Nyheter
- Fjällbacka Open: Hampus Bergman slog till med nio birdies
-
Fjällbacka Open: Hampus Bergman slog till med nio birdies
Lannalodges Hampus Bergman, som gjorde nio birdies, och Jacob Glennemo, AIK, är i delad ledning efter första dagen av Fjällbacka Open på Swedish Golf Tour, tillsammans med Finlands lovande amatör Sami Välimäki.
Hampus Bergman, från Lannalodge GK utanför Örebro, kom in fem under par (66 slag) den första dagen av Stora Hotellet Bryggan Fjällbacka Open, årets premiär svensk bana på Swedish Golf Tour.
Men det kunde faktiskt ha slutat ännu bättre för 24-åringen om inte en dubbel och två bogeys hade smugit sig in på scorekortet. Bergman gjorde nämligen nio birdies – fem på vägen ut, fyra på hemvägen.
– Jo, jag spelade rätt bra i dag. Det funkade bra på greenerna. Jag fick i några fyra- och femmetersputtar. En bra start är alltid kul så det är bara att köra på härifrån, säger Hampus Bergman som gillar banan på Fjällbacka GK.
En bana med en hel del vatten som vanligtvis spelas i medvind ut och motvind in de sista sex hålen tillbaka till klubbhuset. På torsdagen var det nästan tvärtom, vindmässigt.
– Det är första gången jag spelar tävlingen. Banan är rolig, håller bra kvalitet och har bra greener. Det har varit lite blandat spel under våren men jag har spelat bra på träningsvarv så det var kul att få till det på en tävlingsrunda. Nu gäller det bara att hålla i, säger Hampus Bergman.HAN DELAR ledningen med AIK:s Jacob Glennemo och den finske amatören Sami Välimäki.
Glennemo stod för en bogeyfri runda.
– Det var lite speciellt i dag. Jag har varit här tre gånger och aldrig spelat i den här vinden. Det blir en helt annorlunda bana, nya klubbor på varje hål. Men jag slog bollen bra, träffade mycket greener och skapade många chanser. Jag spelade bara på och satte mig aldrig i problem. Det är en sådan bana, det gäller att hålla tungan rätt i mun, säger han.
Det är tajt bakom ledartrion. Av 155 spelare (Oscar Bergqvist bröt på grund av ryggproblem) var 33 under par.Stora Hotellet Bryggan Fjällbacka Open
När: 17–19 maj.
Var: Fjällbacka GK.
Hur: 156 spelare. 54 håls slagspel, kvalgräns efter 36 hål (45 spelare plus delningar).
Prispengar: 400 000 kr. Plus 10 000 kr extra till den spelare som har lägst enskild rond och till första spelaren som gör HIO.
Segrare 2017: Elias Bertheussen, Norge.EN AV DEM som skuggar ledartrion är Karlstads Christian Nilsson. Veteranen, han blir 39 om en vecka, som för ett år sedan bestämde sig för en satsning med målet att göra comeback på Europatouren, där han vann 2009 (och slutade 2012).
När Nilsson var i Fjällbacka vid den här tiden förra året var det hans första tävling på SGT-nivå. Då slutade han sexa. Nu är han delad sjua efter första dagen, två slag efter ledartrion.
– Jag tyckte spelet stämde rätt bra. Det var snäll vind i dag, några tuffa flaggplaceringar, men det var rätt lätt att spela. Nu har jag ju haft ett år till med tävlingar och träningar så jämfört med förra året så har jag kommit längre nu. Men det finns fortfarande bitar som inte är så bra. Jag puttar för dåligt och slår driven lite för dåligt, säger han.Var står du i din satsning?
– Jag kvalade ju förra hösten till Europatouren och var två slag från att gå vidare. Det var första året och jag hade inte kommit igång så mycket och ändå var jag där och nästan klarade det. Så jag kände att får jag ett år till och kan gnugga på lite så finns det väl hopp i alla fall.Det är Europatourkvalet som är det stora målet i år igen?
– Ja, det är det. Sedan är det klart att man vill vinna när man är här men det är kvalet som är nummer ett för mig. Att till exempel bli bland de fem bästa på Nordic League det bryr jag mig inte om, säger Christian Nilsson.
