Nyheter

Här kan du läsa senaste nytt om Ahlsell Nordic Golf Tour. 

  1. Pontus Stjärnfeldt hoppade av college – tog sin första proffsseger
  2. Swedish Golf Tour

    Pontus Stjärnfeldt hoppade av college – tog sin första proffsseger

    Haninges Pontus Stjärnfeldt avgjorde Gamle Fredrikstad Open på första särspelshålet – och tog sin första seger på Swedish Golf Tour.

    Förra hösten åkte Haninges Pontus Stjärnfeldt över till USA för att gå på college. Efter två veckor var han hemma i Sverige igen.
    Dagen före midsommarafton vann han sin först proffstävling när han tog hem Gamle Fredrikstad Open, årets sjätte tävling på Swedish Golf Tour.
    – Det känns ju jättebra. Efter allt krångel som var förra hösten att jag inte ville gå på college utan hellre proffs hemma i Sverige. Det var inget fel alls på skolan men jag kände att jag inte ville vara där. Och dessutom att få lite kvitto på all träning man lägger ner, säger 21-åringen efter segern.

    TÄVLINGEN i norska Fredrikstad blev en svensk uppgörelse mellan Pontus Stjärnfeldt och Martin Eriksson, Kårsta (som vann i Estland för några veckor sedan).
    Martin Eriksson stod för finaldagens bästa runda. Efter åtta birdies och en bogey kom han in på 65 slag, sju slag under par, och landade totalt på elva under.
    Det var precis vad han behövde för i bollen efter höll Pontus Stjärnfeldt i sin bogeyfria rond, avslutade med birdie (68 slag för dagen) och såg till att det blev särspel mot Eriksson.
    – Vi gjorde birdie båda två på arton. Jag missade en kort eagleputt för vinst och så blev det särspel, säger Pontus Stjärnfeldt. I särspelet avgjorde han med ett par på första hålet. Martin Eriksson gjorde bogey.

    Det blir lite extra firande på midsommarafton då?
    – Ja absolut. Ha ha. Vi ska spela en midsommarscramble hemma, några Haningekillar. Så det blir lite roligt, säger Pontus Stjärnfeldt.
    Segern var värd 63 000 kronor.

    Bo Steffensen
    bo.steffensen@golf.se

     

    Resultat Gamle Fredrikstad Open

      

    FAKTA: 
    Gamle Fredrikstad Open, Norge

    När: 19–21 juni.
    Var: Frdrikstad GK, Norge.
    Hur: 
    156 spelare. 54 håls slagspel. Kvalgräns efter 36 (45 spelare plus delningar).
    Prispengar: 355 000 kronor.

       

    Ranking SGT

    Ranking Nordic League


    Swedish Golf Tour

    Svenska Golfförbundet har i år tagit över driften av SGT, den svenska proffstouren för damer och herrar. Herrarnas tävlingsprogram består av femton tävlingar.Swedish Golf Tour ingår – tillsammans med danska Ecco Tour och tävlingar i Norge, Finland och Estland – i Nordic League. 
    Nordic League är nivån under Europatouren och Challengetouren. De fem bästa spelarna på rankingen vid säsongens slut får ett kort till Challengetouren nästa år. Tre vinster ger omedelbar Challengetour-status.

    Här är hela tävlingsprogrammet för Swedish Golf Tour 2018, herrar.

    Vid pressförfrågningar; kontakta presschef Bo Steffensen på bo.steffensen@golf.se eller 0705–62 40 92.

  3. Krølbøll i ledning efter en regnig dag på Skaftö
  4. Swedish Golf Tour

    Krølbøll i ledning efter en regnig dag på Skaftö

    Skaftö Golfklubb visade upp sig från sin svåra sida. Första dagens spel av Skaftö Open bjöd på svåra väderförhållanden med mycket regn. Spelarna kämpade på bra och allra bäst gick det för amatören Malene Krølbøll från Danmark som går ut på finalvarvet med ett slags ledning före en trio med spelare.

    Första rundan bjöd på tuffa väderförhållanden med ihållande regn stora delar av rundan.  Bäst gick det för Filippa Möörk från Karlstads GK med en imponerande 66:a (-3). En amatörtrio med Michaela Finn, Malene Krølbøll och Maja Stark öppnade också starkt, ett slag bakom Möörk, på 67 slag (-2).

