Ett av Swedish Golf Teams uppdrag är att hålla koll på vad som krävs och vad som kommer att krävas för att kunna konkurrera på allra högsta nivå. Det är ett uppdrag gentemot spelare och miljöer i Sverige.

Det här är Swedish Golf Team

De som når världstoppen idag har under lång tid jobbat hårt för att nå dit. Tillsammans kan vi befästa att Sverige håller en stark position på högsta nivå och även i framtiden levererar spelare till världstoppen.

Följ Swedish Golf Team på Facebook och Instagram och läs mer om aktuella händelser och senaste nytt i bloggen Innanför repen.

Landslagets vision

  • Att utvecklas som människa och spelare genom golfen

Mål

  • Internationella framgångar på högsta mästerskaps- och tournivå. Årligen två damer och två herrar bland topp 100 amatör och proffs.

     

  • Svensk representation i Solheim Cup och Ryder Cup

Pyramiden - en illustration för att visa landslagsverksamhetens struktur

I landslaget jobbar vi med uttalade landslagstrupper. Det finns även bevakning på spelare som i dagsläget är utanför respektive landslag samt en framtidsverksamhet för spelare i åldrarna 13-15 år. Spelare till denna rekryteras i första hand från Supercamp. Om någon utanför landslaget gör ett bra jobb och presterar kommer den spelaren ha lika stora chanser att ta plats i landslagsuppdrag, som de som idag ingår i landslaget.

Det finns fyra landslag som kategoriseras: damlandslag, herrlandslag, flicklandslag och pojklandslag.

Spelarutvecklingshjulet

Spelarutvecklingshjulet som beskriver en spelares utveckling i golf.

Erfarenhet har visat att helhet är viktigt så väl för prestation som för att människan-golfspelaren ska må bra. För att säkerställa helheten jobbar landslaget med fem processer i spelarutvecklingshjulet; fysiskt, mentalt, tekniskt, socialt och strategiskt. 

Landslaget jobbar utifrån visionen "att utvecklas som människa och spelare genom golfen" och gör detta genom att sätta individens utveckling i centrum, det vill säga spelaren är viktigare än systemet. Landslaget tror på starka nätverk och synergieffekter mellan olika miljöer. Kvalitet och långsiktighet är centrala i vår verksamhet. 

De spelare som får en plats i landslagets verksamhet förväntas göra en insats i den omfattning som krävs för att nå resultat. Coacherna jobbar även individuellt med spelare, eftersom att ingå i ett landslag inte betyder att alla gör samma saker.

Silen - en metafor för värdegrunden i landslagsverksamhet

Landslaget jobbar utifrån värdegrunden som beskrivs i "silen" – glädje, hälsa, ansvar och ärlighet. För de som är uttagna i landslaget är värdegrunden en bas i verksamheten. Detta är ett samarbete mellan spelare och coacher och ett vinna-vinna-upplägg där alla lever upp till och ansvarar för visionen och målen.

Det finns också en verksamhet för de professionella spelarna, utmanarsatsningen.

Landslaget jobbar med vetenskaplig förankring, evidensbaserade metoder samt beprövad erfarenhet. Verksamheten på proffsnivå består av ett coachteam, forskning och omvärldsanalyser. Genom att samarbeta med de allra bästa spelarna och deras nätverk ges tillgång till kunskaper och erfarenheter som sprids vidare i olika forum. I all verksamhet används kompetensen för att utveckla de yngre svenska spelarna, ledarna och tränarna i olika nätverk. 

Förhoppningen är att detta inspirerar spelare och miljöer i Sverige på samma sätt som de inspirerar alla som jobbar inom landslaget.

Information för spelare och coacher

Krönikor

  1. Ola Lindgren: Så ökar du din chanser att lyckas med golfen
  2. Så, du vill bli golfproffs? Om jag har förstått saken rätt är du en ung junior som lägger en stor del av din tid på golf? Du tränar och tävlar? Du drömmer om att i framtiden bli en världsstjärna som reser jorden runt och spelar golf om stora prischeckar?

    En golfspelare som går på fairway och vinkar till publiken som syns i bakgrunden på en läktare. Han går bredvid sin caddie.

    Nu måste jag tyvärr väcka dig ur drömmen... vet du hur statistiken ser ut, hur många som lyckas? Du har givit dig in i en av de tuffaste branscherna som finns, karriären som professionell idrottare i en av de mest välbetalda globala idrotterna. Det finns många som du. Många är kallade, få kommer att lyckas. Vad säger att det blir just du?

