Nyheter

Här hittar du senaste nytt samt artiklar från tidigare år, då Swedish Golf Tour var gemensam för damer och herrar.

  1. Alexandra Lennartsson: "Jag börjar hitta mer balans i livet nu"
  2. Swedish Golf Tour

    Alexandra Lennartsson: "Jag börjar hitta mer balans i livet nu"

    Alexandra Lennartsson tycker att både hon själv och damgolfen i stort är på väg uppåt.  "Det man har gjort med SGT det här året är skitkul, att vi får fler tävlingar och högre prispengar", säger hon inför Hinton Golf Open på Swedish Golf Tour.

    14 juni, torsdag förmiddag. Alexandra Lennartsson, Nyköpings GK, har just satt sig i bilen för att köra de drygt 50 milen från Nyköping ner till södra Skåne. 
    Där – på Hinton Golf Club, Sofiedal utanför Oxie strax öster om Malmö – spelas årets femte damtävling på Swedish Golf Tour; Hinton Golf Open by Dygnet Runt Städ (16–17 juni).
    Som resesällskap har Alexandra Lennartsson systrarna Hanna och Maria Roos, Upsala GK,  som hon rest mycket tillsammans med de tre vintrar hon spelat på Sunshine Tour nere i Sydafrika.
    – Jag har just fixat en sista grej med mitt andra jobb så vi kom iväg lite senare än det var tänkt, skrattar hon.
    Det andra jobbet är en säsongsanställning på Jogersjö camping utanför Nyköping. Den har hon haft i sju, åtta år.
    – Hur mycket jag jobbar beror på om det är tävlingsvecka eller inte, men denna har jag jobbat måndag, tisdag, onsdag och så var jag tvungen att ordna en sak i dag för nu är jag borta ända fram till midsommar. Det är ju storhelg för campingar och jag är tillbaka först på fredagen, säger Alexandra Lennartsson.
    Jo, efter Hinton Open går bilen vidare mot Skaftö Open, som spelas 20–21 juni.

    28-ÅRIGA ALEXANDRA Lennartsson har spelat två SGT-tävlingar i år.De två första. Hon blev sexa i Tegelberga Open och missade kvalgränsen i norska Nes Open. 
    När hon slutade college och kom hem för att bli proffs 2013 var planen att nå Europatouren inom två år. Alexandra Lennartsson har hållit till en hel del på Letas, undertouren till Europatouren, men de senaste säsongerna har det inte blivit så många tävlingar där.
    Det kom annat emellan.
    För tre år sedan gick hennes mamma bort. Det blev några tuffa år – men nu är hon sugen på golfen igen.
    – Ja, men det är fortfarande tungt och då är det svårt att hitta motivation på golfbanan, när det finns annat i tankarna. Men golfen har väl alltid känts som en, vad ska man säga … det kan vara skönt att åka ut ibland och rensa huvudet från andra saker. Funkar inte privatlivet så brukar det ofta avspegla sig i golfen också. De har varit bra spel till och från men det har blivit lite svackor. Det är vissa datum som är jobbiga att hantera, sådana saker … Jag börjar väl hitta mer balans i livet nu, säger hon

    I år är det fokus på Swedish Golf Tour?
    – Målet är att spela resten av tävlingarna i år. Jag får se hur jag känner  och hur formen känns, när det gäller kval till Europatouren. Jag har inte haft de pengarna som krävs för att åka iväg på ett kval för att sedan, om man får kortet, kanske bara få spela någon tävling, eftersom det sett ut som det gjort på LET. Det är jättetråkigt och det har väl varit en svacka för damgolfen, framför allt i i Europa, de senaste åren. Men det man har gjort med SGT det här året är skitkul, att vi får fler tävlingar och högre prispengar. Så det känns som att det är på väg uppåt, tycker jag.

