Spelet golf har lockat svenskar i över 150 år. Vi måste säkerställa att det går att spela i 150 år till. Det här är en idé för att värna en mångfald av golfbanor över hela Sverige.

Ska en klubb kunna ha ett obegränsat antal medlemmar med aktivt Golf-ID? Det är en fråga Golfsverige tillsammans ska besluta om. Detta efter en växande oro över att antalet greenfeemedlemskap ökat explosionsartat på ett fåtal klubbar.

108833 medlemskap

Fem dominerande klubbar

Fem av Sveriges tio största klubbar samlar nästan 20 % av medlemskapen. Det motsvarar 120 svenska medianklubbar. (Statistik från 2024.)

Ingen geografisk koppling

Två tredjedelar av medlemmarna i dessa fem golfklubbar bor i ett annat distrikt än sin hemmaklubb. Många har ingen relation med klubben och spelar inte på sin hemmabana.

Vid förbundsmöteshelgen 2024 presenterade Svenska Golfförbundet (SGF) en idé om att införa ett maxtak för antalet aktiva Golf-ID på en klubb. Under fjärde kvartalet 2024 ska SGF diskutera idén med alla golfklubbar på distriktens olika höstmöten. Hoppas vi ses där!

Idén i korthet

  • Syfte: Möjliggöra finansiering av svenska golfbanors löpande drift och nyinvesteringar på kort och lång sikt, samt värna kvalitet på idrottslig verksamhet.

  • Varför: I Sverige är det vi golfspelare som finansierar driften av våra golfbanor. Finansieringen är nu hotad av en stor koncentration greenfeemedlemskap hos ett fåtal golfklubbar, ofta utan geografisk koppling.

  • Hur: Införa ett maxtak för antalet aktiva Golf-ID på en klubb baserat på antal golfbanor: 2 800 Golf-ID per 18 hål och 1 400 Golf-ID per 9 hål. Fem klubbar når det taket i dagsläget.

  • När: Om förbundsstyrelsen lägger fram idén som förslag till förbundsmötet, och om Golfsverige då beslutar om införande, skulle det kunna nå full effekt 2026.

Bakgrund – ett Golfsverige i förändring

2024 slår Golfsverige nytt medlemsrekord. Tillsammans har våra 445 golfklubbar över 561 000 aktiva medlemskap. Över 80 000 fler än för tio år sedan.

Men bakom ökningen står en stark koncentration av greenfeemedlemskap på ett fåtal klubbar, ofta utan geografisk koppling eller relation till bana eller verksamhet.

Koncentration av medlemskap

De 10 största klubbarna samlar lika många medlemmar som de 246 minsta, och står för 84 procent av den totala ökningen sedan 2015. Denna koncentration skapar utmaningar kring finansieringen av golfbanor runtom i Sverige. Siffror från 2024.

Utveckling antal medlemskap i de 10 största golfklubbarna

Staplarna visar antalet medlemskap i de tio största klubbarna 2015, 2019 (före pandemin) 2021 (det tidigare rekordåret) och 2024. På tio år har de ökat med nästan 77 000. Samtidigt är medianklubben i princip oförändrad – gått från 857 till 867 medlemmar sedan 2015.

Fem dominanter

Av de tio största klubbarna är det fem som särskiljer sig genom volym och struktur. De har tillsammans över 108 000 medlemskap och majoriteten av medlemmarna bor på annan ort.

Jämfört med förra rekordåret 2021 har dessa fem klubbar tillsammans ökat med +42 300 medlemmar netto. Samtidigt har övriga 439 klubbar minskat med -38 300, och 19 av 21 golfdistrikt har tappat medlemmar sedan 2021.

Om den här trenden fortsätter kommer det att skapa problem och konsekvenser för både klubbar, spelare och Golfsverige i stort. Det är bakgrunden till SGF:s idé om ett maxtak för antal aktiva Golf-ID.

Fördjupning

  1. Bakgrund: Golfbanornas finansiering är hotad
  2. Det är vi golfspelare som betalar vad det kostar att driva golfbanor och golfverksamhet i Sverige. Inte kommunerna eller ”någon annan”. Därför har vi medlemsavgifter, spelavgifter och greenfee.

    Många privata aktörer – klubbar, bolag, entreprenörer och privatpersoner – gör stora egna insatser för att hålla spelet levande. Ingen i Sverige blir rik på att ”sälja golfspel”.