    Om golf vore som lotto skulle jag aldrig jobba med juniorutveckling. Tänk dig att du jobbar stenhårt för att bli bra på golf, sedan är det en lottodragning där några vinner och de andra förlorar, de som förlorade står där med noll och intet. Som tur var är golf inte lotto, det finns två avgörande skillnader:

    För det första, du kan påverka huruvida du kommer att lyckas. Du har inte full kontroll, men du kan påverka. Du kan bli skadad, men du kan påverka sannolikheten att bli skadad genom styrketräning, svingteknik och bra uppvärmning. Du kommer inte putta bra varje gång, men genom att systematiskt träna puttning kommer du att öka sannolikheten att sätta puttar. Du kommer inte att vinna varje gång du går i ledarboll, men genom att träna upp din mentala styrka kommer du öka sannolikheten att vinna. Varje smart genomfört träningspass kommer att öka sannolikheten för att just du kommer att lyckas!

    Du har inte full kontroll, men du kan påverka huruvida du kommer att lyckas

    För det andra, efter en golfsatsning behöver du inte stå där med noll och intet. Det kan inte förnekas att du kommer att ha lagt en massa tid på att lära dig träffa en vit plastbit, vilket är en förmåga som är användbar till exakt en sak: att spela golf. Men, du kommer samtidigt att ha lärt dig en massa andra saker som är avvändbara både i yrkeslivet och i privata sammanhang. Att göra en plan, att underkasta dig hårt arbete, att utveckla självinsikt, att bli fysiskt och mentalt stark, att utveckla social förmåga, att hantera stress, att hantera en livssituation där du har mycket att göra hela tiden... alla saker jag räknar upp är extremt användbara även i livet utanför golfen.

    Kära unga junior, oddsen för att lyckas med en golfkarriär kanske inte är jättehöga, men hur ser egentligen alternativen ut? Vad finns det som har allt som golfen har i form av utveckling och dessutom chansen att verkligen lyckas? Annan idrott? Oddsen ser ungefär likadana ut om du inte satsar på någon extremt obskyr sport. Satsa på skolan? Absolut, men det går faktiskt att kombinera med en golfsatsning där golfen kan hjälpa dig, exempelvis att komma in på ett amerikanskt prestigeuniversitet som få svenskar når utan idrotten. Hänga med kompisar? Perfekt att göra på golfbanan. Sitta framför sociala media vid telefonen? Tja, men vart tar det dig egentligen?

    Satsa allt vad du kan, det är aldrig bortkastad tid!

    Jag coachar juniorer i golf eftersom golfen är ett bra sätt att växa som människa och utveckla förmågor och egenskaper som hjälper en att hantera livets bergochdalbana. Så satsa allt vad du kan, det är aldrig bortkastad tid. Med lite smarta val och hårt arbete kan det vara du som blir världsstjärna och blir det inte du så har du inte förlorat något och dessutom lärt dig en massa som gör dig till en stark och utvecklingsinriktad människa. Definiera inte framgång och misslyckande utifrån score och placering, definiera det utifrån vad du har lärt dig! En dålig runda är en chans att lära dig något om du gör en bra analys och sedan sätter in hårt arbete.

    Med ett sådant förhållningsätt kommer du att gå långt vad du än bestämmer dig för att hålla på med!

    Text: Ola Lindgren
    Swedish Golf Team

  3. Carl Magnusson: Så går du från vinterträning till tävlingsspel
  4. Välkommen till en ny säsong full av möjligheter. Nya tävlingar att vinna, ny sving, ny starkare kropp och tusentals slagna puttar genom "tutor" inomhus. Vad ska kunna gå fel?

    Här är mina tankar kring hur du som spelare hanterar säsongsinledningen och undviker några vanliga fallgropar.

    Två spelare och en coach som tittar på när en av spelarna slår en chip. Spelarna har ljusblå pikéer och vita shorts och coachen har mörkblå piké och shorts. Alla har keps på sig.

    Jag har många gånger hört spelare uttala att det är viktigt med ett bra tävlingsresultat tidigt på året, man vill gärna få ett kvitto och bekräftelse på att man tränat rätt under vintern. Förväntningarna skruvas upp, tålamod och fokus på det som går att påverka blir lidande. Skulle det lyckade resultatet utebli är det lätt att hamna i en negativ beteendespiral med stress och resultatjakt.

