Haeggman på Nordea Tour

Joakim Haeggman, trefaldig europatourvinnare och Sveriges förste Ryder Cup-spelare, är det stora affischnamnet när Nordea Tour den här veckan fortsätter med Fredrik Jacobson Masters by Telenor på Forsgårdens GK.

Joakim Haeggman, trefaldig europatourvinnare och Sveriges förste Ryder Cup-spelare, är det stora affischnamnet när Nordea Tour den här veckan fortsätter med Fredrik Jacobson Masters by Telenor på Forsgårdens GK.

40-årige Joakim Haeggman, som vunnit tre gånger på Europatouren och som numera har Challenge Tour-status, har gått skadad i åtta veckor. Det är skälet till att han varit osynlig i resultatlistorna efter 32:a-platsen i Qatar (Europatouren) i vintras.

- Jag fick en liten spricka i en kota och har inte kunnat träna eller tävla sedan 23 mars, berättar Joakim.

- Nu har jag i alla fall kunnat slå några hinkar och jag vill komma igång med tävlandet. Därför har jag bestämt mig för att spela de kommande tre tävlingarna på Nordea Tour. Sedan hoppas jag vara redo för Europa igen. Jag får fortfarande spela en hel del ET-tävlingar, men kommer också att tävla på Challenge Tour. Tävlingsgnistan finns kvar, hälsar Joakim.

Haeggman har fått ett ”wild card” till Kungsbacka och kommer förutom tävlandet att hålla en clinic för sponsorerna i samband med Pro Am-tävlingen. Han är också inställd på att spela Söderby Masters (3-5 juni) och Sturup Park Masters hosted by Peter Hanson (10-12 juni).

Från Kungsbacka till Forsgården
Det var i fjol som kungsbackasonen och PGA Tour-spelaren Fredrik Jacoboson valde att kliva in som värd för en svensk tourtävling för såväl damer som herrar. Premiärupplagan avgjordes på ”Fiddes” hemmabana Kungsbacka GK och blev en succé.

Eftersom det från början bestämts att Fredrik Jacobson Masters by Telenor ska cirkulera mellan tre Kungsbacka-klubbar kommer tävlingen i år att avgöras på Forsgårdens GK, en klubb som på 1990-talet två gånger stod värd för Scandinavian Masters. Nästa år är det Vallda G&CC:s tur att välkomna Nordea Tour-eliten.

Fredrik Jacobson Masters by Telenor är den andra Nordea Tour-tävlingen för året i båda klasserna. För herrarna är det den första på svensk mark. Förra veckans premiär ägde rum i Danmark med Willis Masters i Hornbaek, ett samarrangemang med danska Ecco Tour. Överlägsen segrare blev norrmannen Marius Thorp, med svenskarna Joakim Rask, Salem, Fredric Sundberg, Delsjö, och Marcus Palm, Kungsbacka på delad andraplats.

Damerna inledde Nordea Tour-säsongen med PayEx Invitational på Visby. Där gick segern något överraskande till Elin Andersson från Eskilstuna.

I Fredrik Jacobson Masters by Telenor är startfälten begränsade till 72 herrar och 63 damer.

Båda klasserna innehåller hela Nordea Tour-eliten. Herrtävlingen kryddas förstås med Joakim Haeggmans närvaro. Smålänningen har under en följd av år haft stora framgångar i europatoppen och blev 1993 den förste svenske Ryder Cup-spelaren.

Även i damklassen finns det spelare med tunga internationella meriter. Lotta Wahlin, Landeryd, har vunnit två och Johanna Westerberg, Kallfors, en gång på Ladies European Tour.

Miljön i fokus
Fredrik Jacobson Masters by Telenor är en tävling som redan i fjolårets premiärupplaga satte miljön i fokus. Då ordnades en miljömässa i ett tält som rests vid första tee.

- I år går vi ett steg längre och arrangerar en miljödebatt på torsdagen (27 maj) med en rad prominenta gäster, berättar tävlingsledaren Hans Bratt.

Temat för debatten är ”Golf i det hållbara samhället” och målsättningen är att ge en ”allsidig belysning av golfens balansgång nu och i framtiden mellan samhällsnytta och ökade krav på låg miljöpåverkan med fokus på klimatförändringen”.

Debatten leds av Katarina Gårdfeldt, föreståndare för Göteborgs miljövetenskapliga centrum vid Chalmers och Göteborgs Universitet.

Att miljöfrågorna hamnar under lupp just den här veckan är en händelse som ser ut som en tanke. Forsgårdens GK är tillsammans med Ljunghusens GK en av de svenska klubbar - av totalt sju i världen - som certifierats av Golf Environment Organization (GEO) för sitt miljöarbete.

Fredrik Jacobson Masters by Telenor avgörs 27-29 maj (torsdag-lördag) över 54 hål. Herrarna gör upp om totalt 250 000 kronor, i damklassen är potten 200 000 kronor.


Pressansvarig för tävlingen:
Hans Bratt
Tävlingsledare
hgmb@telia.com
072-225 96 61

Allmänna frågor om Nordea Tour hänvisas till:
Louise Permelin
VD Svenska Golftourerna
louise.permelin@golf.se
08-622 15 64

Följ Nordea tour på www.nordeatour.se eller via facebook och twitter.

En kort film om Nordea Tour finns här:
Nordea Tour Film