Här får du smarta tips på hur du kan vårda spelytorna, spela säkert och hålla ett bra tempo utan stress. Se filmerna och läs om hur du golfar schysst!

Fina spelytor, bra speltempo och säker golf bidrar till roligare spel för alla som befinner sig på golfbanan – medlemmar, gäster, banpersonal och andra. Här är sju korta filmer om hur du gör för att golfa schysst. Klicka på utfällningarna om du vill få fler tips.  

Laga nedslagsmärken

Lagar du ditt nedslagsmärke rätt återställs gräset inom ett dygn – medan ett olagat märke riskerar att bli kvar på greenen i flera månader. Se filmen om hur du gör för att hålla greenerna friska och jämna.

  1. Fler tips kring banvård
  2. I filmerna nedan får du tips om hur du lagar nedslagsmärken, lägger tillbaka uppslagna torvor i fairway, krattar i bunkern och vårdar hålkanterna. Här är ytterligare några saker att tänka på för att vårda spelytorna och minimera slitaget på gräset:

    Tänk på var du drar och ställer bagen

    Green, tee och foregreen är de mest känsliga gräsytorna på banan. Bär du din bag får du inte ställa eller lägga den på green. Om du har vagn till din bag får du inte dra vagnen vare sig på green, tee eller foregreen.

    En annan känslig yta är området mellan green och greenbunkrar. Om många går och kör golfvagn där slits gräset ner. Om du har vagn ska du alltid ta omvägen runt bunkern.

    Du kan stöta på skadade, leriga eller nysådda områden på banan. Var uppmärksam och gå hellre en omväg runt området för att inte göra mer skada.  

    Håll banan ren

    Det är inte schysst att slänga skräp på marken. Använd de papperskorgar och återvinningskärl som finns. Du kan alltid lägga skräp i bagen så länge, om du inte hittar någon papperskorg.

    Om du kör golfbil

    Golfklubben bestämmer och sätter upp regler för vem som får hyra och köra olika fordon på golfbanan. Klubben bestämmer också när och på vilket sätt körningen får ske.

    Golfbil, golfmoped, golfcykel och andra fordon riskerar att slita ännu mer på golfbanan än en golfvagn. Utöver att du ska följa samma generella regler som gäller för en golfvagn, har de allra flesta golfklubbar också detaljerade anvisningar och bestämmelser om hur körningen med ett fordon ska gå till.

    En del klubbar hänvisar till särskilda vägar, medan andra styr körningen med GPS så att körning på otillåtna partier inte är möjlig. Ofta är det skyltat, men du bör alltid fråga personalen på klubben vad som gäller innan du påbörjar körningen.

    Vilka bestämmelser som gäller för olika fordon beror på Transportstyrelsens klassificering (cykel, moped, fordon och så vidare). För att köra golfbil måste du ha B-körkort eller, om du har fyllt 16 år, förarbevis för terrängmotorfordon.

Lägg tillbaka torvor

Tillsammans kan vi hjälpas åt att hålla golfbanan i gott skick. För visst är det roligare att slå från fint gräs än att hamna i någon annans olagade torvuppslag? Slår du upp en torva med klubban, lägg tillbaka den och trampa till så växer gräset fast igen. 

Kratta bunkern rätt

Det är enklare att slå bollen från en jämn och välkrattad bunker. Så här gör du det schysst både för andra spelare och banpersonalen.

Var rädd om hålkanterna

Visst är det bra att kunna putta med flaggan i. Men ta ur flaggan innan du plockar upp bollen, så riskerar du inte att skada hålkanten.

Spara tid på green

I filmen nedan får du några smarta tips på hur du kan hålla ett bättre speltempo och spara tid på och runt green utan att behöva stressa på golfbanan.

  1. Fler tips kring speltempo
  2. Speltempo handlar inte om att du ska stressa, utan om hur du kan spela effektivare med hjälp av några enkla metoder. Här är tips på hur du kan hålla ett bra speltempo på banan.