Bo Steffensen
bo.steffensen@golf.se - Monstertämjaren Längfors går för ny vinst i Fjällbacka
-
Monstertämjaren Längfors går för ny vinst i Fjällbacka
Onsjös Per Längfors kommer till Fjällbacka Open med nypumpat självförtroende och en färsk monsterseger i bagen. "Vinsten betyder jättemycket. Förra året hade jag en väldigt trög start", säger han.
Swedish Golf Tour är framme vid Sverigepremiären. Stora Hotellet Bryggan Fjällbacka Open spelas 17–19 maj och 23-årige Per Längfors, från Onsjö GK, är proppad med självförtroende.
Förra veckan gick han och vann Master of the Monster på Green Eagle Golf Club strax utanför Hamburg. En tävling som ingår på danska Ecco Tour och Nordic League. Det var också en annorlunda tävling, med ett nytt koncept. Både match- och slagspel
Först var det matchspel i två utslagsomgångar. De 18 spelare som återstod efter det lottades in i sex trebollar. Nu var det slagspel som gällde.
– Man spelade enbart mot dem i den egna bollen. Bäst score i bollen gick vidare till finalen där det var två trebollar. Där vann jag med ett slag. Jag gick på par, säger Per Långfors.
Par brukar inte räcka till seger men den här banan mäter 7 700 meter och är en av Europas längsta.
Det gillade Per Längfors.
– Jag är väl inte den mest långt slående, men min bästa egenskap är spelet med de långa järnen så man kan ändå säga att en lång bana passar mig bra. Det är skillnad om det är ett ”flygfält” där man kan slå snett men nu när det ändå var viktigt att träffa fairway så gynnade det mig eftersom jag ofta är rak med drivern och bra med långa järn. Jag gillar ju järnfyra till järnsex, där har jag väldigt bra självförtroende.PER LÄNGFORS är från Tråvad i Skaraborg, uppväxt på Vara Bjertorp,. Han spelade tidigare tre år för Ringenäs, men i år representerar han Onsjö GK i Vänersborg.
– Jag har tjejen i Trollhättan så det är därför jag varit på Onsjö och tränat mycket, säger Per Längfors som vann just Stora Hotellet Bryggan Fjällbacka Open för två år sedan (på minus 14). Segern i Tyskland var hans fjärde på Nordic League.
– Nu har jag en i Sverige, en i Norge, en i Danmark och en i Tyskland. Finland är kvar och så har vi ju tävling i Estland om två veckor, skrattar han.Stora Hotellet Bryggan Fjällbacka Open
När: 17–19 maj.
Var: Fjällbacka GK.
Hur: 156 spelare. 54 håls slagspel, kvalgräns efter 36 hål (45 spelare plus delningar).
Prispengar: 400 000 kr. Plus 10 000 kr extra till den spelare som har lägst enskild rond och till första spelaren som gör HIO.
Segrare 2017: Elias Bertheussen, Norge.Vad betyder det att få en vinst så tidigt på säsongen?
– Mycket. Bortsett från Winter Series så klarade jag inte min första kvalgräns förrän i juni och sedan slutade jag ändå sjua på rankingen. Jag har varit trögstartad de senaste åren, men nu … Jag har varit i Asien två månader i vinter. Tjejen studerade i Malaysia en termin så jag passade på att åka dit och träna, på TPC Kuala Lumpur. Jag har också varit tre svängar i Spanien och en med landslaget i Dubai. Jag känner att förberedelserna har varit bra men jag har ändå kunnat hålla förväntningarna nere och det tror jag har betytt väldigt mycket.
DE FEM BÄSTA på Nordic League-rankingen får ett kort till Challengetouren. Per Längfors var nära uppflyttning förra året. Efter den där tröga starten vann han bland annat två tävlingar – Borre i Norge och Kokkedal i Danmark – och hade en hand på det där kortet in i det sista.
Men han slutade sjua, 950 euro från femteplatsen.