    En generell princip för utveckling är att du som spelare har någon form av plan för hur du ska bli bättre. Planen mynnar ut i en "att-göra-lista" över saker du ska träna på, hur du ska träna på dem och ungefär hur mycket. Tesen är att om du gör dessa saker över en längre tid med bra kvalitet så kommer du utvecklas som golfspelare.

    För att utvecklas som spelare är det bra med någon form av plan för hur du ska bli bättre.

    Om du tror att du gör rätt saker är det absolut inte läge att få panik om säsongen skulle inledas med några tveksamma tävlingsresultat. Vid motgångar kan det vara frestande att testa nya saker, leta snabba och enkla lösningar och överge den väg man valt för utveckling. Det är i den här fasen spelare till exempel byter driver, putter eller letar efter "känslan" man hade när det gick bra förra året.

    Vinterträningen är för många en väldigt nyttig period. Man hinner investera tid i att jobba med långsiktiga färdigheter, jobba med sin teknik, fys och planering. För de flesta brukar dock vintern inte innehålla speciellt mycket närspelsträning, spel eller tävling. Det vill säga väldigt lite tid för de "skills" som man behöver ha med sig ut på banan för att prestera en score.

    Det finns några bra slutsatser man kan dra från problematiken att översätta vinterträning till tävlingsresultat.
    - Få in mer "tävlingsskills" i den vanliga träningen, alltså hitta sätt att träna på de utmaningar du ställs inför vid spel.
    - Tävla året runt, inte bara på sommaren.
    - Inte glömma bort den mentala biten i din plan, prata med din coach om vilken approach du ska ha i början och vad du ska fokusera på.
    - Undvika panik om det inte går som du tänkt dig, fokusera på det du kan påverka och jobba på.
    - Stanna upp med jämna mellanrum och ifrågasätt om du jobbar på rätt saker som kommer föra dig framåt. Vänta inte med utvärderingen till hösten, när en hel säsong gått, utan gör den löpande under säsong. På så vis går det att göra ändringar i upplägget.

    Text: Carl Magnusson
    Coach pojklandslaget

  5. Rickard Lindberg: Vad är skillnaden som gör skillnad?
  6. Att hitta skillnaden som gör skillnad, det är mitt uppdrag. "Mot lägre scorer" är en vision som pekar ut en tydlig riktning för mig och alla andra som är del av landslaget.

    Hur, vad, när och hur ofta och mycket ska något göras för att förbättra prestationen? Är det i tekniken vi ska leta eller är det någon annanstans i spelarens helhet som vi bör tänka till om för att färden mot lägre scorer blir tydlig och effektiv? Detta är frågor som vi ställer oss när vi träffar spelare och tillsammans lägger upp en plan för en periods arbete.

    Fyra män som står i en ring och pratar. Alla med piketröja.

    Jag har förmånen att både få träffa och lära mig av många av världens bästa coacher inom olika områden som är viktiga för en spelares prestation. Allt från golfrelaterad teknik, fys och mentalt men även från andra idrotter nu när golf är en del av den olympiska familjen. Det är ett otroligt inspirerande arbete men även ett som sätter stor press på prestationen. Det gäller att prestera och min roll är att spelaren inte blir den där "talangen" som aldrig kom loss eller inte lyckades. Jag tror att vi alla har sett dem på rangen, de slår bollar som ingen annan men på banan blir det inte lika bra och till slut försvinner de spelarna.

    I vårt OS 2020-upplägg ingår idag tolv spelare, vi har mängder med träffar med dem för att hålla koll på helheten och stötta deras nätverk med vår expertis. Till min hjälp har jag på den mentala sidan Torsten Hansson och på den fysiska Pierre Johansson. Båda med stor erfarenhet av att jobba med spelare på högsta nivå och att ta spelare till högsta nivå.

    Bild på ett hjul som beskriver spelarens utveckling.