    Var beredd

    Planera nästa slag i förväg, redan när du är på väg till din boll eller medan en annan spelare i bollen slår. Då ligger du steget före och är snabbare redo att slå ditt slag när det är din tur.

    Slå när du är klar

    Ett sätt att spara tid är att spela så kallad ”ready golf”, något som golfreglerna både tillåter och uppmuntrar. ”Ready golf” innebär att den som är klar att spela slår, oavsett vems boll som ligger längst ifrån hål. Kommunicera med varandra så att ni gör det på ett säkert och ansvarsfullt sätt.

    I matchspel gäller generellt att den som ligger längst ifrån hål ska slå, men enligt reglerna får du och din motspelare komma överens om att en av er får spela i fel ordning för att vinna tid.

    Hjälps åt att ta riktmärke

    Ta ett riktmärke om din eller någon annans boll landar utanför fairway. Det gör att ni har chans att hitta bollen snabbare. Berätta för de andra i bollen vilket riktmärke du tog, till exempel ett träd eller en buske. Då har fler koll om du skulle glömma bort.

    Hjälp dina spelkamrater att leta efter en boll som är borta. Leta systematiskt, men enligt reglerna inte längre än tre minuter.

    Slå en provisorisk boll

    Om du inte såg var bollen landade och du misstänker att den kan bli svår att hitta bör du alltid slå en provisorisk boll (se avsnittet Regler för golfspel). Det sparar tid, då du inte måste gå tillbaka och slå en ny boll från föregående plats om du inte hittar den ordinarie bollen.

    Släpp igenom snabbare spelare

    Om hålet framför är tomt och du märker att bollen bakom får vänta kan du och dina spelkamrater göra ett genomsläpp. Exempel på situationer då ni bör släppa igenom spelarna i bakomvarande boll:

    – om ni behöver leta boll
    – om de verkar hålla ett snabbare speltempo än er
    – om de är färre än er

    På och runt green

    Du kan spara tid på och runt green, bland annat genom att ställa bagen på rätt ställe och håla ut korta puttar direkt. Scorekortet fyller du i först när du kommit till nästa tee.

    Ta upp bollen och gå vidare när ”slagen är slut”

    Golfen går ut på att få bollen i hål. Men, du behöver inte alltid spela klart alla hål. Beroende på spelform kan du plocka upp bollen och gå vidare till nästa hål om du slagit för många slag eller om du förlorat ett hål. Det sparar tid och ger dig energi att lyckas bättre på nästa hål!

    Så här kan du tänka beroende på spelform:

    – Slaggolf: I slaggolf kan du max ha fem slag över par på varje hål. Du kan plocka upp bollen om du till exempel har slagit nio slag på ett par 4-hål utan att håla ut, och skriva 9 i scorekortet.

    – Poängbogey: Du kan plocka upp bollen om du märker att du kommer att få noll poäng på hålet (nettodubbelbogey).

    – Matchspel: Så snart en spelare vunnit ett hål kan ni båda plocka upp bollen och gå vidare till nästa. Du kan skänka ett hål till din motspelare när som helst. Exempelvis om du slagit tre bollar out of bounds medan din motspelare har slagit upp sin boll på green.

Spela säker golf

Både boll och klubba är hårda och rör sig med hög hastighet. Du behöver därför se till att ingen riskerar att bli träffad. Se filmen om hur du gör för att spela säkert.

  1. Fler tips kring säker golf
  2. Golfbollen kan uppnå höga hastigheter och de hårda klubborna svingas brett och med hård kraft. För att spela säkert måste du veta hur du ska agera i olika situationer.

    Var står du?

    Det är viktigt att ha ett säkerhetsavstånd när en annan spelare svingar för att inte riskera att bli träffad av klubba eller boll. Om du står nära den som ska slå, till exempel på tee, ställ dig ansikte mot ansikte i höjd med eller lite snett bakom spelaren.

