Fem frågor till Ystad GK, pristagare 2019
Ystad GK värnar om naturen runt golfbanan på ett extraordinärt sätt, med fokus på biologisk mångfald. Det har lett till fler engagerade medlemmar och bättre kontakt med myndigheter. Läs intervjun med klubbchefen Jörgen Gullstrand och ta del av hans tips.
Vad har utmärkelsen Årets Natur- och miljöpris 2019 betytt för Ystad GK?
– Innan vi fick den fick den här utmärkelsen fick vi en annan utmärkelse för vårt miljöarbete av Ystad kommun. Tillsammans har detta betytt att kommunen, myndigheter och miljöorganisationer tagit oss på allvar. Många vet att vi jobbar seriöst med miljöarbetet som initierades av vår tidigare greenkeeper, Mattias Bengtsson.
Kan du ta ett konkret exempel?
– Det fanns en tveksamhet bland medlemmarna före utmärkelserna, men den är som bortblåst. Förståelsen för miljöarbetet är stor när det blivit erkänt genom utmärkelserna. Det är mycket lättare att diskutera frågan nu i olika forum i klubben.
– Det har också betytt att vi har fortsatt bra kontakt med de som ansvarar frågorna på kommunen och länsstyrelsen.
Hur har arbetet fortsatt?
– Vi har anlagt en våtmark som renar dagvatten från gator och villaområden runt omkring banan, innan det rinner ut i Nybroån som vi också tar vatten från för bevattning av banan. Det blir med andra ord ett cirkulärt användande av vatten. Allt sker i samarbete med kommunen och länsstyrelsen.
Vad är du mest stolt över när det gäller klubbens miljöarbete?
– Helheten! Att vi har områden där naturen får råda, såsom ängar, vattendrag och sandbäddar – och allt är gynnsamt för naturen.
Vad är ditt råd till andra klubbar som inte kommit i gång med miljöarbetet – eller är i början av det?
– Vänta inte, sätt i gång! Det finns säkert många medlemmar som har bra idéer, ta vara på dem.
Detsamma gäller kontakt med kommunen och länsstyrelsen. Golfen i sin helhet tjänar på ett aktivt miljöarbete i form av ännu bättre kontakter. Inte bara golfen, förresten, alla parter tjänar på det.
– Jag är också stolt över att vi har ganska många ideella på klubben som engagerar sig i miljöarbetet. Det har alltid varit lätt att få människor att engagera sig, faktiskt lättare och lättare ju längre tiden har gått.
Juryns motivering:
Ystad GK visar vägen på hur naturen runt våra golfbanor kan tas om hand på ett extraordinärt sätt. Genom ett hängivet arbete, där nygamla metoder används för att sköta naturområden, har klubben med sin banchef i spetsen lyckats förena golfbaneskötsel med naturskötsel på naturens villkor.
Med ständigt stöd och kontakt med kommunens ekolog jobbar klubben kontinuerligt med att hitta nya lösningar att förbättra golfbanan för sina medlemmar och gäster, men med naturen i fokus. Den strävan gör att Ystad GK tilldelas SGA:s och SGF:s Natur- och Miljöpris för 2019.
Text: Thomas Björn
Foto: Ystad GK