    Vad är det då som vi tycker är viktigt och hur jobbar vi? Vi jobbar med något vi kallar utvecklingshjulet som består av fem processer viktiga för utveckling: fysiskt – mentalt – tekniskt – socialt – strategiskt. Med dessa processer hjälper vi spelarna och deras nätverk att komma fram till vad som är viktigast just nu inom de fem processerna. Hur ska arbetet se ut i den period vi är inne i? En period kan se ut lite olika men vi gör alltid avstämning efter 6–8 veckor för att se hur utvecklingen har fortskridit. Efter det görs en ny plan för nästa period. Antingen fortsätter arbetet eller så görs något om inom något eller några processer.

    Mitt uppdrag är delat, dels är jag helhetsansvarig för hela upplägget, dels är jag tekniskt rådgivare åt spelaren och hans nätverk. Utmaningen ligger i att se helheten och samtidigt ha koll på den tekniska utvecklingen. Vad är det som kommer att göra skillnad på scoren? Är det teknik eller något annat som bör prioriteras? När det gäller den tekniska delen ser jag ofta om den teknik som en spelare har kommer att fungera på nästa nivå som spelaren vill nå. Det är här det individuella kommer in och min absoluta övertygelse är att spelare har sitt "sving-DNA" eller svingmönster som det också kan kallas.

    Vad kan eller bör ändras och hur ska ändringen ske?

    I utvecklingsprocessen är det viktigt att beakta att spelare som når nivån att vara en del av Utmanarsatsningen mot OS 2020 redan har många år av inlärning och det spelar roll. Vad kan eller bör ändras och hur ska ändringen ske? Målet är att ändringen blir så stark att den "tar över" den gamla rörelsen och inte bara vid träning utan även i skarpt läge. För att uppnå detta behöver flera delar i utvecklingshjulet samverka för att en teknisk förändring inte stannar i teknikrutan utan verkligen blir en del av spelarens "sving-DNA".

    På toppnivå är bollflykten ofta skruvlös. Det innebär inte att den flyger helt rakt men snudd på, det blir bara en tendens till fade eller draw. Spelare på toppnivå har ofta en karaktär som kan kallas ego, på ett bra sätt. Skruvlös bollflykt innebär att alla kommer ganska lika in i bollen men vägen dit ser ofta väldigt olika ut. Det ser vi på TV med alla olika typer av uppställningar, svingplan och rörelser. Detta har vi i åtanke tillsammans med spelarens historia och "sving-DNA" när vi vill implementera en förändring. Utmaningen ligger i att se hur spelaren på lättaste sätt kan förändra sin sving och skapa ett nytt "sving-DNA" som är hållbart även under press och funktionellt på högsta nivå. Lite på skämt brukar vi säga på touren är det skruvlöst (bollflykten) med en skruv lös (spelaren).

    Samtal med tränare runt om i landet som har erfarenhet av proffsgolf på högsta nivå ger en tydlig och samstämmig bild. Det finns inte ett sätt att svinga på men det finns likheter som går igen hos spelare på toppnivå. Vi som tränare har våra preferenser och det ska vi fortsätta att ha. Det finns inte ett sätt utan många olika, det är det som gör tränarjobbet både roligt, intressant och utmanande.

    När tekniken är på plats, spelaren har sitt sätt att svinga på, så är det andra delar som behöver tränas.

    Träna på de slag som krävs för att prestera

    Jag pratar mycket om Teknik – Skills – Play. Med "skills" menar jag att träna på just de slag som krävs, jag menar träning från lägen som är lutande uppför/lutande nedför/mot vind/med vind och så vidare. Det är de slag som kommer att krävas för att prestera.

    Hur ofta tränar vi på dessa? Min erfarenhet är att vi inte gör det i tillräcklig utsträckning. Jag säger inte att tekniken inte är viktig, den är otroligt viktig, men om den är bra eller under kontroll bör vi väl träna på det som kommer att krävas när vi ska prestera. För hur ofta har vi en full järnsjua från plant läge till en pinne mitt på green utan vind? Inte ofta, men vi tränar rätt mycket på det läget.

    Under "play" får vi bevis eller kvitto på var vi står. Är det ett tekniskt problem eller är vi helt enkelt inte tillräckligt bra på våra slag som vi tränat i skills-rutan? Då får vi gå tillbaka till rätt ruta och jobba där.

    Likadant går vi in i de andra processerna och försöker hitta en väg för spelaren. Tydlighet i planeringen, enkla steg framåt är vad som är önskvärt. Vi tar små steg i rätt riktning, har tålamod med att det tar lite tid och en förståelse för hur utveckling fungerar och jobbar långsiktigt, men med en kortsiktig plan i aktuell period.