    Tänk också på att följa bollen med blicken efter slaget. Den kan studsa tillbaka mot dig, till exempel om det finns ett träd nära spellinjen.

    När du slår

    En golfboll kan komma upp i höga hastigheter och orsaka stora skador om den träffar någon. Se till att spela med god säkerhetsmarginal till övriga på banan, så att ingen riskerar att träffas av vare sig klubba eller boll. Ropa "Fore!" vid minsta risk att en boll kan träffa någon. 

    Blinda slag

    På vissa hål kanske du inte ser landningsytan där din boll kommer att hamna efter att du slagit – så kallade ”blinda slag”. Då måste du säkerställa att inga andra personer befinner sig i det skymda läget innan du slår. Antingen kan du själv eller någon av dina spelkamrater gå fram och kontrollera att det är fritt.

    Bag i fairway

    Om du och övriga i bollen behöver leta boll i ett skymt läge, ställ gärna en bag synligt i fairway. Det signalerar till bollen bakom att ni är i närheten och att det inte är läge att slå. Om du själv ser en bag i fairway kan du ta det som ett varningstecken och vänta med att slå.

    Banpersonal har alltid företräde

    Det är Golfsveriges duktiga banpersonal som ser till att vi kan spela golf på välskötta banor i fantastisk natur. De måste kunna utföra sitt jobb på ett effektivt och säkert sätt. Om du möter banpersonal under ronden har de alltid företräde.

    Lokala regler eller föreskrifter

    Olika golfbanor har olika riskmoment. Därför kan det finnas en del lokala regler, ordningsföreskrifter och rekommendationer. Exempelvis en klocka att ringa i på skymda hål, som signalerar till bollen bakom att det är fritt att slå. 

    Håll koll i scorekortet eller banguiden och efter skyltar vid tee eller på banan. Ta reda på om det finns några särskilda bestämmelser innan du startar en rond.

    På drivingrangen

    Säkerhet är lika viktigt när du övar på rangen eller andra träningsområden. Se till att du har fritt svängrum när du svingar. Om du är på väg till rangen ska du hålla tillräckligt avstånd till de som slår.

    En del klubbar har även restriktioner kring vilka klubbor du får slå med på drivingrangen, eftersom det kan finnas risk att slå utanför rangeområdet.

    Farligt spel kan leda till avstängning

    Säkerhet på golfbanan är en mycket viktig fråga. Den person eller det föremål som träffas av en golfboll kan få allvarliga skador. Just därför är golfspelaren skyldig att förvissa sig om att det är riskfritt för omgivningen att slå slaget.

    Den golfspelare som varit vårdslös eller oaktsam och utsatt andra för farligt spel kan anmälas och bestraffas i form av tillrättavisning, böter eller avstängning upp till 24 månader.

    Har du varit med om en incident som skett på grund av farligt spel? Då kan du skicka in en anmälan. Läs mer och ladda ner blanketten här

Var rädd om banpersonalen

Det är banpersonalen som ser till att vi kan spela golf på fina och välvårdade banor. De har alltid företräde på banan. Så här gör du om du möter en banarbetare när du är ute och spelar.

Etik och moral

Golfens idé bygger på att vi är ärliga och sportsliga. I golf är du din egen domare och ser själv till att följa reglerna och räkna din score. Klicka nedan för saker att tänka på när du spelar tävling eller en handicapgrundande sällskapsrond.

  1. Tips kring etik & moral
  2. Räkna rätt

    Golf bygger på ärlighet och du ska själv hålla reda på dina slag på varje hål. Se till att du inte glömmer något slag på vägen, och lägg till eventuella pliktslag om du exempelvis behövt droppa, slagit out of bounds eller råkat bryta mot en regel. Fråga gärna dina medspelare i bollen om du är osäker.

    Hjälp till vid regelbrott

    De allra flesta regelbrott sker på grund av okunnighet. Därför är det bättre att du säger till innan någon råkar göra fel så att regelbrottet kan undvikas.

