Svenska mästare korade
I helgen som gick korades fem svensk mästare i norra delen av huvudstaden. Vi börjar med de yngsta, de som lirade JSM Slagspel på Sollentuna GK.
Jesper Svensson från Bro-Bålsta GK fick ett wild card från Stockholmsdistriktet och visade genom spel och uppträdande att han var värd detta. Ledning från start till mål eller wire-to-wire som det heter på utrikiska. Totalt gick Jesper nio under par och segermarginalen blev två slag.
Pi Lillebi Hermansson, Stockholms GK, var inte i ledning förrän det var över. Hon låg en bit efter inför sista ronden. Då skickade hon i sju raka birdies från hål fem till tolv. En till birdie kom på sista hålet för par totalt och seger med ett slag.
De äldsta mästare som korades under helgen som gick slog inte ett enda slag vad jag såg. Marek Pola Löthman fån Eslövs GK dök upp Ullna GK under SM-Match för att som en av fyra kvalificerade tävla i Regel-SM. Två kvalomgångar hade genomförts och 129 kände sig kallade men bara fyra fick åka Stockholm. Två åkte ut i semifinal och i finalen som livesändes på Svenska Golfförbundets facebook-sida ställdes Marek mot regerande mästaren Benny Larsson. Efter en tuff final kunde Marek stolt ta emot sin guldmedalj från Svenska Golfförbundets Claes Grönberg.
Match-SM, Sveriges äldsta mästerskap alla kategorier avgjorde på "The Icon" som Ullna GK kallar sig och spelarna höll med. Både segrare och förlorare hylla både layout och skick. Sverige har några riktigt bra golfbanor där Ullna verkligen sticker ut som en ikon. Men banan vann inge SM-guld, det gjorde istället Johanna Björk från Vasatorps GK och Niclas Johansson från Flommens GK.
Johanna tog sin första proffsseger medan Niclas inte segrade i tävlingen ens, men ändå blev han svensk mästare. Då RF:s SM-tecken inte får delas ut till individuella idrottare som inte är svenska medborgare.
Segrade i tävlingen gjorde trevlige dansken Mark Flindt Haastrup och för det fick han en pokal och 80 000 kronor. Johanna som både tog hem tävlingen efter en välspelad final mot Isabella Ramsay och SM-guldet hon fick 40 00 kronor.
Att damer och herrar spelar om olika stora prischeckar är inte ovanligt inom idrotten, men när jag stod och tog kort på segrarna så blev det så tydligt att det kändes fel.
Ett av få undantag om annan fördelning av prispengar är golf i Korea. Där spelar damerna på den inhemska tour om rätt mycket mer prispengar än vad herrarna gör. Det kanske inte heller är rätt, men är säkert en bidragande orsak att Korea har 39 kvinnliga spelare rankade topp-100 på världsrankingen.