Camp Sweden

Det är tidigt lördag morgon, solen håller på att ta sig över bergen i södra Kalifornien när jag styr min hyrbil norrut mot LAX för vidare färd mot Sverige. Jag har i tre dagar varit på Puma Valley Country Club där Camp Sweden genomförts eller rättare fortfarande genomförs när jag kör ut genom grinden och svänger vänster.

Camp Sweden och vad som händer där är en av anledningarna till att svenska spelare under många år tagit segrar på världens alla touren och även på de nivåer som kommer innan spelare står och lyfter pokaler på proffsnivå.

Spelare med rutin och erfarenhet delar med sig till yngre spelare om allt vad som händer och kan hända och hur de tänkte och gjorde när de hamnade i olika situationer. Vid årets Camp Sweden var det Robert Karlsson och Pernilla Lindberg som var på plats tillsammans med ett gäng amatörer som går på college och yngre proffs som Lollo Larsson och Madde Sagström.

Robban och Pillan är just Robban och Pillan med Lollo och Madde och det är det som gör det. Att alla känner sig trygga att fråga om vad som de vill fråga om eller vad de vill ha hjälp med. Det som finns där dessa dagar är en utvecklande, inspirerande och inbjudande miljö där spelarna uppmanas att utmana sig själva i sin väg mot lägre scorer samtidigt som de utvecklas som människor.

Schemat för Camp Sweden var liknande alla dagarna, träning på förmiddag och spel efter lunch. Efter att middagen blivit uppäten var det under de tre första kvällarna program med ämnen som; media, hur du på bästa sätt tar dig igenom Q-school och vägen från Bollnäs till LPGA-touren.

Robban blir från och med nu en del av Performace Team, främst på damsidan. Performace Team Damer består av Patrik Jonsson som är ansvarig coach samt KG Nissén som hantera den fysiska delen, Kent Lindahl mental coach och Jon Karlsen puttexpert. Alla fanns på plats vid Camp Sweden.

Det är som Göran Zachrisson sa efter att Jonas Blixt och Peter Hanson tagit över sändningen i lite drygt en halvtimme vid DP World Tour Championship 2013 och givet honom en skön paus i kommenterandet:

- Vi svenskar är annorlunda på det sättet att vi hjälper varandra när vi är ute i världen och det är en god egenskap.

Det är inte bara vid Camp Sweden utan även på flera andra ställen i världen som erfarna svenskar agerar förbild och hjälper yngre spelare. Det är som Zache säger och det gör att vi som gillar att kolla på tourgolf även framöver kan få möjlighet att se svenskar lyfta pokaler.

Go Sweden!

Foto: Robban i bunkern med Linnea Ström och Martina Edberg medan det även pågår utvecklingsprocesser på rangen som syns i bakgrunden.