– Jag kan väl inte kräva jättemycket mer av slutet av säsongen bortsett från den sista tävlingen. Jag var trots allt topp fem på rankingen inför de sista 18 hålen av tourfinalen på Kristianstad. Jag låg trea inför sista varvet men spelet var inte där och banan var tuff så det blev ett bogeyrace. Det var tungt säger han.Så målet i år är givet – topp fem?
– Målet är att vinna rankingen. Så här tänker jag; om jag sätter upp ett högt mål, som att vinna, så kanske jag kan komma trea, fyra. Jag försöker hålla mig ifrån resultattänket och låta det ske av sig själv. Spelar man bra så kommer resultaten.
Självförtroendet är, som sagt, på topp inför Fjällbacka Open.
– Jag gillar banan, det brukar alltid vara bra skick på den också. Fast avslutningen sista sex är ju inte så enkel. Men jag gillar att spela i vind och det gäller verkligen att ta vara på de första tolv hålen för de sista sex är riktigt tuffa. De spelas nästan alltid rakt in i vinden så man måste vara stark mentalt de hålen, säger Per Längfors.Du har spelat några år SGT, vad säger du om touren?
– Det är tuff konkurrens. Man blir inte topp tio på en tävling med dålig golf. Och konkurrensen blir inte sämre heller, det är fler och fler spelare som kommer upp så det gäller att ta sig härifrån så fort som möjligt, om man säger så. Efter sjundeplatsen förra året känner jag att jag är nära och kan jag bara kriga så är jag på nästa spelplats, alltså Challengetouren, inom kort. Jag tror heller inte att det blir lättare att ta sig vidare med åren.Bo Steffensen
bo.steffensen@golf.seFAKTA: Swedish Golf Tour
Svenska Golfförbundet har i år tagit över driften av SGT, den svenska proffstouren för damer och herrar. Herrarnas tävlingsprogram består av femton tävlingar.
Swedish Golf Tour ingår – tillsammans med danska Ecco Tour och tävlingar i Norge, Finland och Estland – i Nordic League.
Nordic League är nivån under Europatouren och Challengetouren. De fem bästa spelarna på rankingen vid säsongens slut får ett kort till Challengetouren nästa år. Tre vinster ger omedelbar Challengetour-status.Här är hela tävlingsprogrammet för Swedish Golf Tour 2018, herrar.
- Fjällbacka Open – och äntligen får Marcus Svensson spela tävling
-
Fjällbacka Open – och äntligen får Marcus Svensson spela tävling
Landslagsspelaren Marcus Svensson är tillbaka i Sverige efter sitt första år på college. Och han är spelsugen inför Stora Hotellet Bryggan Fjällbacka Open på Swedish Golf Tour. – Jag kommer ju hem jäkligt tränad kan jag tala om, säger han.
Swedish Golf Tour, för herrar, tjuvstartade med Winter Series på Lumine i Spanien i slutet av februari.
Denna veckan drar touren – som består av 15 tävlingar – igång på hemmaplan och återigen är det Fjällbacka GK som står för premiären med Stora Hotellet Bryggan Fjällbacka Open, 17–19 maj.
En intressant spelare i startfältet är Marcus Svensson från Halmstad. 20-åringen, som hade en juniorkarriär där det mesta ”gick på räls”, är hemma i Sverige över sommaren efter sitt första år på college.
Och hittills har vistelsen i USA, som han säger, varit en annorlunda och lärorik erfarenhet.
– Jo, det har varit både bra och dåliga grejer. Jag trivs kanon med platsen jag är på, med mitt lag och mina coacher och har kommit in i det nu, men jag har inte spelat och det var kanske inte riktigt vad jag hade planerat. Jag har helt enkelt inte kvalat in i laget, säger Marcus Svensson.
2015 vann Marcus Svensson, som andre svensk, British Boys (den förste som lyckades med det var Oscar Bergqvist).
2016 gjorde han debut i Nordea Masters på Bro Hof, och klarade kvalgränsen. Det året var han också med i Europas lag i Junior Ryder Cup.
Han har varit med i pojklandslaget i tre år, tillhör nu herrlandslaget och är en av Sveriges mest lovande spelare. Så hade han också många collegeerbjudanden. Det blev Auburn University i Alabama. I augusti förra året bar det iväg.
