OS-kollen februari

Idag är det 157 dagar tills de olympiska spelen i Tokyo invigs, den 24 juli tänds elden på Tokyos nybyggda Olympia stadion som invigdes bara några dagar innan 2019 blev 2020. Den nya stadion tar 68.000 åskådare och ligger i distriktet Shinjuku på samma plats som huvudarenan gjorde även vid OS 1964. 

Den svenska golftruppen för herrar tas ut om 125 dagar och en vecka efter herrarna blir det även klart vilka två damer som kommer att pegga på OS-banan Kasumigaseki Country Club.  

Tourerna är igång, sist ut av de stora där många blågula spelare håller till är Ladies European Tour som just denna vecka startar säsongen i Australien med tävlingen med det korta och snärtiga namnet Geoff King Motors Australian Ladies Classic – Bonville.

Sedan årsskiftet har två händelser skett med stor påverkan för den svenska kvalificeringen till OS i Tokyo, en positiv och en mindre bra.     

Madelene Sagström tog i slutet av januari sin första seger på LPGA när Gainbridge LPGA at Boca Rio avgjordes i Florida. Detta medförde ett stort hopp uppåt på världsrankingen, Rolex Ranking.

Det andra är att Coronaviruset har medfört att både LPGA och European Tour har ställt in eller skjutit upp tre respektive två tävlingar. Då dessa tävlingar ligger inom kvalificeringsperioden till OS påverkar detta möjligheterna för spelare att kvalificera sig till OS.

När detta skrivs är det dock fortfarande en hel del tävlingar kvar innan den svenska truppen till Tokyo skall fastställas. Scandinavian Mixed på Bro Hof är sista tävling på Ladies European Tour och näst sista på European Tour.  

Antal tävlingar kvar inom kvalificeringsperioden till OS.
LPGA - 13 tävlingar                                                                                                          
Ladies European Tour – 9 tävlingar
PGA Tour – 19 tävlingar
European Tour – 16 tävlingar

Skulle golfens OS-trupp tas ut idag skulle den bestå av Madelene Sagström, Anna Nordqvist, Henrik Stenson och Marcus Kinhult.

Aktuell svensk ställning 18 februari
1. Madelene Sagström (52)
2. Anna Nordqvist (97)
……………………………………………………
3. Caroline Hedwall (129)
4. Linnea Ström (162)
5. Pernilla Lindberg (176)
6. Julia Engström (267)


1. Henrik Stenson (27)
2. Marcus Kinhult (95)
…………………………………………………..
3. Alex Norén (96)
4. Sebastian Söderberg (148)
5. Joakim Lagergren (190)
6. Alexander Björk (211)

*inom parentes aktuell världsranking. 
 
Kvalificering OS 2020
Alla poäng inspelade poäng på världsrankingen under nedan perioder ligger till grund för uttagning till OS 2020.

Herrar
Kvalificeringsperiod för herrar är 1 juli 2018 – 22 juni 2020.

Tävling som spelas sista veckan av kvalificeringsperioden är bland andra U.S. Open på Winged Foot Golf Club som planeras att avslutas söndag 21 juni.

Damer
Kvalificeringsperiod för damer 8 juli 2018 – 29 juni 2020.

Tävling som spelas sista veckan av kvalificeringsperioden är bland andra KPMG Women´s PGA Championship på Aronimiki Golf Club som planeras att avslutas söndag 28 juni.