Guldlaget lag-EM herrar 2024. Foto EGA.

EM-guld till herrlandslaget

Spännande avslutning på flera håll när lag-EM avslutades under lördagen. Det svenska herrlandslaget tog guld medan pojklandslaget spelade hem ett brons.

-En fantastisk prestation av hela det svenska laget bestående av Lucas, Algot, Simon, Jakob, Albert och Daniel var vad som gjorde att vi lyckades idag. Det andra svenska herrguldet i modern tid. Senast 2019 med bland andra Ludvig Åberg och Vincent Norrman i laget. Då hade Sverige väntat 58 år på ett guld, att vi nu tar guld igen är ett styrkebesked, säger Ola Lindgren coach herrlandslaget. 

Nederländerna var motståndare i en förkortad final på grund av väderavbrott. I stället för två ronder med totalt sju matcher spelades en rond med fem matcher, en foursome och fyra singlar. 

-I finalen mod Nederländerna var det jämt. Vi slog bollen bra medan motståndarna putta bra och sänkte några chippar. Allt kom ned till att Jakob Mellins match skulle bli avgörande. En sänkt fyrametersputt av Jakob på 17:e gör att han går ett upp. Birdie på avslutande par-fem-hålet gör att Sverige är Europamästare, säger Ola Lindgren.

Guldlaget
Simon Hovdal, Gräppås
Albert Hansson, Skaftö
Algot Kleen, Skaftö
Jakob Melin, Göteborg
Daniel Svärd, Viksjö
Lucas Augustsson, Ringenäs

Brons till pojklandslaget
Pojklandslaget besegrade Tyskland i bronsmatch efter att ha förlorat i semifinal mot England.

-Stor laginsats av alla spelare som hjälptes åt att ta detta brons. Under matchen mot Tyskland märktes på spelarna en tydlig målbild att ta sig till målet gemensamt med rop mellan bollarna, säger Martin Olsson coach pojklandslaget och fortsätter.

-Carl Möller som tidigare matcher spelat foursome fick förtroendet i singel som han avgjorde med att sänkte en chip på hål 17 för att säkra bronset till Sverige.

Bronslaget:
Daniel Tolf, Göteborg
Neo Berg, Göteborg
Enzo Persson, Chalmers
Erik Tjärnberg, Kristianstad
Carl Möller, Stockholm
Edwin Askerfors, Skaftö

Damlandslaget slutade på 7:e plats efter att ha besegrat Danmark den sista tävlingsdagen. Flicklandslaget som också mötte vårt södra grannland fick se sig besegrade och slutade 8:a.

 

 

Skribent

Porträttbild på Göran.

Fler nyheter

  1. Coach Ola Lindgren om segern i lag-EM
  2. Landslag

    Coach Ola Lindgren om segern i lag-EM

    När segerputten trillat i och Sverige lyft EM-pokalen mot den azurblå himlen på Royal Park I Roveri strax norr om Turin. Då fick herrlandslagets coach, Ola Lindgren, tid att reflektera tillsammans med coachkollegan Peter Östlund.

    Två coacher som tidigare varit med om EM-segrar. Peter var coach i fjol när pojklandslaget segrade och Ola även coachade laget 2019, då herrlandslaget segrade på Ljunghusens Golfklubb.

    Nedan Olas ord och tankar någon timme efter segern. 

    En fantastisk prestation
    -En fantastisk prestation av Lucas, Algot, Simon, Jakob, Albert och Daniel. Sverige har bara vunnit en gång tidigare i modern tid, 2019 på Ljunghusen med bland andra, Ludvig Åberg, Vincent Norrman och Pontus Nyholm i laget.

    -Vi såg direkt att vi hade sex spelare som var i form, alla såg bra ut. Slagspelet var lite trevande men när vi sedan fick det på pappret bästa laget Spanien, som jagade sin tredje raka seger, i kvartsfinal tände alla verkligen till. Det var inga matcher vi bara gled igenom, efter urladdningen mot Spanien bjöd Estland på hårt motstånd, vi vände allt de sista 9 hålen.

    Finalen
    -Finalen mot Nederländerna blev ännu jämnare. Vi slog bollen bra men de puttade bra och sänkte några chippar.

    -Lukas rivstartade och körde över vinnaren av slagsspelkvalet. Daniels match pendlade men med några fantastiska järnslag i slutet vann han på 17:e hålet.

    -Allt kom då ner till Jakobs match, som var lika efter hål 16. Holländaren missar driven på 17:e men Jakob får en ”flier” på inspelet och får dra i en 4-metersputt för att gå till 1 upp. På 18:e par 5 är båda spelarna uppe vid green på två slag, ca 15 meter från flagg. Jakob chippar till 1,5 meter förbi hål, motståndaren chippar så nära att han får putten. Jakob sänker och Sverige har vunnit lag-EM!

    -Fokus hela veckan var att testa sig själv i svåra situationer och få slå så många slag som möjligt under press. Att gå så här långt i ett lag-EM betyder att du testas maximalt. Det är värdefullt för de här spelarna i deras fortsatta karriär.

    Svensk elitgolf mår bra
    -Peter Östlund och jag gjorde vårt första lag-EM tillsammans för 19 år sedan i just Italien. Under alla dessa år är det otroligt vilka skickliga golfspelare som Sverige har haft, men ännu viktigare vilka fina människor våra spelare är. Ödmjukhet, lagkänsla och att bry sig om andra är egenskaper som inte verkar hindra våra spelare att nå toppen! Svensk elitgolf mår bra på många plan.

