Den 2–5 februari 2023 gjorde golf debut som vinteridrott på RF:s SM-vecka. Då korades svenska mästare i simulatorgolf i Arena Skövde.

SM 2024 – spara datumen!

Logo för RF SM-veckan vinter Luleå/Boden 2024

Nästa års SM i simulatorgolf inleds med ett nationellt öppet kval i januari–februari. Finalspelet avgörs under SM-veckan vinter i Luleå/Boden. 

Klasser: Dam, herr och paragolf
Grenar: Match och duell
Öppet kval: 15 januari–15 februari 
Finaler: Semifinaler 20 mars, finaler 21 mars  

Finalerna kommer att direktsändas i SVT. Mer information kommer, men redan nu kan du börja träna och planera inför kvalet. Alla kan vara med!

Resterande information på denna sida handlar om SM 2023. 

SM simulatorgolf 2023

Åtta damer, herrar och paragolfare gjorde upp om mästerskapstitlarna i Arena Skövde i början av februari 2023. Spelarna tog sig till finalspelet genom ett nationellt och öppet kval som genomfördes i december 2022. 

Nyheter

 1. Golf blir vinteridrott
 2. SM simulatorgolf

  Golf blir vinteridrott

  Den 2–5 februari gör golf debut som vinteridrott. Vid RF:s SM-vecka skall svenska mästare i simulatorgolf koras i Arena Skövde.

  Golf blir en av 16 idrotter vid SM i Skövde den kommande veckan, längdskidor, alpint och draghund är några av de andra. Som vid andra stora idrottsevenemang genomförs medaljceremoni centralt och i Skövde blir det på Hertig Johans Torg där även aktiviteter och uppträdande under namnet After Game sker. 

  I tre klasser gör åtta damer, herrar och paragolfare gör upp om mästerskapstitlarna. Spelarna har tagit sig till Skövde genom ett nationellt och öppet kval som genomfördes under december.

  -Det skall bli roligt att se golf som en del av SM-veckan vinter. Golf är Sveriges största individuella idrott sett till antalet utövare och den gren som växer starkast just nu är simulatorgolf. Därför känns det helt rätt att vi nu för första gången genomför ett öppet svenskt mästerskap, säger Sofia Pettersson ansvarig för simulatorgolf på Svenska Golfförbundet.

  SVT sänder alla finaler och även i övrigt går det att följa mästerskapet. Semifinalerna kommer att livesändas via Svenska Golfförbundets Facebooksida och livescoring kommer att finnas från första till sista slag.

  -En ny gren i en gammal idrott, med en större närhet till både spelet och spelarna än vid vanlig golf. Då tourerna i världen är i gång så hittar vi vid SM de stora stjärnorna i paragolfklassen. Johan Kammerstad, världstia och Felix Norrman tvåa i U.S. Adaptive Open i fjol sticker ut. Men en ny gren som simulatorgolf har alla möjligheter att skapa sina egna stjärnor, säger Jonnie Eriksson landslagscoach herrar. 

  SM avgörs i två format:
  Match: 18 hål på Barsebäck Ocean Course
  Duell: närmast hål-tävling över 18 slag, även den i match.

  Program:
  2 februari: kvartsfinaler för damer och herrar
  3 februari: semifinaler och finaler för damer och herrar
  4 februari: kvartsfinaler för paragolfare
  5 februari: semifinaler och final för paragolfare

  Lär känna deltagarna här

   

 3. Skövde Calling
 4. SM simulatorgolf

  Skövde Calling

  SM Veckan är i gång och har hittills bjudit på invigning på torget, friluftsdag med simulatorgolf som uppskattad aktivitet och ett besök från Lilla Sportspegeln.

  Tisdag kväll var det invigning på torget med 3000 åskådare på plats. Lokal Idol-deltagare sjöng den officiella låten för SM-veckan och de första medaljer delades ut till sprintskidåkare.

  Onsdag morgon dök 500 skolungdomar upp i Arean Skövde för att prova olika idrotter. Brottning, e-motorsport, curling och ett antal till stod på programmet. Golf var populärt det märktes på både leenden, ljudvolym och kön till de olika stationerna.

  Lilla sportspegeln
  Lilla sportspegeln testade på simulatorgolf med två juniorer från Skövde Golfklubb.

