Nyheter

Här hittar du senaste nytt samt artiklar från tidigare år, då Swedish Golf Tour var gemensam för damer och herrar.

  1. LET-spelaren Lina Boqvist tungt namn i Johannesberg Open
  2. Swedish Golf Tour

    LET-spelaren Lina Boqvist tungt namn i Johannesberg Open

    Det blir ett starkt startfält i Johannesberg Open. En av flera Europatourspelare är Isabergs Lina Boqvist. "Det är skönt att få en genomkörare innan jag åker till Scottish Open", säger hon.

    Lina Boqvist gör sin fjärde säsong på Europatouren, LET, där hon just nu ligger på 30:e plats på rankingen. Hon har två topp 10 som bästa placeringar i år.
    Hon har varit ledig ett par veckor efter tourtävlingen i Thailand, där hon slutade 51:a. Programmet på Europatouren är stundom lite glest så nu finns det plats att spela Johannesberg Open på Swedish Golf Tour (13–14 juli).

    Blir detta din enda SGT-tävling i år eller tänker du spela fler?
    – Jag vill gärna spela Anna Nordqvists tävling i Västerås i augusti men eventuellt kommer jag med i lagtävlingen European Golf Championship på Carnoustie. Den går precis innan och då tror jag inte det blir Annas tävling. Laguttagningen är på torsdag så då vet jag om jag kommer med eller inte.

    SVERIGE har tre lag med i Golf Championship. Man spelar två och två och laguttagningen går efter världsrankingen.

    Du är elfte svenska på världsrankingen?
    – Ja, fast Anna Nordqvist och Pernilla Lindberg ska inte vara med och en del andra spelare har tackat nej. Jag har fått ett mail att jag just nu är inne i tävlingen men allting bestäms på torsdag. Vi får se, det hade varit kul, säger Lina Boqvist.
    Golf Championship går på skotska Gullane, där herrarna på Europatouren spelar sin Scottish Open denna veckan. 

    Läge att kika på den tävlingen?
    – Den krockar ju lite med Johannesberg men jag kommer väl att försöka titta lite på den för att se hur banan ser ut. Den kommer att vara i jättebra skick när vi kommer dit.

    LINA Boqvist är alltså elfte svenska på världsrankingen (397) och blir den högst rankade spelaren i det starka startfältet på Johannesbergs GK, cirka sex mil norr om Stockholm.
    Norskan Marianne Skarpnord (341 i världen), trefaldig vinnare på LET och åtta på årets Europatourranking var anmäld men har tvingats lämna återbud.
    I startfältet finns spelare som norskorna Celine Borge (31 på LET-rankingen), Tonje Daffinrud (55), och Karoline Lund (59), Letas-spelare som Frida Gustafsson–Spång, Borås, och Sofia Ljungqvist, Västerås samt ettan och tvåan på årets SGT-ranking; Filippa Möörk, Karlstad och Lisa Pettersson, Täby, nybliven svensk mästare i matchspel.
    Bara för att nämna några.
    – Det blir en tuff tävling men det är roligt. Jag spelade några SGT förra året; Ulricehamn bland annat. Det är alltid kul att få spela på den svenska touren när man väl kan. De tror jag att de uppskattar också, att vi som är ute kommer hem och spelar lite, säger Lina Boqvist.

    Hur ser du på din LET-säsong så här långt?
    – Det har varit lite upp och ner, men rätt okej. Två topp tio och en topp 15 ska jag vara nöjd med. Jag har absolut mer att ge och det är halva säsongen kvar.

    Du har varit trea som bäst på LET, det var 2015. Du letar efter den där första vinsten?
    – Jo, visst gör man det. Det gäller att ha en vecka som stämmer där man får flyt och får till det. Då vet jag att jag kan vara där uppe. Det är svårt när tävlingsprogrammet är så av och på hela tiden. Man kommer inte riktigt in i det. Det är en tävling, så är det fyra veckor ledigt och så tävling igen. Det är lite hackigt.

    SCOTTISH OPEN spelas 26–29 juli. Veckan efter är det British Open på Royal Lytham. Där är Lina Boqvist inte inne än, men hon har två möjligheter att få spela majorgolf; ta en av de tre platser som delas ut på Scottish Open eller ta sig vidare från finalkvalet som spelas måndag 30 juli på St Anne Old Links utanför Blackpool.
    En bra placering i Johanneberg skulle vara en bra självförtroendehöjare.
    – Det hade varit kul innan jag sticker över till Scottish. Jag spelade bra där senast och det var därifrån jag fick min plats till British Open förra året, säger Lina Boqvist.