    Andra rundan bjöd på en skiftande väderlek med hällregn i början av varvet, men till både spelarnas och tävlingsledningens glädje så upphörde regnet i slutet av rundan. Lisa Pettersson från Täby GK hanterade den skiftande väderleken bäst och signerade ett scorekort för 66 slag (-3). Med det avancerade hon till en delad andraplats tillsammans med Stark och Möörk. 

    När dagen summeras är det amatören Malene Krølbøll från Danmark som är ensam i topp. Krølbøll förlorade i särspel på förra veckans Swedish Golf Tour-tävling och är av spelet att döma ute efter revansch. Danskan var den enda i fältet med två rundor under par vilket placerar henne ett slag före trion med spelare på -2.

    Skaftö Golfklubb är en nykomling på Swedish Golf Tour med Skaftö Open. Klubben har tidigare arrangerat flera andra stora tävlingar men det är första gången som Swedish Golf Tour gör ett stopp på klubben. Banan är en typisk Bohuslänsk bana med smala hål insprängda i berget och premierar precision före slaglängd.  

    Tävlingen har slagit på stort med en prissumma på hela 300 000 kr och erbjuder en bana i absoluta toppskick. Dessutom delas det ut pris för bästa rond. Filippa Möörk och Lisa Pettersson blev idag vardera 5000 kronor rikare.

    De 30 bästa proffsen plus delningar har kvalificerat sig till finalvarvet som startar 10:00 imorgon, torsdag. Först ska Bohuslän Dahls juniortjejer träna med spelarna och spela nio hål, för att sedan gå ut och titta på upplösningen. Det är upplagt för ett spännande avslutningsvarv, som förhoppningsvis kommer bjuda på solsken och många birdies!

    Skribent: Oskar Lundgren

    Leaderboard

    Startlista

    Bilder från dagen

  5. Tätt i toppen efter blåsig golfdag
  6. Aksel Kristoffer Olsen, en av de fyra ledarna efter första dagens spel av Gamle Fredrikstad Open.
    Swedish Golf Tour

    Tätt i toppen efter blåsig golfdag

    Dagens spel har kantats av kraftiga vindbyar på en bana med snabba greener och fina fairways. I ledningen återfinns en internationell kvartett av spelare som alla signerade 70 slag (-2). Resultatlistan är dock en jämn historia och mycket kommer att förändras under morgondagens moving day.

    Herrtouren har denna veckan korsat den västra landgränsen och befinner sig i Norge, närmare bestämt på Gamle Fredrikstad Golfklubb. Gamle Fredrikstad stod som värd för en tävling även förra året och för spelarna var det därför ett kärt återseende till snabba greener, svajande rödsvingelruffar och en bra arrangerad tävling. Trots torkan presenteras Gamle Fredrikstads 18 hål i bra kvalité och det är idel positiva ord från spelarna. 

    Förra året slog Kristoffer Reitan till med banrekord när han tog sig runt banan på 61 slag (-11), en score som med dagens kraftiga vindbyar har känts omöjlig att uppnå. I recordingen pratades det mycket om de tuffa väderförhållanden och många spelare nämnde att de inte slagit ett enda vanligt slag utan allt har slagits lågt för att undvika påverkan av blåsten.

    I ledningen återfinns en internationell kvartett av spelare bestående av Sander Aadusaar från Estland, Victor Tärnström från Sverige, Aksel Kristoffer Olsen från Norge och Tobias Larsen från Danmark. Alla fyra signerade idag 70 slag (-2), och innehar därmed ett slags ledning före 5 jagande spelare.

    Dagens comeback måste ändå tillskrivas Oliver Percy-Smith från Furesø Golfklub i Danmark. Efter en tung start med +7 efter sina första 10 hål avslutade Oliver, när vinden tilltagit som mest, med 5 birdies för en 74-runda (+2) och är endast fyra slag bakom ledarna. 

    Imorgon när det är dags för andra dagens spel väntas vinden mojna vid lunchtid och istället bytas mot regn. Det återstår att se vilka spelare som får avsluta tävlingen på denna fantastiska golfbana på torsdag, i skrivande stund ligger kvalgränsen på +3, men även vem som med stolhet kan fira sin midsommarafton som segrare av Gamle Fredrikstad Open.

