-
OS-kollen mars 2021
De olympiska spelen i Tokyo skulle ha avgjorts 2020, nu är planen sommaren 2021 men ändå kommer spelen att heta Tokyo 2020.
2016 i Rio de Janeiro fanns golf åter på OS-programmet efter över 100 års frånvaro. Till sommaren i Tokyo tävlas det i 33 olika idrotter. Fem av dessa är nya sedan de senaste spelen och det görs även ändringar i 15 andra idrotter.
De nya idrotterna är karate, skateboard, klättring, surfing och softboll/baseboll.
Några svenska idrottare är redan uttagna till Tokyo 2020. Bland dessa återfinns bland andra en golfare som tävlar i stavhopp, nyblivne Europamästaren Armand Duplantis med Upsala GK som hemmaklubb, hans friidrottskompis Daniel Ståhl som kastar diskus och guldmedaljören från 2016 Sarah Sjöström som just nu är inne i rehab för en skadad och opererad armbåge.Här finns alla redan uttagna svenska OS-deltagare.
Svensk OS-trupp i golf
Skulle golfens OS-trupp tas ut idag skulle den bestå av Anna Nordqvist, Madelene Sagström, Henrik Stenson och Alex Norén.
Aktuell svensk ställning 8 februari 2021
1. Henrik Stenson (91)
2. Alex Norén (94)
…………………………………………………..
3. Henrik Norlander (99)
4. Marcus Kinhult (134)
5. Joakim Lagergren (195)
6. Sebastian Söderberg (218)
1. Anna Nordqvist (55)
2. Madelene Sagström (67)
……………………………………………………
3. Linnea Ström (126)
4. Caroline Hedwall (145)
5. Pernilla Lindberg (158)
6. Julia Engström (183)*inom parentes aktuell världsranking.
Kvalificering OS 2020
Alla inspelade poäng på världsrankingen ligger till grund för uttagning till OS i Tokyo.Herrar
Kvalificeringsperiod för herrar slutar 21 juni 2021.Tävling som spelas sista veckan av kvalificeringsperioden är bland andra U.S. Open på Torrey Pines som planeras att avslutas söndag 20 juni.
Damer
Kvalificeringsperiod för damer slutar 28 juni 2021.Tävling som spelas sista veckan av kvalificeringsperioden är bland andra KPMG Women´s PGA Championship på Atlanta Athletic Club som planeras att avslutas söndag 27 juni.
Antal tävlingar kvar inom kvalificeringsperioden till OS.
PGA Tour – 16 tävlingar.
European Tour – 15 tävlingar.
LPGA Tour - 13 tävlingar.
Ladies European Tour – 6 tävlingar.International Golf Federation - Olympics
Tokyo 2020 Olympic Games
Foto: Christer Höglund, Rio 2016. -
OS-kollen februari 2021
För ett år sedan såg vi fram emot en spännande säsong med OS i Tokyo som en av höjdpunkterna. Så blev det inte av skäl som alla är medvetna om.Nu i februari 2021 är planen att genomföra OS i år med start om 171 dagar, invigning 23 juli och avlutning 8 augusti 2021. Om så blir fallet är ännu osäkert men än så länge är det dessa datum som gäller.
Golf avgörs som slagspel över 72 hål med 60 deltagare för herrar respektive damer. Herrarna är först ut 29 juli-1 augusti och följs av damerna 4–7 augusti.
Uttagning sker efter respektive världsranking. Varje land får ställa upp med två spelare i herrtävlingen och två i damtävlingen.
Undantag görs ifall ett land har fler än två spelare rankade topp-15 på världsrankingen, då är det möjligt att ställa upp med maximalt fyra spelare. USA ser ut att få ställa upp med fyra herrar och Sydkorea med fyra damer.
Svensk OS-trupp idag
Skulle golfens OS-trupp tas ut idag skulle den bestå av Anna Nordqvist, Madelene Sagström, Henrik Stenson och Alex Norén.Aktuell svensk ställning 1 februari 2021
1. Henrik Stenson (75)
2. Alex Norén (102)
…………………………………………………..
