Tradition säkrade framtiden

Lokala golfälskare gick samman och skapade med hjärta och hårt arbete förutsättningar för att trygga egna klubbens framtid. För Uddeholms GK handlade det om överlevnad.

En svensk Nobelpristagare konstaterade en gång att: ”Det finns mitt i skogen en oväntad glänta, som bara kan hittas av den som går vilse.”

I hjärtat av Värmland, där berättandet är en del av folksjälen, finns en sådan plats men som numera är enkel att finna. Längs en svag vänsterkurva på riksväg 62 söder om Hagfors är utsikten bedårande, som på många andra golfbanor i det djupaste av Sverige. Inte minst utsikten från drivingrangen där bollar slås ut mot Rådasjön och längre bort samhället Uddeholm.

Vid infarten till Uddeholms GK möts en bilande gäst av en mycket gammal och naggad skylt med texten ”VARNING – GOLFBANA Området beträdes på egen risk”. För den som kliver ur bilen väntar fler skyltar, som bland annat visar vägen till restaurangen, förste tee och i vilket väderstreck man kan finna golfens vagga St. Andrews, Skottland. Bara 50 meter från det faluröda klubbhuset finns en stugby där det går bra att få både greenfee och övernattning för ett rimligt pris.

Uddeholms GK marknadsför sig sedan många år som ”En pärla i Värmland”. Här var både Anders Forsbrand och Jesper Parnevik i unga år medlemmar. 2015 firar klubben 50 år – mot alla odds. För det är bara drygt två säsonger sedan klubben var nära att gå i graven. Då fanns planer på att bygga bostäder på marken intill den vackra sjön.

Det är här det blir extra intressant att ta en närmare titt på Uddeholms GK. Hur de överlevde, hur de gick tillbaka till det arbetssätt som en gång byggde golfen i Sverige.
Det var lokala eldsjälar som räddade kvar klubben. Som samlade kraft, resurser och engagemang att mota en främmande byggherre i grind och själva bad att få ta över den näst intill raserade verksamheten.
– Golfen var viktig för bygden och fick inte gå förlorad, förklarar Anders Flodman, som var drivande när en handfull medlemmar tog över verksamheten.
– Vi hade här en gång en slalombacke som missköttes och den försvann. Det fick inte hända golfklubben…

2010 var hotet om en försäljning av golfbanan en bister verklighet. Budet från byggherren var lågt men den dåvarande styrelsen, som slitit hårt och länge med röda siffror i boksluten, såg inga andra alternativ. Anders Flodman lyfte luren och började ringa vänner i det lokala näringslivet. Det var ont om tid, men idén fick fäste.
– Vi var tvungna att agera och jag frågade de andra om vi skulle bilda ett bolag.

Flodman driver Miljöhälsan i Hagfors och arbetade tidigare i bland annat Skistar i Lindvallen. När han förstod att namnet Golfstar var ledigt agerade han snabbt. Golfstar AB registrerades i mars 2010, och målet var åtta till tio delägare med stark förankring i bygden. De fick ihop fyra företag och fyra privatpersoner, som alla satsade pengar för att till slut ha 3,5 miljoner kronor för att agera mot ett övertagande – och rädda golfen.

Så kom det sig att ICA-handlaren i Ekshärad, Elms byggnadsfirma, Hynells patenttjänst och Miljöhälsan tillsammans med privatpersoner, i januari 2011 reste sig på årsmötet i Uddeholms GK och matchade det enda bud som fanns. Golfstar AB fick köpa mark och fastigheter för 2,5 miljoner kronor, resten av det egna kapitalet behöll företaget som en buffert. Pengarna till klubben räddade verksamheten, skulder betalades av och en ny styrelse såg över kostnaderna. Klubben betalar nu fem procent i arrende till Golfstar och från bolagets buffert lånades 200 000 kronor för investeringar i maskinparken.
– Golfstar löste krisen, berättar Per Jonsson, ny ordförande.

Anders Flodman drev igenom Golfstar och vid sin sida hade han Lars Elm, som en gång spelat elitgolf för Uddeholm och som inte kunde tänkte sig att se sin barndoms golfklubb förvandlas till bostadsområde.
– Det känns bra att vi lyckades rädda verksamheten, säger han.

Lars far Ragnar Elm var nämligen med och grundade Uddeholms GK. Intresset hade han fått av bland annat kanadensaren Les Anning, som var spelande tränare i hockeylaget IK Viking och som faktiskt tog föreningen till allsvenskan, som då var landets högsta hockeyserie. Det blev två säsonger för Viking i eliten, 1963-65. Anning gillade golf och kunde inte låta bli att dela med sig av sin hobby. Han sa ofta att trakterna kring Hagfors hade varit ”fantastiska för att spela golf”.