  De fick jaga monster i simulatorerna och där fanns också putt- och chip-stationer som Skövde Golfklubb fixat. Klubben hade också funktionärer på plats för att hjälpa till med allt. En av instruktörerna var Elin Eriksson tränare på klubben och en av deltagarna vid SM med start i morgon torsdag.

  På förmiddagen dök även Lilla Sportspegel upp för att testa simulatorgolf. Två juniorer från Skövde GK visade hur golf i simulator spelas.

 5. Finalerna sänds live på SVT
 6. SM simulatorgolf

  Finalerna sänds live på SVT

  Fredag 3 februari 

  Final damer och herrar - match och duell

  11.30-15.30 - SVT Play 
  12.40-14.00 - SVT1 

  Söndag 5 februari

  Final paragolf - match och duell. 

  12.30-14.30 - SVT Play 
  14.00-14.30 - SVT1 

  Kolla in alla tider på SVT:s hemsida

  Semifinalerna sänds live på Facebook

  SGF sänder liver från semifinalerna på fredag förmiddag och söndag förmiddag. Semifinalerna sänds live på Facebook och via denna hemsida. 

 7. Deltagarna i finalen
 8. SM simulatorgolf

  Deltagarna i finalen

  Herrar

  Bland herrarna hittar vi flertalet spelare från den svenska proffstouren, MoreGolf Mastercard Tour, och även en del simulatorgolf-experter. 

  Jonas Gullberg, PGA Sweden National
  Segrade i kvalet på 13 under par. Spelat en del på den svenska proffstouren, MoreGolf Mastercard Tour, och driver nu även en podd tillsammans med två tränare – Golfens enda podcast.

  Pontus Stjärnfeldt, Haninge GK
  Gått på Riksidrottsgymnasiet i Uppsala. Spelat på MoreGolf Mastercard Tour. Har drivit Indoor Golf i Nacka och genomgår nu Högre Tränarutbildningen.

  Anton Moström, Örebro City G&CC
  Spelar på MoreGolf Mastercard Tour. Driver simulatorgolfhall i Örebro. 

  Stefan Emmoth, Gullbringa G&CC
  Uppvuxen på Bro-Bålsta GK. Vunnit DM i Göteborg två gånger. Spelade collegegolf i North Carolina. 

  Rasmus Rosin, Landeryds GK
  Kvalade in till Challenge Tour på Österåker. Spelar på MoreGolf Mastercard Tour. Andraplats efter rond 1 i den nystartade virtuella NEXT Golf Tour. 

  Lucas Norman, Bryngfjordens GK
  Spelat på MoreGolf Mastercard Tour de senaste åren. Huvudränare på Sommarro Golf och Kristinehamn GK. Har spelat på college i North Carolina i fyra år.                               

  Felix Pålson, Lidingö GK
  Spelar på European Challenge Tour. Delad tredjeplats på den nystartade virtuella NEXT Golf Tour. RIG Uppsala. Har tidigare drivit anläggning med simulatorgolf. 

  Jesper Sandborg, Landeryds GK
  Spelar på European Challenge Tour. Tog sig igenom hela DP World Tour kvalstegen 2019 och fick spela några tävlingar på touren. 

  Damer

  Alice Johansson, Gävle GK
  Internationell erfarenhet från spel med flicklandslaget under året. En av de yngsta i startfältet. Segrade i kvalet på tre under par. 

  Ebba Julia Olsson, Trummenäs GK
  Aspero Idrottsgymnasium, Cal State Fullerton college 2015-2016. 

  Kajsalotta Svarvar, Halmstad GK
  Med i det svenska flicklandslag som tog silver vid lag-EM 2022. Hon segrade i amatörkvalet till den svenska Europatourtävlingen Scandinavian Mixed där Linn Grant segrade.

  Elin Eriksson, Skövde GK
  Hemmaspelaren vid årets SM. Tränare på Skövde GK. 

  Malin Spångberg, Falun-Borlänge GK
  Spelar på den nordiska proffstouren, Ahlsell Nordic Golf Tour. 

  Andréa Nord, Glasrikes GK
  Spelat på svenska juniortouren och flera gånger på högsta nivån - Teen Tour Elite. Påbörjar Högre tränarutbildningen i vår. 