    Så vad säger jag egentligen?

    - Hitta varje spelares "sving-DNA".
    - Jobba långsiktigt men med kortare perioder för snabbare analyser.
    - Skaffa ett team runt spelaren som jobbar med alla delar i utvecklingshjulet.
    - Jobba med teknik – skills – play.
    - Ha grymt kul för utveckling ÄR kul!

    Text: Rickard Lindberg
    Coach Utmanarsatsningen OS 2020 herrar

  7. Patrik Jonsson: Vilka är nycklarna till framgång i OS?
  8. Om ett halvår peggar Sverige upp i de olympiska spelen i Rio de Janeiro. Det är en återkomst för golfen i OS efter 112 års frånvaro.

    2011 satte arbetet mot OS 2016 igång. Swedish Golf Team tillsammans med SOK började samtala kring hur vi på bästa sätt kunde förbereda oss för ett olympiskt spel. Jag blev anställd som coach för OS-satsningen för damerna och Rickard Lindberg för herrarna. Vi satte upp strategier för hur vi skulle kunna stötta våra bästa spelare för att fortsätta klättra på världsrankingen och göra oss slagkraftiga när OS skulle avgöras.

    I drygt fem år har vi förberett oss inför ett mästerskap som kommer att vara något utöver det vi hittills varit med om. Jag, tillsammans med Rickard Lindberg och förbundskapten Katarina Vangdal, har fått möjlighet att utbyta erfarenheter med förbundskaptener och coacher i andra idrotter i seminarier som Sveriges Olympiska Kommitté har anordnat.

    Ett OS innebär så mycket mer än bara tävlingsmomentet

    Ett OS innebär så mycket mer än bara tävlingsmomentet. 2014 var jag på Ungdoms-OS i Nanjing och coachade våra svenska spelare Linnea Ström och Marcus Kinhult. Där fick vi känna på vad ett OS innebär, som att bo i en OS-by med flera tusen andra idrottare. Under Ungdoms-OS var vi en liten pusselbit i ett jättepussel med 27 världsmästerskap samtidigt på samma ställe! En enorm tillställning och mycket runtomkring som måste fungera, allt ifrån media, funktionärer, transporter etc.

    Strategi är ett nyckelord, som kan brytas ner till smådelar och tas upp till en helhet. Vi försöker hela tiden att inte lämna något åt slumpen och OS-arbetet inför Rio sattes igång direkt 2011. Det är en lång process med förberedelser både vad gäller spelare och hur vi coacher ska agera. Vi byggde upp vårt coachteam utefter de delar vi anser vara viktiga. Jag har haft förmånen att jobba nära flera experter under de här åren och har haft samma coachteam sedan starten, vilket jag ser som en otrolig styrka och ett kvitto på att alla fungerar bra tillsammans. Vi vill bygga vår coachning på en helhet innehållande teknik, fysik, mentalt, strategi och socialt. Det är delar som sitter ihop och som påverkar varandra och prestationen.

    Spelare och coacher som var med under läger på Pauma valley 2015. Spelarna står i bakre raden och coacherna knäböjer framför.
    Spelar och coacher under lägret på Pauma Valley.

    På damsidan ser vårt Performance Team ut så här: golfcoach Patrik Jonsson, fyscoach KG Nissén, mental coach Kent Lindahl, puttcoach Jon Karlsen, biomekanik 3D samt forskning/utveckling John Hellström. Under det senaste året har vi plockat in erfarenhet från spelarfronten genom Robert Karlsson och Lotta Neumann. Lägg därtill en expert från SOK, Linda Bakkman, som är näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap.

    Vad gör vi och hur ser resan framåt ut?

    Samtliga spelare som ingår i våra OS-satsningar mot Rio 2016 och Tokyo 2020 (OS 2020-satsningen startades 2015), har möjlighet att ta del av vårt Performance Team som komplement till deras egna nätverk. Alla spelare har sina egna behov för att utvecklas och vi stöttar spelare på olika sätt. En del spelare har redan fungerande nätverk med experter runt sig och där bistår vi bara med stöd tillsammans med SOK om behov finns, en del använder sig av någon eller några i Performance Team.

