Fem frågor till Loftahammars GK, pristagare 2021
Loftahammar är ett bevis på att även små föreningar kan åstadkomma stora ting. De var bland annat först i Sverige att vattna banan med renat avloppsvatten. Ordförande Svante Gustafsson delar med sig av tips och råd.
Vad har utmärkelsen Årets Natur- och miljöpris 2021 betytt för Loftahammars GK?
– Den har nog betytt en hel del, det pratats mycket om den och vi har fått stor eloge från medlemmarna. Vi spred nyheten bra på vår hemsida och i våra sociala medier – och Västerviks-Tidningen skrev om den. Även kommunen har varit positiv, förstås.
Kan du ta ett konkret exempel?
– Vi tog ett principbeslut i styrelsen att bli fossilfria. Det har också tagits väl emot, medlemmarna uppskattar att vi ligger i framkant.
Hur har arbetet fortsatt?
– Vi har tagit ytterligare steg och satt upp sex nya laddstolpar som dessutom är tillgängliga för bilar utifrån, det vill säga inte medlemmar eller gäster. I somras var det fullt med bilar vid laddstolparna. Vi har ett avtal på gång med kommunens hemtjänst som ska kunna ladda sina bilar hos oss.
– Nu satsar vi på att ha robotar som klipper banan. Det lutar åt att vi gör det i etapper där det ska vara fullt utbyggt om tre år. Beslut fattas på styrelsemötet i november 2023.
– Sedan tidigare har vi också satt upp fågelholkar som medlemmarna fick köpa för 500 kronor styck, och fick sitt namn på.
– Vi är nog dessutom den enda golfklubben i Sverige som odlar granar, 250 stycken vid första tee, som medlemmarna kan köpa i samband med ett julgransmingel med glögg som vi håller strax före jul.
Vad är du mest stolt över när det gäller klubbens miljöarbete?
– Att en liten golfklubb som vår blir uppmärksammad i Golfsverige. Det känns jätteroligt!
– Vi har även utmärkt oss i undersökningar bland greenfeegäster. Vi fick enorma omdömen och kom på tredje plats efter två större anläggningar och klubbar i landet.
– Anledningen till den höga placeringen är nog främst vårt bemötande och att vi överträffar gästernas förväntningar. Banan är verkligen jättefin! Nu är frågan om robotgräsklippare klarar av att upprätthålla den kvaliteten.
Vad är ditt råd till andra klubbar som inte kommit i gång med miljöarbetet – eller är i början av det?
– Att fokusera på arbetet och att styrelsen har det för ögonen hela tiden. Ett exempel är bevattningsanläggningen där vi leder vatten från kommunens reningsverk till en damm på banan, och sedan vattnar banan med. Det har slagit väl ut.
Juryns motivering
Loftahammars Golfklubb är bevis på att även små föreningar kan åstadkomma stora ting. Golfklubben med en 9-håls bana i Smålands nordöstra hörn ser inte sin brist på storlek som ett hinder för varken klubbens utveckling eller engagemang i miljöfrågor. Den var först i Sverige att använda renat vatten från reningsverk för att vattna golfbanan. Tack vara ett samarbete med kommunen har de säkrat sin tillgång på bevattningsvatten och behöver inte längre fylla på dammarna med kommunalt vatten. Samtidigt gör de en extra filtrering av det renade avloppsvattnet som annars skulle rinna direkt ut i Östersjön.
Med en solcellsanläggning med över 250 paneler räknar klubben med att årligen producera 70 000 kilowattimmar el. Med sin närhet till byn är golfklubben en central mötesplats för boende och gäster på orten. Klubbhuset delas mellan olika föreningar och används som fritidsgård under delar av året.
Tack vara sina stora och små insatser i miljöfrågor såväl som samhällsengagemang, tilldelas Loftahammars Golfklubb SGA:s och SGF:s Natur- och Miljöpris för 2021.
Text: Thomas Björn
Foto: Peter Cordén samt Loftahammars GK
Mer om Loftahammars miljöarbete
✓ Se videoreportaget från Loftahammar, som visades under förbundsmöteshelgen 2022 (reportaget startar 23 minuter och 58 sekunder in i videon).
✓ Läs artikeln om vattenförsörjning i tidningen Golfa!