En klassiker på PGA-banan

PEAB PGA Open är namnet på det anrika svenska PGA-mästerskapet, som för andra året i rad avgörs på PGA:s mäktiga anläggning i skånska Bara. Precis som i fjol är det Links Course som tas i bruk.

PEAB PGA Open är namnet på det anrika svenska PGA-mästerskapet, som för andra året i rad avgörs på PGA:s mäktiga anläggning i skånska Bara. Precis som i fjol är det Links Course som tas i bruk.

När tävlingen i fjol avgjordes var banan helt ny och mästerskapet – då för både herrar och damer – det första testet på den påkostade anläggningen. Spelarna var mycket nöjda och herrsegraren hette Alexander Björk. Han hade vinnarscoren sju under par efter att ha satt ett prydligt banrekord på 65 slag andra dagen.

- Nu har banan fått mogna ett år och den är ännu bättre än i fjol, säger PGA-chefen Mikael Sorling.

PGA of Sweden National är en 36-hålsanläggning med banorna Links Course och Lakes Course. Mannen som skapat de båda mästerskapsbanorna är amerikanen Kyle Phillips, som även står bakom bland annat Kingsbarns i Skottland.

Även om de svenska PGA-banorna inte ligger vid kusten så är Links Course en bana med tydlig linkskaraktär.

- Eftersom det handlar om linksgolf är det vinden som sätter svårighetsgraden. Nu har det regnat mycket här i Skåne den senaste tiden, men den kommer ändå att spelas lång. Jag tror spelarna får en tuff uppgift, säger Mikael Sorling.

Det svenska PGA-mästerskapet initierades redan 1932, då som Dunlop Cup. Från början var det en tävling för våra instruktörer men mästerskapet utvecklades på 1980-talet till en permanent tourtävling med ständigt stigande prissumor.

Bland dem som blivit svenska PGA-mästare genom åren finns Anders Forsbrand (1982), Vijay Singh (1988) och Niclas Fasth (1993).

PEAB PGA Open är den tolfte tävlingen på herrarnas Nordea Tour 2010. Kvar att spela är sedan Krone Golf Tours Open i Danmark (23-25 september) innan det är dags för Helsingborg Golf Open by Volkswagen, den stora tourfinalen för herrar och damer på Vasatorp 30 september-2 oktober. Då ska de 30 bästa spelarna på Nordea Tour Ranking för herrar spela om en prissumma på 450.000 kr.

Efter elva spelade Nordea Tour-tävlingar toppas rankingen av stockholmaren Wilhelm Schauman, som numera representerar thailändska Black Mountain.

Schauman kommer till PGA of Sweden National den här veckan med ambitionen att ta sin tredje seger för året och hålla undan på Nordea Tour Ranking för i första hand Björn Åkesson, Barsebäck, och Viktor Almström, Viksjö, som är de närmaste utmanarna om slutsegern på touren.

PEAB PGA Open spelas över 54 hål torsdag-lördag (16-18 september) med en prissumma på 400.000 kr.

Pressansvarig för tävlingen:
Mikael Sorling
070-858 40 01
ms@pgasweden.com

Allmänna frågor om
Nordea Tour hänvisas till:
Louise Permelin
VD Svenska Golftourerna
08-622 15 64
louise.permelin@golf.se

Följ Nordea tour på www.nordeatour.se eller via facebook och twitter.

En kort film om Nordea Tour