Universitetsgolfen delas in i två säsonger, höst och vår. Sex spelare får representera skolan när det är tävling.
– Vi är tolv spelare i laget och de har lite annorlunda system. De kör enbart på kval och det kvittar egentligen vad du gjort innan eller hur bra du spelat året före som inte har med college att göra. Kvalar man inte in i den första tävlingen för året så är det extremt svårt att ta sig in, säger Marcus Svensson som inte fick spelet att stämma hundraprocentigt den första tiden.
Något som fick betydelse för resten av läsåret.
– Det är kval inför varje tävling vi spelar. Det funkar som ett PGA-toursystem vilket innebär att när man spelar kval med hela laget får man ett visst antal poäng om man vinner och när man spelar tävlingen sedan får man ett visst antal poäng beroende på vilken plats man kommer på. De som blir topp tre blir automatiskt uttagna och resten tas ut efter hur de spelat i kvalet.Så det är svårt att klättra på den interna rankingen?
– Precis. Kommer man inte med i första tävlingen och laget spelar bra så är det svårt att byta ut ett vinnande lag. Laget har vunnit sex av nio spelande tävlingar så vi har varit väldigt vassa. I början spelade jag ganska dåligt. Jag var inte riktigt säker på hur det skulle funka, hur jag skulle använda coacherna och så vidare. Jag lärde mig extremt mycket om mig själv första halvåret. Jag har alltid varit van hemifrån att jag har min tränare som tittar av mig två gånger i veckan och ger konstant feedback men nu hamnade man lite på egna fötter. Det var egentligen ganska bra, i slutet har jag spelat rätt bra men inte tillräckligt för att ta någons plats.
MARCUS Svensson är spelsugen, han behöver tävla och tänker därför spela så mycket han kan på Swedish Golf Tour under sommaren.
– Jag kommer hem jäkligt tränad kan jag ju tala om. Där har jag inte lagt för lite timmar i alla fall. Egentligen börjar jag ju min säsong nu medan andra som spelat mycket på college kanske tar det lite lugnt. Så jag kör SGT som huvudtour i år.
Stora Hotellet Bryggan Fjällbacka Open
När: 17–19 maj.
Var: Fjällbacka GK.
Hur: 156 spelare. 54 håls slagspel, kvalgräns efter 36 hål (45 spelare plus delningar).
Prispengar: 400 000 kr. Plus 10 000 kr extra till den spelare som har lägst enskild rond och till första spelaren som gör HIO.
Segrare 2017: Elias Bertheussen, Norge.Vad säger du om Fjällbacka, du spelade SGT där för två år sedan?
– Det är en bana som passar mig bra. Den är lite känd för att vara lite regnig och blåsig. Jag tycker det är en ganska rättvis bana rent ballstriker-mässigt. Slår du bollen bra och håller dig i spel så får du dina chanser. De sista fem hålen är lite tajta, de är de svåraste. Man kan gotta sig från nian till fjorton, sedan får man ta tag i det igen. Ha ha.
Tycker du att du står dig väl på SGT?
– Det tycker jag absolut. Jag kör ju SGT det här året som om jag skulle varit proffs för att testa av schemat inför framtiden, om tre år när jag är klar med college. Självförtroendemässigt skulle jag egentligen behöva några bra scorer. Får man det så kommer man igång ganska fort. Tävla varje vecka är stor skillnad jämfört med att bara träna.
Skulle du säga att du är en bättre spelare nu än när du åkte till USA?
– Ja, det skulle jag. Absolut. Framför allt mentalt. Jag tror att jag växt mest mentalt sedan jag kom dit. Jag har haft ganska mycket flyt under hela min juniorkarriär, inte haft några svackor egentligen. Att få en liten down nu gör att man tänker till. När man spelar bra så tror jag inte man lär sig så mycket egentligen. Det är när man spelar dåligt som man tänker till och optimerar sig själv, säger Marcus Svensson.
