100 hål av golfglädje


Det är på Stockholms Golfklubb det händer. När jag den ljumma andra kvällen i juli tar mig ut till Kevinge är de jag möter ett gäng som precis avslutat sin femte rond, de har spelat 90 hål golf och är inte klara än på ett tag.

En idé väcktes i det gäng som normalt lirar tidig morgongolf i rask takt varje tisdag på klubben. I bastun efter en höstrond i fjol lyftes idén om att lira en tävling över 100 hål.  Strax därefter föddes Ahlsells Flagg 100.

En galen idé eller en idé helt rätt i tiden?

En svensk klassiker, bestiga Kebnekaise och olika former av Vasalopp inte bara på skidor numer ofta står hög upp som mål för motionärer. Då kan kanske detta, en flaggtävling över 100 hål vara golfens ultra-gren.

Johan Stille, en av initiativtagarna som även lirade premiären, sa såhär i ett pressmeddelande från arrangören som damp ned i min mailkorg när det bara var minuter kvar till midnatt.  

- Vilken härlig dag och vilken fantastisk stämning mellan deltagarna! Kul att kunna visa att golf är en uthållighetssport. Nästa år hoppas vi på fler deltagande klubbar runt om i landet - och på sikt att få till ett VM i formatet Flag100 med start i Sverige.

Jag kan inte annat än hålla med Johan. Det var en god och uppsluppen stämning, det var ren golfglädje när Flag 100 skulle avgöras.

Runt första tee samlades de 39 spelarna som startade redan 3:30, nu närmade sig klockan 20:00 och det var inte hål 1 de skulle slå ut på utan hål 91.

Någon chippade, andra puttade och en herre stretchade sina ben. Den senare verkade i alla fall lite medtagen så jag frågade om han var mör i benen. Svaret förvånade mig en aning.

-Nej, det är lugnt. Men jag skall lira 36 hål i morgon så det är nog bra att stretcha lite.

Ingen bröt all alla 38 männen och den enda kvinnan tog sig alla i mål.

Alla deltagare kan nog se sig som vinnare men tävlingen hade även en rättmätig segrare i Carl-Axel Linder som nådde en bit in på hål 99 innan hans slag tog slut. Två spelare till nådde hål 99 och en satte sin flagga i koppen på hål 98. Efter nästan 20 timmars spel var det ändå det klassiska i idrott, de små marginalerna som avgjorde och här möjligen ett riktigt bra bunkerslag på hål 98.

När segraren kom gående mot klubbhuset utbröt ett stort jubel från de andra deltagarna och övriga på plats på Stockholms Golfklubb för denna på flera sätt historiska tävling.

Detta kan mycket väl vara starten på något nytt i Golfsverige.

Kan det till 2021 finnas tio Flag 100 på olika klubbar utspridda i tid? Då kan någon eller några spela alla tio tävlingarna och bli första medlemmar Tusenklubben.

Kanske blir Flagg 100 del av SM Veckan 2021?

PS. Svensk Golfs chefredaktör Oskar Åsgård var med och spelade och reportage kommer i magasinet men han har redan nu skrivit om sin upplevlses på webben.

Bild ovan: Segrare Carl-Axel Linder på hål 98.