Stadgarna för Uddeholms GK antogs en höstkväll den 29 oktober 1965. I Värmland fanns inte ens en handfull golfklubbar. Intresset var stort, och engagemanget om möjligt ännu större.
Drivande på den tiden var Bo Lundén, en färgstark man med pondus och ett livslångt förflutet som flottningschef i Klarälvdalen. Från Uddeholmskoncernen lyckades klubben köpa loss en bra bit jordbruksmark för bara en krona. Erkände golfarkitekten Nils Sköld anlitades och nu blev en av Värmlands allra första golfbanor verklighet.

Bo Lundén lät hyvla av marken och byggde bunkrar och greener. Under det mest intensiva arbetet med byggandet av den nya golfbanan gifte han sig en dag med sin stora kärlek, men var tillbaka efter lunch för att fortsätta att leda markarbetet. Lundén var länge en profil som sedan ofta syntes ridande på golfbanan, stolt på sitt svarta fullblod. Den som ville kunde även höra honom sjunga.

Invigningstävlingen dröjde tills i augusti 1968, då banan som till en början var nio hål var i så fint skick att den gick att visa upp för besökande gäster. En gammal lada från jordbruksåren blev, och är än i dag, maskinhall. Sex år senare invigdes en 18-hålsbana. Nyvald ordförande på den tiden var Erik Johansson som hade viktiga kontakter i Uddeholmskoncernen, som var en viktig partner.

För 25 år sedan fick klubbens ekonomi ett lyft. Riksväg 62 skulle få en ny sträckning och fyra av hålen fick byggas om. Förutom byggkostnaderna kompenserades klubben med en halv miljon kronor. En stor bonus var att golfbanan nu hamnade närmare vägen och verksamheten syntes av förbipasserande. Golfgläntan var nu enkel att finna.

En av de medlemmar som ägnade mest tid på golfklubben var en ung Anders Forsbrand, en av svensk tourgolfs allra största genom tiderna. Visserligen var han en duktig pistolskytt, men det var golfen i Uddeholm som slukade det mesta av hans tid. Forsbrand tränade och spelade med bland andra Lars Elm, och registrerade all golf han spelade. Tävlingsinstinkten var enorm och Forsbrands humör på banan skapade problem på många andra klubbar. Men det var på Uddeholms GK han tog språnget för att under många år spela golf i världseliten.

En annan spelare som ägnade delar av somrarna på Uddeholms GK var Jesper Parnevik. Pappa Bosse var uppvuxen i Munkfors och familjen var medlemmar vid Rådasjön. Det sägs att Jesper slog sina allra första golfslag just i Uddeholm.

Länge var antalet medlemmar runt 300, men under golfboomen hade Uddeholms GK smått ofattbara 1 200 anslutna. Många från Karlstad, där det var svårt att komma ut på en bana.
– Vi hade till och med ett bokningssystem för att organisera alla som ville ut på banan. Det har vi varken haft förr eller senare, säger Lars Elm som varit medlem sedan han var liten knatte.

Samtidigt drabbades klubben av en inre kris. En förtroendevald förskingrade 300 000 kronor och klubben fick negativ publicitet.
Därefter slog den ekonomiska krisen klorna i klubben. 2009 var stämningen uppgiven och det talades om konkurs. Lånen som klubben tagit hade växt dramatiskt och kvävde verksamheten. Många medlemmar hade åsikter, men få tycktes beredda att agera för att få till en förändring. Bankerna i Värmland vägrade ge lån, riskerna var för stora.
– Vi upplevde en dålig spiral, minns Per Jonsson.

När det egna initiativet Golfstar tagit över mark och fastigheter, och pumpat in friska pengar i klubben, vände det.
Per Jonsson:
– Vi behövde en spark i arslet. Men självklart blev det viktigt för oss att sanera ekonomin och se över alla utlägg. Det vi ser nu är att verksamheten inte går runt på endast årsavgifter. Medlemmarna måste engagera sig och bidra med tid. Det har fungerat ganska bra. Ideellt arbete har blivit enormt värdefullt.

Förr fanns sex olika former av anställningar i klubben, varav två var på heltid på årsbasis. Kvar finns i dag fyra säsongsanställda, där två är beroende av lönebidrag.
– Vi har halverat lönekostnaderna, säger Jonsson.
Styrelsen såg över allt i verksamheten, in i minsta detalj.
– Vi sparade in både på sophantering och el, ja, allt som gick. Vi har lyckats bra med att minska utgifterna, säger Lars Elm.
Så bra att Uddeholms GK i dag faktiskt gör ett litet plus i balansräkningen. Krisen är över.

– Men vi skulle känna oss tryggare om vi hade ytterligare 50 medlemmar, säger Per Jonsson.
Nu finns en optimism i klubben som är sällsynt i Golfsverige.
Per Jonsson kan konstatera, med ett leende:
– Här i Hagfors jagar vi på hösten, åker skidor på vintern, jobbar i trädgården på våren och spelar golf på sommaren.