    Medlemsfinansiering med tillkommande greenfeespel tillämpas av alla golfklubbar och golfbolag. Fasta årliga intäkter är en förutsättning. Ingen kan leva på att enbart sälja greenfee.

    Denna kollektiva medlemsfinansiering har tjänat oss väl. Den gör det möjligt att spela golf i Sverige till en rimlig kostnad, och gjort golfen till en av de allra största sporterna i Sverige.

    Nu är denna finansieringsmodell för första gången utmanad på allvar.

    De senaste åren har vi sett en explosionsartad ökning av antalet greenfeemedlemskap hos ett fåtal aktörer som säljer aktiva Golf-ID i obegränsat antal, utan geografisk koppling eller relation till bana eller verksamhet.

    Finansieringen av banor runt om i Sverige blir allt svårare när medlemmar lämnar för ett fåtal greenfeeklubbar i främst Stockholm. Statistiken visar också att minskningen av fullvärdiga medlemskap på klubbarna inte kompenseras genom ökade greenfeeintäkter.

  3. Problembeskrivning: Golfsverige har växt, men främst hos några få
  4. Den positiva medlemsutvecklingen under coronapandemin har hållit i sig. 2024 slogs ett nytt medlemsrekord med över 561 000 medlemskap.

    Tillväxten av medlemmar har dock inte varit jämnt fördelad över Sveriges 445 golfklubbar och golfbolag. Cirka 280 tappade medlemmar under 2024, medan ett fåtal aktörer har ökat kraftigt.

    Utvecklingen går snabbt åt fel håll. Aktiva Golf-ID säljs i obegränsat antal, utan koppling till bana eller verksamhet. Även till nybörjare som ofta har behov av stöd.

    En övervägande majoritet av medlemskapen hos de största aktörerna är greenfeemedlemskap med låga årsavgifter. Produkten man säljer är i praktiken ett aktivt Golf-ID, som ger möjlighet att spela på alla banor och kunna registrera handicap.

    Dessutom har den lokala rekryteringen ersatts av nationell rekrytering. Majoriteten av medlemmarna på de fem största klubbarna bor inte i närheten av sin hemmabana.

    Om denna trend fortgår undergräver det möjligheten att nu och på sikt finansiera golfbanorna i Sverige.

    Det äventyrar drift och utveckling, och medlemmarna kan uppleva försämrad kvalitet på verksamhet, service och tillgänglighet till starttider.

  5. Möjlig lösning: Maxtak för antalet aktiva Golf-ID per klubb
  6. En golfklubb i balans bygger på att medlemmarna kan få starttider. Ett oändligt antal Golf-ID på en och samma klubb motsvarar inte den mängd spel klubben kan erbjuda.

    Att sälja Golf-ID bör därför inte vara en obegränsad kvantitetsekonomi. Det behöver grunda sig i en kvalitetsekonomi, baserat på klubbens önskade nivå på idrottsverksamhet och golfbanedrift.

    SGF:s idé är att bryta trenden där en aktör kan registrera ett obegränsat antal aktiva medlemmar. Detta genom att införa ett maxtak för aktiva Golf-ID per golfklubb, baserat på antal hål.

    Maxtaket är lagt med utgångspunkt i vad som är rimligt ur ett kvalitets- och tillgänglighetsperspektiv. Det påverkar i dagsläget totalt fem av Sveriges 445 golfklubbar (1 %).

    Beräkningsmodellen ger ett totalt maxtak på cirka 1,2 miljoner aktiva Golf-ID i Sverige. 2024 fanns drygt 523 000 aktiva Golf-ID. Det finns alltså ett stort outnyttjat kapacitetsutrymme.

    Maxstaket lämnar helt till golfklubbarna att besluta om sin egen prissättning och eventuella egna medlemstak. Det gynnar ett mångsidigt och brett utbud av medlemskapsformer i Golfsverige.

  7. Syfte och mål: Finansiering av banor och högre kvalitet på idrottsverksamhet
  8. Huvudsyftet med maxtaket för Golf-ID är att värna golfbanorna. Att möjliggöra finansiering av svenska golfbanors löpande drift och nyinvesteringar på kort och lång sikt.

    Maxtaket kan också ge förutsättningar för en högre idrottslig kvalitetsnivå, som möter de förväntningar en enskild medlem ska ha av en golfklubb eller ett golfbolag ansluten till SGF. 

