Nyheter från SM Klubblag

Här publiceras nyheter om det årliga svenska mästerskapet för klubblag, med fokus på den högsta divisionen: Lag-SM.

Senaste nytt från Lag-SM

  1. Lag-SM 2018: Tre lag i ledning efter första dagens spel
  2. SM Klubblag

    Lag-SM 2018: Tre lag i ledning efter första dagens spel

    Hills damer är i ledning efter första dagen av Lag-SM på Barsebäck GCC – och på herrsidan delar Kristianstad och Upsalas ledningen.

    Förhandstippade Hills damer började stabilt under förmiddagens foursome. Flicklandslagsspelarna Ester Fägersten och Andrea Grimberg Lignell, med ett färskt EM-brons lag flickor i bagen, kom in två under, medan Amanda Linnér i par med Beatrice Wallin, båda med ett lika färskt EM-guld lag damer i bagen, slutade ett under. S:t Arild och Ringenäs, med bland andra nyblivna proffsspelaren Julia Engström och flicklandslagsspelaren och EM-bronsmedaljören Ingrid Lindblad, jagade bakom.

    Hela laget imponerade

    Efter lunch lade Göteborgs-tjejerna in en högre växel. Såväl rutinerade Linda Wessberg i par med Sofie Bringner som Beatrice Wallin i par med Ester Fägersten drog ifrån med röda siffror på leaderboarden – och slutade dagen på 13 under par. Närmast jagar nykomlingen S:t Arild på fyra under par, samt Ljunghusen och nykomlingen AIK på två under par.

    Här kommenterar Beatrice Wallin och Ester Fägesten den fina starten på mästerskapet. i en intervju på SGF:s Facebooksida.

    – Det är gott med ett jämnbra lag där vi har lyxen att se till att alla spelare två ronder under de först två dagarna. Det känns skönt att veta att alla kommer att prestera. Lite förvånad är jag över att vi leder med nio slag, men det är också så att det är cirka 850 slag kvar att slå. Vi måste vara skärpta hela vägen, säger Daniel Grestam, kapten för Hills damer.

    Svenstrup gjorde albatross

    Dagens prestation på damsidan stod Anna Svenstrup, Vasatorp, för på det femte hålet då hon gjorde en albatross, det vill säga två slag i på ett par-5-hål.

    På herrsidan är det jämnare. Gävle var i topp efter förmiddagens foursome, tätt följt av Kristianstad och Skaftö. I eftermiddagens fyrboll växlade ledningen och när vi trodde att det stod mellan Kristianstad och Skaftö kom Upsala i samma hastighet som en välträffad Dustin Johnson-drive och slutade på 24 under par, samma som Kristianstad. Gävle är ett slag efter, 23 under par, och Skaftö två efter, 22 under. Skaftös topplacering är anmärkningsvärd då största stjärnan Marcus Kinhult spelar British Open på skotska Carnoustie den här veckan, meriterade Joel Sjöholm bytt till Hills inför året och Svenske Mästaren i matchspel, Sebastian Hansson, bytt till Tjörn.

    – Hade någon sagt att vi skulle ligga tjugotvå under par efter första dagen hade vi skrattat. Jag har sagt att jag ska simma över till Danmark om vi vinner Lag-SM, säger spelaren Anton Hansson och förklarar framgången:

    – Vår spelidé har fungerat bra. Vi har letat gröna zoner och ”missat på rätt sida”. Vi startade fyrbollen lite trögt, men puttade bättre och bättre. Vi har bra laganda och framför allt - vi har kul tillsammans!

    Lag-SM fortsätter under torsdagen med fyra singlar per lag, där alla ronder räknas.  Fredag byter damerna och herrarna bana – damerna spelar Donald Steel Course och herrarna Masters Course – varpå Lag-SM avgörs via samma spelformer som onsdag och torsdag (foursome och fyrboll fredag samt singlar lördag).

  3. Lag-SM 2018: EM-medaljörer och toursegrare i Lag-SM på Barsebäck
  4. SM Klubblag

    Lag-SM 2018: EM-medaljörer och toursegrare i Lag-SM på Barsebäck

    Europatoursegrare, spelare med Ryder Cup- och Solheim cup-meriter, Europamästare och EM-medaljörer. Lag-SM presenteras av Kontorab, inleds på onsdag med ett minst sagt högklassigt startfält.

    Helgen blev framgångsrik för svensk amatörgolf. Tre EM-medaljer lag i form av guld för damerna samt brons för både flickorna och pojkarna. Nu dyker flera av medaljörerna upp på Barsebäck GCC för att hjälpa sina klubbar och jaga nya medaljer, nu i Lag-SM den 18-21 juli.