    Startlista rond 2

    Leaderboard

  7. Skaftö Open: Frida Kinhult tar adjö med premiärtävling på hemmaplan
  8. Swedish Golf Tour

    Skaftö Open: Frida Kinhult tar adjö med premiärtävling på hemmaplan

    Snart åker Frida Kinhult till USA för fyra år på college. Vad kunde då vara lämpligare än en tävling på hemmabanan?  "Det blir kul både för mig, släkten och kompisar. De som velat se mig spela har haft lite svårt för jag är inte så mycket i Sverige", säger hon inför Skaftö Open på Swedish Golf Tour.

    I Golfsverige behöver 18-åriga Frida Kinhult, från Skaftö, egentligen ingen större presentation. Pappa Mikael har varit tränare på Skaftö GK, brorsan Marcus spelar på  Europatouren och hon själv är en av tjejerna i det framgångsrika flicklandslagsgänget (tillsammans med Beatrice Wallin, Linn Grant, Maja Stark, Julia Engström och Amanda Linnér) som ”sopade rent” förra säsongen. I år är samtliga, utom Engström som blivit proffs, uppflyttade i damlandslaget.

    DET ÄR första gången bohuslänska Skaftö GK arrangerar en tävling på Swedish Golf Tour. Skaftö Open, i stora delar ett initiativ av krögaren Reine Patriksson, har en prispott på 300 000 kronor och är därmed redan en av de största tävlingarna på touren. 

    Tävlingen, som spelas 20–21 juni, blir också speciell för Frida Kinhult som är uppväxt inte långt från banan.
    – Absolut. Det är sjukt roligt. Dels att den går här, dels att det är Reine som har dragit i och tagit fram allting. Han är gudfar till Marcus så han har varit vår extrapappa hela livet och hängt med. Det känns väldigt nära för mig; han gör det, hemmabana, första gången, mycket prispengar. Det är väldigt många positiva pusselbitar, säger hon.

    Har du varit med och hjälpt till?
    – Jag har väl varit lite mer av ett bollplank och ”tänkare” tillsammans med Reine. Under torsdagen, finaldagen, kommer Bohuslän Dals golftjejer att vara här och jag ska ha en liten clinic med dem på förmiddagen och sedan ska de spela några hål och kolla när vi kommer in på slutet.

    Många gäster i Skaftöhuset nu då?
    – Maja Stark bor här. Det räcker, ha ha.

    FRIDA KINHULT har inte spelat så många SGT-tävlingar i sin karriär och den här är, passande nog, den hon hinner med i år.
    – Veckan efter är det British Amateur. Sedan är jag hemma en vecka, jag måste packa om och träna annars hinner jag inte det för det kommer fyra veckors spel i rad efter det; lag-EM, seriespel, individuella EM och British Open-kvalet som förhoppningsvis slutar med att jag stannar hela veckan. Jag ska spela måndagkvalet. Efter det är jag hemma en dryg vecka innan jag flyttar till USA, säger hon.

    COLLEGE har funnits med i Frida Kinhults plan en längre tid. Nu har det blivit dags. Fyra år på Florida State University väntar. Där ska hon läsa sport management. Flyget till USA går 16 augusti.
    – Jag har varit och hälsat på laget tre gånger så jag känner spelarna på det sättet. Beatrice Wallin åker ju med mig nu och vi är fem nya till hösten. Vi två från Sverige, en danska som heter Puck som jag känner ganska bra och en tjej från England som jag också känner bra. Det är ändå fyra som har campat ihop i Europa under några år så det  blir kul.

    Du och Beatrice Wallin  fortsätter campa ihop?
    – Vi kommer att ha en egen lägenhet tillsammans precis utanför skolområdet. Bea och jag har ju hängt ihop sedan vi var små. Vi började tävla tillsammans när vi var elva, tolv år och vi fungerar väldigt bra tillsammans. Det är min närmaste vän så det är kul att göra en sådan här grej med henne.

    Grundtanken är att gå färdigt college?
    – Ja, utbildningen är fyra år, sedan får vi se. Går golfen i en positiv riktning kanske man blir sugen på att testa ett kval mot LPGA. Det finns ju alla möjligheter, skulle jag klara kvalet kan jag köra på det om det känns rätt, skulle jag inte klara det så kan jag alltid backa tillbaka till skolan igen.

