SwGT Invitation – utmanande utveckling i tävlingsmiljö
Sveriges bästa pojk- och flickspelare utmanades på flera plan när Swedish Golf Team Invitation avgjordes på Österlens Golfklubb och Djupadals-banan.
Intention med tävlingen
Landslagets intention med tävlingen var att göra den väldigt svår för de spelare som valt att delta. Genom att använda tävlingen som utbildning ville vi styra spelare till att tänka smartare och mer strategiskt än vad som normalt krävs av dem.
Vid Swedish Golf Team Invitation kom spelare inte undan med att missa på fel sida av pinnen. Det ledde nio av tio gånger till minst ett tappat slag. Absolut att det kan uppfattas som hårt på kort sikt i vissa lägen men på lång sikt är vår övertygelse att det är nyttigt.
Swedish Golf Team Invitation är en aktivitet som ska hjälpa spelarna och deras nätverk att skapa förståelse för kravställningen för den spelare som vill göra detta till sitt yrke.
Utmanade banuppsättning
Banan sattes primärt av Niclas Fasth och Carl Magnusson. Niclas med drygt 20 år på högsta tournivå med ett antal år bland topp-20 i världen. Carl med ca tio års erfarenhet från internationell amatörgolf på toppnivå, collegegolf och coachning på Europatouren.
För flickorna mätte banan ca 5450 m dag ett och dag två ca 5320 m. Som jämförelse är snittlängden på banor 2021 för de bästa flicktruppspelarna 5682 m. På LPGA tour har snittlängden på de banor Linnea Ström spelat i år varit 5939 m.
För pojkar mätte banan 6338 m. Som jämförelse är den genomsnittliga banlängden för en topprankad Division 1 skola i USA 6426 m och på PGA Tour snittar banorna drygt 6500 m. Stora variationer hittar vi såklart då tex årets bana vid PGA Championship på Kiawah Island mätte 7020 m.
Banor på tournivå
Banlängden på högsta tournivå har under ett antal år sträckts ut och blivit längre och längre, både på herr och på senare år även på damsidan.
Fler pinnar står närmare kanterna och greener blir hårdare vilket mer än någonsin premierar de spelare som kan slå långt från tee och komma in med höjd till green. Enklaste sättet att stanna bollen nära pinnen är att slå kortare klubbor in mot green men det kräver att spelaren slagit längre från tee. Detta hänger såklart också då på grundförutsättningen att man kontrollerar bollflykt och precision väl.
Ungefär så ser ekvationen ut som vi vill förbereda våra spelare för. De har någonstans mellan 5–10 år på sig att vara redo för utmaningen på världens topptourer.
Mästerskapsbanor tenderar att vara längre än andra, både för damer och herrar.
Statistik & snittscorer
När vi med några dagars distans till Swedish Golf Team Invitation på Österlens GK summerat tävlingen i siffror är det detta vi finner.
Tack vare statistikverktyget swgt.se har vi ett bra underlag att lätt att skapa en bild över hur startfältet som helhet presterade jämfört med andra tävlingar under säsongen.
Pojkar
På pojksidan var snittscoren jämfört med Teen Tour Elite ca 4 slag högre per rond. Jämfört med JSM slag tidigare på säsongen var snittscoren 1,5 slag högre per rond.
På PGA Tour 2020 var snittscoren för hela säsongen 71,1 slag. På U.S. Open var snittscoren drygt 74 slag så ungefär 3 slag högre per rond.
Flickor
På flicksidan föll snittscoren ut på följande sätt jämfört med Teen Tour Elite. Snittscoren för hela startfältet på Österlen var 3,5 slag högre per rond än vid Teen Tour Elite. Jämfört med JSM slag på St Arild tidigare på säsongen var snittscoren på Österlen 2,1 slag högre per rond.
Snittscoren på U.S. Women´s Open 2021 var 74,9 slag per rond jämfört med knappt 72 slag på LPGA Tour.
De extra slagen vid Swedish Golf Team Invitation fördelades ganska jämnt mellan inspel, närspel och puttning vilket är rimligt med tanke på den svårare uppsättningen där miss på fel sida pinnen straffades hårdare än vanligt och lagputtningen var mer utmanande på de snabbare greener till flaggplaceringar med mindre marginal.
För att scora vid Swedish Golf Team Invitation krävdes:
-Stort tålamod och acceptans för det som hände. Spelare upplevde ibland att ”bra slag blev straffade”. Kanske var det så eller så hade man för liten marginal, dvs om det krävs ett perfekt slag för att det ska bli bra så har man nog inte justerat marginalen tillräckligt.
-Det var en fördel att slå långt och ibland till och med nödvändigt. Så ser det även ut på touren. Alla spelare kan inte vinna på alla banor. Har du inte längd får du välja dina tillfällen att komma högt upp i resultatlistan under en säsong eller kompensera med fantastisk puttning.
-Att förstå att tävlingsgolf handlar om att ha lägre score än motståndarna. Det innebär på många tävlingar att man måste gå under par, men inte vid alla. Par för tävlingen hade vunnit smidigt i både pojk- och flickklassen. Detta borde ha varit tydligt redan innan, eller åtminstone några hål in i tävlingen.
Konstruktiv utvärdering
Avslutningsvis hoppas vi att du som spelade och du som förälder eller tränare till spelarna tar detta tillfälle i akt och lägga kraft på en konstruktiv utvärdering av erfarenheten.
Detta kommer inte bli vardag för de som tävlar på den här nivån men majors spelas 4–5 gånger per år och det är där de bästa spelarna vill lyckas och då krävs det mer av spelaren på alla plan; mentalt, strategiskt, färdighetsmässigt. Principen att ”träna tuffare än du tävlar” är också något som är svårt att komma åt i golf men som många eftersträvar.
Tack för att du var med och kör så det ryker i vinter!
// Swedish Golf Team