    Vi samlas på läger (Camp Sweden) tre–fyra gånger per år, där spelare matchas tillsammans med olika tester och vi får möjlighet att se över nuläget. Mellan lägren är Performance Team ute på tävlingar runt om i världen och coachar. På tävlingarna har vi, förutom coachning, i uppgift att studera världseliten och se vad de gör för att vi ska kunna sprida viktig info till våra amatörlandslag och till elitmiljöer i Sverige.

    Under en tävlingsvecka jobbar våra experter oftast integrerat. En viktig del i vårt arbete är att se till att det finns en tydlig riktning för spelarens satsning. Tydlighet i vad de gör och vad som ska utvecklas. Vi hjälper till att sortera vad som behöver förbättras på kort sikt, och även behålla en röd tråd med en långsiktig plan i träningen för att utvecklingen ska gå framåt.

    Vi samarbetar mellan den tekniska, mentala, fysiska och strategiska utvecklingen

    Att samarbeta med personerna i teamet är A och O. Spelaren finns alltid i centrum och vi utgår alltid därifrån. Vi finns oftast på plats en hel tävlingsvecka, från förberedelsedagarna till slutet av tävlingen. Att tävlingsbevaka och ge spelarna feedback på vad som sker ute på banan i skarpt läge kopplat till vad de jobbar på i sin träning ger oerhört bra förståelse. Många av de andra nationernas spelare har sina team ute måndag till onsdag för att vässa tekniken, sen åker de flesta därifrån. Vi får väldigt många kommentarer av andra spelare att vi ligger i framkant när det gäller närvaro och att vi coachar integrerat. Vad jag menar med integrerat är att vi samarbetar mellan den tekniska, mentala, fysiska och strategiska utvecklingen. Allt sitter ihop och det går inte att plocka ut enskilda delar som inte kommer att påverka det andra. Ett exempel är om spelaren har en fysisk svaghet så visar det sig ofta i tekniken och kan på sikt orsaka ett mentalt problem. Det viktigaste för spelaren är att hitta rätt recept att jobba efter så att helheten fungerar. För de som sett oss ute på tävlingar kan det tyckas märkligt att både fyscoachen och mentala coachen finns på rangen när teknikpass genomförs, men det är en oerhörd styrka att det samarbetet finns. Det underlättar förståelsen för helheten och det är helheten som gör prestationen.

    Nu, ett halvår kvar till OS är det förstås extra spännande att följa resultat- och rankinglistor. Vi är ganska övertygade om att vi har två svenska spelare av varje kön till start i augusti. Henrik Stenson och Anna Nordqvist är givna. Men om andraplatserna är det väldigt ovisst.

    På damsidan står det mellan tre–fyra spelare i dagsläget. Samtliga spelare har sammansvetsade team runt sig och alla har en individuell plan inför OS, tekniskt, mentalt, fysiskt, strategiskt och socialt. Det viktigaste nu är att fortsätta jobba stenhårt efter sitt upplägg för att fortsätta utveckla och vässa sitt eget spel, det de själva kan påverka. De som lyckas bäst med de sista förberedelserna kommer att ha störst chans att få pegga upp och spela om medaljerna i Rio i augusti.

    För oss coacher fortsätter samtidigt det andra pusslet att få koll på allt som väntas hända med media, OS-byn, transporter med mera för att hjälpa spelarna att kunna fokusera på prestationen.

    Text: Patrik Jonsson
    Coach damlandslaget och damproffsen

  9. Fredrik Wetterstrand: Därför är vinterträningen viktig
  10. Hur kan Sverige ha så många bra spelare på olika tourer ute i världen? Ni har ju snö flera månader om året!

    Det är en fråga som vi landslagscoacher får ibland när vi möter coacher från andra länder. Frågan är utan tvekan intressant. Hur kan det komma sig att vi kan konkurrera med spelare från Spanien, Frankrike, Sydafrika och USA i en så tydlig sommaridrott?

    Tre personer som står på en puttinggreen där en puttar och de andra tittar på.
    Fredrik Wetterstrand hjälper till med putteknik.

    Under några år har jag fört mycket statistik över våra juniortjejer i Sverige. Jag har tittat på snittscorer, träningsmängder, testresultat med mera. Ett av de mest förvånande resultaten jag funnit är att tjejer som börjat på gymnasiet relativt sällan har en bättre snittscore andra halvan av säsongen än under den första halvan. Däremot har de allra flesta en betydligt bättre snittscore under den första halvan av säsongen än vad de hade året före.

