Golf växer snabbt, fler spelar på nya platser

Golf handlar om att svinga en golfklubb – det gör fler och fler både i Sverige och runt om i världen. Många nya till och med de flesta nya golfare gör det på annan plats än på en traditionell golfbana.

Låt oss ta dig med på en resa över några artiklar i det nya digitala golflandskapet. Ett landskap som finns och växer både gällande antalet anläggningar, antalet utövare och tävlingar på ett nytt sätt.

“I USA är golf som inte spelas på traditionell golfbana redan större än den som spelas på bana (28 miljoner mot 25 miljoner) och rent strukturellt är det nya uppbyggt för att växa snabbare”,

Ovan citat kommer från en artikel i Financial Times sommaren 2023 och han som säger så är Chip Brewer, Topgolf Callaway Brands president & chief executive.   

Topgolf finns i 35 delstater i USA.  De har över 80 anläggningar och med planen är att öppna än fler, målsättningen är att öppna 11 nya om året. Anläggningar finns även i tio länder utöver USA, främst i varmare klimat än det vi har i Sverige.

Vad är Topgolf?
Kort sagt, ett sportunderhållningskomplex som har ett inkluderande, högteknologiskt golfspel som alla kan njuta av. På an anläggning finns mat och dryck, klimatkontrollerade slagplatser och musik i högtalarna.

Topgolf var först med att fokusera på att skapa en rangeupplevelse, att göra rangen till något annat än en träningsplats för redan inbitna golfare.   

Sverige har en central del i Topgolfs framgångssaga. I begynnelsen var det små spårningsbara chip som fanns i bollarna för att veta vart de tog vägen. Numer är det i stället svenskutvecklad teknologi – Toptracer - som via kameror följer bollens väg på Topgolfs anläggningar.  

Rangeupplevelse i Sverige
I Danderyd utanför Stockholm jobbar drygt 150 personer på Topgolf Sweden. Din och min rangeupplevelse står i centrum för en växande del av deras verksamhet.  

Så här sa Oskar Åsgård, Manager Toptracer Academy, i webbmagasinet Tee Party Talkshow i början av mars 2024.  

”Det går bra, det är full fart. Länge har det -Toptracer range- växt utanför Sverige. Men nu växter det rejält i Sverige, vi har drygt tio installationer som skall ske från mars till slutet av juni. Så det växer för fullt”.

Toptracer Range är inte ensamma om att erbjuda en uppdaterad rangeupplevelse. Trackman och deras Trackman Range är en annan stor aktör som också jobbar med att höja rangeupplevelsen för oss alla.   

Källor:
Financial Times – artikel 15 juli 2023

Tee Party Talkshow – 4 mars 2024.

Tee Party besöker Toptracers huvudkontor – 17 mars 2022.

 

Skribent

Porträttbild på Göran.

Fler nyheter

 1. SM simulatorgolf 2024 avgjort
 2. SM simulatorgolf

  SM simulatorgolf 2024 avgjort

  SM-veckan en idrottsfest där 22 idrotter avgör sina mästerskap i Luleå och Boden. Golf är en av dessa – simulatorgolf fanns på programmet i vinterveckan för andra gången.

  Pulsen höjdes hos spelarna när de klev in på banorna där SVT:s kameror närgånget fångade allt under finalerna. När väl första slagen var slagna visade alla varför just de kvalificerade sig till SM-final. Det var publikfriande offensivt spel i alla finalerna.

  -Vilken match! Så otroligt imponerande av Markus Mellkvist att komma tillbaka och också att visa mental styrka på extrahålen, kommentator Peter Jonsson i SVT:s direktsändning när herrmatchen avgjordes.

  Se SVT:s sändning från SM-veckan i efterhand. 

  Herrarnas match gick till extrahål efter att Landeryds Markus Mellkvist satt en måsteputt från 3-meter på det 18:e hålet. På första särspelshålet gjorde båda spelarna birdie genom att slå sina inspel från drygt 100 meter till inom 2,4 meter. (I simulatorgolf skänks alla puttar inom 2,4 meter.) När Markus upprepade detta på andra särspelshålet var SM-guldet klart.    

  -Pulsen gick upp mycket de senaste minuterna. Väldigt spännande, det var tight. Anton började fint men jag lyckades ta tillbaka och dra det längsta strået till slut. Jag tänkte jag måste göra något, spela aggressivt. Slå så bra slag jag kan, det är allt jag kan kontrollera. Så mycket kul och spännande, Markus Mellkvist, direkt i SVT:s sändning efter seger i match.   

  Markus segrade även i duell, då mot Viktor Nordwall. Det betyder att för andra året är det en Landerydspelare som segrar dubbelt. I fjol var det Rasmus Rosin som gjorde detsamma. 

  I damklassen möttes Tilde Löfman och Louise Hofgren både i match och duell. De delade på gulden då Tilde segrade i match och Louise i duell.

  Paragolfarna inledde dagen med en välspelad match. Philip Arm ledde inledningsvis men Oskar Jonsson vände och segrade med 3/1. I paraduell klev Troxhammars Jacob Kuylser in och avgjorde säkert mot Oskar.

  När TV-ljuset slocknat, kamerorna och kommentatorn flyttat in i hallen bredvid för att rikta sin uppmärksamhet mot brottning. Då packade golfen ihop sin arena för att ge plats åt E-cykel under fredagen. Tydligare går det knappt att beskriva denna svenska idrottsfest.       

  Sex finaler i tre klasser, i två grenar - duell och match. Det spelades golf av högsta klass under detta mästerskap. Ett år till nästa SM-vecka vinter!
   
