Podden för dig som letar innovativa lösningar, tips och råd kring hur en golfklubb ska fungera. Miljöfrågor, friskvård och besöksnäring, hur man rekryterar och behåller – och hur tänker beslutsfattare?

För en välmående golfklubb

Det görs massor av bra saker i Golfsverige som förtjänar att lyftas fram som goda exempel, både inom Golfsverige och till beslutsfattare. Som en del av Golfnyttan i samhället finns podden som riktar sig till dig som jobbar inom golfen, är förtroendevald eller är allmänt intresserad av hur både du och golfklubben kan utvecklas. 

Programledare är Ove Ellemark och Johan Kannerberg, Svenska Golfförbundet, som i varje avsnitt diskuterar med och utmanar gäster kring aktuella och viktiga frågor.

Här hittar du Golfnyttanpodden

Spotify
Acast
iTunes / Podcaster

Avsnitt

Här hittar du information kring de publicerade avsnitten, länkar till det som nämns och tips på merläsning kopplat till poddens samtalsämnen.

  1. 1. Intro till podden
  2. Det här är podden för dig som letar innovativa lösningar, tips och råd kring hur en golfklubb fungerar. Miljöfrågor, friskvård och besöksnäring, hur man rekryterar och behåller – och hur tänker beslutsfattare?

    Vi introducerar programledarna Ove Ellemark och Johan Kannerberg, reder ut vad som ska förväntas av podden och vilket innehållet vi siktar på att skapa.

  3. 2. Valet och golfklubben
  4. Efter valet-snack med kommunikationsbyrån Kreabs Robert Noord. Hur ska golfklubbar tänka och agera kring valresultatet. Vilka (nya) beslutsfattare ska uppvaktas för att föra fram golfens viktiga frågor – och hur? Vem i klubben känner vem och har klubben det nätverk som behövs för kontakter med förenings- och näringslivet på orten?

    2018 grillades närmare 70 politiker och beslutsfattare på de verksamhetsseminarier som Svenska Golfförbundet arrangerade. Vilka är de viktigaste budskapen till Golfsverige från dessa politikermöten? Robert Noord, tidigare kommunalråd i Haninge, Johan Kannerberg och Ove Ellemark har svar.

    Mer om kontakt med politiker:

    Krönika Robert Noord: Att påverka beslutsfattare är ett långsiktigt arbete (Golfnyttan #2-2017)

    Kommunalrådets bästa tips (Golfnyttan #2-2017)

    Så fick distriktet kommunen att lyssna (Golfnyttan #2-2017)

    Film: Nytt arrendeavtal från Linköpings GK 

    Se klubbens checklistan efter valet

  5. 3. Vädret och torkan
  6. En lång och kall vinter, följd av en stekhet sommar. Golfbanorna har fått stryk i det ovanliga (?) vädret. Fokus har satts på bevattning. Vattnar golfklubbar med vårt dricksvatten är en vanlig fråga som får sitt svar. Spelar det någon roll vilket gräs vi har på golfbanorna?

    Här svarar och ger Svenska Golfförbundets bankonsulenter Peter Edman och Michael "Bobban" Frisk sin syn på hur klubbar bör agera för att undvika problem som den här sommaren, samt konkreta tips hur man reparerar skador och förebygger inför nästa säsong.

    Mer om torkan 2018

    Checklista för klubben

    Bankonsulenterna om torkan och bevattningsanläggningarna

  7. 4. Systemfel i Golfsverige?
  8. Från Vision till Verkstad – 100-72 = 50? Räknefel eller systemfel. Det här är avsnittet som tar pulsen på Idrottssveriges vassaste och mest ambitiösa jämställdhetsprocess.

    Ove och Johan gästas av Annica Lundström och Sussi Persson. Annica är breddidrottschef på Svenska Golfförbundet och nationell förändringsledare för Vision 50/50. Sussi är kommunikatör på Svenska Golfförbundet.

    Ove går ut hårt och påstår att det finns ett systemfel i Golfsverige genom att räkna fördelningen kvinnor/män inom olika kategorier. Samtalet fortsätter sedan kring om detta är ett systemfel eller inte, och vilka exempel vi har på hur spelare ges olika förutsättningar.

    Denna snedfördelning i siffror är anledningen till det arbete som Svenska Golfförbundet och drygt 75 klubbar och golfdistrikt just nu genomför inom ramen för Klubbutvecklingsprogrammet Vision 50/50.