    Bo Steffensen
    bo.steffensen@golf.se

      

    FAKTA: Johannesberg Open

    Var: Johannesbergs GK, Rimbo.
    När: 13–14 juli. 
    Hur: 54 håls slagspel (36 hål första dagen, 18 andra). Kvalgräns efter två rundor, 30 spelare plus delningar. 
    Prispengar: 150 000 kronor.

    Spelade tävlingar på Swedish Golf Tour, 2018:
    4–6 maj: Tegelberga Open (Filippa Möörk, Karlstad).
    21–22 maj: NES Open, Norge (My Leander, AIK).
    25–26 maj: Carpe Diem Beds Open, Flommen (Isabella Ramsay, S:t Arild)
    29–30 maj: Carpe Diem Beds Trophy, Ljunghusen (Sara Kjellker, Ljunghusen)
    16–17 juni: Hinton Golf Open by Dygnet Runt Städ (Anna Magnusson, Ullna)
    20–21 juni: Skaftö Open (Malene Krølbøll, Danmark)
    28–30 juni: SM Match (Lisa Pettersson, Täby)

    Följ tävlingen här

    Hela tävlingsprogrammet 2018

  3. Dansk seger – men nu känner Robert S Karlsson att det har vänt
  4. Swedish Golf Tour

    Dansk seger – men nu känner Robert S Karlsson att det har vänt

    Kalmars Robert S Karlsson fick till sin överlägset bästa tävling för säsongen. Men det blev dansk seger i Camfil Nordic Championship på Åda GCC i Trosa.

    Danske Sören Schulze Pettersson, som gick ut i ledarboll, fortsatte sitt fina spel även finakladgne av Camfil Nordic Championship.
    Han ledde med ett, gick sex under par för dagen (66 slag) och vann tävlingen två slag före Robert S Karlsson, Kalmar och Jacob Glennemo, AIK.

    Robert S Karlsson, Kalmarspelaren som är tillbaka igen efter några års uppehåll med tävlingsgolfen, avslutade med en 65:a och gjorde fem birdies de sista sex hålen.
    – Det kändes som att det var på sista nian man skull göra det. Jag tror att birdiesarna kom för att jag var lugn och tålmodig innan, jag hetsade inte upp mig fast jag gjorde en riktigt dålig bogey på elvan. Jag visste ju att jag var med och högg på det efter nio hål, jag vände på tre under, säger han.

    Andraplatsen är den bästa placeringen för säsongen för Robert S Karlsson.
    – Ja, överlägset. Det går inte att jämföra med det som varit tidigare. Det var gott för självförtroendet. Vi får väl se när året är klart men nu känns det som att det har vänt. Från att ha kämpat fram resultatet till att veta att jag kan det, säger Robert S Karlsson som gillade banan på Åda GK.
    – Jättemysig bana. Det handlade mer om fairway, green än att slå långt. Mycket strategi och det passar mig.

    Bo Steffensen
    bo.steffensen@golf.se

      

    Resultat Camfil Nordic Championship

  5. Victor Tärnström spelar ut – och känner sig extra hemma på Åda
  6. Swedish Golf Tour

    Victor Tärnström spelar ut – och känner sig extra hemma på Åda

    Stockholmaren Victor Tärnström går ut i ledarboll den sista dagen av Camfil Nordic Championship på Åda GK. Han gjorde nio birdies på fredagen.  ”Jo, jag har spelat banan några gånger. Min pappa är pro på Åda”, säger han.

    Man kan lugnt säga att 24-årige Victor Tärnström, från Stockholms GK, hade en bra dag på Åda GK i Trosa under den andra rundan av Camfil Nordic Championship på Swedish Golf Tour.
    Han gjorde nio birdies. 
    – Det är inte varje dag, men jag gillar banan och kan hålen ganska bra. Jag tog vara på en del birdiehål och på de tuffare första nio, som var mina sista, så spelade jag  bra och gjorde fem birdies. Där kapade jag nog några slag mot fältet tror jag, säger han.
    Tärnström kom till slut in sju under par för dagen och är inför lördagens avslutningsrunda i delad ledning på åtta under tillsammans med dansken Sören Schulze Pettersson.

    VICTOR Tärnström bor inte i Trosa men han har en speciell relation till Åda GK.
    – Det är mer att min pappa har jobbat där i tre, fyra år. Jag har börjat känna en del folk och många av mina sponsorer håller till där. Jag är inte på banan så ofta men min pappa arrangerar golfresor och jag har varit med på dem. På de resorna är det mycket Ådamedlemmar med. Så det är på den vägen, säger han.