    Nordea Masters börjar 16 augusti. Du kan alltså inte se Marcus spela på Hills?
    – Nej, vi åker första dagen där och vi flyger från Oslo så vi vågar nog inte köra genom Göteborg alltför sent, så vi missar Marcus, säger Frida Kinhult.

    Framtiden är utstakad. Dubbelt lämpligt då med en hemmatävling innan du drar?
    – Jo, precis. Det blir kul både för mig och släkt och kompisar. De som velat se mig spela har ju haft lite svårt eftersom jag inte är så mycket i Sverige. Nu kan ju farmor och mormor vara med också, säger Frida Kinhult.

    BO STEFFENSEN
    bo.steffensen@golf.se

     

    FAKTA: Skaftö Open

    Var: Skaftö GK, Fiskebäckskil.
    När: 20–21 juni. 
    Hur: 54 håls slagspel (36 hål första dagen, 18 andra). Kvalgräns efter två rundor, 30 spelare plus delningar. 
    Prispengar: 300 000 kronor.

    Spelade tävlingar på Swedish Golf Tour, 2018:
    4–6 maj: Tegelberga Open (Filippa Möörk, Karlstad).
    21–22 maj: NES Open, Norge (My Leander, AIK).
    25–26 maj: Carpe Diem Beds Open, Flommen (Isabella Ramsay, S:t Arild)
    29–30 maj: Carpe Diem Beds Trophy, Ljunghusen (Sara Kjellker, Ljunghusen)
    16–17 juni: Hinton Golf Open by Dygnet Runt Städ (Anna Magnusson, Ullna)


    Hela tävlingsprogrammet 2018

    Swedish Golf Tour
    Svenska Golfförbundet har i år tagit över driften av SGT, den svenska proffstouren för damer och herrar. I år består damernas program av tretton tävlingar jämfört med nio förra säsongen.

     

  9. Erik Oja: ”Det är jättekul att det går att livnära sig på svensk nivå”
  10. Swedish Golf Tour

    Erik Oja: ”Det är jättekul att det går att livnära sig på svensk nivå”

    Erik Oja, Gävle GK, trivs på Swedish Golf Tour, men väntar fortfarande på sin första vinst – och att ta steget uppåt.  ”Det är många duktiga spelare på den svenska och nordiska touren så det är riktigt tufft att ta sig vidare”, säger han inför Gamle Fredrikstad Open i Norge.

    28-årige Erik Oja, Gävle GK, gjorde sitt sista år på college och University of Arizona 2014. Sedan den sommaren har han varit proffs och spelat på Swedish Golf Tour och Nordic League.
    Han har slutat 25, 47, 17 på Nordic League-rankingen de senaste tre åren. De fem bästa får ett kort till Challengetouren.

    INFÖR Gamle Fredrikstad Open i Norge (19–21 juni) är Erik Oja 20 på rankingen. I år har han spelat hem en fjärdeplats i Danmark och för några veckor sedan blev han tvåa i Pärnu i Estland.
    Totalt har han fått ihop tre andraplatser genom åren, men den där första segern har inte kommit ännu.
    – Man får ha lite tålamod. Det är lite klyschigt men det är inte så att jag känner att jag måste göra något annorlunda för att kunna vinna en tävling. Lite medgång och marginaler på rätt sida så tror jag det kommer, säger han.

    ERIK OJA växte upp i Sandviken, spelade för Högbo men bytte för några säsonger sedan till grannklubben Gävle GK. Han bor i stan sedan två år och där finns också närheten till tränaren Kasper Hedblom, son till förre Europatourproffset Peter Hedblom.
    – Vi pratar med varandra varje vecka och försöker träffas varje gång jag är hemma för att träna tillsammans. Det är inte bara svinginstruktion. Vi har en uppföljning varje vecka. Det är mycket värt att jag kan höja kvaliteten på min träning under ett par timmar när vi ses. Han följer upp hela tiden och jag kan få feedback ofta. Kasper har tiden för mig, säger Erik Oja.