  Sandra Eneroth, Partille GK
  Proffs sen 2002. Spelat på SGF Senior Tour. 

  Frida Bräster, Sollentuna GK
  Arbetar på Svenska Golfförbundet som ansvarig för proffstourerna. 

  Paragolfare

  Världsstjärnor till SM veckan är vad som bjuds i paragolfklassen där sex av åtta spelare är rankade topp-100 i världen på WR4GD – World Ranking for Golfers with Disability.

  Oskar Jonsson, Karlskoga GK
  Segrare av kvalet till SM. Spelar på Folksam Paragolf Tour och även en del tävlingar på SGF Golf Ranking för herrar. 

  Johan Kammerstad, Askersunds GK, WR4DG 10
  Tidigare världsettan är nu 10:a på WR4DG och högst rankad av spelarna i Skövde Arena. Har flertalet internationella segrar både i lag och individuellt, där segern i Australian All Abilities Championship 2018 sticker ut lite extra.

  Felix Norrman, Arboga GK, WR4DG 28
  Hade stora framgångar när den första upplagan av U.S. Adaptive Open avgjordes på Pinehurst Resort 2022. Efter förlust i särspel om segern slutade Felix på andraplats i detta mästerskap genomfört av amerikanska golfförbundet – USGA.

  Philip Arm, Landeryds GK, WR4DG 56
  Spelar på Folksam Paragolf Tour. Tog guld i SM Match för paragolfare i kategori 2, 2022. 

  Johnny Granberg, Arninge GK, WR4DG 66
  Spelar på Folksam Paragolf Tour. Tog guld i SM Match för paragolfare i kategori 1, 2022. Utsågs till Årets paragolfare 2021. 

  Jesper Gutke, Dynekilens GK, WR4DG 83
  Årets paragolfare prisad av Henrik Stenson 2018. Toppade rankingen i Folksam Paragolf Tour 2017. Deltog i Special Olympics World Summer Games i Los Angeles 2015. 

  Magnus Grimberg, Haverdals GK
  Spelar på Folksam Paragolf Tour. Segrade i Henrik Stenson Paragolf Challenge 2020. 

  David Persson, Borås GK
  Spelar på Folksam Paragolf Tour. David är ganska ny på touren och avancerade till A-klassen under förra året. Han hade som bäst en 3:e placering under 2022. 

Resultat 2023

Se resultaten från samtliga kvartsfinaler, semifinaler och finaler 2023. Klicka här

Historisk final 

Simulatorgolf blir en av 17 idrotter under Riksidrottsförbundets SM-veckan vinter i Skövde. Det är första gången golf finns med under vinterveckan och första gången svenska mästare i simulatorgolf ska koras. 

Avgörs i två grenar

 • Match: 18 hål på Barsebäck Ocean Course

 • Duell: närmast hål-tävling över 18 slag, även den i matchformat

Program

 • 2 februari: kvartsfinaler för damer och herrar

 • 3 februari: semifinaler och finaler för damer och herrar

 • 4 februari: kvartsfinaler för paragolfare

 • 5 februari: semifinaler och final för paragolfare

Följ finalspelet

SM-veckan sändes på SVT. Finalerna i matchspelet och duellen i alla klasser sändes på SVT och SVT Play och går även att se i efterhand:

Finalpass dam och herr 
– Finalpass paragolf

Semifinalerna sändes live via Svenska Golfförbundets Facebooksida och går även att se i efterhand:

Semifinaler dam och herr
Semifinaler paragolfare

Kvalet är avslutat

Tack till alla som kvalat! Totalt 360 spelare inledde kvalet.

Resultatlistor för respektive klass

Leaderboard paragolf ➤

Leaderboard dam ➤

Leaderboard herr ➤

Om simulatorgolf

Simulatorgolf finns i många olika former – allt från simulatorer i inomhusmiljö till drivingranges med infravärme och launch monitors.

På förbundsmötet 2022 togs beslut att ”golf som utövas i simulatormiljö ska falla inom definitionen av golfsporten”.

SGF ser simulatorgolf som en väg för fler att hitta till golfen och även som en möjlighet för klubbar, tränare och spelare att bedriva året runt-verksamhet. All golf är bra golf! 

Läs mer om det nya sättet att spela golf här

Kontakt

Porträttbild på John Lindberg.
Porträttbild på Göran.