andersson.

För mer information:

Petra Lindström, chef, Elit- och spelarutveckling:
08-622 15 54, petra.lindstrom@golf.se

Katarina Vangdal, tillträdande Head Coach:
0768-48 42 01, katarinavangdal@telia.com

Gunnar Håkansson, generalsekreterare:
08-622 15 25, gunnar.hakansson@golf.se