    Hills Golfklubb från Göteborg ska försöka försvara titeln på damsidan. Beatrice Wallin och Amanda Linnér ingick i det lag som tog EM-guld i Österrike i helgen. Dessutom finns Ester Fägersten och Andrea Grimberg Lignell som tog brons med flicklandslaget på Forsgården och höll sig långt framme i Annika Sörenstams tävling ANNIKA Invitational Europe. Så laget ser starkt ut även i år. Precis som ifjol förstärks laget av Linda Wessberg, som har tunga meriter i bagen i form av tre segrar på Europatouren, spel på USA-touren och ett framträdande i Solheim Cup.

    Edfors och Fasth i samma lag

    Ringenäs och Ljunghusen är några av utmanarna till Göteborgs-tjejerna. Ringenäs har bland andra nyblivna bronsmedaljören i Lag-EM för flickor, Ingrid Lindblad, samt nyblivna proffset Julia Engström. Ljunghusen har EM-guldmedaljören Sara Kjellker och bronstjejen Kajsa Arwefjäll i laget. Karlstad förstärks av Europatoursegrarinnan Jenny Haglund, som vann Laila Meryem Cup i Marocko tidigare i år. Hon flyger hem från USA för att stötta sin klubb i Lag-SM.

    På herrsidan är Vasatorps Golfklubb titelförsvarare. Daniel Jennevret, hemvist Nordiska Ligan och en avgörande faktor för SM-guldet förra året, är på plats liksom Robin Petersson som spelat bra på Swedish Golf Tour. Hills föll på mållinjen förra året. Johan Edfors, med meriter både från Europatouren och USA-touren, är med i laget även i år och säkert sugen på revansch. Hills har dessutom förstärkt med Niclas Fasth, åtta segrar på Europatouren inklusive ett framträdande i Ryder Cup (2002), samt Joel Sjöholm med meriter från Europatouren. Även Karlstad kan bli en utmanare med rutinerade tourspelarduon Christian Nilsson och Michael Jonzon i laget. Nykomlingen Kårsta Martin Eriksson och Oliver Gillberg i laget. Båda har presterat bra under våren och försommaren på Swedish Golf Tour och Oliver vann en tävling i Sydafrika i inledningen av säsongen.

    Som ”Allsvenskan i golf”

    Lag-SM presenteras av Kontorab kan närmast beskrivas som ”Allsvenskan i golf” och startfältet vittnar om hur högt spelarna och klubbarna rankar tävlingern. 15 damlag och 18 herrlag samlas för att göra upp om SM-medaljerna under fyra dagar. Spelformen är foursome och fyrboll dag ett och tre, samt singlar dag två och fyra. Damerna spelar Masters-banan onsdag-torsdag medan herrarna spelar Donald Steel-banan. Fredag och lördag är det omvänt.

    Parallellt med Lag-SM pågår spel i divison 1-3. De bäst placerade i respektive spelplats och division flyttas upp och får spela en division högre nästa år. Från division ett till Lag-SM flyttas totalt fyra damlag och fem herrlag upp – och lika många flyttas således ned från Lag-SM.

    Följ gärna Lag-SM under veckan via Golf.se, Svenska Golfförbundets Facebook-sida och direktlänkarna till respektive resultatlista (resultatrapportering vart tredje hål): Damer och Herrar 

    Lag-SM damer: AIK GK, Barsebäck GCC, Bro-Bålsta GK, Delsjö GK, Halmstad GK, Hills GK, Jönköpings GK, Karlstad GK, Ljunghusens GK, Ringenäs GK, S:t Arild GK, Sölvesborgs GK Täby GK, Upsala GK och Vasatorps GK.

    Lag-SM herrar: AIK GK, Barsebäck GCC, Chalmers GK, Delsjö GK, Gävle GK, Haninge GK, Hills GK, Karlstad GK, Kristianstads GK i Åhus, Kårsta GK, Landeryds GK, Landskrona GK, Ljunghusens GK, Skaftö GK, Stockholms GK, Upsala GK, Vasatorps GK och Öijared GK.

    Länk till bildbank

    Bilder från Lag-SM 2018 på Barsebäck GCC finns att ladda ner här. Materialet är fritt att ladda ned och använda i alla typer av kanaler för media och golfklubbar. Ange foto: Svenska Golfförbundet. Bilder från Lag-SM 2017 finns att ladda ner här. 

    För mer information kontakta:

    Thomas Björn, presschef Lag-SM

    Mobil: 070-230 24 84

    E-post: thomas@idrottenskraft.se

    Håkan Stålbro, tävlingsledare

    Mobil: 070-607 70 20

    E-post: hakan.stalbro@golf.se