Favoriterna höll hela vägen

Barsebäcks damer tog sin fjärde raka seger och Kvarnbys herrar sin andra raka, när Lag-SM avslutades på Barsebäck. Kvarnby har lett tävlingen sedan tävlingen startade i onsdags, medan Barsebäck ryckte förbi både Halmstad och Delsjö på torsdagen.

Barsebäcks damer tog sin fjärde raka seger och Kvarnbys herrar sin andra raka, när Lag-SM avslutades på Barsebäck. Kvarnby har lett tävlingen sedan tävlingen startade i onsdags, medan Barsebäck ryckte förbi både Halmstad och Delsjö på torsdagen.

Kvarnbys seger var aldrig hotad, laget vann med 14 slag före tvåan Barsebäck G&CC och trean Finspångs GK. Jens Dantorp var den som angav tonen, gick i sista bollen och hade en stabil rond på par, vilket imponerade i de tuffa vindarna och med de svåra flaggplaceringar som gäller på Masters Course. Flaggorna stod för övrigt exakt så som de gjorde finalvarvet på Scandinavian Masters i fjol. Endast Björn Åkesson i Barsebäck lyckades prestera en rond på par, och enda ronden med röda siffror hade Nicklas Glans i Borås, ett under par.

Coachen för Kvarnby Benny Jönsson betonar den harmoni och glädje som finns i det unga laget. Han ger följande betyg till den kvartett som spelade alla fyra ronderna:

Viktor Mikaelsson: Har missat två fairways under hela veckan, är stabiliteten själv från tee och har verkligen imponerat.

Fredrik Christensen är kanske lite av lagets ålderman, han har tagit ett stort steg framåt och betyder mycket med sin klokhet.

Gustav Åkesson hamnar ibland lite i skuggan av sin bror Björn i Barsebäck, är fortfarande något orutinerad men den här veckan har han fått det mesta att stämma.

Jens Dantorp är en klippa som alltid levererar!

Jönsson pratar gärna om Kvarnby-andan, att spelarna trivs och har roligt tillsammans vilket blir särskilt värdefullt när det drar ihop sig till lagspel:

- Att unga spelare söker sig till vår klubb måste betyda att det finns något som många uppskattar här, funderar Jönsson. Gemenskap, trivsel, samvaro. Och att det finns möjlighet att utvecklas med sin golf.

Jonas Edlund tränar laget, han är inne på samma linje:

- Vi hade som målsättning inför veckan att vara topp sex, att ta medalj vore en skräll som vi inte ens talade om. Men den sammanhållning de här killarna visat upp säger allt. De har burit varandra framåt och uppåt. Ända fram till guldet.

- Det finns en stor utvecklingspotential hos de här killarna. De är duktiga på att lösa, men kan bli mycket bättre. Min roll som tränare är att alltid försöka vara tillgänglig och åtkomlig, säger Edlund

Barsebäcks uppvisning
Om Kvarnby möjligen haft försiktiga förväntningar, var läget annorlunda hos hemmalaget på damsidan, Barsebäck. Efter en något trög första dag har det varit gasen i botten i dagarna tre, ingen har varit i närheten av att knappa in på Barsebäck-kvartetten som bjudit publiken på en uppvisning i hur golf ska spelas. Segermarginalen till Delsjö GK blev hela 28 slag.

Johan Andersson, som varit coach under veckan, och dessutom tränar Caroline Hedwall, Marianne Andersson och Nadja Bjärenstam, förklarar sin roll i framgången:

- Det är mitt första guld, de tre tidigare tävlingarna har det varit andra som haft den här rollen. Det jag är mest imponerad av under den här veckan är hur tjejerna är jäkligt duktiga på att spela spelet golf. Det är detta som jag hoppas inspirerar hela vägen ner, till våra andra talanger i klubben som tränar och sliter bakom det här laget, säger Andersson

Även Barsebäck gick runt på fyra spelare.

- Att vi endast skulle använda fyra spelare var något som växte fram. Dag ett och två var laget hugget i sten, därifrån skulle vi se vad som händer. Vi har hela tiden haft en öppen dialog om lagets sammansättning, alla har fått säga sitt, säger Andersson. 

Caroline och Jacqueline Hedwall har varit med om att vinna alla fyra damgulden som klubben nu har. Caroline är lagets klippa och även i sista dagens singelspel levererade hon en stark score på två under par, något ingen annan klarade av i de byiga vindarna.

- Det har varit en kanonvecka, en perfekt laginsats och alla har spelat superbra golf. Själv är jag betydligt mer nöjd med dagens singelspel än det i torsdags.

- Det är alltid lika roligt att vinna ett guld, jag vill inte sätta detta framför något annat, sa Caroline Hedwall som närmast laddar för damernas British Open som avgörs på Royal Birkdale i Skottland.

Avslutningsvis kan det vara intressant att sätta Lag-SM i ett historiskt perspektiv.

Ågestas herrar toppar maratontabellen klart, har vunnit Lag-SM nio gånger sedan 1975. Tolv gånger har Kristianstads damer vunnit, varar tio år i rad mellan åren 1992 till 2001.

Följande klubbar tvingas lämna Elitserien och får inte delta i Lag-SM 2011: Bollnäs, Bråviken, Gräppås, Gävle, Strömstad och Västerås på damsidan. Ale, Göteborg, Karlstad, Katrineholm och Uppsala på herrsidan.

Spelplatsen 2011 är ännu inte fastställd.