Vad är det som krävs för att en spelare ska nå världstoppen i golf? Det kan du läsa om i golfens kravprofil, skriven av Swedish Golf Teams coacher och experter. Läs mer och ladda ner den här!

Framsida på Golfens kravprofil. Anna Nordqvist håller i Solheim Cup-pokalen, med en svensk flagga om axlarna.

Golfens kravprofil ska svara på vilka krav som ställs på spelare för att nå världstoppen i golf. Innehållet ska vara ett stöd till relevanta miljöer och verksamheter i Golfsverige, och riktar sig till intresserade tränare, ledare och aktiva.

Kravprofilen är skriven av experter och coacher inom landslagsverksamheten Swedish Golf Team, som är aktiva på högsta tournivå. Experter från Riksidrottsförbundet och Sveriges Olympiska Kommitté har också bidragit och bidrar kontinuerligt med kunskap.

I kravprofilen beskriver vi vad som krävs för att ta sig till högsta nivå, vinna där och ta medalj i OS. Genom närhet och tillgång till högre tourer, både vad gäller miljö och aktiva och genom långsiktighet i organisation och verksamhet, har vi kompetens och erfarenhet och därigenom en bra utgångspunkt för att kunna besvara frågan. 

Spelarutvecklingshjulet

Spelarutvecklingshjulet som beskriver en spelares utveckling i golf.

Kravprofilen är också en beskrivning av vårt arbetssätt inom svensk golf. Det utgår från de fem processerna i spelarutvecklingshjulet: tekniskt, fysiskt, mentalt, strategisk och socialt. 

Kravprofilen beskriver respektive process, skapar förståelse för hur de hör ihop och tydliggör vikten av att det finns en riktning och plan i samtliga delar som får hjulet att rulla och ta den aktive framåt.

Varje golfspelares sammansättning av förmågorna är unik. På samma sätt är spelarens resultat skapade på ett för varje individ unikt sätt, där spelaren kan ha styrkor i vissa delar av spelet och svagheter i andra delar.

Men trots att det är invididuella skillnader finns ett antal gemensamma nämnare som gäller för att ta sig till – och vinna på – högsta tournivå. I kravprofilen redogör vi för ett antal parametrar vi sammantaget anser krävs för att bli bäst i världen på golf.

Ladda ner kravprofilen (kort version)

En längre version som innehåller mer detaljer är under utveckling. Vill du veta mer om någon av processerna eller ta del av ett utkast, hör av dig till lisa.haggkvist@golf.se.

KlubbTV: kravprofil

Vad är en kravprofil och varför finns den? Lisa Häggkvist på Svenska Golfförbundet förklarar och reder ut begreppen.

 

KlubbTV: spelarutveckling

Hör Lisa Häggqvist och Jonnie Eriksson på Svenska Golfförbundet berätta om metoder och struktur som kan bidra till framgångsrik spelarutveckling.

 

KlubbTV: Träna som landslaget

I videoserien träna som landslaget hittar du korta klipp med tips, övningar och drillar som Swedish Golf Team använder för att utveckla spelare. 

Se alla avsnitt här!

Feedback och frågor

Kravprofilen ska vara ett levande dokument som vässas genom input från olika delar av Golf- och Idrottssverige. Vi uppdaterar kravprofilen kontinuerligt och välkomnar feedback.

Skicka ett mejl till linda.appelblad@golf.se för kommentarer, frågor eller för att få den senaste versionen.

Vid eventuella frågor, kontakta:

Porträttbild på Linda Appelblad med axellångt hår och mörkblå tröja