    I SANDVIKEN, och Högbo, hade Erik Oja också jämngamle barndomskompisen Daniel Jennevret, som även han spelar på Swedish Golf Tour. 
    – Jag och Danne samåker ofta och bor tillsammans. Vi har ju gjort det sedan vi var jättesmå. Det är kul att vi har varandra, vi spelar ofta in ihop. Vi hade en lång resa senast hem från Holstebro i Danmark så det var ju suveränt att få lite hjälp med körningen. 
    Det är dock inte alltid de ska samma väg.
    – Danne är medlem på Vasatorp, har flickvän i London, mamma i Sandviken och så reser han på nordiska touren. Det är väl så att alla vi som spelar på Nordic League bor mest där tävlingarna är, skrattar Erik Oja.

    Om du inte skulle lyckas bli topp fem i år, hur tänker du då?
    – Jag är inte på något sätt missnöjd med att vara på svenska och nordiska touren. Jag tycker att det är jättekul att jag har det som arbetsplats. En del kanske ser det som att det är något man måste göra för att ta sig vidare men så ser inte jag det. Självklart har man drömmar om att komma vidare men jag ser inte enbart detta som något temporärt. Det är jättekul att det finns en tour, att vi har sponsorer och att det går att livnära sig på svensk och nordisk nivå.

    FÖRRA säsongen krävdes det 25 397 poäng för att bli topp fem på Nordic League. Inför tävlingen i Fredrikstad har Erik Oja 8 272 poäng och sannolikt behöver han en eller två vinster under säsongen för att nå sitt mål. En vinst ger runt 7 000 poäng.
    – Det är ju en del av planen för att bli topp fem. Målsättningen är att ta mig vidare. Jag tycker att jag fått en bra start i år, spelet känns bra, mitt samarbete med Kasper i Gävle känns jättebra. Vi är på rätt väg. Jag utvecklas och blir bättre så det mesta känns bara positivt.

     Är det svårare än du trodde att ta sig till Challengetouren?
    – Ja, det får jag säga. Jag hade ett väldigt bra sista år på college och i tankarna hade jag nog hoppats på en snabbare väg ut till de internationella tourerna. Men det är jättemånga duktiga spelare på den nordiska touren så det är riktigt tufft att ta sig vidare.

    TILL HÖSTEN tänker Erik Oja kvala till Europatouren. Tre gånger tidigare har han tagit sig till steg två, av tre.
    – Det är tufft, ska man börja från steg ett så är det 14 varv totalt som man ska spela riktigt bra golf för att ta sig hela vägen. Jag ser det som att det finns två möjligheter att ta sig vidare; via riktigt bra spel under säsongen på nordiska ligan och går inte det vägen har man en chans till genom kvalet.

    Har du något annat jobb bredvid golfen?
    – Jag har jobbat som lärarvikarie i vinter. Under vår, sommar och höst är jag heltidsgolfare. Det har varit jättekul, man lär sig mycket som lärare. Jag har mest varit på högstadiet. Det är bra för allmänbildningen att få göra lite allt möjligt. Dels är det roligt att sätta sig in i det man ska lära ut, dels är det roligt med ungdomarna. Det är också skönt att det kommer in lite pengar på vintern när man inte spelar, är det bara utgifter blir det ju tufft, säger Erik Oja.

    Bo Steffensen
    bo.steffensen@golf.se

     

    FAKTA: 
    Gamle Fredrikstad Open, Norge

    När: 19–21 juni.
    Var: Fredrikstad GK, Norge.
    Hur: 
    156 spelare. 54 håls slagspel. Kvalgräns efter 36 hål (45 spelare plus delningar).
    Prispengar: 350 000 kronor.

      

    Följ tävlingen här


    Ranking SGT

    Ranking Nordic League


    Vid pressförfrågningar; kontakta presschef Bo Steffensen på bo.steffensen@golf.se eller 0705–62 40 92.

     

    Swedish Golf Tour

    Svenska Golfförbundet har i år tagit över driften av SGT, den svenska proffstouren för damer och herrar. Herrarnas tävlingsprogram består av femton tävlingar.
    Swedish Golf Tour ingår – tillsammans med danska Ecco Tour och tävlingar i Norge, Finland och Estland – i Nordic League. 
    Nordic League är nivån under Europatouren och Challengetouren. De fem bästa spelarna på rankingen vid säsongens slut får ett kort till Challengetouren nästa år. Tre vinster ger omedelbar Challengetour-status.

