Dubbla framgångar lyfter golfen

Richard S Johnson i Sverige, Carl Pettersson i Kanada. Söndagens svenska "dubbelseger" på de två största herrtourerna är en imponerande och ovanlig företeelse. Det har endast hänt en gång tidigare.



Richard S Johnson i Sverige, Carl Pettersson i Kanada. Söndagens svenska "dubbelseger" på de två största herrtourerna är en imponerande och ovanlig företeelse. Det har endast hänt en gång tidigare.

Svensk golf är i toppform. På amatörsidan blev det nyligen seger i Lag-EM för damer, herrarna var i final i EM mot England och seniorerna vann sitt Europamästerskap. I söndags tog Richard S Johnson hem segern i Nordea Scandinavian Masters på Europatouren och Carl Pettersson stod som segrare i RBC Canadian Open på den amerikanska PGA-touren.

Endast en gång tidigare har det inträffat att svenska proffs vunnit samtidigt på PGA-touren och Europatouren. Det var 2008, även då med svensk seger i SAS Scandinavian Masters på hemmaplan genom Peter Hanson på Arlandastad och Carl Pettersson tog hem Wyndham Championship på andra sidan Atlanten.

– Sverige är ett av få länder som kan visa upp spelare av högsta klass i alla kategorier, proffs eller amatörer, ungdomar eller seniorer. Den senaste tidens framgångar och det faktum att golf fått olympisk status och debuterar i Brasilien 2016 betyder mycket för vår sport. Det ska bli spännande att följa fortsättningen på den här satsningen, säger Ingemar Nyman, idrottschef på Svenska Golfförbundet.

Sommaren har sett svenska golftävlingar av hög klass, inte minst på den svenska Nordea Tour (för spelschema se http://www.golf.se/Tavla/Nordea-Tour/).

Nordea Scandinavian Masters på Bro Hof fick en perfekt avslutning med dramatik och svensk segrare. Upplösningen följdes av 472 000 personer i SvT, enligt MMS. Lag-EM för herrar på Österåker och Lag-SM på Barsebäck är två andra tävlingar som genomförts med hög klass och fått medial uppmärksamhet.

Närmast väntar fortsatta svenska framgångar på hemmaplan i en högklassig Europatävling för funktionshindrade på Söderby 2-3 augusti samt Match-SM på Österåker 17-21 augusti.

– Sedan ser vi förstås fram emot VM för amatörer i Argentina i höst där vi ska försvara guldet på damsidan, avslutar Ingemar Nyman.

För mer information:

Idrottschef Ingemar Nyman, tel 08-622 15 15, 070-483 22 72. E-post: ingemar.nyman@golf.se
Kommunikationschef Roger Andersson, 070-634 50 12. E-Post: roger.andersson@golf.se