    När man tittar på de här siffrorna verkar det inte som att frågan är hur Sverige kan ha så många bra spelare trots vintern. Snarare verkar det som att vi har många bra spelare tack vare vintern. De relevanta frågorna blir då istället – vad gör vi under vintern, men inte under sommaren? Vad är det i vinterträningen som gör att många utvecklas starkt, medan många slutar utvecklas under sommarhalvåret?

    Banor är oftast tuffare under våren än under hösten. Greener är sämre på våren, det blåser mer och bollen hamnar oftare i dåliga lägen. Så det är knappast banornas svårighetsgrad som är förklaringen.

    Troligen kan vi förklara utvecklingen med coaching, periodisering, fysträning och mentala faktorer.

    Coaching

    Väldigt många juniorer har fler träningstimmar med sin tränare under vinterhalvåret än under sommaren. Tränarna har mer tid under vintern då de inte är upptagna av alla andra medlemmar. De vågar tänka mer långsiktigt och är inte rädda att göra förändringar som kortsiktigt kan försämra spelet. Uppföljningen av teknikträningen blir bättre under vintern.

    Många spelare går även på golfgymnasium, där den coachade träningsmängden dels blir högre, dels sker med tränare som har mycket erfarenhet av både vinterträning och spelare i just den här åldern. Den kontinuiteten i träningen försvinner för många under sommaren.

    Några av de vanligaste reflektionerna vi hör vid säsongsutvärderingar är "jag fick för lite tid med min tränare under sommaren" eller "jag borde ha tagit mer hjälp av min tränare under sommaren".

    Periodisering

    Om du inte skulle träna över huvud taget under vintern, hur mycket sämre skulle du då vara i vår? Troligen skulle du inte behöva särskilt många träningstimmar innan du var lika bra som vanligt. Man blir inte direkt sämre av att inte träna (förutom fys)!

    Däremot krävs det väldigt mycket träning för att bli lite bättre. Under säsong, eller om man bor i Spanien, är det lätt hänt att ingen av spelets olika delar når upp i den mängd som krävs för att utveckling ska ske. Det blir lätt underhållsträning av alla delar hela tiden.

    Under en svensk vinter kan de flesta bara träna på sving och puttning. Och i puttning kan man i många fall enbart träna bollstart och möjligen lite längdkontroll. Av naturliga skäl tolkas detta som en nackdel för svenskar, men samtidigt säkerställer det att många utvecklar bra grunder i två av golfens mest avgörande delmoment, medan de andra delarna av spelet kan få högre fokus under sommaren.

    Fysträning

    Många golfspelare sköter sin fysträning väldigt bra under vintern. Under höstens utvecklingssamtal är den överlägset vanligaste reflektionen att "jag borde ha tränat fys bättre under sommaren". Förutom att vi ser att många spelare är i som sämst golfform i augusti, är det också under den här perioden som de flesta skador inträffar.

    Mentalt

    Det är lättare att träna på långsiktigt viktiga saker när man inte behöver vara i toppform på lördag

    Vinterträning låter tråkigt i mångas öron. Men vår erfarenhet visar att många juniorer tycker att den delen är rolig. Teknikträning är kul, när man vet exakt vad man ska träna på och får feedback på sina framsteg. Det är också lättare att träna på långsiktigt viktiga saker med bra tålamod när man inte behöver vara i toppform på lördag.

    Under sommaren däremot drabbas många av allt vad det innebär med tävlingar. Man hamnar lätt i ett kortsiktigare tänkande. Det är tävling på lördag. Slagen sitter inte. Istället för att gå tillbaka till de fina grunderna man hade under vintern söker man paniklösningar. Man har inte haft lika mycket coachad träning, så tekniken blir sämre. Och eftersom man behöver hitta slagen känns inte gymmet så lockande.

    Sammanfattning och råd

    Utan tvekan är vintern en viktig period för den som vill bli bra på golf. Varje vår dyker det upp spelare som presterar på en helt ny nivå. Uteslutande har de gjort ett bra vinterjobb.

    • Se till att du kan träna sving och puttning under vintern. Alla har inte den möjligheten, men de som vill utvecklas löser det. Häng upp lakan i farfars garage och köp en puttmatta.