    För vem ska fostra och ta hand om golfspelarna när de inte har någon tillhörighet till en lokal klubb? Till exempel vad gäller tillgänglighet till golfspel och starttider, idrottsverksamhet, handicaprevision, Grönt Kort och medlemsservice.

    Andra önskvärda effekter är att idén också ska främja och skapa förutsättningar för:

    • Nya prissättningsmodeller på klubb

    • Mer medlemsspel

    • Fler medlemmar

    • Hemvändare

    • Kvalitet i idrottsverksamheten

    • Nya golfbanor i tätbebyggelse

Den konkreta idén – så här skulle det fungera

Det här är en idé. Om det blir ett konkret förslag från SGF:s styrelse kan förbundsmötet 2025 besluta om att införa ett maxtak för antalet aktiva Golf-ID på en klubb. 

  • Maxtaket för en klubb baseras på antal golfbanor och hål på anläggningen. Det föreslås bli 2 800 aktiva Golf-ID per 18 hål och 1 400 per 9 hål.*

  • Detta regleras via GIT – en klubb kan inte ha fler medlemmar med aktiva Golf-ID än maxantalet tillåter.

  • Om en klubb/ägare driver flera banor/anläggningar inom ett GDF räknas det totala antalet hål samman. Exempel 27-hål: 2 800 + 1 400 = totalt max 4 200 Golf-ID.

  • Om flera klubbar är knutna till en golfanläggning (kluster) får de fritt fördela maxantalet Golf-ID mellan sig.

* Talet är väl tilltaget och baseras på golfspelares genomsnittliga spelfrekvens och antal möjliga ronder på en genomsnittlig golfbana.

3 saker att notera

  • Fem av Golfsveriges 445 klubbar (ca 1 %) skulle ligga över maxtaket i denna beräkningsmodell.

  • Modellen ger ett totalt maxtak på cirka 1,2 miljoner aktiva Golf-ID i Sverige. 2024 fanns drygt 523 000 aktiva Golf-ID. Det finns alltså ett stort outnyttjat utrymme.

  • Maxtaket ska inte blandas ihop med golfklubbens eventuella egna medlemstak. Det kan vara – och är ofta – långt under vad SGF:s förslag till maxtak möjliggör.

Frågor och svar

Du kanske har en del frågor och funderingar kring denna idé. Här hittar du en del svar både för dig på golfklubben och för dig som spelare.

Golfklubbar

    1. Hur och varför har idén om maxtak för Golf-ID tagits fram?
    2. Under sommaren och hösten 2023 mottog Svenska Golfförbundet många inspel från klubbar om att något behöver göras. Beskrivningen av att koncentrationen av medlemskap leder till svåra utmaningar kring finansiering av drift och utveckling hos golfklubbarna har varit avgörande för att utreda möjligheterna.

      Även golfdistriktens representanter har skickat tydliga signaler om att en idé behövs.

      Tjänstemän på SGF ägnade en stor del av hösten 2023 åt att utreda frågan. Utgångspunkten var att hitta en modell för att värna golfbanorna runt om i Sverige, alltså vår spelplats.

      Det har varit viktigt att detta görs inom ramen för vad som är juridiskt korrekt och följer god föreningsanda, likabehandlingsprincipen och att Golfsverige verkar på en svensk marknad som i grunden ska vara fri och oreglerad.

      Förändringar som kommer av ett eventuellt beslut ska också vara rimliga, objektiva och förutsägbara.

      Idén presenterades första gången brett under förbundsmöteshelgen 2024, och diskuteras vidare med golfklubbarna på distriktens höstmöten i oktober–december 2024.

    3. Jag vill tycka till – hur och när kan jag göra det?
    4. Alla golfklubbar har möjlighet att komma med synpunkter och ställa frågor under det årliga höstmötet i ert golfdistrikt. Där deltar representanter från SGF för att bland annat diskutera idén om maxtak för Golf-ID.

