Erik Oja, Gävle, 20

Erik Oja: ”Det är jättekul att det går att livnära sig på svensk nivå”

Erik Oja, Gävle GK, trivs på Swedish Golf Tour, men väntar fortfarande på sin första vinst – och att ta steget uppåt.  ”Det är många duktiga spelare på den svenska och nordiska touren så det är riktigt tufft att ta sig vidare”, säger han inför Gamle Fredrikstad Open i Norge.

28-årige Erik Oja, Gävle GK, gjorde sitt sista år på college och University of Arizona 2014. Sedan den sommaren har han varit proffs och spelat på Swedish Golf Tour och Nordic League.
Han har slutat 25, 47, 17 på Nordic League-rankingen de senaste tre åren. De fem bästa får ett kort till Challengetouren.

INFÖR Gamle Fredrikstad Open i Norge (19–21 juni) är Erik Oja 20 på rankingen. I år har han spelat hem en fjärdeplats i Danmark och för några veckor sedan blev han tvåa i Pärnu i Estland.
Totalt har han fått ihop tre andraplatser genom åren, men den där första segern har inte kommit ännu.
– Man får ha lite tålamod. Det är lite klyschigt men det är inte så att jag känner att jag måste göra något annorlunda för att kunna vinna en tävling. Lite medgång och marginaler på rätt sida så tror jag det kommer, säger han.

ERIK OJA växte upp i Sandviken, spelade för Högbo men bytte för några säsonger sedan till grannklubben Gävle GK. Han bor i stan sedan två år och där finns också närheten till tränaren Kasper Hedblom, son till förre Europatourproffset Peter Hedblom.
– Vi pratar med varandra varje vecka och försöker träffas varje gång jag är hemma för att träna tillsammans. Det är inte bara svinginstruktion. Vi har en uppföljning varje vecka. Det är mycket värt att jag kan höja kvaliteten på min träning under ett par timmar när vi ses. Han följer upp hela tiden och jag kan få feedback ofta. Kasper har tiden för mig, säger Erik Oja.

I SANDVIKEN, och Högbo, hade Erik Oja också jämngamle barndomskompisen Daniel Jennevret, som även han spelar på Swedish Golf Tour. 
– Jag och Danne samåker ofta och bor tillsammans. Vi har ju gjort det sedan vi var jättesmå. Det är kul att vi har varandra, vi spelar ofta in ihop. Vi hade en lång resa senast hem från Holstebro i Danmark så det var ju suveränt att få lite hjälp med körningen. 
Det är dock inte alltid de ska samma väg.
– Danne är medlem på Vasatorp, har flickvän i London, mamma i Sandviken och så reser han på nordiska touren. Det är väl så att alla vi som spelar på Nordic League bor mest där tävlingarna är, skrattar Erik Oja.

Om du inte skulle lyckas bli topp fem i år, hur tänker du då?
– Jag är inte på något sätt missnöjd med att vara på svenska och nordiska touren. Jag tycker att det är jättekul att jag har det som arbetsplats. En del kanske ser det som att det är något man måste göra för att ta sig vidare men så ser inte jag det. Självklart har man drömmar om att komma vidare men jag ser inte enbart detta som något temporärt. Det är jättekul att det finns en tour, att vi har sponsorer och att det går att livnära sig på svensk och nordisk nivå.

FÖRRA säsongen krävdes det 25 397 poäng för att bli topp fem på Nordic League. Inför tävlingen i Fredrikstad har Erik Oja 8 272 poäng och sannolikt behöver han en eller två vinster under säsongen för att nå sitt mål. En vinst ger runt 7 000 poäng.
– Det är ju en del av planen för att bli topp fem. Målsättningen är att ta mig vidare. Jag tycker att jag fått en bra start i år, spelet känns bra, mitt samarbete med Kasper i Gävle känns jättebra. Vi är på rätt väg. Jag utvecklas och blir bättre så det mesta känns bara positivt.

 Är det svårare än du trodde att ta sig till Challengetouren?
– Ja, det får jag säga. Jag hade ett väldigt bra sista år på college och i tankarna hade jag nog hoppats på en snabbare väg ut till de internationella tourerna. Men det är jättemånga duktiga spelare på den nordiska touren så det är riktigt tufft att ta sig vidare.

TILL HÖSTEN tänker Erik Oja kvala till Europatouren. Tre gånger tidigare har han tagit sig till steg två, av tre.
– Det är tufft, ska man börja från steg ett så är det 14 varv totalt som man ska spela riktigt bra golf för att ta sig hela vägen. Jag ser det som att det finns två möjligheter att ta sig vidare; via riktigt bra spel under säsongen på nordiska ligan och går inte det vägen har man en chans till genom kvalet.

