Världsettan väntar med proffsövergång


Text & bild: Göran Söderqvist

Nedan intervju har tidigare publicerats i Lifestyle Golf Magazine nr 2 2023.

Första segern för en då 13-åring Ingrid Lindblad kom sommaren 2013 hemma i Halland på Svenska Juniortouren. Nu är det hela världen som är Ingrids spelfält.

Sedan början av juni toppar 23-åriga Ingrid Lindblad från Ringenäs Golfklubb världsrankingen för amatörer. Sedan starten 2011 är det bara totalt 19 spelare som toppat World Amateur Golf Ranking.

En exklusiv skara, där Ingrid har sällskap av ett antal namnkunniga spelare. Bland andra landslagskompisen Frida Kinhult och världsstjärnor som Lydia Ko, Brooke Henderson, Celine Boutier, Jennifer Kupcho och Minjee Lee.

Vi träffar världsettan på Tegelberga Golfklubb utanför Trelleborg i slutet av juli, under förberedelserna inför individuella EM.

Hur ser du på EM?

– Det har varit två ganska långa veckor innan så jag känner att jag har mycket golf i mig. Det ska bli kul. Banan är uppsatt ganska tufft skulle jag säga. Den är ganska lång, det är inga parfemmor som är eagle-gimmies. Så för seger tror jag du behöver slå bollen bra den här veckan och självklart även putta bra.

Ändrar det något för dig att den som segrar här blir inbjuden att spela majorn AIG Women’s Open?

– Man måste göra samma saker på banan som man brukar göra. Det finns någonstans i bakhuvudet, men du kan inte gå runt och tänka på det vid varje slag då det är 72 hål man ska spela.

Du är etta på World Amateur Golf Ranking så det du gör verkar fungera. Vad är det du gör?

– Du behöver slå bollen dit du vill, till ytor på fairway och greener. För att kunna göra det behöver du i dina förberedelser ha tagit reda på var du kan attackera pinnarna och var du inte kan det.

– Det gäller även att veta var du kan missa och var du inte kan missa. Så det är ganska mycket att tänka på när du väl spelar. I slutändan är det golf och det handlar om att få ut bollen i spel och sätta puttar i hål.

Exceptionell amatörkarriär

Sedan den där första segern på Svenska Juniortouren som 13-åring har Ingrid Lindblad fått lyfta många pokaler under sin amatörkarriär. Hon har bland annat tagit elva collegesegrar, flera guld i lag-EM och ett individuellt EM-guld.

Hur ser du på din amatörkarriär?

– Jag har inte fattat allt jag gjort och uppnått. För det går hela tiden väldigt snabbt. Som nu när sommaren redan är över och jag ska tillbaka till USA och collegespel. Så jag hinner inte riktigt reflektera så mycket, men det har varit kul hela vägen skulle jag säga.

Vad menar du med att du inte hinner reflektera?

– Det är som med college. Jag har gått fyra år och det känns som att jag precis började. Det händer grejer hela tiden och det går väldigt snabbt. Från tävling till tävling. Jag tänker att jag har tid att göra något annat, men det har jag inte riktigt. 

Ingrid är född 2000, så hon är ett år yngre än LPGA-spelarna Maja Stark, Linn Grant och Frida Kinhult, som under flera år utgjorde stommen i ett av Sveriges mest framgångsrika amatörlandslag genom tiderna.

När de började dominera europeisk amatörgolf var Ingrid inte med i laget, men säsongen 2019 hade hon blivit en självklar del av truppen. Då blev det guld i lag-EM. Det blev det även året efter, på hemmaplan på Upsala Golfklubb.

Hur har det varit att vara med i det framgångsrika amatörlandslag där nästan alla nu blivit proffs?

– Det var jättecoolt! Nu när jag ser vad de redan har gjort som proffs, Linn och Maja med segrar både på LET och LPGA, så känns det att jag har spelat med dem och jag kan gå och göra samma sak. Det har varit kul att se att det gått bra för dem som proffs.

– Det är lite så vi jobbar inom landslaget. Att se vad andra gör, inspireras av det och bryta ned barriärer tillsammans. Som när jag vann EM för två år sedan, då kanske andra tänker att ”kan hon så kan jag, då jag ändå spelar med henne i varje tävling”.