      Inbjudan med tid och plats kommer från ditt golfdistriktsförbund (kan heta höstårsmöte, golfting eller ordförandekonferens), men här är de planerade datumen*:

      – Blekinge: 5 december
      – Bohuslän-Dal: 20 oktober
      – Dalarna: 16–17 november
      – Gotland: 12 november
      – Gästrike-Hälsinge: 9 november
      – Göteborg: 21 oktober
      – Halland: 19 oktober
      – Jämtland-Härjedalen: 23 november
      – Medelpad: 10 november (med Ångermanland)
      – Norr- & Västerbotten: 19 oktober
      – Skåne: 23 november
      – Småland: 26 oktober
      – Stockholm: 9 november
      – Södermanland: 26 oktober
      – Uppland: 23 november
      – Värmland: 26 oktober
      – Västergötland: 23 november
      – Västmanland: 19 oktober
      – Ångermanland: 10 november (med Medelpad)
      – Örebro Län: 7 november
      – Östergötland: 22–23 november

      * Med reservation för ändringar. Höstmötena anordnas av respektive golfdistriktsförbund. Vid eventuella frågor kring träffarna, kontakta ditt distrikt.

    5. Så SGF vill förbjuda billiga medlemskap?
    6. Golfsverige skulle fortsatt ha föreningsfrihet och fri prissättning. Syftet är att gynna golfbaneägare och därmed underlätta för att upprätthålla en mångfald av banor över hela Sverige.

      Alla golfanläggningar fortsätter att äga sin finansierings- och prissättningsmodell för den verksamhet man vill bedriva.

    7. Säger SGF alltså att golf är alldeles för billigt i Sverige?
    8. Koncentrationen av medlemskap är problematisk. Den försvårar möjligheten att finansiera vad det kostar att driva och utveckla banor och verksamhet på klubbar runt om Sverige.

      Idén innebär inte någon reglering av pris. Golfklubben upprätthåller fortsatt fri prissättning. Det som regleras är antalet aktiva Golf-ID på en klubb.

    9. Är det lagligt att påverka marknaden på det sätt ni vill göra nu?
    10. Ja, det är Svenska Golfförbundets bedömning. Högsta Förvaltningsdomstolen har tidigare gjort bedömningen att en begränsning av spelrätt är tillåtet, och samtidigt med ett behållande av allmännyttan med hänvisning till speltillgänglighet.

      Idén reglerar inte antalet medlemskap en golfklubb kan sälja. Istället, genom ett maxtak för antalet aktiva Golf-ID, regleras mängden spelrätter som kan säljas. Antalet golfbanor som klubben har utgör grunden för hur många Golf-ID klubben tilldelas.

    11. De som köper billiga medlemskap spelar ju mycket greenfee?
    12. Det är inte Svenska Golfförbundets bedömning baserat på data. Djupare analyser av dessa mönster pågår, men mycket pekar på att dessa spelare inte i markant grad spelar mycket greenfee. Det är en myt.

    13. Kan inte SGF sälja Golf-ID direkt till spelare i stället?
    14. Golfbana och golfklubb hör ihop. SGF tillhandahåller inte några golfbanor och ska vi spela golf behövs det golfbanor.

      Vi vill ideologiskt att alla i Sverige ska ha ett medlemskap i en golfklubb, inte i förbundet. Det regleras dessutom i RF:s stadgar att ett specialidrottsförbund ska ha föreningar som medlemmar, inte individer.

      Det är på golfklubben du kan spela, delta i verksamhet, utveckla din golf och bli en del av sociala sammanhang. Det är där verksamheten i Golfsverige bedrivs.

      Det löser heller inte finansieringsproblemen för golfklubbarnas bandrift om golfspelarna skulle vara ”medlemmar” i, eller betala någon typ av ”Golf-ID-avgift” till förbundet.

    15. Kan detta leda till att många lämnar golfen?
    16. Attraktionskraften till golf är stark. Vi har just slagit nytt rekord i antal medlemskap och viljan att få spela och utöva denna fantastiska idrott, på världens vackraste idrottsplats, är enorm.

      Vi tror att de allra flesta golfspelare som vill spela golf och ha ett aktivt Golf-ID även fortsatt kommer att hitta en golfklubb att vara medlem i, som passar deras ekonomi och förutsättningar.

    17. Varför gör ni detta först nu, är det inte redan för sent?
    18. SGF har genom åren försvarat den nuvarande modellen, alltså ingen reglering av antalet Golf-ID. Men nu har vi kommit till ett läge där koncentrationen har blivit för stor på ett fåtal klubbar. Utvecklingen går åt fel håll.

      Nu behöver vi därför se över vad som går att göra för att bidra till att jämna ut antalet greenfeemedlemskap över fler golfklubbar. Allt för att värna golfbanorna.