    Läs mer om Vision 50/50

  9. 5. Vem får, kan och vill jobba på golfklubben?
  10. Dräneras klubbarna på kompetens och hur tillför vi i så fall ny och rätt kunskap?

    Gäster är Maria Möller, vice vd och förhandlingschef SLA samt ordförande i Svenska Golfförbundet, samt Thomas Bergman, klubb- och anläggningsutvecklare på Svenska Golfförbundet, som samtalar kring styrelsens roll och ansvar, rekrytering och val kring om ska klubben ha anställda, ideella eller entreprenörer som arbetskraft med programledarna Ove Ellemark och Johan Kannerberg.

    Läs mer om den rådgivning som tas upp i avsnittet

    Här hittar du de PM om ideellt arbete som nämns i samtalet

  11. 6. Så jobbar din klubb hållbart
  12. Ingen planet, ingen golf. Vi definierar vad ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet samt FN:s miljömål i Agenda 2030, innebär – och tipsar om hur din golfklubb berörs, kommer igång och utvecklar hållbarhetsarbetet.

    Gäster är Malin Pellborn, ledamot av Svenska Golfförbundets förbundsstyrelse och till vardags ansvarig för hållbarhet och kommunikation på SBAB, och Maria Strandberg, ordförande i International Turfgrass Society, världens största sammanslutning av forskare och representanter för golf- och grönytesektorn samt chef för nordiska forskningsstiftelsen Scandinavian Turfgrass and Environment Research Foundation (Sterf). Programledare är Ove Ellemark på Svenska Golfförbundet.

    Sterfs hemsida

    Utomhusundervisning på Motala Golfklubb (film)

  13. 7. En sportkrönikörs syn på golfen
  14. Dagens Nyheters sportkrönikör Johan Esk delar med sig av sin syn på golfen som idrott, som folkrörelse och som källa till nyheter i riksmedia. Finns det bra storys i golfens värld och vad skickar vi för signaler kring hållbarhet, miljö och folkhälsa?

  15. 8. Hur går vi från snack till verkstad i hållbarhetsfrågan?
  16. Är idrott kultur, vad betyder det för golfen att vi nu har en idrottsminister som samtidigt är kultur- och demokratiminister och hur går vi från ord till handling i hållbarhetsfrågan?

    Detta och en hel del annat diskuterar Johan Kannerberg på Svenska Golfförbundet med gästerna Björn Wiman, kulturchef på Dagnes Nyheter och Anna Iwarsson, brett engerad i idrotten bland annat som ledamot i Riksidrottsstyrelsen, förbundsordförande i Svenska Gymnastikförbundet och styrelseledamot i Brommapojkarna.

  17. 9. Idrottsminister Amanda Lind om framtidens idrottsanläggningar
  18. Johan Kannerberg träffade statsrådet Amanda Lind med ansvar för idrottsfrågor för att prata om idrottens miljöansvar, hur idrottsanläggningar blir multifunktionella och "miljöcertifierade" där golfen visar vägen. Dessutom diskussion om vikten av ungdomars idrott och rörelse, om golf och andra idrotters behov av att bryta gamla fördomar. Samt förstås en idrottsministers roll, ansvar och makt.

  19. 10. Att göra ett bra event, till exempel Golfens dag
  20. Ove Ellemark samtalar om hur man som golfklubb kan lyckas skapa ett bra event med gästerna Claes Björklund, klubbrådgivare och projektledare för Golfens dag på Svenska Golfförbundet och Malin Flink Eldh, som har 30 års erfarenhet av sponsring och evenemang, bland annat inom idrotten.

    Länk till avsnittet på Spotify

  21. 11. Så kan golfen bidra i din kommun
  22. Vad kan golfen bidra med i din kommun? Här ett spännande exempel från Eskilstuna där kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson insett hur man samarbetar med en multifunktionell idrottsanläggning som bygger friskvård, bredd- och elitidrott.

    Länk till avsnittet på Spotify

Idéer och feedback

Självklart uppmuntrar vi till dialog. Har du feedback på podden, idéer om ämnen eller frågor om innehållet? Hör av dig till oss via e-post eller Twitter.

Programledare

Porträttbild på Johan.
Porträttbild på Ove där man ser hans ansikte mot en grå bakgrund.

Redaktör och producent

Porträttbild på Roger.