    Om du inte hinner ingripa ska du påpeka regelbrottet direkt, så att spelaren kan lägga till eventuella pliktslag till sin score och korrigera misstaget om det krävs enligt reglerna.

    Säg till om någon fuskar

    Om en spelare medvetet fuskar påverkas alla tävlande. Om det är uppenbart att en spelare fuskar, eller försöker fuska, är du skyldig att rapportera det till tävlingsledningen. 

    Fusk i golftävling kan leda till tillrättavisning, böter eller avstängning från golfspel i 1–24 månader.

    Att vara markör

    Att vara markör innebär att du ska intyga att en annan spelares resultat är korrekt. Det betyder att du ska hålla kolla på hur många slag spelaren slår och att denne spelar golf korrekt.

    En markör är bara relevant när du tävlar eller spelar en handicapgrundande sällskapsrond. Du behöver alltså inte en markör för att träna eller om du spelar för avkoppling.

    Ställ upp om du är anmäld

    Om du har anmält dig till en tävling är det ditt ansvar att ställa upp oavsett väder eller andra omständigheter, eller avanmäla dig till tävlingsledningen i god tid. Det kan ställa till det för andra om du inte dyker upp.

    Se också till att inte bryta en tävling som du påbörjat om du inte har ett giltigt skäl som skada eller sjukdom.

Hänsyn

Golf är en trivsam aktivitet där prat, skratt och glädje är naturligt. Själva slagen kräver dock koncentration och därför är det viktigt att vi visar hänsyn till varandra. Klicka nedan för tips om hur du agerar schysst på banan.

  1. Tips kring att visa hänsyn
  2. Tänk på ljudnivån

    Att vara tyst när dina spelkamrater i bollen ska slå är en självklarhet. Tänk också på att anpassa ljudnivån för att inte störa spelare på intilliggande hål.

    Stå still och tänk på din skugga

    Tänk på var din skugga faller. Den kan störa någon som ska slå eller putta. Stå också still medan andra spelare i närheten puttar eller slår, om du är i deras synfält.

    Gå inte i puttlinjen

    Undvik att gå i någon annans puttlinje, eftersom skoavtryck kan få bollen att studsa eller rulla ur en tänkt linje. Stå heller inte i en annan spelares förlängda puttlinje, bakåt eller framåt.

    Hjälps åt att titta och hitta bollen

    Det händer att vi tappar bort bollen och inte ser exakt var den landar. Du kan hjälpa övriga spelare i bollen genom att stå snett bakom och titta ordentligt efter bollen när de slår.

    Om bollen landar utanför fairway, ta ut ett riktmärke där bollen såg ut att hamna, till exempel ett träd, en buske eller en out of bounds-pinne. Hjälps åt att leta efter bollen – dock max tre minuter.

    Uppmuntra andra

    Att vara trevlig mot övriga i bollen och ge beröm vid bra slag är ofta uppskattat. Det bidrar till en trivsammare rond för alla. Psykningar eller att förstöra för andra spelare hör inte hemma i golfen.

    Tänk på att det inte är tillåtet enligt Regler för golfspel att ge andra spelare tips och råd kring klubbval eller spelstrategi under ronden.

Tack!

Om vi alla i Golfsverige hjälps åt att spela golf på ett schysst sätt – vårdar banan, håller ett bra speltempo och är rädda om varandra och banpersonalen – så kommer golfbanan att vara en ännu härligare plats att vara på.

Vill du lära dig mer om golfvett kan du logga in i Grönt Kort-webben och gå till avsnittet om golfvett. Där finns fördjupning om banvård, speltempo, hänsyn och säker golf. Du loggar in med samma uppgifter som du har till Min Golf. 

Är du engagerad i en golfklubb och vill använda filmerna ovan? Då kan du ladda ner dem här eller dela dem från spellistan på YouTube