3. Henrik Norlander (107)
4. Marcus Kinhult (124)
5. Joakim Lagergren (191)
6. Sebastian Söderberg (206)1. Anna Nordqvist (54)
2. Madelene Sagström (62)
……………………………………………………
3. Linnea Ström (122)
4. Caroline Hedwall (139)
5. Pernilla Lindberg (156)
6. Julia Engström (182)*inom parentes aktuell världsranking.
Kvalificering OS 2020
Alla inspelade poäng på världsrankingen ligger till grund för uttagning till OS i Tokyo 2021.
Herrar
Kvalificeringsperiod för herrar slutar 21 juni 2021.
Tävling som spelas sista veckan av kvalificeringsperioden är bland andra U.S. Open på Torrey Pines som planeras att avslutas söndag 20 juni.
Damer
Kvalificeringsperiod för damer slutar 28 juni 2021.
Tävling som spelas sista veckan av kvalificeringsperioden är bland andra KPMG Women´s PGA Championship på Atlanta Athletic Club som planeras att avslutas söndag 27 juni.Antal tävlingar kvar inom kvalificeringsperioden till OS.
PGA Tour – 22 tävlingar.
European Tour – 16 tävlingar.
LPGA Tour - 14 tävlingar.
Ladies European Tour - ännu inte publicerat tävlingsprogram för 2021.
För den som vill läsa mer om svensk golfs resa från Rio till Tokyo kan göra det i en blogg från förbundskapten Katarina Vangdal publicerad 28 februari 2020. -
Årets ungdomsledare 2019
Att vara idrottsledare är att möjliggöra för andra. Nio av tio barn är under någon del av sin uppväxt med i en av landets idrottsföreningar.
Riksidrottsförbundet beräknar att det i Sverige finns nästan 900 000 idrottsledare där det stora flertalet är ideella.
En av dessa är Johan Remmelgas som under året 2019 var ordförande i juniorkommittén på Torslanda Golfklubb och som av Svenska Golfförbundet utsetts till Årets Ungdomsledare 2019.Motivering:
Johan Remmelgas, ordförande i juniorkommittén i Torslanda GK, är nyfiken i sitt sätt att arbeta, söker ständigt nya vägar och vågar ifrågasätta gamla vägval. Han har förmågan att omvandla tankar till praktik i nuet och på lång sikt. Han lyssnar, inkluderar, delegerar och inspirerar och har en gedigen spelarbakgrund från unga år och en lika gedigen akademisk utbildning. Därför har Johan Remmelgas utsetts till Årets Ungdomsledare 2019.Vi hörde av oss till Johan för att ställa några frågor:
Grattis till utmärkelsen!
Vilka är de nycklar till att Torslanda Golfklubb lyckas bedriva en väl fungerande juniorverksamhet?
-Jag tror att vi lyckas bedriva en väl fungerande verksamhet delvis därför att vi har en väl inarbetad värdegrund som handlar om att satsa på alla och att ta hand om varandra. Att vi tar hand om varandra lockar även föräldrar, vilket gör att vi har ett brett ideellt engagemang.
-Genom det vi lärt oss i Projekt X* har vi också insett att vi gör väldigt mycket rätt och har då lättare att stå på oss när vi blir utmanade. Samtidigt är vi öppna med att vi inte har svaren och är inte rädda att prova på nya saker och hitta nya vägar.
-Slutligen tror jag också att långsiktigt tänkande är mycket viktigt. Långsiktigt tänkande ger resultat förvånansvärt snabbt, sa P.G. Fahlström vid en föreläsning, och ni anar inte hur många gånger jag fått se att han hade rätt trots att det bara var typ två år sedan han sa det.
Vad tror du är viktiga ingredienser rent allmänt för att över tid lyckas både rekrytera och behålla barn och ungdomar i en klubbverksamhet?
-Våra äldre medlemmar driver ett samarbete med skolorna i vårt närområde som resulterar i att alla 5:e klassare i Torslanda får prova på golf. Detta är en viktig rekryteringsbas och vår tränare anstränger sig verkligen för att ta hand om alla. Våra äldre juniorer ordnar även sommarläger som också bidrar.
-Att sedan få dem att stanna tror vi handlar om att de ska känna sig trygga, ha roligt, och lära sig något. Vårt recept är att hålla ihop träningsgrupperna socialt och att ordna aktiviteter, som till exempel läger, med mycket sociala inslag. Men jag tror inte att det krävs något speciellt recept för barn och ungdomar, utan det som gäller dem gäller nog även dig och mig.