Bo Steffensen
bo.steffensen@golf.se - Filippa Möörk vinner Tegelberga Open
-
Filippa Möörk vinner Tegelberga Open
Karlstadspelaren Filippa Möörk höll hela vägen och tog hem Tegelberga Open. Därmed har hon vunnit 66 procent av de tävlingar hon spelat på Swedish Golf Tour. "Ja, vad ska jag säga. Det är kul, helt enkelt," säger hon.
Det var upplagt för duell när Tegelberga Open skulle avgöras på söndagen.
Karlstads Filippa Möörk, som lett från första speldagen då hon satte banrekord, och S:t Arilds Isabella Ramsay gick ut tillsammans i sista bollen – i delad ledning. Bakom skuggade rutinerade göteborgskan Linda Wessberg och damlandslagets Maja Stark, tre respektive fyra slag efter.Trefaldiga Europatourvinnaren Linda Wessberg startade med tre birdies de fyra första hålen, och hastigt och lustigt var försprånget uppätet.
Och ändå, med halva banan kvar att spela ledde Möörk med fyra sedan Wessberg gjort bogey och dubbel på tian och elvan samtidigt som Ramsay gjorde dubbel från ett svårt bunkerläge på det tionde hålet.Filippa Möörk, som fyller 21 år nästa vecka, kunde nära nog defilera in ”i mål”. Hon slutade två under par totalt, den enda spelaren i fältet som var under par, och var till slut tre slag före tvåan Wessberg.
– Det betyder väldigt mycket att få en seger så tidigt på säsongen, att få veta att det man gjort hela vintern ger resultat. Det ger motivation att jobba ännu hårdare, säger Filippa Möörk.
Förra säsongen spelade hon två tävlingar på SGT. Hon vann en (Flommen). Och nu tog hon alltså hem årets premiär. Vinst i två av tre, en statistik som till och med Annika Sörenstam skulle vara avundsjuk på.
– Jaa, jag vet inte vad jag ska säga. Det har varit bra dagar, det är kul, skrattar Filippa Möörk.
LINDA Wessberg hade något bra på gång men flytet stannade av efter halva rundan.
– Jag spelade väldigt bra i början men slog några slag som kostade väldigt mycket. Sådan är golfen. Men jag är jättenöjd, det jag jobbar på blir bättre och bättre. Det finns hopp, fast ska man vara med och hugga i toppen på en högre nivå så krävs det lite mer, säger Europatourspelaren Wessberg.
Isabella Ramsay, också hon med LET som huvudtour, hade en dag när det inte ville sig på greenerna. Hon fick vänta till hål 17 på sin första birdie.
– Jag fick inte i någonting. Jag spelade inte dåligt men hade inget flyt, så det var tråkigt. Just nu är jag inte så nöjd men rent tävlingsmässigt har det varit fantastiska dagar, säger hon.
Nästa SGT-tävling på damsidan är Nes Open i Norge 21–22 maj. Där ska Filippa Möörk försöka ta ännu en seger.
Vad tar du med dig dit från den här tävlingen?
– Att bara fokusera på mitt eget spel hela tiden, att inget annat påverkar mig när jag spelar, säger hon.
Det lyckades hon väl med i solen på Tegelberga GK strax utanför Trelleborg.
Bo Steffensen
bo.steffensen@golf.seSammandrag av Sportsground hittar du här.
Bilder från tävlingen hittar du här. - Möörk och Ramsay i duell om segern
-
Möörk och Ramsay i duell om segern
Tegelberga Open, årets första damtävling på Swedish Golf Tour, ser ut att bli en kamp mellan Karlstads Filippa Möörk och S:t Arilds Isabella Ramsay.
Filippa Möörk och Isabella Ramsay är de enda spelarna i startfältet som är under par efter två dagars spel av Tegelberga Open. De delar dessutom ledningen, båda är två under par totalt.
Filippa Möörk, som satte banrekord med 67 slag under fredagens första runda, började lördagen med en dubbelbogey efter en snett utslag och en missad kortputt på ettan. Hon revanscherade sig med en birdie direkt och kunde så småningom komma in på två över par för dagen.– Det var en tung start. Då var det lite kaos i huvudet. Men det gäller att hålla ihop det, det är ju det allt handlar om sådana här dagar, säger Filippa Möörk.
