Nyheter

  1. Banrekord och ledning för Filippa Möörk
  2. Swedish Golf Tour

    Banrekord och ledning för Filippa Möörk

    Det blev ett nytt banrekord under den första dagen av Tegelberga Open på Swedish Golf Tour. "Det är inte så ofta man sätter banrekord och först trodde jag väl inte att det var så," säger Karlstads Filippa Möörk som leder tävlingen.

    Fakta

    TEGELBERGA OPEN

    Var: Tegelberga Golfklubb
    När: 4-6 maj, 2018
    Prissumma: 100 000 kr

    FILIPPA MÖÖRK

    Hemmaklubb: Karlstads Golfklubb
    Ålder: fyller 21 om 10 dagar
    Tidigare segrar på SGT: Flommen Ladies Open 2017
    Bästa placering i år: 3:e plats på Hjo S Open

    Det var en fin fredag när damerna på Swedish Golf Tour hade tävlingspremiär på Tegelberga strax norr om Trelleborg.

    Blå himmel, ”vindstilla” med skånska mått mätt och ett nytt prydligt banrekord.

    Banans par är 71. Det gällande banrekordet inför tävlingen var 70 slag. Det nya är 67 slag.

    Filippa Möörk, som efter ett år på amerikanskt college bytte väg i höstas då hon gick över till proffslivet, trodde först inte att hon satt ett rekord.

    – Jag trodde att det gällande rekordet var lägre. Jag spelade väldigt stabilt, hade inga jättestora missar, skrattar hon.

    SEX birdies, två bogeys och resten par resulterade alltså i en 67:a – och ledning efter första dagen av tre. Ytterligare två spelare kom in under par; Maja Stark, amatören från grannklubben Abbekås som du kan läsa mer om här (68) och Isabella Ramsay, LET-spelaren som är på väg tillbaka efter skada (69).

    På lördagen går de tre ut i ledarboll.

    Isabella Ramsay, S:t Arild, var faktiskt banrekordhållare en stund. Men det varade bara i tjugo minuter. Sedan tog Filippa Möörk över.

    – Banan är jätterolig. Den är ganska knixig men har man spelat in en gång och vet vart man ska slå slagen så är den rolig. Jag spelad den första gången på torsdagen, säger Filippa.

    Hur viktigt är det att få en bra start på säsongen?

    – Det är jätteskönt för då märker man att det man gjort i vinter har gett resultat. Och det ger mer motivation att träna vidare.

    Förra året gjorde Filippa Möörk sin första start på Swedish Golf Tour, på Flommen. Det blev seger.

    I år ska hon spela så mycket hon kan på Swedish Golf Tour men det stora målet med säsongen ligger längre fram.

    – Det är att kvala till Europatouren eller LPGA-touren i höst, säger Filippa Möörk.

    Bo Steffensen
    bo.steffensen@golf.se

  3. Isabella Ramsay börjar bli smärtfri – hyllar den svenska touren
  4. Swedish Golf Tour

    Isabella Ramsay börjar bli smärtfri – hyllar den svenska touren

    Europatourspelaren Isabella Ramsay är tillbaka efter en slitsam vinter med höft- och ryggproblem. Skånskan finns med i Tegelberga Open, premiärtävlingen på Swedish Golf Tour. "Jag vill spela så mycket jag kan på den svenska touren. Är jag hemma så är det självklart, för det är en så viktig tour och nu börjar vi få fart på den igen."

    Fakta

    TEGELBERGA OPEN

    När: 4–6 maj
    Var: En mil norr om Trelleborg.
    Hur: 54 hål, slagspel. Kvalgräns efter 36 hål.
    Prispengar: 100 000 kronor.

    ISABELLA RAMSAY

    Ålder:
    30 år
    Hemmaklubb:
    S:t Arild
    Antal segrar på SGT:
    Tre - 2012, 2012, 2014

     

    30-åriga Isabella Ramsay, som bor i skånska Arild vid Skälderviken och har 900 meter till hemmaklubben S:t Arild, har varit proffs sedan 2006.

    Hon har drygt 60 Europatourtävlingar i ryggsäcken, hennes bästa placering hittills är niondeplatsen i Scottish Open 2016. Förra året slutade hon 77:a på rankingen och behöll därmed LET-kortet (gäller att vara bland de 80 bästa). Den här säsongen har det dock inte blivit så mycket tävlande.