    NÅGON seger har det inte blivit ännu på touren och hittills i år, på Nordic League, har han haft resultatraden fem raka missade kvalgränser följt av placeringarna 15, 33 och 33. 
    – Jag har börjat spela bättre nu under juni och det är då alla klarade kvalgränser, till att börja med, har kommit. I Österlen då jag blev femtonde var jag uppe i toppen sista varvet men tappade och i Fredrikstad senast så ledde jag efter första varvet, så det har varit bättre spel. Jag kan ju den här banan lite bättre men jag tror det är mer en slump att det kommit just nu, det är nog mer beroende på min träningsutveckling. Men det är kul att det går bra nu på ”hemmaplan” när man känner folk och så, säger han.

    SÖREN Schulze Pettersson och Victor Tärnström har ett koppel av spelare som jagar bakom dem. 
    Jacob Glennemo, AIK, Martin Eriksson, Kårsta och Adam Andersson, Frösåker är alla ett slag efter.
    Glennemo och Eriksson har båda vunnit på Nordic League i år. De är trea respektive fyra totalt på NL-rankingen.
    Adam Andersson har varit 23:a som bäst i år men tycks, precis som Victor Tärnström, gilla banan på Åda.
    Bakom den trion lurar fyra man på –6 och fyra man på – 5. Så det är mycket kvar att spela om.
    Men det är Victor Tärnström som går ut i ledarboll.
    –  Det ska bli jättekul. Det är det jag vill och det är det man utvecklas av. Målet är att komma topp fem på Nordic league-rankingen, säger han.

    DET BLIR ovanligt tidig start i morgon. Ledarbollen slår ut 09.14 eftersom Sverige spelar VM-kvartsfinal mot England klockan 16.00. 
    – Ja, hela Sverige anpassar sig efter en fotbollsmatch, skrattar Victor Tärnström.

    Bo Steffensen
    bo.steffensen@golf.se

     

    FAKTA: Camfil Nordic Championship
    Var: Åda GK, Trosa.
    När: 5–7 juli. Pro am 4 juli.
    Hur: 156 spelare, 54 hål. Kvalgräns efter två rundor (45 spelare plus delningar).
    Prispott: 350 000 kronor.
    Tävlingen ingår även i Nordic League-programmet.


    Följ tävlingen här

     

    Herrarnas SGT-program 2018

     

  7. Martin Erikssons sköna flyt bara fortsätter – i ledning på Åda
  8. Swedish Golf Tour

    Martin Erikssons sköna flyt bara fortsätter – i ledning på Åda

    Tre man delar ledningen efter första dagen av Camfil Nordic Championship på Åda GK i Trosa. En av dem är Kårstas Martin Eriksson – som är inne i en grym flowperiod just nu.  ”Det är många som har frågat mig vad det är som är skillnad nu, men jag vet inte”, skrattar han.

    Åda GK är ny tävlingsarrangör på Swedish Golf Tour. På torsdagens spelades första dagen av Camfil Nordic Championship – som även ingår i Nordic League. 
    Tre spelare är i delad ledning; Martin Eriksson, Kårsta, Adam Andersson, Frösåker och Robert S Karlsson, Kalmar.
    Samtliga är fem under par och bakom dem finns sju man som är ett eller två slag efter.

    MAN KAN lugnt säga att 26-årige Martin Eriksson är inne i en bra period just nu. På de senaste fem Nordic League-tävlingarna har han en vinst och två andraplatser. Och nu är han alltså i ledning – igen.
    – Det är  många som har frågat vad det är som är skillnad nu, men jag vet inte. Till slut lossnar det på något sätt och det är kul att det bara fortsätter och att det rullar på som det har gjort. Egentligen gör jag nog ingenting annorlunda än tidigare utan det är väl självförtroende och att träningen ger resultat, säger han.

    ALLA golfare vet hur skönt, och lättspelat, det är när flytet kommer, när man går in i flowläge. 
    – Ja, precis. Det känns som att jag inte behöver göra något fantastiskt utan det händer mer av sig självt. Jag tycker att jag har lagt upp bra spelplaner och så har jag så klart slagit bollen bra och puttat bra den senaste tiden och då funkar det ju, säger Martin Eriksson.