     SGT har, som du säger, växt i år. Vad tycker du om att spela på touren?
    – Det är bra konkurrens. Det är bara att titta på de som vinner. Isabella Ramsay vann på Flommen och hon spelar ju annars på Europatouren och Letas. Det är det många av tjejerna som gör, så bra spelare finns det definitivt och det verkar också som att fler utländska spelare börjar hitta till tävlingarna. Sedan kanske damgolfen i Sverige börjar bli lite mindre för att det är svårt för många att få ekonomin att gå ihop riktigt om vi inte kan spela tävlingar hela året. Då kanske en del väljer att göra något annat i stället. Det är ju tråkigt men standarden på dem som tävlar är fortfarande hög.

    Formen då, du har inte tävlat på ett tag?
    – Jag tycker att träningarna har gått väldigt bra och spelet känns bra. Sedan ska man ju få ut det på tävlingsvarv också och inte bli för taggad utan försöka hålla en lugn nivå, säger Alexandra Lennartsson. 

    Bo Steffensen
    bo.steffensen@golf.se

      

    FAKTA, Hinton Golf Open by Dygnet Runt Städ

    Var: Sofiedal, Oxie
    När: 16–17 juni. 
    Hur: 54 håls slagspel (36 hål första dagen, 18 andra). Kvalgräns efter två rundor, 30 spelare plus delningar. 
    Prispengar: 100 000 kronor.

    Spelade tävlingar på Swedish Golf Tour, 2018:
    4–6 maj: Tegelberga Open (Filippa Möörk, Karlstad).
    21–22 maj: Nes Open, Norge (My Leander, AIK).
    25–26 maj: Carpe Diem Beds Open, Flommen (Isabella Ramsay, S:t Arild)
    29–30 maj: Carpe Diem Beds Trophy, Ljunghusen (Sara Kjellker, Ljunghusen)


    Hela tävlingsprogrammet 2018


    Swedish Golf Tour
    Svenska Golfförbundet har i år tagit över driften av SGT, den svenska proffstouren för damer och herrar. I år består damernas program av tretton tävlingar jämfört med nio förra säsongen.

     

  3. Morten Toft Hansen vinner svenska PGA-mästerskapen – ”Jag har svårt att ta in det”
  4. Swedish Golf Tour

    Morten Toft Hansen vinner svenska PGA-mästerskapen – ”Jag har svårt att ta in det”

    PGA Championship hosted by Ingelsta Kalkon är nu avgjort på Österlens Golfklubb – Djupadal. Segraren blev amatören Morten Toft Hansen som efter 69 avslutande slag kammade hem titeln med två slags marginal.

    Med ett slags ledning gick den danska amatören ut i ledarboll för ett par timmar sedan och det var aldrig en tvekan om att låta någon utmana honom om vinsten.

    ”Jag har svårt att ta in att jag faktiskt vunnit. Min säsong inleddes ganska mediokert med missade cutter. Förra veckan på NGL kom jag dock på femtondeplats vilket jag är nöjd med - och nu står jag här. Banan passade mitt spel väldigt bra den här veckan. Man behövde ha en bra ball-strike där ute och det hade jag.” berättar en strålande glad Morten efter prisutdelningen.

    Nu blickar han framåt mot fler tävlingar på Nordic Golf League men även en hel del amatörmästerskap. Som 360a på världsrankingen för amatörer finns det god chans att vi får se mer av 22-åringen.

    Bästa proffs i tävlingen blev danske Peter Launer Baek samt Martin Eriksson från Kårsta Golfklubb. Martin, som segrade i Pärnu Bay Golf Links Challenge för två veckor sedan, klättrar nu ytterligare på Nordic Golf League-rankingen och placerar sig därmed på åttonde plats.

    Österlens Golfklubb gjorde i år comeback på tourschemat. De var senast arrangörer 2016 men tog därefter en paus. Under veckan har det rört sig hela 70 funktionärer på klubben och hjälpt till med allt från att dela ut bananer till att vara forecaddies. Ett stort engagemang har visats upp och humöret har varit på topp hela veckan, något som verkligen fått spelarna att stortrivas. 

    Swedish Golf Tour rullar nu vidare mot Norge och Gamle Fredrikstad Open som spelas 19-21 juni. Innan dess är det även en NGL-tävling i Danmark, så det är fullt schema för proffsen.

