Fem frågor till Kungsbacka GK, pristagare 2020
På Kungsbacka bedrivs ett långsiktigt miljöarbete sedan slutet av 1990-talet. "Golfbanan ligger i ett underbart naturområde som vi har ett ansvar för att ta hand om", säger Jan Johansson, ordförande i miljökommittén. Läs intervjun!
Vad har utmärkelsen Årets Natur- och miljöpris 2020 betytt för Kungsbacka GK?
– Den har betytt ett erkännande av det miljöarbete som har gjorts av ett antal personer under de senaste tjugofem åren.
– Klubbens medlemmar har fått upp ögonen för arbetet och utmärkelsen har också uppmärksammats i lokala medier. Den gav oss som är aktiva i dag en skjuts att fortsätta arbetet.
Kan du ta ett konkret exempel?
– Jag har fått mycket positiv respons och intresse från medlemmar och styrelse för de projekt som vi håller på med.
– Ett exempel är att vi i samband med en LETAS-tävling ombads att hålla ett seminarium om klubbens miljöarbete som var välbesökt och mycket uppskattat.
Hur har arbetet fortsatt?
– Vi har fortsatt att utveckla och följa upp miljöarbetet med hjälp av GEO-certifieringen.
– Det innebär bland annat nya skötselplaner, nya naturvårdsinsatser och arbete för ökad biologisk mångfald.
– Vi har bland annat anlagt blomsterängar som vi slår med lie, rensar och underhåller våra etthundrasjuttiofem fågelholkar samt genomför ett projekt om invasiva arter.
Vad är du mest stolt över när det gäller klubbens miljöarbete?
– Att det är ett äkta miljöarbete som gör skillnad där vi minskar användningen av gödsel, gifter och vatten, och att vi lyckats öka medvetenheten om miljöarbetet hos medlemmar, banarbetare och övriga funktionärer.
– Golfbanan ligger i ett underbart naturområde som vi har ett ansvar för att ta hand om, och lämna över till nästa generation i minst lika bra skick som vi tog emot det.
Vad är ditt råd till andra klubbar som inte kommit i gång med miljöarbetet – eller är i början av det?
– Börja med GEO-certifieringen! Då får ni en struktur, systematik och en ordentlig plan för arbetet. Det är mycket arbete, men det är bara att sätta i gång.
Några av klubbens miljöåtgärder
Solfångare på maskinhallen
Robotklippare på fairway
LOVA-projekt avseende våtmarker
Samarbete med länsstyrelsen kring omhändertagande av dagvatten från bostadsområde
Byggande av skydd och övervintringsplatser för salamandrar och groddjur
Uppsättande av 175 fågelholkar och 30 fladdermusholkar
Anlagt blomsterängar för pollinerande insekter
Juryns motivering:
Kantad av en lummig skog leder Kungsbacka Golfklubbs öppningshål spelarna förbi två naturreservat på väg ut till havet, innan banan vänder tillbaka mot klubbhuset. Klubben som ligger på Säröhalvön ner mot havet jobbar hela tiden för ökad hållbarhet.
Klubbens miljökommitté och ledning har under lång tid stakat ut planera för hur dess påverkan på natur och miljö skall minskas. Det är ett arbete som löper som ”en grön tråd” genom det mesta som klubben åtar sig, i både stora och små projekt. Allt från naturvårdsprojekt (LONA), inköp av maskiner, årliga fågelinventeringar till information om dagliga elproduktion från sina solceller som visas för sina gäster.
Det är tack vare detta långsiktiga engagemang och strävan att hela tiden utveckla anläggningen och minska sin negativa påverkan på naturen som Kungsbacka Golfklubb tilldelas SGA:s och SGF:s Natur- & miljöpris för 2020.
Se Pitch om Kungsbacka GK
Diplomet räcktes över i slutet av mars 2021 av Peter Edman från SGF och Göran Tyrsing från SGA, i samband med inspelningen av ett avsnitt av golfförbundets webb-TV-serie Pitch. Reportaget från Kungsbacka startar 21 minuter in i programmet, som du hittar här.
Text: Thomas Björn
Foto: Kungsbacka GK