Hur har det gångna året varit och hur ser Torslanda fram mot 2021?
-Eftersom utmärkelsen är för 2019 misstänker jag att din fråga om det gånga året handlar om 2019. Jag minns framför allt två saker från 2019. Den ena är att vårt juniorlag kvalificerade sig till andra omgången av JSM klubblag, vilket jag tyckte var ett fint kvitto på juniorernas alla träningstimmar och tränarens och coachens engagemang.
-Det andra saken jag minns från 2019 är när en förälder kom fram till mig och sa, helt spontant, att han kände sig fullkomligt trygg med att hans dotter i princip levde på golfbanan. De två sakerna tycker jag ringar in vår satsning och visar att vi är på väg att lyckas.
-Det gånga året, dvs 2020, vet jag inte vad jag ska säga om. Helst inget alls. Inför 2021 ser vi fram emot att återuppta vår normala verksamhet, eller så normal den nu kan bli med tanke på den ombyggnad av bana och träningsområde som är på gång. Beroende på hur det går kan det bli en utmaning att få allt att fungera, men när vår nya anläggning är på plats blir den något alldeles särskilt. Vänta bara.* Projekt X är ett test som genomförts i Göteborg med lite fler än en handfull klubbar. Projektet syftar till att klubbarna undersöker och synar sin verksamhet för att skapa en god idrottsmiljö som klarar av att hantera behovet nu och i framtiden. Föreläsningar och studiebesök har genomförts under två års tid.
PS. Normalt delas dessa priser ut vid Förbundsmötet i april. Att Svenska Golfförbundet först nu tillkännager dessa priser beror på att vi letat efter tillfälle under föregående år att dela ut dessa vid något arrangemang vilket vi inte lyckades med.
-
SVENSKA IDROTTSGALAN 2021
I dag, lördag 21 november, offentliggörs de nominerade till Svenska Idrottsgalan 2021. Detta sker direkt i Vinterstudion i SVT 1 och SVT Play ca. kl. 14:30.Svenska Golfförbundet har förslagit nomineringar i tre kategorier:
Årets lag -Damlandslaget
Årets ledare – Fredrik Wetterstrand
Årets nykomling – Julia Engström.Motiveringarna finns nedan och i eftermiddag vet vi vad nomineringsjuryn kom fram till.
Nomineringsjurys ordförande, Lasse Granqvist, sa såhär efter att de gjort klart sitt uppdrag.
– Det känns skönt att vi även i år kunde genomföra ett roligt och givande jurymöte, utan att behöva göra några förändringar i priskategorierna. Trots det speciella idrottsåret var konkurrensen hård och det krävdes långa diskussioner innan juryn kunde enas om de nominerade.
Dessa ingick i årets nomineringsjury:
Lasse Granqvist, ordförande – journalist TV4/C More
Kajsa Bergqvist – friidrott
Anders Lindblad – journalist Svenska Dagbladet
Lars Markusson – Sverige Olympiska Kommitté
Liselotte Ohlson – Riksidrottsförbundet
Michael Sjölin – kampsport
Malin Swedberg – fotboll
Hans Säfström – Parasportförbundet
Roberto Vacchi – journalist Discovery
Emelie Öhrstig – längdskidorSvenska Golfförbundets förslag om nominering idrottsåret 1 nov 2019-31 okt 2020 :
Idrottsakademins pris till Årets Nykomling
Namn: Julia Engström
Motivering: Två segrar på Ladies European Tour och i topp av Europas Solheim Cup-ranking det är vad Julia Engström presterat under säsongen 2020.
Julia är 19 år och gör sin tredje säsong som professionell spelare.
Hon avslutade säsongen 2019 med två tävlingar inom perioden för denna nominering där hon slutade 4:a och 3:a på Ladies European Tour.
Säsongen 2020 har inneburit åtta tävlingar för Julia och på dessa har hennes två första segrar på Ladies European Tour kommit samt två gånger har hon slutat sjua. Det innebär två segar och fyra till placeringar topp-7 på tio tävlingar under nomineringsperioden.
