Den 2–5 februari 2023 gjorde golf debut som vinteridrott på RF:s SM-vecka. Då korades svenska mästare i simulatorgolf i Arena Skövde.

SM 2024 – spara datumen!

Logo för RF SM-veckan vinter Luleå/Boden 2024

Nästa års SM i simulatorgolf inleds med ett nationellt öppet kval i januari–februari. Finalspelet avgörs under SM-veckan vinter i Luleå/Boden. 

Klasser: Dam, herr och paragolf
Grenar: Match och duell
Öppet kval: 15 januari–15 februari 
Finaler: Semifinaler 20 mars, finaler 21 mars  

Finalerna kommer att direktsändas i SVT. Mer information kommer, men redan nu kan du börja träna och planera inför kvalet. Alla kan vara med!

Resterande information på denna sida handlar om SM 2023. 

SM simulatorgolf 2023

Åtta damer, herrar och paragolfare gjorde upp om mästerskapstitlarna i Arena Skövde i början av februari 2023. Spelarna tog sig till finalspelet genom ett nationellt och öppet kval som genomfördes i december 2022. 

Nyheter

 1. Golf tar plats på SM-veckan vinter
 2. SM simulatorgolf

  Golf tar plats på SM-veckan vinter

  Golf i simulatormiljö har blivit en officiell del av golfsporten och nu introduceras svenska mästerskap. Först ut är JSM i Stockholm 12 november. I februari spelas SM under SM-veckan i Skövde, med öppet kval i december.

  Vid Svenska Golfförbundets (SGF) förbundsmöte i april 2022 beslutades att uppdatera stadgarna med en utvidgning av begreppet golfsport. Det innebar bland annat att golf som utövas i simulatormiljö nu faller inom definitionen av golfsporten, och att SGF ska ha huvudansvaret för denna variant. 

  Golf i simulatormiljö ger möjlighet att spela digitala kopior av befintliga golfbanor. Tävlingsspelet är utbrett och redan finns ett stort utbud golftävlingar som spelas inomhus. Bland annat arrangerades redan förra vintern en simulatorgolftävling med prispengar inom herrarnas MoreGolf Mastercard Tour.

  – Vi jobbar sedan en tid tillbaka brett även med golf i simulatormiljö. Anpassade regler och tävlingsbestämmelser är ett ansvar vi nu har som förbund, säger Sofia Pettersson, ansvarig för simulatorgolf på SGF.

  – Att vi nu introducerar mästerskap och syns tillsammans med övriga idrotter under SM-veckan gör förhoppningsvis att fler får upp ögon för att golfsäsongen numera är året runt i hela Sverige för den som vill, säger Sofia Pettersson.

  SM-veckan vinter i Skövde

  Utsidan av Arena Skövde. I hörnet syns logotyp för SM-veckan vinter 2023.

  I februari gör golf debut som vinteridrott på SM-veckan vinter 2023 i Skövde, då det är en av 19 idrotter som ska kora svenska mästare. SM-veckan är ett samarbete mellan Riksidrottsförbundet (RF), SVT och specialidrottsförbunden och sänds i SVT. Golfens inträde i SM-veckan vinter annonserades i ett pressmeddelande från RF den 16 februari 2022:

  ”E-cycling, rullstolshandboll och simulatorgolf är några av de nya idrotterna som tillsammans med bland annat brottning, längdskidor och badminton ska göra upp om medaljerna.”

  SM simulatorgolf spelas i tre olika klasser – dam, herr och paragolf. Den 1–31 december arrangeras ett öppet kval. Alla som vill är välkomna att försöka kvala till finalen på valfri simulatoranläggning med TrackMan. De åtta bästa i respektive klass tar sig till finalspelet i Arena Skövde under SM-veckan:

  SM-final herr: 2–3 februari 2023

  SM-final dam: 2–3 februari 2023

  SM-final paragolf: 4-5 februari 2023

  – Det är skillnad på golf i simulator och golf ute på gräs. Till exempel står du alltid plant i simulator. Det kommer också att gå mycket snabbare än gräsgolf, säger Jonnie Eriksson, coach för herrlandslaget och en av deltagarna i SGF:s simulatorgrupp.

  – Det är så nytt så vi tror inte att vi har några inomhusspecialister bland spelarna ännu, men det kommer säkert, säger Jonnie Eriksson.

  Mer om SM-veckan i Skövde

  JSM simulatorgolf

  Först ut av de nya officiella svenska mästerskapen är junior-SM som avgörs redan den 12 november 2022 på Indoor Golf i Nacka Forum i Stockholm. Åtta av landets bästa flick- respektive pojkjuniorer gör upp om mästartitlar i två olika grenar:

  ✓ Traditionellt matchspel, som spelas på simulatorversionen av Barsebäcks Ocean Course.

  ✓ Duell 18 slag, en ny simulatoranpassad gren där spelarna turas om att slå slag mot ett mål och där avståndet till målet byts efter varje slag.

  JSM-finalerna kommer att sändas live på Svensk Golf och KlubbTV, med start 16.00 lördag 12 november.

  Mer om JSM simulatorgolf

  Skribent

  Porträttbild på Göran.

Resultat 2023

Se resultaten från samtliga kvartsfinaler, semifinaler och finaler 2023. Klicka här

Historisk final 

Simulatorgolf blir en av 17 idrotter under Riksidrottsförbundets SM-veckan vinter i Skövde. Det är första gången golf finns med under vinterveckan och första gången svenska mästare i simulatorgolf ska koras. 

Avgörs i två grenar

 • Match: 18 hål på Barsebäck Ocean Course

 • Duell: närmast hål-tävling över 18 slag, även den i matchformat

Program

 • 2 februari: kvartsfinaler för damer och herrar

 • 3 februari: semifinaler och finaler för damer och herrar

 • 4 februari: kvartsfinaler för paragolfare

 • 5 februari: semifinaler och final för paragolfare

Följ finalspelet

SM-veckan sändes på SVT. Finalerna i matchspelet och duellen i alla klasser sändes på SVT och SVT Play och går även att se i efterhand:

Finalpass dam och herr 
– Finalpass paragolf

Semifinalerna sändes live via Svenska Golfförbundets Facebooksida och går även att se i efterhand:

Semifinaler dam och herr
Semifinaler paragolfare

Kvalet är avslutat

Tack till alla som kvalat! Totalt 360 spelare inledde kvalet.

Resultatlistor för respektive klass

Leaderboard paragolf ➤

Leaderboard dam ➤

Leaderboard herr ➤

Om simulatorgolf

Simulatorgolf finns i många olika former – allt från simulatorer i inomhusmiljö till drivingranges med infravärme och launch monitors.

På förbundsmötet 2022 togs beslut att ”golf som utövas i simulatormiljö ska falla inom definitionen av golfsporten”.

SGF ser simulatorgolf som en väg för fler att hitta till golfen och även som en möjlighet för klubbar, tränare och spelare att bedriva året runt-verksamhet. All golf är bra golf! 

Läs mer om det nya sättet att spela golf här

Kontakt

Porträttbild på John Lindberg.
Porträttbild på Göran.