Har du något annat jobb bredvid golfen?
– Jag har jobbat som lärarvikarie i vinter. Under vår, sommar och höst är jag heltidsgolfare. Det har varit jättekul, man lär sig mycket som lärare. Jag har mest varit på högstadiet. Det är bra för allmänbildningen att få göra lite allt möjligt. Dels är det roligt att sätta sig in i det man ska lära ut, dels är det roligt med ungdomarna. Det är också skönt att det kommer in lite pengar på vintern när man inte spelar, är det bara utgifter blir det ju tufft, säger Erik Oja.

Bo Steffensen
bo.steffensen@golf.se

 

FAKTA: 
Gamle Fredrikstad Open, Norge

När: 19–21 juni.
Var: Fredrikstad GK, Norge.
Hur: 
156 spelare. 54 håls slagspel. Kvalgräns efter 36 hål (45 spelare plus delningar).
Prispengar: 350 000 kronor.

  

Följ tävlingen här


Ranking SGT

Ranking Nordic League


Vid pressförfrågningar; kontakta presschef Bo Steffensen på bo.steffensen@golf.se eller 0705–62 40 92.

 

Swedish Golf Tour

Svenska Golfförbundet har i år tagit över driften av SGT, den svenska proffstouren för damer och herrar. Herrarnas tävlingsprogram består av femton tävlingar.
Swedish Golf Tour ingår – tillsammans med danska Ecco Tour och tävlingar i Norge, Finland och Estland – i Nordic League. 
Nordic League är nivån under Europatouren och Challengetouren. De fem bästa spelarna på rankingen vid säsongens slut får ett kort till Challengetouren nästa år. Tre vinster ger omedelbar Challengetour-status.

Här är hela tävlingsprogrammet för Swedish Golf Tour 2018, herrar.

 

Fler nyheter

  1. Finalseger för AIK:s Mikael Lindberg
  2. Swedish Golf Tour

    Finalseger för AIK:s Mikael Lindberg

    Mikael Lindberg AIK Golfklubb segrande när i säsongen 2019 av Swedish Golf Tour avslutades med Tour Final by Pärnu Bay Golf Links. Detta var årets första seger för Lindberg. Han har tidigare under säsongen 2019 slutat topp-5 vid fyra tillfällen.

    -Det var skönt att få lite revansch främst från Elisefarm Open. Det var ett bra sista varv för en gång skull, tidigare har jag många gånger spelat bra de två första dagarna, men haft lite strul sista dagen. Så detta var skönt att få ihop ett bra varv i vinden idag, säger Mikael Lindberg efter segern av tourfinalen.

    Vid Elisefarm Open hade Lindberg en mindre bra avslutning och förlorade titeln i särspel. Nu med ronder på 62, 66 och 70 slag för totalt 18 under par skrevs seger till två slag.

    -De första två dagarna hade vi så gott som vindstilla medan det idag blåste på lite, så det var en helt annan bana vi spelade idag. Det var länge sedan jag var så här många under par och det är framför allt puttningen som har funkat. Den här banan är ganska snäll från tee och även om jag slagit många bra slag upp nära så är det nog puttningen som varit den största skillnaden, säger Mikael Lindberg om varför han segrade.    

    Säsongen är inte slut för Lindberg bara för att säsongen på Swedish Golf Tour är till ända. I början november väntar steg 2 av kvalet till Europatouren i Spanien. Innan dess hoppas han på bra höstväder i Sverige innan han åker ned en vecka innan kvalet startar för att förbereda sig på plats.

    På delad andraplats vid Tour Final by Pärnu Bay Golf Links slutade totalsegraren av årets Nordic Golf Leauge, Niklas Nørgard Møller från Danmark tillsammans med Björn Hellgren.

    Till Challenge Tour 2020
    Topp-5 på Golfbox Nordic Golf Leauge Ranking och som därigenom spelat till sig status på European Challenge Tour till kommande säsong blev:

    1.       Niklas Nørgard Møller, Danmark

    2.       Christopher Sahlström, Sverige

    3.       Elias Bertheussen, Norge

    4.       Haraldur Magnus, Island

    5.       Nikolai Kristensen, Danmark

    Gudmundur Kristjansson från Island har också säkrat en plats på Challengetour 2020 genom segrar i tre tävlingar under säsongen.

    Flest segrar under året togs av Christopher Sahlström som segrade vid fem tillfällen. Christopher slutade även i topp av Swedish Golf Tours ranking där enbart SGT-tävlingar räknas. Klart flest birdies under året gjordes av Niklas Nørgard Møller som med 198 birdies gjorde 49 fler än tvåan Åke Nilsson.  