Så tack vare åtta eldsjälar som på eget initiativ satsat pengar på att få behålla golfen kan Uddeholms GK leva vidare, och alltså fira 50 år.
– Upplägget med Golfstar är suveränt, säger Lars Elm. Klubben har inga lån och det finns dessutom en buffert som är en resurs vi kan ta av om det uppstår behov.
Anders Flodman, som en gång väckte idén att ta över:
– Det är många här som upplever att golfen är viktig för hela bygden. Många har varit medlemmar länge.

Även Svenska Golfförbundet gillar den ekonomiska vändningen i Uddeholm.
– Vi tror att den här modellen kan inspirera andra klubbar. Att medlemmar gör gemensam sak för att en bana ska kunna finnas kvar finns det olika exempel på, men Uddeholm visar hur ett urval av företagare på en lite ort kan ”ta ansvar”. Lite som förr, när potentiella golfare gick samman och faktiskt byggde golfbanor, säger Gunnar Håkansson, generalsekreterare.

Två av ägarna i Golfstar sitter i Uddeholms nya styrelse; Anders Flodman och Lars Elm.
– Det känns fantastiskt att vi nu har en positiv trend, säger Elm.
Hur framtiden ser ut vet ingen. Arrendet med fem procents ränta gäller i 25 år.
– Kanske är åtta delägare i Golfstar lite för många men vi känner varandra så väl att vi tror stenhårt på att det här ska fungera. Vi är engagerade och gensvaret bland medlemmarna har ju varit positivt, vi märker inga sura miner för att vi tagit över, säger Lars Elm.

Inget snack om att ni investerare har en ”egen” golfklubb nu?
– Det var väl någon enstaka motfråga eller kommentar på årsmötet när det klubbades, men inte annars. Folk förstod allvaret. Alternativet var ju nedläggning. Nu rullar verksamheten på lite som förr, men med mindre utlägg. Sanerad ekonomi. Golfen står i centrum.

Hur ser ekonomin ut i Uddeholms GK om fem år?
– Vi är fler medlemmar och har en fortsatt ekonomi i balans, utan lån, svarar Anders Flodman.
– Skulle vi få in fler medlemmar kan vi börja investera, säger Lars Elm.

Drömmen om en positiv utveckling finns där, och förutsättningarna har medlemmarna själva skaffat sig. Än tillhör utsikten över Rådasjön de som spelar golf. 

Text: Thomas Tynander

Artikeln var publicerad i Golf & Affärer nr 4/2013.

  1. Ekonomens analys
  2. Verksamheten har minskat de senaste 10 åren och klubben har tappat hälften av sina medlemmar. Greenfeespelet har inte kunnat kompensera. Rörelsekostnaderna har minskat både nominellt och i reella tal. Om kostnader 2003 följt konsumentindex skulle kostnaderna idag vara ca 400 tkr högre. Nu ligger kostnaderna till och med under 2003. Av det kan man utläsa att klubben troligen valt att dra ner på rörliga kostnader genom att inte köpa exempelvis maskiner och eller gödning i samma utsträckning som tidigare. Halva fasta kostnaderna som el och vatten har ökat med kpi 36 %. Sparsamhet råder säkert på dessa kostnader också. I och med att personalen har förhandlat löneökning så har troligtvis antalet timmar gått ner eller att helårsanställning har tagits bort och ersatts av fler timanställda. Resultatet är på plus minus noll i tre år med minskad omsättning.

  3. Fakta
  4. Uddeholms GK
    Grundad: 1965.
    Plats: Norra Råda, Hagfors.
    Bantyp: Park- och skogsbana vid sjö. Breda fairways men många raviner.
    Antal hål: 18.
    Längd: 5 911 meter.
    Par: 73.
    Arkitekt: Nils Sköld (1965), Jan Sederholm (1990).
    Banrekord: 65 slag (Fredrik Gustavsson, 2013).
    Golfshop: Ja.
    Restaurang: Ja.
    Övrigt: Husvagnsparkering och stugby.
    Telefon: 0563-600 46.
    Hemsida: www5.idrottonline.se/UddeholmsGK-Golf/

  5. Styrelsen
  6. Per Jonsson, ordförande

    Anders Flodman, vice ordförande

    Lars Darle, kassör

    Håkan Lindh, sekreterare

    Sara Sundén Eriksson, ledamot

    Mats Pettersson, suppleant

    Lars Elm, suppleant

  7. Medlemskap och greenfee
  8. Medlemskap:

    Senior: 3 820 kronor
    Junior 0–15 år: 570
    Junior 16–21 år: 870
    Junior 22–26 år: 1 270
    Greenfeemedlem: 1 965
    Non resident 1: 975–2 420
    Passiv: 410

    Greenfee: 

     

    Senior

    Junior

    Vardagar

    250 kr

    150 kr

    Helgdagar

    300 kr

    150 kr