Fem timmar senare blev det en bogey för Möörk på 18:e samtidigt som Isabella Ramsay hade gått två under de tre sista hålen, och på par för dagen. Det gjorde att det sista av Möörks ledning försvann.
Isabella Ramsay hade dock lite kluvna känslor.
– Det var samma bra spel som i går men jag var inte lika lugn i dag, fick inte riktigt till det. Men ledarboll blir skitkul, det är precis där jag vill vara så att jag ger mig själv chansen. Det tog väldigt lång tid i dag. Det är mycket energi som går åt när det är så och jag kände att jag behövde lite omfokusering de sista hålen så att jag kunde kämpa hela vägen in, säger hon.
Isabella Ramsay hann knappt registrera sitt scorekort förrän det var dags att sätta sig i bilen och åka hem till Arild uppe vid Skälderviken.– Nu ska jag hem och ha en nybörjarkurs faktiskt. Så det är perfekt, skrattar hon.
FILIPPA Möörk och Isabella Ramsay går ut i ledarboll 10.33 på söndagen.
Det blir en duell, men golf är ju golf och i bollen framför dem går trean Linda Wessberg, den rutinerade göteborgskan, och damlandslagets Maja Stark (Abbekås).
De är tre respektive fyra slag efter. Större under har skett.
– Man får lägga i en växel till. Det gäller att få i lite puttar, säger Linda Wessberg som gillar det hon sett av Tegelbergas kuperade bana under de första två soliga speldagarna.
– Jag hade absolut inga förväntningar när jag åkte hit. Banan är jättefin. Det är inte många banor som jag spelat i Sverige som hade så här bra greener på hela förra året. De har gjort ett hästjobb.Bo Steffensen
bo.steffensen@golf.se
Följ tävlingen HÄR
Bilder från tävlingen - Wessberg är med i toppen - trots svingtankar
-
Wessberg är med i toppen - trots svingtankar
Linda Wessberg, Hills GK, jagar segern i Tegelberga Open utanför Trelleborg, årets första tävling på den svenska proffstouren Swedish Golf Tour. Men fokus ligger på svingen.
LET-proffset, som blir 38 år om en månad, ligger trea inför söndagens finalrunda. Hon är totalt ett över par, tre slag efter ledande Filippa Möörk, Karlstads GK och Isabella Ramsay, S:t Arilds GK.
Under vintern har Linda Wessberg – som vunnit tre gånger på Europatouren och spelat Solheim Cup – gjort förändringar i sin sving och sätt att träna fys. Bland annat har hon kortat ner svingen.
– Jag har försökt göra det i 22 år för att bli mer kompakt. Det är svårt men när jag väl tajmar det så blir det bra. Så det är lite tungt just nu. Jag behöver tävla och testa det på banan, men jag har väldigt mycket svingtankar. Det har jag aldrig spelat med förut och jag tycker det är sjukt jobbigt.
Tre slag är ingen omöjlighet att ta in i golf.– Man får lägga i en växel till. Det gäller att få i lite puttar, säger Linda Wessberg som gillar att spela på Tegelbergas kuperade bana.
– Jag hade absolut inga förväntningar när jag åkte hit. Banan är jättefin. Det är inte många banor som jag spelat i Sverige som hade så här bra greener på hela förra året. De har gjort ett hästjobb.
Linda Wessberg ska försöka spela på SGT när hon kan. I alla fall den närmaste tiden.
– Jag kommer nog att pussla lite, vi har ju väldigt dåligt schema på Europatouren fram till augusti. Som det ser ut nu kommer jag att spela Norge och Skaftö i alla fall. Vi har ju sommarstuga på Orust så det blir nära och bra till Skaftö.
Nes Open går 21–22 maj, Brygghuset Skaftö Open 21–21 juni.
Bo Steffensen
bo.steffensen@golf.se
- Föregående sida
- Sida 1
- ...
- Sida 29
- Sida 30
- .
- Sida 31
- .
- Sida 32
- Sida 33
- Sida 34
- Nästa sida