    – Det har varit en speciell vinter för mig. Jag hade stora problem under halva förra säsongen med min höft och rygg så jag har inte kunnat spela och träna så som jag velat. Jag tog mig igenom sista delen av säsongen och nu har jag fått hoppa över fem inledande LET-tävlingarna för att komma i fas med kroppen, köra ordentlig fys så att jag kommer på banan igen.

    Isabella Ramsay har en ganska krävande sving med mycket fart, vilket slitit hårt på två leder i höften.

    För två veckor sedan spelade hon sin första LET-tävling för säsongen. I Marocko (Lalla Meyrem Cup som vanns av Jenny Haglund). Det blev en missad kvalgräns.

    Hur är din fysiska status nu?

    – Bättre men när jag blir lite trött så kommer jag tillbaks i gamla vanor. Det går att spela, fast jag får vara lite försiktig. Men det känns mycket, mycket bättre. Jag får inte så ont som jag fick tidigare.

    Du spelar Tegelberga Open (4–6 maj). Vad förväntar du dig av den tävlingen?

    – Inte så mycket egentligen. Jag har en hel del saker som jag jobbar med och vill testa. Tävlingen kommer väldigt lägligt för mig så jag ser fram emot den mycket. Jag behöver spela mycket så det är perfekt.

    ISABELLA Ramsay menar att den svenska touren är livsviktig för unga golfare som är på väg upp.

    – Oh ja! Absolut. Den behövs. Vad skulle man annars gjort som ung juniortjej, om inte den funnits. De där stegen behövs, så det är skitviktigt. Jättebra. Jag spelade ju i Marocko förrförra veckan och jag tror vi var tretton svenskor i startfältet. Det är unikt att vi är så många från Sverige och det är enorm viktigt att man har någonstans att börja. Så var det för mig när jag började och det är rätt häftigt att vi hade en så bra tour i Sverige då. Det har nog en stor del i att vi är så många där uppe nu, säger hon.

    Isabella Ramsay ska försöka spela så mycket som möjligt på SGT i år. Det kommer fler SGT-tävlingar i Skåne den närmaste tiden; Flommen (25–26 maj), Ljunghusen (29–30 maj) och Sofiedal utanför Malmö (16–17 juni). Planen är att spela två av dem. Ljunghusen krockar med Jabra Ladies Open på Europatouren så den faller tyvärr bort.

    – Jag kommer att spela LET som vanligt men schemat passar ganska bra med många av de svenska tävlingarna. Det är ju drömmen. Man behöver tävlingar, det kryllar inte av dem för oss tjejer, så därför är vi glada att vi har en svensk damtour också, säger Isabella Ramsay som än så länge inte har satt upp några konkreta mål för säsongen.

    – Nja, det har ju varit en väldigt konstig vinter och jag är inte helt hundra än så … Just nu är jag i någon sorts fas där jag ska lista ut hur det ska gå … att det inte ska göra ont.

    Har du spelat Tegelberga tidigare?

    – Ja, det har jag men det var väldigt länge sedan. Jag har för mig att är rätt mycket plats och att det kan blåsa rätt mycket och det gillar vi ju här i Skåne. Det passar mig perfekt.

    Bo Steffensen
    bo.steffensen@golf.se

  5. Maja Stark gör SGT-debut – på grannbanan
  6. Swedish Golf Tour

    Maja Stark gör SGT-debut – på grannbanan

    Maja Stark, landslagsspelaren från Abbekås, gör debut på Swedish Golf Tour – på grannklubben Tegelberga. "Jag gör det mycket för erfarenheten. För att få spela med proffs," säger hon.

    18-åriga Maja Stark, från Abbekås GK utanför Ystad, är en av Sveriges mest lovande spelare och en av de sex tjejer i det svenska flicklandslaget som förra året, under coachen Fredrik Wetterstrand, dominerade europeisk amatörgolf.

    Julia Engström, Lynn Grant, Frida Kinhult, Amanda Linnér, Beatrice Wallin och Maja Stark tog hem lagsegrar i alla tävlingar de ställde upp i. Det blev även individuella segrar i Spanien, Frankrike, Skottland, Tyskland, guld i lag-EM och säsongen toppades med att alla sex slog sig in i det europeiska Junior Solheim Cup-laget.