    Här är hela tävlingsprogrammet för Swedish Golf Tour 2018, herrar.

     

  11. Anna Magnusson tog sin första proffsseger – avgjorde i särspel
  12. Swedish Golf Tour

    Anna Magnusson tog sin första proffsseger – avgjorde i särspel

    Ullnas Anna Magnusson tog sin första seger på Swedish Golf Tour. Ja, sin första som proffs.   ”Jag skulle egentligen inte spela den här tävlingen”, säger hon efter särspelsvinsten i Hinton Golf Open.

    Den sista rundan av Hinton Golf Open by Dygnet Runt Städ på Sofiedal utanför Malmö gick Ullnas Anna Magnusson och danska amatören Malene Krølbøll ut i ledarboll. Det var också mellan dem det hela skulle stå.
    Krølbøll ledde med ett när dagen började. Efter fjorton spelade hål var Anna Magnusson två under par för dagen medan danskan var tre under – och alltså hade tre slags ledning med fyra hål kvar att spela.
    Då släppte Malene Krølbøll in Anna Magnusson i tävlingen. 
    Danskan gjorde dubbel, bogey, bogey på 14, 15 och 16 medan Anna Magnusson gjorde par, birdie, par – och hastigt och lustigt stod Ullnaspelaren på sista tee med en tvåslagsledning. 
    – Om jag ska vara helt ärlig så visste jag inte om det. Jo, jag visste att jag var före men trodde att det var ett slag, säger hon. 

    HON hade fått en "present" men gav den tillbaka lika snabbt. Anna Magnusson gjorde dubbelbogey på det avslutande hålet, den första för veckan. Danskan gjorde par. Båda slutade därmed sex under par.
    Särspel.
    – Jag slår en pull från fairwaybunkern, i vattnet. Det var egentligen inget dåligt slag men en miss som kostade rätt så mycket. 
    Nu löste sig allt till det bästa för Anna Magnusson.
    Hon avgjorde på första särspelshålet. 18:e hålet igen. Danskan slog sitt andraslag i vattnet och då räckte det att tvåputta för par och seger.
    – Jätteskönt. Jag har känt att jag spelat bra i år men jag har inte fått till en hel tävling med tre bra rundor Så det är jättekul att det går hela vägen. Jag skulle egentligen inte spela den här tävlingen, men bestämde mig i tisdags, säger Anna Magnusson.

    Hur van är du vid särspel?
    – Jag har inte spelat ett särspel på säkert fem år. Det var bara kul. Jag tror att vi båda tyckte det var kul. Hon gjorde samma sak som jag gjorde på 18 under det ordinarie varvet. Hon slog i vattnet vid green, jag slog i vattnet vid green. Så vi bytte roller kan man säga, säger Anna Magnusson.

    Hon gav bort det lite grann?
    – Precis. Hon var fyra före med åtta hål kvar och då tänkte jag att det här blir tufft.

    SEGERN gav 20 000 kronor i plånboken och nu kommer 23-åriga Anna Magnusson till Skaftö Open nästa vecka (20–21 juni, med en prispott på 300 000 kronor) som en vinnare 

    – Lite självförtroende ger det ju med en seger. Absolut. Och det är klart att det kan bli lite mer av ”hon som vann förra veckan” på Skaftö men samtidigt är det ju golf. Det är ny vecka och ny bana, säger hon. 

    Bo Steffensen
    bo.steffensen@golf.se

     

    Resultat

     

    FAKTA, Hinton Golf Open by Dygnet Runt Städ

    Var:Sofiedal, Oxie
    När:16–17 juni. 
    Hur:54 håls slagspel (36 hål första dagen, 18 andra). Kvalgräns efter två rundor, 30 spelare plus delningar. 
    Prispengar:100 000 kronor, varav 20 000 till segraren

    Spelade tävlingar på Swedish Golf Tour, 2018:
    4–6 maj: Tegelberga Open (Filippa Möörk, Karlstad).
    21–22 maj: NES Open, Norge (My Leander, AIK).
    25–26 maj: Carpe Diem Beds Open, Flommen (Isabella Ramsay, S:t Arild)
    29–30 maj: Carpe Diem Beds Trophy, Ljunghusen (Sara Kjellker, Ljunghusen)
    16–17 juni: Hinton Golf Open by Dygnet Runt Städ (Anna Magnusson, Ullna)



    Hela tävlingsprogrammet 2018


    Swedish Golf Tour
    Svenska Golfförbundet har i år tagit över driften av SGT, den svenska proffstouren för damer och herrar. I år består damernas program av tretton tävlingar jämfört med nio förra säsongen.