    Resultat

    Bilder från dagarna

     

    Text och bild: Frida Bräster

  5. Dansk amatör i topp på Österlen
  6. Swedish Golf Tour

    Dansk amatör i topp på Österlen

    Dag två av tre i PGA Championship hosted by Ingelsta Kalkon är nu färdigspelad och det är rödvitt i toppen av leaderboarden.

    Det blev en mycket behaglig andradag på Österlens Golfklubb. Det blåste några fler sekundmeter än gårdagen men ändå knappt märkbart. Något som blivit en snackis bland klubbens medlemmar, som i princip aldrig spelat banan i dessa förhållanden.

    Inför finalvarvet är det danskt högst upp på leaderboarden, amatören Morten Toft Hansen från Hilleröd Golfklubb. Med en score på sju under par (-7) leder han med ett slag före danska kollegan Peter Launer Baek och Norges Markus Braadlie. På ensam fjärdeplats finner vi bästa svensk som är Fredrik Gustavsson från Karlstad Golfklubb. Han lämnade idag in ett bogeyfritt scorekort med tre fåglar på, totalt fem under par.

    En hel del verkade hitta spelet idag och tog en rejäl revansch på Djupadal. Robert Jonasson från Ulricehamns Golfklubb var en av dem och gjorde hela åtta birdies. Han avancerade därmed 102 (!) platser och klarade cutten med råge.

    Morgondagens final startar 08:40.

    Leaderboard

    Bilder från tävlingen

    Text och bild: Frida Bräster

  7. Rookien Tobias Ruth i ensam ledning efter första dagen
  8. Swedish Golf Tour

    Rookien Tobias Ruth i ensam ledning efter första dagen

    Onsjö GK:s Tobias Ruth, som gör sin första säsong på Swedish Golf Tour, har lagt sig i ledningen efter första dagen av PGA Championship hosted by Ingelsta kalkon.

    Tobias Ruth gick runt Djupadal på Österlens GK på 66 slag, fem under par.
    Därmed är han i ensam ledning inför andra dagens spel av PGA Championship hosted by Ingelsta kalkon.
    – Det är första gången jag spelade banan, men jag spelade den på rätt sätt. Några kompisar sa att det var svårspelat men jag kände inte det i dag. Jag slog bra drives och wedgarna satt nära pinnen, säger han.

    TOBIAS Ruth, som fyller 21 år den 19 juni, inledde säsongen med en seger i Abbekås på Future Series, nivån under Swedish Golf Tour.
    Detta är hans femte tävling på Nordic League, där SGT ingår, och starten har varit relativt blygsam; tre missade kvalgränser och en tjugondeplats.
    Nu är han alltså i ensam ledning.
    – Det är mitt andra år som proffs, men mitt första på Nordic league och det är klart att det kändes lite nytt i början. Jag var ändå i bra form i början av säsongen men det är lite annorlunda att tävla på den här nivån. Konkurrensen är tuff, de tidigare tävlingarna har ju vunnits på bra resultat, säger han.

    FÖR NÅGRA år sedan bytte Trollhättekillen Tobias från moderklubben Kobergs GK till Onsjö i Vänersborg. Han gillade deras ungdomssatsning och på klubben finns också bland andra bröderna Hagborg-Asp och – från den här säsongen – Per Längfors. Längfors som är sexa på NL-rankingen och redan vunnit en tävling i år.
    – Det är ju bara positivt för mig att han har bytt till Onsjö. Jag försöker lära mig så mycket som möjligt av honom. Han har ju erfarenhet från den här nivån, säger Tobias Ruth.

    Hur tänker du inför lördagen?
    – Jag funderar inte så mycket. Jag får försöka spela så bra jag kan även i morgon. Det är ju inte nu det avgörs, men det gäller att vara med även efter två dagar.

    Bo Steffensen
    bo.steffensen@golf.se

     

    FAKTA: 
    PGA Championship Hosted by Ingelsta Kalkon
    När: 
    8–10 juni.
    Var: Djupadal, Österlens GK.
    Hur: 
    156 spelare. 54 håls slagspel. Kvalgräns efter 36 (45 spelare plus delningar).
    Prispengar: 375 000 kronor.