    Guldmakare 2024
    Simon Hovdal, Gräppås
    Albert Hansson, Skaftö
    Algot Kleen, Skaftö
    Jakob Melin, Göteborg
    Daniel Svärd, Viksjö
    Lucas Augustsson, Ringenäs
    Ola Lindgren, coach
    Peter Östlund, coach

    Tidigare svenska lag som segrat i lag-EM herrar:

    2019 Ljunghusens Golfklubb
    David Nyfjäll, Albin Bergström, Ludvig Åberg, Christoffer Pålsson, Pontus Nyholm, Vincent Norrman. Kapten Ola Lindgren, coach Jonnie Eriksson.

    1961 Royal Belgique Golf Club, Belgien
    Ola Bergqvist, G-A Bielke, Gunnar Carlander, Bengt Möller, Magnus Lindberg, Johny Andersson, Lennart Leinborn. Non-playing captain: Torbjörn Enström.

    1959 Real Club de Golf El Prat, Spanien
    Ola Bergqvist, G-A Bielke, Göran Lindeblad, Bengt Möller, Gunnar Carlander, P-O Johansson, Elis Werkell samt Nils Odqvist (kapten som fick hoppa in p g a sjukdom).

    Skribent

    Porträttbild på Göran.
  3. Herr- och pojklandslaget till semifinal
  4. Landslag

    Herr- och pojklandslaget till semifinal

    Två svenska landslag spelade sig vidare i spel om medaljer när lag-EM gick över till lagmatcher under torsdagen.

    Sveriges titelförsvarande pojklandslag besegrade Österrike i kvartsfinal. Där blir England motståndare.

    Även herrlandslaget lirar semifinal under fredagen. De lyckades ta de tre sista matcherna mot Spanien. Och möter nu nykomlingen Estland som gör sitt första matchspel om medaljerna i lag-EM.

    Flicklandslaget besegrades i EM-kvartsfinalen mot ett bättre spelande Tyskland. I morgon väntar placeringsmatch mot Frankrike.

    Även damlandslaget fick inkassera en förlust i kvarten. De möter här näst Italien i placeringsmatch under fredagen.

     

     

    Skribent

    Porträttbild på Göran.
  5. Fyra svenska landslag vidare till kvartsfinal i EM
  6. Landslag

    Fyra svenska landslag vidare till kvartsfinal i EM

    Flicklandslaget spelar lag-EM på Göteborgs Golf Klubb. De tog sig säkert vidare till kvartsfinal genom att sluta på tredje plats i slagspelskvalet.

    -Mycket har varit bra och en del vi kan lära av. Vi har mer att ta av framöver. Vi kommer att köra vidare efter vår plan, först hanterar vi våra tankar om matchspelet och därefter kollar vi hur flaggplaceringarna ser ut i morgon och hur banan då kan tänkas spelas. Vi kommer att sätta upp vårt lag så bra som möjligt utan en tanke på motståndarna och så får vi se vart det tar oss, säger David Olsson coach flicklandslaget.

    Ett lag-EM spelas i två olika delar, slagspelskval över 36 hål och därefter lagmatcher. De åtta främsta lagen går till det som kallas A-flight och bland dessa återfinns medaljörerna på lördag efter tre dagar med massor av golf.

    Men redan vid andra dagens slagspel byter mästerskapet skepnad. Då dyker de spelare som spelat klart under förmiddagen ofta upp som caddie åt en lagkompis. Varje placering i kvalet är viktigt då den avgör vilka som blir motståndare. Ingen placering är dock viktigare än placering åtta, då det är sista laget som går till kvartsfinal. 

    Slutspelet – så funkar det
    Två foursome-matcher på förmiddagen följt av fem singelmatcher på eftermiddagen är hur lagmatcherna i A-flight ser ut. Varje match spelas tills det finns en segrare i just den matchen, extra hål tas till om så behövs.

    Flicklandslaget möter Tyskland i kvartsfinal under torsdagen på Göteborgs Golf Klubb och ställer upp på följande sätt:

    Foursome
    8:10 Havanna Torstensson/Ebba Lundqvist
    8:20 Amanda Gyllner/Olivia Holmberg

    Singlar
    13:50 Blondie Persson Lidgren
    13:58 Molly Rålin
    14:06 Ebba Lundqvist
    Olivia Holmberg
    Havanna Torstensson

    Övriga svenska landslag spelar kvartsfinaler enligt följande:

    Herrlandslaget tog sig vidare efter en rejäl upphämtning mot slutet av slagspelskvalet. 64 slag från Jakob Melin under andra ronden hjälpte till. Herrarna möter Spanien i kvartsfinal.

    Damlandslaget hade en del hinder att ta sig an innan avancemang till A-flight stod klart. Nora Sundberg var tvungen att bryta under första ronden p.g.a. sjukdom. Hon kom till spel andra dagen. Överlag spelade Sverige bättre under andra ronden, lagscoren var 22 slag bättre och en slutlig sjätteplats. Damerna möter Frankrike i kvartsfinal.

    Det titelförsvarande svenska pojklandslaget slutade trea i slagspelskvalet. Pojkarna möter hemmanationen Österrike i kvartsfinal.

     

    Skribent

    Porträttbild på Göran.