Ett femte år på college

När det var dags att börja tänka på college var det många toppskolor som gärna såg Ingrid i sitt lag. Hon valde Louisiana State University (LSU) och har inte ångrat sitt val då hon trivs jättebra. Så bra att hon väljer att stanna ett femte år.

Varför valde du LSU, vilka var nycklarna i ditt val?

– Jag tittade ganska mycket på boendet. Och att jag kände mig trygg med coacherna, även om det inte går att garantera att coacherna är kvar alla fyra år.

– Men boende var viktigt. Du ska ändå sova där, bo där och känna dig trygg. På LSU kan vi redan från första året bo i egna rum och bara dela kök med några. Det tyckte jag var väldigt skönt, att det går att stänga om sig och vara för sig själv. Jag kände inte för att bo i ”dorm”, det var no no.

Om du jämför dig som golfspelare innan du åkte till college och den du är idag. Vilken är den stora skillnaden?

– Jag förstod inte till 100 % vad jag gett mig in på. Andra har åkt till college, så jag ska också åka till college. Det var lite så jag tänkte.

– Men skillnad? Jag tror att jag slår lite längre men inte supermarkant mycket. Jag tror att alla delar av spelet är lite bättre, men inte så att något sticker ut direkt. Men ja, jag är bättre nu än för fyra år sedan, det skulle jag säga.

När blir du proffs?

– Eftersom jag inte kan åka tillbaka till college när jag väl slutat där, så väljer jag att vänta med att bli proffs. Touren försvinner inte, utan den finns ju där.

– Planen nu är att spela steg 2 i kvalet till LPGA Tour, då får man status på Epson Tour. För att spela steg 3, finalkvalet, då måste du bli proffs. När jag pratade med Fredrik Wetterstrand (landslagscoach) tyckte han att det var bra, för då har jag någonstans att spela som proffs nästa sommar, då planen är att stanna i USA. Och så hoppas jag på att få några roliga inbjudningar

Det fanns inga tankar på att bli proffs redan nu till hösten?

– Om corona inte hade hänt, då hade det nog blivit så. Nu får jag möjlighet att vara kvar ett femte år. Jag trivs väldigt bra med laget och jag trivs på skolan och det känns tryggt.

”När det skiter sig brukar jag göra birdie på nästa hål”

Den som har en meritlista som Ingrid, den är bra på att spela golf. Vi var nyfikna på vad det är som gör henne så bra, bäst av alla amatörer i världen.

Vad är dina styrkor som golfare?

– Jag slår långt. Jag har hög bollflykt vilket gör att jag inte behöver förvänta mig att bollen rullar ut, utan jag kan slå den dit jag vill. Annars tycker jag inget riktigt sticker ut, utan jag är bra på alla delar av spelet.

Hur är det med det mentala? Det känns svårt att vinna så mycket som du gjort utan att kunna spela under press?

– Det beror på. När det går utför kan det bli lite för mycket utför ibland. En sak jag pratat med Marcus Börjesson om är att om jag kört ned i diket så är det inte kul att fortsätta köra i diket, utan jag vill upp på vägen igen. Det är onödigt och jobbigt att köra i diket.

– Ändå är det ofta så att när det skiter sig för mig brukar jag göra birdie på nästa hål. Vilket är en ganska bra egenskap att ha.

När det går bra och du är i vinnarläge med några hål kvar att spela, hur är du i en sådan situation?

– Då känns det bara som att det gäller att inte gå ifrån sin spelplan. Har jag i min plan att jag ska slå drive på den linjen på ett hål, då är det jag gör! Annars behöver jag tänka vad jag ska göra i stället, ska jag spela safe med en järnfyra...? Det känns som att, går det bra så är det bara att köra.

Har spelat Augusta – tre gånger!

Många golfare och idrottsintresserade har som sin stora dröm att komma innanför grindarna till Augusta National GC. Den största chansen är troligen som åskådare vid en inspelsdag inför Masters. Biljetterna till majortävlingen som spelats sedan 30-talet är svåra att komma över, och många går numera i arv.

Ännu färre är det som får möjlighet att spela den backiga banan med de snabba och ondulerade greenerna. En av dem är Ingrid Lindblad, som spelat den hela tre gånger. Sedan 2019 spelas nämligen Augusta National Women’s Amateur veckan före Masters, och Ingrid har spelat de tre senaste upplagorna.