      

    Följ tävlingen här

     
    Ranking SGT

    Ranking Nordic League


    Vid pressförfrågningar; kontakta presschef Bo Steffensen på bo.steffensen@golf.se eller 0705–62 40 92.

     

    Swedish Golf Tour
    Svenska Golfförbundet har i år tagit över driften av SGT, den svenska proffstouren för damer och herrar. Herrarnas tävlingsprogram består av femton tävlingar.
    Swedish Golf Tour ingår – tillsammans med danska Ecco Tour och tävlingar i Norge, Finland och Estland – i Nordic League. 
    Nordic League är nivån under Europatouren och Challengetouren. De fem bästa spelarna på rankingen vid säsongens slut får ett kort till Challengetouren nästa år. Tre vinster ger omedelbar Challengetour-status.

    Här är hela tävlingsprogrammet för Swedish Golf Tour 2018, herrar.

     

  9. Daniel Jennevret känner sig trygg: "Det är tålamod som gäller"
  10. Daniel Jennevret
    Swedish Golf Tour

    Daniel Jennevret känner sig trygg: "Det är tålamod som gäller"

    Daniel Jennevret har varit nära flera gånger under säsongen men inte fått till det hela vägen – ännu.  "Swedish Golf Tour fostrar väldigt bra med tanke på att det är så många bra spelare som är här", säger han inför PGA Championship på Österlens GK.

    Det är nationaldagskväll i Sverige när vi pratar med Daniel Jennevret. Han har jobbat, som instruktör, hela dagen med välgörenhetsprojektet Bris-golfen på hemmaklubben Vasatorp utanför Helsingborg.
    – Folk fick ge en valfri summa för lektionerna och alla pengar gick till Bris. Ett fantastiskt upplägg, säger han.
    Nästa stopp i Daniel Jennevrets golftillvaro blir Österlens GK. Swedish Golf Tour för herrar har hunnit till säsongen femte tävling – PGA Championship Hosted by Ingelsta Kalkon. Tävlingen spelas på Djupadal 8–10 juni.

    Swedish Golf Tour ingår i Nordic League (tävlingar i Sverige, Danmark, Norge, Finland, Tyskland och Estland) där de fem främsta på rankingen får ett kort till Challengetouren nästa år. Ett givet mål för Daniel Jennevret. Han har också börjat säsongen stabilt, haft segerchans i flera tävlingar men inte riktigt kunnat knyta säcken de sista nio.
    – Grejen är att jag har spelat väldigt bra de sista rundorna och jag har gett mig själv chansen i många tävlingar. Det är positivt, men jag har inte spelat tillräckligt bra de sista hålen. Fast jag har ändå blivit elva, nia ,sexa och trea … Jag är där och hugger hela tiden och det gäller att vara ganska lugn i båten nu och låta det hända när det händer. Det har jag varit bra på tidigare år så jag vet att jag löser de situationerna bra, säger han.

    FÖRRA veckan, i Danmark, låg Daniel Jennevret fyra under par den sista rundan med två hål kvar att spela. Han avslutade med två bogeys – och slutade trea, två slag efter segraren Jacob Glennemo.
    I SGT-premiären i Fjällbacka tog han sig runt på 68 slag den sista dagen, trots att han gick tre över de sista fem hålen och slutade delad nia.

    Har du analyserat varför det sett ut så där?
    – Nej, det kan man inte. Jag spelar en effektiv och bra golf. Är det tillfälligheter att de två bogeysarna kommer på slutet? Jag vet inte. Det har inte varit så tidigare så jag känner att jag inte behöver överanalysera det utan jag fortsätter att mala på som jag gjort. Spelet känns bra, jag tror det är en tidsfråga.