    • Se till att du får tränarhjälp året runt. Om din tränare är bortrest halva vintern, överväg att byta eller att hitta en till. Boka in tränartid för sommaren i god tid, vilket kräver att du har en plan.

    • Våga välja ut några delar av spelet som du tränar extra mycket på under vissa perioder (och därmed våga prioritera ner några delar).

    • Fysträning året runt. Då undviker du vissa skador och blir bättre på lång sikt.

    • Fall inte i resultatfällan under sommaren. Våga vara långsiktig i ditt tänkande även om det gick dåligt i förra tävlingen.

    Text: Fredrik Wetterstrand
    Coach flicklandslaget och Flickor framtid

  11. Katarina Vangdal: Så funkar landslaget
  12. Kan ni se ett packat Kungsträdgården framför er, ett hav av blågula flaggor och människor som trängs för att se en glimt av våra svenska EM-hjältar? En statsminister som tillsammans med andra höjdare går upp på scenen och hyllar våra svenska hjältar som precis tagit EM-guld i golf? När vi gräver guld i Österrike, Frankrike eller Island?

    Bild på fem killar i mörkblå kavajer varav tre biter i sina silvermedaljer och de andra två håller upp sina.
    Silver för pojkarna i 2015 års lag-VM i Japan.

    Nä, det lär nog inte hända. Ett landslag i golf är inte en nationell angelägenhet, inte i nationens intresse på samma sätt som de stora lagidrotterna är. Det skrivs inte spaltmeter i tidningarna inför, under och efter ett VM eller EM i golf.

    Likväl har våra landslag i golf vunnit massor av medaljer i alla valörer, totalt 133 medaljer varav 45 guld samt ett guld i Ungdoms-OS 2014. De flesta av våra bästa spelare på dam- respektive herrsidan har spelat för landslaget i golf på sin väg mot toppen. Jag har själv som spelare varit med att ta medalj under ett EM och jag minns det än i dag även om det är snart 30 år sedan.

    En anledning till golfens anonymitet gällande landslag kan vara att vi skiljer på amatörer och proffs. Landslagen i golf representeras av våra, än så länge, mindre kända amatörer.

    Vad är då landslaget i golf och hur funkar det?

    Vi bedriver en verksamhet som består av ett stort antal spelare, coacher och resurspersoner. Vi genomför läger och samlingar nationellt och internationellt. Vi tävlar internationellt individuellt och som lag. Vi håller i utbildningar för spelare, tränare och föräldrar och vi vill med vår verksamhet vara med och bidra till att Sverige även i framtiden är en framgångsrik nation i golf. Vi vill att vi ska ha spelare med i Ryder Cup och Solheim Cup, vi vill ta hem OS-medaljer till Sverige, vi vill vinna medaljer i EM och VM för amatörer och vi vill ha många svenska tjejer och killar som är uppe och slåss om goda placeringar på tävlingar, oavsett nivå.

    Om vi ska kunna konkurrera i vår idrott, där konkurrensen ökar för varje år, behöver vi skapa bästa möjliga förutsättningar för att barn och ungdomar som väljer golf som idrott får bästa möjliga resa för att kunna ta sig till toppen om det är det de vill och önskar.

    Viljan hos våra allra bästa spelare att ge tillbaka och stötta våra yngre spelare är en framgångsfaktor

    När jag är utomlands är många nyfikna på hur vi jobbar i Sverige, man är imponerad över att vi fått och får fram så många duktiga spelare med tanke på att vi är ett litet land med vinter halva året. Jag tror personligen att anledningen till det är en kombination av flera saker. Ett exempel är viljan hos våra allra bästa spelare att ge tillbaka och stötta våra yngre spelare. Det gör de ofta i olika sammanhang.

    Tack vare golfens återkomst till OS så har vi sedan 2011 ett utökat samarbete med våra professionella spelare. Vi har en verksamhet för våra proffs vilket vi inte hade i samma utsträckning tidigare. Den verksamheten sker i samarbete med Sveriges Olympiska Kommitté och har ett tydligt OS-fokus.

    Kanske kommer det ändå vara så att vi en dag får se svenska golfare hyllas i Kungsträdgården med OS-medaljer runt halsen. Efter OS i Rio vet vi mer om det!

    Text: Katarina Vangdal
    Förbundskapten

För frågor, kontakta

Porträttbild på Katarina.

Officiella partners till landslaget:

  • Ar functional logga
  • Folksam logo