  Svenska mästare simulatorgolf 2024
  Match paragolf - Oskar Jonsson, Kumla GK
  Duell paragolf - Jacob Kuylser, Troxhammars
  Match damer – Tilde Löfman, Sundsvalls GK
  Duell damer – Louise Hofgren, Kårsta GK
  Match herrar - Markus Mellkvist, Landeryds GK
  Duell herrar - Markus Mellkvist, Landeryds GK

  Kompletta resultat från SM simulatorgolf presenterat av MoreGolf Mastercard.

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 3. Klart för finaler vid SM-veckan
 4. SM simulatorgolf

  Klart för finaler vid SM-veckan

  Golf var först ut vid årets SM-vecka. Under första tävlingsdagen var det simulatorgolf och längdskidor 20 km som var de enda idrotterna på programmet. Första guldmedaljör blev Jonna Sundling medan golfarna spelade semifinaler under SM-veckans första dag.

  Golfens avgörs i Luleå, en stad i guldyra efter tisdagens seger av SDHL-finalen. Det sjätte raka guldet för stadens hockeystolthet – samma antal mästerskapsguld som under torsdagen delas ut i SM simulatorgolf.    

  I paragolfklassen tog sig Oskar Jonsson, Kumla och Jacob Kuylser, Troxhammar till final i duell efter övertygande segrar. När det därefter blev spel på Barsebäcks Ocean Course slutade matcherna med segrar för Oskar Jonsson som spelar dubbla finaler. I match möter han Landeryds Philip Arm.    

  -Det var på tiden att nå en final. Vi kan säga att det såg lugnt och coolt ut, men så var det inte, sa Philip Arn efter att ha säkrat sin finalplats i match.

  Landeryds Markus Mellkvist spelar dubbla finaler under torsdagen då han övertygande tog sig vidare från förmiddagens båda semifinaler. I duell möter han i final Viktor Nordvall och i match Anton Moström båda från Örebro City.

  I damfinalerna blir det dubbelmöte mellan Louise Hofgren, Kårsta och Sundvalls Tilde Löfman. Louise slutade tvåa vid helgens junior-SM och siktar på att spela till sig guld i morgon.

  Finalerna sänds i SVT-Play 11:00-15:30.

  Final Duell Herrar
  Viktor Nordvall, Örebro City G&CC - Markus Mellkvist, Landeryds GK

  Final Match Herrar
  Anton Moström, Örebro City G&CC - Markus Mellkvist, Landeryds GK

  Final Duell Damer
  Tilde Löfman, Sundsvalls GK - Louise Hofgren, Kårsta GK

  Final Match Damer
  Tilde Löfman, Sundsvalls GK - Louise Hofgren, Kårsta GK

  Final Duell Paragolf
  Oskar Jonsson, Kumla GK - Jacob Kuylser, Troxhammars GK

  Final Match Paragolf
  Oskar Jonsson, Kumla GK - Philip Arm, Landeryds GK

  Till ledartavla

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 5. Simulatorgolf i Sverige
 6. SM simulatorgolf

  Simulatorgolf i Sverige

  På Svenska Golfförbundets (SGF) årsmöte - förbundsmötet - 2022 togs beslut att ”golf som utövas i simulatormiljö ska falla inom definitionen av golfsporten”. SGF ser simulatorgolf som en väg för fler att hitta till golfen.

  Beslutet på förbundsmötet inkluderade nu denna snabbt växande del av golfidrotten. En förhoppning finns om att framöver nå fler spelare och från fler grupper. Det är positivt om fler ges möjlighet att svinga en klubba och ha golf som en del av sin fritid tillsammans med vänner eller kanske till och med som sin professions.

  Simulatorgolf inomhus
  Simulatorgolf är också ett utmärkt sätt för de riktigt inbitna att göra golf till en året-runt-idrott.

  Dessa anläggningar finns hos ett ökande antal golfklubbar. De använder antingen sin studio, arrenderar alternativ bygger en simulatorhall eller skapar samarbete med redan existerande hall på orten. Allt för att möta både nuvarande och kommande medlemmars efterfrågan.

  Utöver golfklubbar finns specialister på simulatorgolf som Indoor Golf Group, RUFF, Alba med flera. Här finns olika möjligheter eller fokus med allt från juniorträning, tävlingsspel till aktiviteter mer i likhet med Topgolf i USA där fokus även ligger på samvaro samt mat och dryck.    

  Även golftränare har börjat närma sig denna typ av anläggning för att bedriva både instruktion, träning och spel. Detta görs också både på golfklubb, i simulatorhall eller studios i tex. köpcentrum.  

  Indoor Golf Group: 22 anläggningar i Sverige.
  Ruff: 8 anläggningar i Sverige.
  Alba: 1 anläggning i Sturegallerian mitt i Stockholm.

  Rangeupplevelse
  Svenskt klimat lämpar sig inte riktigt för golfaktivitet utomhus året runt, inte för det stora flertalet i alla fall. Då gäller det att maximera upplevelsen under den tid som rangen känns behaglig.

  Här finns två stora aktörer i Toptracer och Trackman Range som båda tagit den digitala tekniken till svenska ranger. Både de ranger som ligger på golfklubbar men även till ranger.

  Expansion i denna del av golfen är stor. Till exempel kommer Toptracer att etablera drygt tio nya installationer under första halvåret 2024.      

  Källor:

  Golf i simulatormiljö

  Svensk Golfs guide till att spela inomhus

  Indoor Golf Group

  Ruff

  Alba

  Skribent

  Porträttbild på Göran.