    Resultat Tour Final by Pärnu Bay Golf Links

    Golfbox Nordic Golf Leauge Ranking

    FJ Birdieligan


    Text Göran Söderqvist - Bild Frida Bräster.

     

  3. Tourfinal i Estland
  4. Swedish Golf Tour

    Tourfinal i Estland

    Tour Final by Pärnu Bay Golf Links avgörs 9–11 oktober och sätter punkt för årets säsong av Swedish Golf Tour. Till start kommer 37 spelare från de fem nordiska länderna och en engelsman.

    Fokus för de flesta spelarna som lirar Nordic Golf Leauge är att ta steget upp till nästa nivå vilket är European Challenge Tour.

    Topp-5 på Golfbox Nordic Golf Leauge Ranking efter veckans tourfinal har spelat till sig ett tourkort till Challenge Tour 2020. Även de med tre eller fler segrar under säsongen ges möjlighet att ta steget upp till Challengetour nästa säsong.

    Swedish Golf Tour utgör Nordic Golf Leauge tillsammans med danska Ecco Tour och en tävling i Finland. Med start i Spanien under februari kickade både Swedish Golf Tour och Ecco Tour igång sina säsonger 2019 som nu avslutas i Estland.

    När touren i veckan besöker Estland är det för att spela årets 29:e tävling ingående i Nordic Golf Leauge. Alla 29 nordiska tävlingar ger rankingpoäng på Official World Golf Ranking som just nu leds av Brooks Koepka.  

    Förutsättningar
    Inför finalen på utmanande och vackra Pärnu Bay Golf Links är förutsättningarna följande:

    Danske Niklas Nørgard Møller, svenske Christopher Sahlström, norske Elias Bertheussen och isländske Haraldur Magnus är redan helt säkra på att sluta topp-5 på Golfbox Nordic Golf Leauge Ranking.

    Nikolai Kristensen ligger femma på rankingen inför avslutningen och säkrar sitt kort till Challengetour genom att sluta ensam 23: a eller bättre. Slutar Kristensen sämre än 23: a ges möjlighet för Jarand Arnøy att ta den femte och sista platsen vid seger i finaltävlingen, men endast vid seger.

    Gudmundur Kristjansson från Island kommer inte till start i finalen men har tre segrar under säsongen och säkrar därmed sin plats på Challengetour 2020.

    Oliver Gillberg har även han möjlighet att spela till sig ett tourkort till Challengetour 2020. Oliver har under säsongen segrat vid Tanumstrand Fjällbacka Open och SM Match presented by Greatdays. Detta innebär att Gillberg vid seger även han står på tre segrar och därmed säkrar spel på nästa nivå till 2020.

    I toppen av rankingen kan det bli skifte, Christopher Sahlström med fem segrar under säsongen ligger tvåa och kan vid bra spel ta sig förbi tourledande Niklas Nørgard Møller.

    Golfbox Nordic Golf Ranking

    Deltagarlista Tour Final by Pärnu Bay Golf Links

    Text & Bild: Göran Söderqvist

     

  5. Dags för tourkval
  6. Swedish Golf Tour

    Dags för tourkval

    Kval till Nordic Golf Leauge startar i veckan med Steg 1 på tre banor i Sverige. Från dessa tre kval kommer 42 spelare att kvalificera sig till finalkvalet i Danmark.

    Nytt i årets kval är en kvalbanorna är i Stockholm. Årets kvalbanor är Stockholms Golfklubb, Allerums Golfklubb och Vasatorp Golf Club. Från Stockholms Golfklubb är det 16 finalplatser som står på spel medan det vid Allerums Golfklubb finns 14 platser och på Vasatorp Golf Club finns 12 platser.

    Steg 1 spelas 2–3 oktober med 18 hål om dagen. Det är det exakta antalet spelare som går vidare från Steg 1 till finalkvalet vilket innebär att det vid lika resultat så kommer särspel om platserna att genomföras.

    Finalkval
    Finalkval spelas 10–11 oktober på Rømø Golf Links i Danmark. Totalt finns 78 platser i finalkvalet och de är fördelade enligt följande; Sverige 42, Danmark 22, Finland och Norge 7.

    De som slutar topp-25 och de som delar den platsen vid finalkvalet erhåller tourkort i kategori 7 eller motsvarande i Nordic Golf Leauges kategorisystem.    

    Stockholm – Leaderboard

    Allerum – Leaderboard

    Vasatorp – Leaderboard


    Text & Bild. Göran Söderqvist