    Nu har tjejerna i flicklandslaget flyttats upp ett hack och blivit damlandslaget. Med Fredrik Wetterstrand som coach. Det är bara Julia Engström som har slagit in på en annan väg. Hon har valt att bli proffs.

    – Vi hade inte så mycket kontakt med damlandslaget när vi var flicklandslag så vi visste inte riktigt vad som skulle hända, men att Fredrik flyttades upp med oss är sjukt kul, säger Maja Stark.

    MAJA STARK spelar för skånska Abbekås GK och har bara ett par mil till Tegelberga GK, strax norr om Trelleborg, där damernas premiär på Swedish Golf Tour spelas 4–6 maj.

    Gamla banan på Tegelberga är kuperad med få träd och känslig för vind. Klubben kallar den för en skånsk hedbana.
    Maja Stark har inte varit med i någon tävling på SGT tidigare och gör alltså debut på grannbanan. En bana hon självklart besökt tidigare, låt vara att det var ett tag sedan.

    – Det var några år sedan jag spelade Tegelberga men jag har säkert spelat den … ja, minst fem gånger. Fast då var jag så liten så jag hade ingen strategi, men jag kan hålen i varje fall, säger hon.

    Gillar du den?

    – Ja, det gör jag. Jag kommer inte ihåg så jättemycket men den var lite trixig med vinden. Det är ju spännande.

    DAMERNAS Swedish Golf Tour består i år av tretton tävlingar jämfört med nio förra säsongen. Maja Stark ska spela så många hon kan.

    – Ja, det har jag tänkt. Det blir Tegelberga nu, sedan kan jag inte vara med på Ljunghusen eller Flommen så nästa blir den på Skaftö (20–21 juni). Sedan får jag se vad som händer. Det är en väldigt hektisk sommar.

    I sommarschemat finns bland annat kvalet till British Open, lag-EM och lag-VM inskrivna.
    – EM och VM är ju stora mål, men jag vill vinna någon utländsk tävling i år och gärna komma med i någon major. Antingen genom British Open-kvalet eller genom att vinna British Amateur, då får man ju wild cards till tre majors. Det hade varit riktigt coolt, säger Maja Stark.

    UNDER DEN gångna vintern/våren har Maja Stark bland annat spelat tävlingar i USA, Spanien och Frankrike – men den mesta tiden har bestått av träning. Vintern är ju nötandets tid för en svensk golfspelare.

    – Det blir att man periodiserar, men det har blivit väldigt mycket järn för mig. Nu känner jag att järnspelet sitter så det var bra att verkligen träna det under vinter, säger Maja Stark.

    Fredrik Wetterstrand hävdar ju att det är under vintern en svensk spelare går framåt, inte under säsongen, eftersom man får tillfälle att fokusera på saker. Du kommer ut som stadigare spelare nu då?

    – Ja, med järnen och drivern. Drivern hade jag lite problem med innan men i den senaste tävlingen spelade jag bra med den. Men det är det där med puttning. Det är stor skillnad att stå på riktiga greener när det verkligen gäller något jämfört med att stå inomhus på en puttmatta.

    Är det bra för din utveckling att flicklandslaget nu får fortsätta på sin gemensamma resa jämfört med att det hade blivit ett ”blandat” damlandslag.

    – Det där med resan är ju bra, att vi fortfarande är ett lag. Sedan kanske lite äldre spelare hade inneburit att de kunnat visa på mer erfarenheter. Om vi haft collegespelare i laget så hade de kunnat berätta mer om hur det är när vi träffas på sommaren. Det har vi inte riktigt nu.

    Hur ser du på dina möjligheter att hävda dig på Swedish Golf Tour?

    – Jag är inte så insatt, men jag har spelat två minitourtävlingar nu hemma på Abbekås och jag vann en och kom trea i den andra. Där fanns spelare från SGT med så jag tror i alla fall att jag har en chans. Men jag gör det mycket för erfarenheten, för att få spela med proffs, säger Maja Stark.

    Bo Steffensen
    bo.steffensen@golf.se

     

    FAKTA

    TEGELBERGA OPEN

    När: 4–6 maj

    Hur: 54 hål, slagspel. Kvalgräns efter 36 hål.

    Prispengar: 100 000 kronor.