Hon slutade delad trea 2021 och delad tvåa 2022. I år gick det sämre med en missad kvalgräns, så revanschlusten finns inför en eventuell fjärde start i april 2024.

Hur upplevde du första gången på Augusta National?

– Första gången var vid invigningsmiddagen och då var det lite som att ”det här var inte riktigt som jag tänkt mig”. Det är så grönt överallt, inga andra banor är så gröna.

– Banan var också väldigt mycket backigare än jag tänkt mig efter att bara ha sett banan på TV. Tar vi hål 10 så såg jag någon grafik att det är 120 fot höjdskillnad mellan tee och green. Det hade jag inte förstått innan. Och att allt faller ned mot 12:e green, det var svårt att lita på första gången. Så erfarenhet är nyckeln till bra score.

Blir det en fjärde tripp till Augusta i vår?

– Ja, förmodligen.  

Ingrids drömfyrboll

Vi avslutar samtalet med Ingrid med att fråga var och med vilka hon gärna skulle spela en rond golf. Svaret visar att det är golf som är intresset, för i hennes fyrboll finns inga ”kändisar” utan några av världens bästa golfare.

– Vi spelar Augusta, den är trevlig. Tiger vore rätt cool att hänga med på Augusta, så jag plockar Tiger. Nelly Korda skulle också vara coolt att spela med.

– Jag inte har så bra koll på några utanför golfen, så jag tänker bara golfare. McIlroy får bli den fjärde och jag väljer honom som min partner, så vi lirar mot Tiger och Nelly. En rätt okej fyrboll.

Stabilt spel gav ny EM-medalj

Efter vår intervju väntade fyra ronder på en tufft uppsatt bana på ett blåsigt Tegelberga, mot starkast möjliga europeiska motstånd.

Med ett slutresultat på -5 (69-70-71-71) blev det ännu en pallplats för världsettan – denna gång brons efter spanjorskorna Julia Lopez Ramirez (guld) och Carla Bernat Escuder (silver).

Tre röster om Ingrid Lindblad

Fredrik Wetterstrand, landslagscoach

”Att Ingrid har nått toppen inom amatörvärlden är inte förvånande. Hon tränar mer än de flesta och har bra hjälp. Hon har också en förmåga att bygga självförtroende på ett sätt som inte många klarar. Hon lägger bra saker på minnet och är enormt duktig på att se sina framsteg. Hon är helt bekväm i tuffa situationer och är extremt bra på att följa sina rutiner. Det gör att hon tål högre press än de flesta.”

Thomas Lindström, tränare

”Ingrid har alltid ett tydligt mål med varje enskilt golfslag hon gör, oavsett om det är på träning eller tävling. Hon ser alltid till att genomföra sin planering, oavsett om hon är på en major eller på en juniortävling.”

Marcus Börjesson, mental coach

”Ingrid har en enorm passion för spelet. En stark tro på att hon kan bli bäst och träningsvilligheten att göra det som krävs för att ta sig dit. Lägg därtill att hon är sjukt bra under press. Många spelare förändrar sitt agerande under press. Ingo är kirurgiskt konsekvent i sina beteenden även i pressade situationer.”

Meriter

Första segern kom 2013 på Svenska Juniortouren i Halland. Efter det blev det fler segrar i Sverige på juniornivå följt av en mängd segrar och medaljer på internationell nivå.

Internationella segrar

2017           Irish Girls Open
2018           German Girls Open      
2019           ANNIKA Invitational USA presented by Rolex   
2019           European Ladies Team Championship
2020           Golfhäftet Masters @ Varberg Västra
2020           Didriksons Skaftö Open
2020           European Ladies' Team Championship
2021           European Ladies Amateur Championship                            

Collegesegrar

2019           Magnolia Invitational   
2020           Florida State Match-Up                  
2021           Liz Murphey Collegiate Classic        
2021           LSU Tiger Golf Classic  
2021           Jackson T. Stephens Cup               
2022           Moon Golf Invitational  
2022           Clover Cup
2022           Clemson Invitational    
2022           SEC Women’s Championships        
2022           Battle at the Beach      
2023           Clemson Invitational
2023           Cougar Classic
2023           Illini Women's Invitational              

Majortävlingar

Deltagit i sju majors som amatör, fyra Women’s Open och två U.S. Women’s Open. Främsta placering än så länge är delad 11:a vid U.S Women’s Open 2022.