Säsongen 2019 som slutade i december i fjol där placerade sig Julia på 20:e plats på rankingen. I år ligger hon just nu på andra plats på rankingen för Ladies European Tour medan hon leder rankingen som leder till kvalificering till nästa års Solheim Cup.
Idrottsakademins pris till Årets Lag
Namn: EM-laget damer
Motivering: Sverige segrade i lag-EM för amatörer på hemmaplan i Uppsala. Detta var fjärde året i rad som detta lag lyfte en EM-pokal. 2017 segrade de i lag-EM för flickor (upp t.o.m. 18 år) och 2018, 2019 och 2020 gjorde de detsamma i lag-EM för damer.I årets svenska lag, som var decimerat till fyra spelare istället för det vanliga sex p.g.a. pandemin, ingick Ingrid Lindblad, Linn Grant, Maja Stark och Beatrice Wallin. Alla fyra är rankade topp-15 i världen på World Amateur Golf Ranking. Deras ranking innebär att de i december kommer att få spela majorn U.S. Women´s Open.
En unik grupper spelare som skapat en ny nivå med lagsegrarna och att alla fyra spela i samma major som amatörer.
Fotnot: Golf är en av få idrotter som har kvar amatörbegreppet. Enkelt översatt är lag-EM för amatörer att se som ett EM för juniorer i andra idrotter. Sveriges spelare är födda 1999–2000.
Idrottsakademins pris till Årets Ledare
Namn: Fredrik Wetterstrand
Motivering: Fredrik Wetterstrand är landslagscoach för den grupper spelare som spelat hem fyra ranka guld i lag-EM och i december kommer att mäta sig mot världseliten när fyra svenska spelare födda 1999 och 2000 kommer att pegga upp i U.S. Women´s Open.
I den gruppen spelare Fredrik jobbar med på landslagsnivå har även innehållit Julia Engström som nu spelar på Ladies European Tour och Frida Kinhult som spelar på Symetra Tour i USA.
Idén som visat sig framgångsrik är att i en individuell idrott föra in ett lagtänk – ”vi kommer att utvecklas mer om vi samarbetar med varandra och konkurrerar mot andra.” Detta har spelarna tagit till sig och har över tid både som lag och som individuella spelare flyttat gränser.
Årets säsong på Sveriges professionella tour, Nordic Golf Tour, har dominerats av dessa spelare. På hittills fem genomförda tävlingar har de spelare som Fredrik jobbar med segrat i fyra och på rankingen ligger de 1:a, 2:a, 3:a, 6:a, 7:a och 9:a inför den sista tävlingen som avgörs när de flesta av dessa spelare befinner sig i USA för collegestudier.
Förutom sitt uppdrag inom landslaget fördelar Fredrik sin tid även mellan Aspero golfgymnasium och Svenska Golfförbundets Elitmiljö i Halmstad. -
Like-sugna föräldrar och klubbar
Att bekräfta barn och ungdomar är viktigt och eftersträvansvärt. Det är en av många viktiga uppgifter för både föräldrar och idrottsledare. Att bli sedd är en enormt viktig del i att bygga självkänsla och för att må bra.
En viktig fråga uppstår därför.
HUR bekräftar man barn och ungdomar på bästa sätt?Facebook
När jag scrollar igenom Facebook stöter jag hela tiden på inlägg från både klubbar, tränare och föräldrar som enbart fokuserar på resultat. Man är stolt över sina ungdomars resultat. Så stolt att man vill upplysa sina vänner om hur bra det gått. Kanske vill man informera medlemmar och klubbens sponsorer om att det går bra. Det är ett logiskt agerande utifrån många perspektiv. Men samtidigt får det konsekvenser på andra plan.Den som blir omnämnd utifrån sina resultat gör givetvis tolkningen att resultat är viktigt. Om jag spelar bra får jag uppmärksamhet. Om jag spelar dåligt får jag mindre uppmärksamhet. Jag vill få bekräftelse och jag vill göra min klubb och mina föräldrar stolta. Det är resultat som räknas.
Samtidigt finns det några andra som inte spelat lika bra. Dessa omnämns inte. På samma sätt är deras slutsats, medvetet eller omedvetet, att man får mer uppmärksamhet och bekräftelse om resultaten är bra. Alla vill bli bekräftade. Alltså ökar pressen på att prestera resultat nästa tävling. I den interna tävlingen om att få bekräftelsen och uppmärksamheten finns dessutom en risk att man ökar fokus på de andras resultat och till och med hoppas att andra ska spela dåligt.