  7. Tegelberga vill synas – nu står klubben som arrangör för SGT-premiären
  8. Swedish Golf Tour

    Tegelberga vill synas – nu står klubben som arrangör för SGT-premiären

    Premiär på Swedish Golf Tour för damerna och premiär som tävlingsarrangör för Tegelberga GK utanför Trelleborg. "Syns man inte, finns man inte," säger Bo Rolf i marknadskommittén.

    Tegelberga Open

    När: 4–6 maj

    Var: Tegelberga GK, en mil norr om Trelleborg.

    Hur: 54 håls slagspel, kvalgräns efter 36 hål.

    Prispengar: 100 000 kronor.

    I startfältet finns bland andra Europatourspelarna Linda Wessberg (Hills GK) och Isabella Ramsay (S:t Arilds GK).

    Svenska Golfförbundet har tagit över driften av Swedish Golf Tour, den svenska proffstouren. Som växer. I år består damernas tävlingsprogram av tretton tävlingar jämfört med nio förra säsongen.

    Och nu närmar sig premiären för damerna. 4–6 maj drar toursäsongen igång på Tegelberga GK strax norr om Trelleborg.

    För tre år sedan hade Tegelberga GK ”knappt pengar till att vattna blommorna” som man uttrycker det. I dag står man alltså som arrangör för en proffstävling. Varför? För att öka intresset.

    – Syns man inte, finns man inte. Så enkelt är det. Nu finns vi med i tävlingsprogrammet på golf.se, medlemmarna ser att det händer saker, banan har fått ett lyft och vi har redan många greenfee-spelare som öser beröm över den. Vi jobbar ju ideellt allesammans här, vi har sålt in Pro-Am-bollarna och fått med Trelleborgs kommun som gett ett bidrag på 20 000 kronor, säger Bo Rolf som är ansvarig för sponsorer och marknad i klubben.

    SGT STARTAR med en ”Skåne sving”. Tegelberga (4–6 maj), Flommen (25–26 maj), Ljunghusen (29–30 maj) och Hinton Golf Club Sofiedal i Malmö (16–17 juni). Låt vara att Nes Open i Norge (21–22 maj) klämmer sig in mellan Tegelberga och Flommen.
    Tegelberga är en kuperad bana. Hålen böljar upp och ner genom det skånska landskapet. Den invigdes 1990, är ritad av Peter Chamberlain och har varit öppen under stora delar av den gångna vintern.

    – Vi kallar den en skotsk hedbana. Det finns inte många träd, men vi har många dödissjöar. Stora dammar som bildades under istiden.

    En vecka före tävlingen visar väderprognosen på mestadels soligt med vindar mellan två och fem meter per sekund. Vinden gör mycket på Tegelberga. Blåser det upp mer kan det bli riktigt tufft för spelarna.

    – Då är det kämpigt, det kan jag berätta. Vi har ju pratat om att vi inte behöver klippa ner greenerna. Vi kan få dem hur snabba som helst redan nu, men vi gör inte det för blåser det så far bollarna omkring av sig själv där ute, säger Bo Rolf.

    Torsdagen 3 maj, spelas Pro-Am-tävlingen. Varje lag består av tre amatörer och ett proffs.

    Skåningen och Europatourproffset Peter Hanson har anmält ett lag. Han spelar inte själv men han sponsrar ett lag och bidrar därmed med 5 000 kronor.

    – När jag berättade detta för honom sa han direkt att ”jag köper en boll”. Det är lite pay back. Han tyckte att det var det minsta han kunde göra eftersom han själv fått ut så mycket av golfen. Så nu får tre tjejer från Vellinge Golfgymnasium spela med ett proffs i Team Peter Hanson, säger Bo Rolf.

    I ett annat lag hittar vi förre tennisspelaren Jonas Björkman och förra fotbollsproffset Marcus Allbäck.

    Bo Steffensen
    bo.steffensen@golf.se

  9. Allerum värd för ny LETAS-tävling på Swedish Golf Tour
  10. Allerum GK flygfoto
    Swedish Golf Tour

    Allerum värd för ny LETAS-tävling på Swedish Golf Tour

    En glädjande nyhet för damspelarna på den svenska proffsoturen! Allerum Golfklubb bjuder in till Allerum Open den 30 augusti–1 september, en internationell damtourtävling som ingår i Ladies European Tour Access Series. Det blir den andra svenska LETAS-tävlingen på tourschemat 2018.