  13. Alexandra Lennartsson: "Jag börjar hitta mer balans i livet nu"
  14. Swedish Golf Tour

    Alexandra Lennartsson: "Jag börjar hitta mer balans i livet nu"

    Alexandra Lennartsson tycker att både hon själv och damgolfen i stort är på väg uppåt.  "Det man har gjort med SGT det här året är skitkul, att vi får fler tävlingar och högre prispengar", säger hon inför Hinton Golf Open på Swedish Golf Tour.

    14 juni, torsdag förmiddag. Alexandra Lennartsson, Nyköpings GK, har just satt sig i bilen för att köra de drygt 50 milen från Nyköping ner till södra Skåne. 
    Där – på Hinton Golf Club, Sofiedal utanför Oxie strax öster om Malmö – spelas årets femte damtävling på Swedish Golf Tour; Hinton Golf Open by Dygnet Runt Städ (16–17 juni).
    Som resesällskap har Alexandra Lennartsson systrarna Hanna och Maria Roos, Upsala GK,  som hon rest mycket tillsammans med de tre vintrar hon spelat på Sunshine Tour nere i Sydafrika.
    – Jag har just fixat en sista grej med mitt andra jobb så vi kom iväg lite senare än det var tänkt, skrattar hon.
    Det andra jobbet är en säsongsanställning på Jogersjö camping utanför Nyköping. Den har hon haft i sju, åtta år.
    – Hur mycket jag jobbar beror på om det är tävlingsvecka eller inte, men denna har jag jobbat måndag, tisdag, onsdag och så var jag tvungen att ordna en sak i dag för nu är jag borta ända fram till midsommar. Det är ju storhelg för campingar och jag är tillbaka först på fredagen, säger Alexandra Lennartsson.
    Jo, efter Hinton Open går bilen vidare mot Skaftö Open, som spelas 20–21 juni.

    28-ÅRIGA ALEXANDRA Lennartsson har spelat två SGT-tävlingar i år.De två första. Hon blev sexa i Tegelberga Open och missade kvalgränsen i norska Nes Open. 
    När hon slutade college och kom hem för att bli proffs 2013 var planen att nå Europatouren inom två år. Alexandra Lennartsson har hållit till en hel del på Letas, undertouren till Europatouren, men de senaste säsongerna har det inte blivit så många tävlingar där.
    Det kom annat emellan.
    För tre år sedan gick hennes mamma bort. Det blev några tuffa år – men nu är hon sugen på golfen igen.
    – Ja, men det är fortfarande tungt och då är det svårt att hitta motivation på golfbanan, när det finns annat i tankarna. Men golfen har väl alltid känts som en, vad ska man säga … det kan vara skönt att åka ut ibland och rensa huvudet från andra saker. Funkar inte privatlivet så brukar det ofta avspegla sig i golfen också. De har varit bra spel till och från men det har blivit lite svackor. Det är vissa datum som är jobbiga att hantera, sådana saker … Jag börjar väl hitta mer balans i livet nu, säger hon

    I år är det fokus på Swedish Golf Tour?
    – Målet är att spela resten av tävlingarna i år. Jag får se hur jag känner  och hur formen känns, när det gäller kval till Europatouren. Jag har inte haft de pengarna som krävs för att åka iväg på ett kval för att sedan, om man får kortet, kanske bara få spela någon tävling, eftersom det sett ut som det gjort på LET. Det är jättetråkigt och det har väl varit en svacka för damgolfen, framför allt i i Europa, de senaste åren. Men det man har gjort med SGT det här året är skitkul, att vi får fler tävlingar och högre prispengar. Så det känns som att det är på väg uppåt, tycker jag.

