OS – så funkar det

När nyårsklockorna ringde in det nya decenniet då ringde de även in ett OS-år, Tokyo 2020. Detta blir de andra olympiska spelen där golf står på programmet sedan återkomsten i Rio de Janeiro 2016.

Spelen i Tokyo inleds 24 juli då olympiaden avslutas. Låter det konstigt?

Så här funkar det, en olympiad är en period av fyra år mellan två olympiska spel. Således avslutas en olympiad när ett olympiskt spel tar sin början.

Golfen kommer att spelas i samma format som senast i Rio, 72 hål slagspel och ingen kvalgräns. Banan där det kommer att spelas om OS-medaljer heter Kasumigaseki Country Club.

Här nedan finns en genomgång av hur kvalificeringen går till och som avslutning golfens OS-program 2020 så ni kan boka in i era kalendrar för detta är något ni inte vill missa.

Kvalificering OS 2020
Detta innebär att alla poäng inspelade poäng på världsrankingen under nedan perioder ligger till grund för uttagning till OS 2020.

Herrar
Kvalificeringsperiod för herrar är 1 juli 2018 – 22 juni 2020.
Tävling som spelas sista veckan av kvalificeringsperioden är bland andra U.S. Open på Winged Foot Golf Club som planeras att avslutas söndag 21 juni.

Damer
Kvalificeringsperiod för damer 8 juli 2018 – 29 juni 2020.
Tävling som spelas sista veckan av kvalificeringsperioden är bland andra KPMG Women´s PGA Championship på Aronimiki Golf Club som planeras att avslutas söndag 28 juni.

Startfält
Startfälten i herr- respektive damtävlingen är 60 spelare vardera. En nation kan ha max fyra spelare i startfältet under förutsättning att alla är topp-15 på respektive världsranking. Annars gäller max två spelare per nation.

Fullständigt kvalificeringssystem

Aktuell OS-ranking

Program Golf Tokyo 2020
24 juli                 Öppningsceremoni
30 juli                 Herrar Rond 1
31 juli                 Herrar Rond 2
1 augusti           Herrar Rond 3
2 augusti           Herrar Rond 4
5 augusti           Damer Rond 1
6 augusti           Damer Rond 2
7 augusti           Damer Rond 3
8 augusti           Damer Rond 4
9 augusti           Avslutningsceremoni

Bild: David Lingmerth vid OS i Rio de Janeiro 2016.