    Fem under i dag. Vad gillar du banan?
    – Jag tycker den är rolig. Den är ganska kort så man har rätt bra birdiechanser om man sätter utslagen. Sista nio, alltså 10–18, är lite lättare tycker jag. Det är lite öppnare och det finns några hål där man kan komma ganska nära greenen med utslagen och två par 5-or som man når på två. Där har man bra chanser och där är jag väl lite missnöjd att jag inte tog vara på de möjligheterna.
    Nej, det blev en birdie och bogey där, på de ”lättare” hålen, för Martin Eriksson. Men å andra sidan gjorde han fem birdies när det blev ”svårare”.
    – Exakt. Jag började ju på sista nio så det var ingen jätteskön start. Det kändes som att det skull bli låga scorer på den här banan men jag fick inte igång spelet i början så det var skönt att det lossnade lite sedan. Efter nio hål så tänkte jag att kommer jag in på två, tre under så ska jag vara jättenöjd. Och så blev det fem under, skrattar Martin Eriksson.

    Bo Steffensen
    bo.steffensen@golf.se

     

    FAKTA: Camfil Nordic Championship

    Var: Åda GK, Trosa.
    När: 5–7 juli. Pro am-tävling 4 juli.
    Hur: 156 spelare, 54 hål. Kvalgräns efter två rundor (45 spelare plus delningar).
    Prispott: 350 000 kronor.
    Tävlingen ingår även i Nordic League-programmet.


    Följ tävlingen här

    Herrarnas SGT-program 2018

     

     

  9. Ådas klubbchef: ”Det här är Trosas största sportevenemang hittills”
  10. Swedish Golf Tour

    Ådas klubbchef: ”Det här är Trosas största sportevenemang hittills”

    Åda GK kliver i som tävlingsarrangör på Swedish Golf Tour. 5–7 juli kommer de nordiska herrproffsen till Camfil Nordic Championship. "Det här är Trosas största sportevenemang hittills", säger klubbchefen Stefan Lindell.

    Förra veckan var det match-SM på Österåkers GK i Åkersberga. Nu rullar Swedish Golf Tour-bussen in på södermanländska Åda GK i Trosa för Camfil Nordic Championship.
    Åda är en av de nya tävlingsarrangörerna på touren. 
    – Det började med ett telefonsamtal från SGT i december. Vi fick frågan om vi var intresserade. Det är en fråga som man måste fundera på så det gjorde vi i säkert tre minuter innan vi sa ja, säger klubbchefen Stefan Lindell.

    DET HAR gått sju månader sedan det beslutet. På onsdagen (4 juli) är det pro am, torsdag–lördag tävling. Camfil Nordic Championship ingår även i Nordic League (nivån under Challengetouren) så de bästa nordiska spelarna kommer.
    Stefan Lindell och hans klubbkompisar såg ett antal fördelar med att arrangera en proffstävling av den här storleken.
    – Mest lockande är ju att vi hoppas kunna göra klubben mer känd. Det är fantastisk marknadsföring, att komma ut med att man faktiskt kan spela en tourtävling på banan. Dessutom vill vi testa vad anläggningen klarar av. Vi håller vi ju på och bygger upp detta för att kunna göra andra evenemang också, säger han.

     TÄVLINGEN blir en stor händelse i kommunen. Camfil Nordic Championship är det största sportevenemnag som arrangerats i Trosa.
    – Och det märks. Kommunen är engagerad och vi har inte haft några problem att få med olika sponsorer. Vi har ju två banor här, Trosa GK och Åda GK, så vi är en ganska stor golfort för att ha 14 000 invånare. Vi tror att detta kommer att hjälpa till att utveckla golfen i Trosa, säger Stefan Lindell.

    ÅDA är ett gammalt gods, därav namnet. Banan ligger i vildsvinsområde (men är väl inhägnad)  så självklart körs det grillat vildsvin efter pro am-tävlingen på onsdag.
    Dagen efter, när tävlingen drar igång, ska greenerna vara uppe i över tio på stimpen.
    – Vi har bra greener i grunden, men vi har jobbat rätt mycket med dem för att få dem lite snabbare, säger Stefan Lindell. 

    Bo Steffensen
    bo.steffensen@golf.se

     

    FAKTA: Camfil Nordic Championship

    Var: Åda GK, Trosa.
    När: 5–7 juli.
    Hur: 156 spelare, 54 hål. Kvalgräns efter två rundor (45 spelare plus delningar).
    Prispott: 350 000 kronor.
    Tävlingen ingår även i Nordic League-programmet.


    Följ tävlingen här

    Herrarnas SGT-program 2018

     

För frågor kontakta:

Sofia Pettersson