     SGT har, som du säger, växt i år. Vad tycker du om att spela på touren?
    – Det är bra konkurrens. Det är bara att titta på de som vinner. Isabella Ramsay vann på Flommen och hon spelar ju annars på Europatouren och Letas. Det är det många av tjejerna som gör, så bra spelare finns det definitivt och det verkar också som att fler utländska spelare börjar hitta till tävlingarna. Sedan kanske damgolfen i Sverige börjar bli lite mindre för att det är svårt för många att få ekonomin att gå ihop riktigt om vi inte kan spela tävlingar hela året. Då kanske en del väljer att göra något annat i stället. Det är ju tråkigt men standarden på dem som tävlar är fortfarande hög.

    Formen då, du har inte tävlat på ett tag?
    – Jag tycker att träningarna har gått väldigt bra och spelet känns bra. Sedan ska man ju få ut det på tävlingsvarv också och inte bli för taggad utan försöka hålla en lugn nivå, säger Alexandra Lennartsson. 

    Bo Steffensen
    bo.steffensen@golf.se

      

    FAKTA, Hinton Golf Open by Dygnet Runt Städ

    Var: Sofiedal, Oxie
    När: 16–17 juni. 
    Hur: 54 håls slagspel (36 hål första dagen, 18 andra). Kvalgräns efter två rundor, 30 spelare plus delningar. 
    Prispengar: 100 000 kronor.

    Spelade tävlingar på Swedish Golf Tour, 2018:
    4–6 maj: Tegelberga Open (Filippa Möörk, Karlstad).
    21–22 maj: Nes Open, Norge (My Leander, AIK).
    25–26 maj: Carpe Diem Beds Open, Flommen (Isabella Ramsay, S:t Arild)
    29–30 maj: Carpe Diem Beds Trophy, Ljunghusen (Sara Kjellker, Ljunghusen)


    Hela tävlingsprogrammet 2018


    Swedish Golf Tour
    Svenska Golfförbundet har i år tagit över driften av SGT, den svenska proffstouren för damer och herrar. I år består damernas program av tretton tävlingar jämfört med nio förra säsongen.

     

  15. Morten Toft Hansen vinner svenska PGA-mästerskapen – ”Jag har svårt att ta in det”
  16. Swedish Golf Tour

    Morten Toft Hansen vinner svenska PGA-mästerskapen – ”Jag har svårt att ta in det”

    PGA Championship hosted by Ingelsta Kalkon är nu avgjort på Österlens Golfklubb – Djupadal. Segraren blev amatören Morten Toft Hansen som efter 69 avslutande slag kammade hem titeln med två slags marginal.

    Med ett slags ledning gick den danska amatören ut i ledarboll för ett par timmar sedan och det var aldrig en tvekan om att låta någon utmana honom om vinsten.

    ”Jag har svårt att ta in att jag faktiskt vunnit. Min säsong inleddes ganska mediokert med missade cutter. Förra veckan på NGL kom jag dock på femtondeplats vilket jag är nöjd med - och nu står jag här. Banan passade mitt spel väldigt bra den här veckan. Man behövde ha en bra ball-strike där ute och det hade jag.” berättar en strålande glad Morten efter prisutdelningen.

    Nu blickar han framåt mot fler tävlingar på Nordic Golf League men även en hel del amatörmästerskap. Som 360a på världsrankingen för amatörer finns det god chans att vi får se mer av 22-åringen.

    Bästa proffs i tävlingen blev danske Peter Launer Baek samt Martin Eriksson från Kårsta Golfklubb. Martin, som segrade i Pärnu Bay Golf Links Challenge för två veckor sedan, klättrar nu ytterligare på Nordic Golf League-rankingen och placerar sig därmed på åttonde plats.

    Österlens Golfklubb gjorde i år comeback på tourschemat. De var senast arrangörer 2016 men tog därefter en paus. Under veckan har det rört sig hela 70 funktionärer på klubben och hjälpt till med allt från att dela ut bananer till att vara forecaddies. Ett stort engagemang har visats upp och humöret har varit på topp hela veckan, något som verkligen fått spelarna att stortrivas. 

    Swedish Golf Tour rullar nu vidare mot Norge och Gamle Fredrikstad Open som spelas 19-21 juni. Innan dess är det även en NGL-tävling i Danmark, så det är fullt schema för proffsen.

    Resultat

    Bilder från dagarna

     

    Text och bild: Frida Bräster

För frågor kontakta:

Porträttbild på Frida