    28-ÅRIGE Daniel Jennevret har varit med på Swedish Golf Tour några år. Han blev tia på NL-rankingen 2015 och 2017. I år är det ”dags” att ta den där topp 5-platsen och klättra vidare ett trappsteg upp.
    – Det är klart att man är sugen på det. Jag spelade ju på inbjudningar ett år på Challenge. Jag fick bara sex starter men det var sex väldigt värdefulla starter för jag fick verkligen känna på vad som krävs och hur miljön är där ute. Självklart vill jag tillbaka. Jag vill vidare och jag känner mig redo. Samtidigt tror jag att ju mer man stressar de här sakerna, desto mindre är sannolikheten att det händer, säger han.

    DET VAR säsongen 2016 som Daniel Jennevret fick chansen att testa Challengetouren tack vare att Swedish Challenge i Katrineholm kom med på tourprogrammet. En arrangör får nämligen 50 wild cards som sedan kan bytas med andra länders tävlingar.
    För Daniel Jennevrets del blev det mest missade kvalgränser.
    – Jag gick igenom ganska mycket privat då som strulade samtidigt som golfen inte var lika bra som nu. Jag hade lite av ett mellanår statistiskt. Andra saker tog mycket energi och det gjorde sitt till, men det var ju en erfarenhet det också, säger han.

    Det svåra är egentligen inte att spela på Challengetouren, det svåra är att ta sig upp?
    – Absolut. Det är många som löser uppgiften när de väl är där men det är svårt att ta sig dit och vissa spelare tar sig inte ens dit. Men blir man topp fem på Nordiska Ligan så får man en otrolig boost med sig. Fast det är inte lätt. Det är mer eller mindre hundra spelare som slåss om de där fem platserna. 

    Hur ser du på tillvaron på Swedish Golf Tour?
    – Den är bra, det är inte alls en dum väg att gå. Det fostrar väldigt bra med tanke på att det är så enormt många bra spelare som är här. Mer eller mindre varje vecka … Det är gamla Challengetourspelare, det är folk som varit på högre nivåer som utbildar de som kommer upp och oss andra också. Det är bra tävlingar varje vecka och det ger jättebra möjligheter för dem som kommer ut plus de som försöker ta steget vidare.

    Vad är din styrka som spelare?
    – Skallen. Jag gillar när det hettar till. Och mitt järnspel är stabilt. Jag är en ganska stabil spelare rätt igenom. Jag har en ganska hög lägstanivå.

     Du måste nästan vinna en eller två tävlingar för att få ihop de poäng som krävs för en topp 5-plats?
    – Jag är rätt övertygad om att man måste ha minst en vinst. Fortsätter jag att spela stabilt så är allt möjligt, helt klart. Det handlar bara om tålamod. Jag känner mig optimistisk. Topp fem är mitt största mål med säsongen men samtidigt, jag har distans till det. Det jag gör just nu på golfbanan är ju någonstans rätt eftersom jag blir runt tionde plats hela tiden. Det är rätt tidigt på säsongen än så länge så det handlar om att fortsätta gnugga på.

    Bo Steffensen
    bo.steffensen@golf.se

      

    FAKTA:
    PGA Championship Hosted by Ingelstad Kalkon
    När: 8–10 juni.
    Var: Djupadal, Österlens GK.
    Hur: 156 spelare. 54 håls slagspel. Kvalgräns efter 36 (45 spelare plus delningar).
    Prispengar: 375 000 kronor.

      

    Följ tävlingen här

     
    Ranking SGT

    Ranking Nordic League

    Vid pressförfrågningar; kontakta presschef Bo Steffensen på bo.steffensen@golf.se eller 0705–62 40 92.

     

    Swedish Golf Tour

    Svenska Golfförbundet har i år tagit över driften av SGT, den svenska proffstouren för damer och herrar. Herrarnas tävlingsprogram består av femton tävlingar.
    Swedish Golf Tour ingår – tillsammans med danska Ecco Tour och tävlingar i Norge, Finland och Estland – i Nordic League. 
    Nordic League är nivån under Europatouren och Challengetouren. De fem bästa spelarna på rankingen vid säsongens slut får ett kort till Challengetouren nästa år. Tre vinster ger omedelbar Challengetour-status.

    Här är hela tävlingsprogrammet för Swedish Golf Tour 2018, herrar.

För frågor kontakta:

Sofia Pettersson