      Det kan skapa bättre förutsättningar för klubbar runtom i landet, genom bland annat hemvändareffekter.

      Med det sagt kommer denna idé inte automatiskt vara lösningen på alla golfklubbars problem. Klubben behöver fortfarande göra jobbet, genom att skapa bra verksamhet och erbjuda den kvalitet på bana och verksamhet som medlemmarna önskar. 

    19. Vad behöver vi som golfklubb göra?
    20. Än så länge är det långt kvar tills den här idén har blivit ett konkret förslag som ska beslutas på förbundsmötet 2025. Införandet kommer sedan inte vara helt genomfört förrän 1 januari 2026. 

      Men redan nu finns en del tips på saker ni kan göra för att förbereda er:

      1. Se över er prisstrategi och era medlemskapserbjudanden

      2. Se till att de presenteras på er hemsida på ett bra sätt så att nya medlemmar kan hitta till er

      3. Fundera över hur ert erbjudande når fram till möjliga medlemmar, en bra hemsida räcker inte

      Ta gärna dialogen med era rådgivare från SGF som kan bidra till ovanstående.

    21. Kommer det här verkligen att ge någon effekt?
    22. Inte utan att golfklubben anstränger sig. Rekrytering och verksamhet som leder till att spelaren utvecklas, tillsammans med vässad marknadsföring, behövs för att verkligen nyttja den möjlighet som modellen ger.

Golfspelare

    1. Jag spelar inte golf just nu, men vill ha kvar mitt Golf-ID och handicap
    2. Du förlorar inte din handicap eller ditt Golf-ID om du inte betalar medlemsavgift. Tar du en paus från golfen sparas ditt Golf-ID och din handicap.

      Om du återigen blir medlem i en golfklubb aktiveras ditt Golf-ID och alla funktioner i Min Golf – exempelvis möjligheten att boka starttider, registrera handicapronder och anmäla dig till tävlingar.  

    3. Hur vet jag om jag berörs?
    4. Det här är bara en idé. Blir det ett förslag och sen ett beslut berörs du tidigast hösten 2025, troligtvis först till säsongen 2026.

      Maxtaket beräknas inte påverka fler än 1 % av golfklubbarna och 10 % av golfspelarna i Sverige. Du kommer att få information i god tid om din golfklubb skulle vara en av de golfklubbar i Sverige som slår i taket.

      Vi är övertygade om att du i så fall kommer att kunna hitta en annan golfklubb att vara med i, som har ett medlemserbjudande som passar dig.

    5. Varför vill ni hindra mig från att ha ett billigt golfmedlemskap?
    6. Förslaget innebär inte en reglering av pris. Golfklubbar i Sverige kommer även fortsatt ha alla möjligheter att erbjuda ett brett utbud av medlemskapsformer med olika prisnivå.

    7. Min golfklubb är nog en av de som slår i taket. Var ska jag vara medlem?
    8. Om idén blir verklighet och du berörs finns det hundratals golfklubbar runt om Golfsverige där du kan vara medlem. Med detta kommer en flora av valmöjligheter kring verksamhet, karaktär på banor och pris. Vi är övertygade om du kommer att hitta ett medlemskap som passar just dig.

    9. Hur mycket av min medlemsavgift i golfklubben går till Svenska Golfförbundet?
    10. Det beror på om din klubb är en golfklubb eller ett golfbolag.
      Maximalt 268,25 kronor per år för en vuxen spelare.

      Här är klubbarnas årsavgifter till Svenska Golfförbundet 2024: 

      Medlemsavgift golfklubb
      182 kr per aktiv senior 22 år och äldre
      89 kr per aktiv junior 13–21 år
      0 kr per aktiv junior upp till 12 år

      SGF-avgift golfbolag
      202 kr per aktiv senior 22 år och äldre
      109 kr per aktiv junior 13–21 år
      0 kr per aktiv junior upp till 12 år. 

      GIT-avgift (klubbar och bolag)
      66,25 kr inkl moms per aktiv medlem från 13 år och uppåt.

      Mer om avgifter till SGF ➤

För mer information om denna idé

Porträttbild på Gunnar.
Porträttbild på Bo.
  • Bo Bengtsson
  • Biträdande generalsekreterare. Stabschef. Vice ordf Riksidrottsnämnden, sekreterare i förbundsstyrelsen.
  • Tel: 08-622 15 59