Resultat skall absolut inte mörkas
Det ligger såklart i idrottens natur att man får uppmärksamhet utifrån sina resultat. Det är en princip man behöver lära sig. Gillar man inte medias uppmärksamhet får man antingen lära sig att hantera det eller spela sämre. Då slipper man media. Men i en utvecklingsmiljö som en golfklubb, familj eller golfgymnasium finns det i princip inga fördelar med att skapa uppmärksamhet enbart baserat på resultat och placeringar. Det är ett långsiktigt hinder för utveckling.
Jag menar absolut inte att resultat ska mörkas. Barn och ungdomar behöver lära sig att hantera både framgång och misslyckanden. Däremot behöver vi vuxna inte spä på resultatstress och yttre motivation mer än vad tävlingssystemet och ungdomarna själva skapar. Det räcker med att rankingsystem och social status skapar stress. Föräldrar, tränare och ledare bör därför göra allt man kan för att skapa utvecklingsfokus och inre motivation hos barn och ungdomar. Hur gör man det?Praktexempel från en golfmamma
Det finns mängder av sätt att göra det i vardagen. Men just i sociala medier hittade jag ett praktexempel från en golfmamma…Som Du har tränat....
Som Du har kämpat....
Som Du förtjänar denna vinst...
Idag var Du bäst
Störstaste grattiskramen min älskade dotter
Resultatet nämns. Det var en vinst. Men vinsten kopplas väldigt tydligt till den egna ansträngningen. Det får två konsekvenser. Spelaren får ökad insikt i att vinsten inte bara råkade hända tack vare tur eller talang. Den uppstod som en konsekvens av träning och ansträngning. Den insikten skapar ökat självförtroende (jag själv kan påverka mina resultat på sikt) och inre motivation till fortsatt träning.Andra sätt att uppnå samma effekt kan vara att i tillägg till klubbens resultatredovisning ha med ett citat från tränaren…
”Den senaste tiden har vi lagt mycket fokus på greenläsning. Därför är det jättekul att se i spelarnas rondanalyser att puttningen gått framåt och att det får effekt även i tävling.”
Citatet tydliggör att man blir bra på det man tränar på. Det kan också uppmuntra fler juniorer att börja göra rondanalyser.”Johanna har haft det tufft resultatmässigt under en period. Därför är det jättekul att se att hennes tålamod och träningsvilja nu betalar sig i form av resultat. Vi vet att träning alltid ger resultat, men det är väldigt svårt att veta när resultaten kommer. Idag var en sådan dag.”
Citatet tydliggör att resultat går upp och ner samt att tålamod och träning leder framåt. Det kan skapa hopp för andra som har det tufft just nu och det sätter fokus på långsiktighet.”Vår klubb hade många fina placeringar i den här tävlingen. En av de viktigaste förklaringarna till det är att vi har en fin gemenskap. Under inspelsvarven hjälps spelarna åt att diskutera spelstrategi. De peppar varandra och har förstått att det är bra för alla om någon går framåt.”
Citatet tydliggör vikten av laganda. Det pekar inte ut en viss person, vilket gör att alla känner sig delaktiga i de framgångar som blev denna tävling. Det uppmuntrar också alla att fortsätta hjälpas åt att gå framåt.
Konsekvenser av feedback och beröm
De här sätten att ge feedback eller beröm är väl studerade inom idrottspsykologin. Den amerikanska forskaren Carol Dweck har gjort flera stora studier av vilka konsekvenser olika typer av feedback får.Att ge feedback i form av ”vad duktig du är”, kan verka som en perfekt kommentar för att höja någons självförtroende. Hennes studier visar dock motsatsen. Om man får beröm riktad till en som person, tenderar man att söka enklare uppgifter, sämre motstånd osv, i syfte att inte hamna i situationer där man riskerar att inte vara duktig. Den som däremot får feedback i form av ”vad duktig du är. Du måste ha tränat mycket.”, får istället högre självförtroende, ökad motivation att fortsätta tränar och söker sig till allt mer utmanande uppgifter.