    LET Access Series (LETAS) är undertouren till Ladies European Tour. Till tävlingen på Allerum kommer spelare från hela Europa göra upp om 350 000 kr. Tävlingen blir ett samarrangemang mellan Swedish Golf Tour och LETAS och startfältet kommer att bestå till 50 procent av svenska spelare och 50 procent av utländska.

    – Vi ser mycket fram emot att få arrangera en internationell damtävling i den här storleken på vår anläggning. Vi haft tidigare haft flera nationella event för herrar, men det är hög tid att damerna premieras med fler och större event i Sverige. Det här är vårt sätt att bidra, vilket är en naturlig följd av vårt engagemang i golfens jämställdhetsfråga som pilotklubb i SGF:s Vision 50/50-projekt, säger Per Weimenhög, klubbchef på Allerum Golfklubb.

    – Det ska bli otroligt kul att hälsa spelare och publik välkomna till oss. Vi är stolta över vår anläggning som förbättras för varje år, inte minst nu med en ny restaurang och nyrenoverat klubbhus. Våra medlemmar och gäster kommer dessutom att kunna glädjas åt en bana som trimmas ytterligare för att presenteras i yppersta klass under sensommaren, säger Per Weimenhög.

    Att klubbar som Allerum väljer att satsa på tävlingar av denna kaliber betyder mycket för den svenska eliten.

    – Att LETAS-tävlingar anordnas i Sverige är en stor möjlighet för våra lovande svenska damspelare. Här får de tampas mot spelare från hela Europa. De som visar framfötterna har chansen att knipa platser till fler LETAS-tävlingar utomlands och i förlängningen spela till sig tourkort till Europatouren, säger Sofia Pettersson, ansvarig för Swedish Golf Tour damer.

    Tidigare i år släpptes nyheten om tävlingen ”Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider” som också ingår i LETAS. Allerum Open blir därmed den andra svenska tävlingen på LETAS-schemat. Totalt består LETAS-schemat av 12 tävlingar runtom i Europa. Efter avslutad säsong får topp fem på LETAS Order of Merit kategori till Ladies European Tour under 2019.  

  11. Norsk seger efter dramatik i SGT Hills Open
  12. Swedish Golf Tour

    Norsk seger efter dramatik i SGT Hills Open

    Sista tävlingsronden blev en jämn uppgörelse mellan norska Kristian Krogh Johannessen och svenska Ludwig Nordeklint. Det blev dock den förstnämnda som tog hem segern efter att ha säkrat en birdie på det 16e hålet.

    Det har varit en tuff sista dag för spelarna som befinner sig på Lumine Golf Club. Många spelare drog en lättnades suck när de fick slå sig ner i recording area efter 18e hålet.

    Spelarna har kämpat med blåst och bortslagna bollar. Det var dock inget som märktes hos ledarna som båda inledde första nio med att göra flera birdies. Ludwig Nordeklint gjorde två stycken och Kristian Krogh Johannessen drämde till med fyra i rad. De visade upp ett riktigt vasst spel och när de kommit halvvägs hade Kristian ledning med två slag.

    Efter en bogey av norrmannen på elfte hålet och en birdie från svensken på tolfte var spelarna plötsligt lika igen. Det varade fram till det 14e hålet då en treputt resulterade i bogey för Ludwig. På 16e hålet gjorde Kristian birdie för att dryga ut ledningen till två slag och seger. 

    - Putten på 16e var väldigt viktig, det kändes i hela kroppen. Mitt spel under Winter Series har varit väldigt solid genom alla tävlingar och jag har spelat i ledarboll tre av fyra tävlingar här nere. Det känns grymt att äntligen få till en vinst, berättar segraren i en intervju efter prisutdelningen.

    Det är hans tredje seger på Nordic Golf League. Nu laddar han om för säsongsstarten på Challenge Tour där första tävlingen spelas i Kenya. Det ser vi fram emot att följa. 

    För Swedish Golf Tours del blir det till att förbereda säsongen på hemmaplan.  4-6 maj drar damernas tour igång på Tegelberga Golfklubb och 17-19 maj, är det dags för herrarna att bege sig till Fjällbacka Golfklubb.

    Vi ses då!

     

    Resultat

    Bilder från tävlingen