Bra att veta

I flikarna nedan hittar du allt du behöver veta om Golfens SM-vecka. Allt från rena fakta kring tävlingsformer och handicapgränser till förslag på boende och eventets historik med alla tidigare vinnare sedan starten 1938. 

Deltagarinfo

 • Anmälan

  Anmälningstiden är öppen från januari till och med 7 juni. Anmälan görs via Min Golf. Klicka dig vidare från tävlingsprogrammet för att komma direkt till information för den klassen.

  Efteranmälan till de olika klasserna kan vara möjlig om det finns platser kvar – ta kontakt med respektive arrangörsklubb vid intresse.

  Du kan delta i en eller flera klasser. Kanske börja veckan tillsammans med din respektive, förälder eller barn i någon av de inledande parklasserna, följt av en individuell start i din åldersklass. 

  Anmälningsavgiften är 900 kronor i de individuella tävlingarna över 36 hål, 1 300 kronor i de individuella tävlingarna över 54 hål och 1 000 kronor per par i partävlingarna. Anmälningsavgiften betalas i samband med anmälan i Min Golf

  Vid överanmälan görs uttagningen på handicap – lägst sammanlagd exakt handicap i partävlingar och lägst exakt handicap i individuella tävlingar vid anmälningstidens utgång.

  Tävlingsformat

  Spelformen är slagspel scratch. Spelsättet i partävlingarna är foursome. Klasserna spelas över 36 eller 54 hål:

  Alla partävlingar samt D75, H80 och H85 spelas över 36 hål (18+18)
  Damklasserna D25, D50, D60 och D70 spelas över 54 hål (18+18+18)
  Herrklasserna H25, H40, H50, H60, H70 och H75 spelas över 54 hål (18+18+18)

  På de spelplatser med fler än 78 deltagare görs en cut (kvalgräns) efter rond 2 där ett bestämt antal spelare kvalificerar sig till finalronden. För exakta villkor se tävlingsvillkoren.

  Startfält

  Max antal deltagare på varje spelplats är:

  ☛ Partävlingar: 144 par
  Individuella tävlingar: 156 deltagare

  På de spelplatser där fler än en (1) klass deltar garanteras varje klass ett bestämt antal deltagare och vid överanmälan tillsätts övriga platser proportionerligt till hur många som anmält sig i respektive klass. Se tävlingsvillkoren för exakta villkor.

  Deltagare

  Klasserna är öppna för alla spelarkategorier, både amatörer och proffs. För att kunna delta i någon av de individuella klasserna krävs att du fyller minst tävlingens namn under året för att få delta. För att få delta i Äkta Maka/Sambo-klasserna 100+ eller 120+ krävs att båda spelarna i paret fyller minst 50 år under året (100+) eller 60 år under året (120+).

  Du behöver också uppfylla handicapgränsen för den klass du tänkt delta i. Nedan anges max handicap för de olika klasserna (för parklasserna gäller maximal sammanlagd handicap).

  Äkta makar/sambor: 34,0
  Äkta makar/sambor 100+: 41,0
  Äkta makar/sambor 120+: 54,0
  Far & son: 22,0
  Mor & dotter: 50,0
  Två generationer mixed: 50,0
  Damklasser: D25: 24,0, D50: 26,0, D60/D70/D75: 34,0
  Herrklasser: H25/H40/H50: 15,0, H60: 20,0, H70/H75: 32,0, H80/H85: 36,0

  Boende

  Deltagare kan boka logi till förmånliga priser via särskilda hotellavtal för Golfens SM-vecka. Alla boendealternativ och priser kommer finnas tillgänglig via Min Golf 

  Transportmedel

  För att få använda transportmedel (t. ex. golfbil) på SM-veckan måste du ha tillstånd. För mer information om vad som krävs för att ansöka om tillstånd, samt hur du går tillväga, se dokumentet nedan.

  Transportmedel - tillstånd

  Fullständiga tävlingsvillkor

  För mer detaljer kring Golfens SM-vecka 2024, se manualen. Den innehåller tävlingsvillkor och lokala regler samt information till arrangörsklubbar.

  Ladda ner manualen här

   

Historik

 • Fakta och historik

  Medalj med SGF:s logotyp och blågult band. Ligger på ett bord med ljusblå duk.

  Golfens SM-vecka (tidigare RM-veckan) är en klassiker i den nationella golftävlingskalendern, som lockar deltagare från hela landet att spela på bra och välpreparerade banor i tuff konkurrens, bra stämning och härlig gemenskap.

  Evenemanget spelades första gången 1938 med klasserna H55, Far & son och Mor & dotter, och har genom åren utökats med fler klasser. Det är en blandning av tävling och social samvaro. 

  Vissa av åldersklasserna är också deltävlingar på Senior Tour, den nationella touren för damer och herrar i olika åldersklasser. Den utgör grunden för uttagning till internationella tävlingar där Sverige representeras.

  Golfens SM-vecka spelas som slagtävling scratch och är öppen för alla spelarkategorier – från amatörer till proffs – och du hittar ofta en hel del kända namn bland deltagarna, med meriter från både landslag och internationella proffstourer.

  Det dyker ibland också upp deltagare som gjort sig kända på annat håll, som vill testa om de håller måttet mot övriga seniorelitspelare i ett av Sveriges största golfevenemang.

  En sak är säker – att vara med i Golfens SM-vecka är ett minne för livet!

  Segrare genom åren

  Äkta Makar/Sambor
  Generationer
  Damer
  Herrar

  Tidigare och kommande arrangörer

  Golfens SM-vecka genomförs av ett enskilt golfdistrikt eller flera distrikt tillsammans, i samverkan med SGF. I listan nedan ser du alla arrangörsdistrikt från 1980 till nu, samt kommande arrangörer som är beslutade några år framåt.

  Arrangörer 1980–2027

Huvudarrangörer:

Arrangörsklubbar:

Partners:

 • NeH partnerlogotyp