Under 1980 och 1990-talets golfboom byggdes de flesta banorna i Sverige enkelt, billigt och med låga kvalitetskrav. Sedan dess har en hel del hänt på området. Här hittar du tips och djupgående läsning inför både ny- och ombyggnation.

Under den nämnda perioden har dock utvecklingen på bankonstruktionen vad gäller övriga spelytor inte förbättrats i någon större omfattning. Det gör att många banor är i undermåligt skick efter upptorkning på våren eller efter en tids regnande. I det senare fallet ligger greenerna som ”torra” öar, fullt spelbara i ett övrigt genomblött område. Spelsäsongens längd har inte kunnat förlängas enligt intention och många banor har därför bara acceptabel spelstandard under ett fåtal sommarmånader.

Med detta som bakgrund beslutade Svenska Golfförbundet föra upp bankonstruktion som prioriterat område där resurser ska tillsättas för att hjälpa beställare, arkitekter och banbyggare med råd för att skapa banor med högre kvalitet.

Målet är att varje anläggning som byggs ska ha greener, tees, fairways och övriga spelytor som klarar högt speltryck hela växtsäsongen. Samtidigt ska största möjliga hänsyn tas till miljöpåverkan under konstruktionen och att banan kan skötas på miljömässigt optimalt sätt efter färdigställande. 

Bygga nytt

  • Skrifter, forskning och försök

    De vackraste idrottsplatserna
    Den här guiden gavs ut som ett led i den kampanj för flera golfbanor som Svenska Golfförbundet startade 1998. Den speglar fortfarande det mesta som behövs kring ett beslut om att bygga en golfbana.

    Golfbanedesign 
    Golfbanedesign handlar om konsten att planera och utforma en golfbana. Den här guiden hjälper dig till att tänka och bygga rätt.

    Greenbyggnad
    Detta faktablad underlättar för golfklubbar och golfbanebyggare att välja rätt material, samt ge praktiska råd vid byggnationen av nya greener och tees. Svenska Golfförbundet rekommenderar att denna greenbyggnadsmodell också ska användas i anbudsförfrågan och andra bygghandlingar.

    Så bygger vi en golfbana del 1  
    Första delen av en handbok från Svenska Golfförbundet för planering och genomförande av golfbaneprojekt. Planering, byggande och drift.

    Så bygger vi en golfbana del 2 
    Andra delen av en handbok från Svenska Golfförbundet för planering och genomförande av golfbaneprojekt. Förfrågningsunderlag, miljökonsekvensanalys och litteraturöversikt.

    Teekonstruktioner 
    Tee it forward är ett begrepp som anammats på flera banor. Hät beskrivs de olika teekonstruktioner man kan tänka sig med en enklare kostnadskalkyl för var och en av dessa.

Bygga om

  • Skrifter, forskning och försök

    Bygga om helt, delvis eller inte alls 
    Golfbanan – bygga om helt, delvis eller inte alls är en handbok för en golfbanas renovering från Svenska Golfförbundet.

    Byte av gräsarter på greener 
    Kan man med rätt skötsel vända utvecklingen utan att byta grästorven? Det är precis vad golfanläggningar försöker göra med sina skötselprogram. En del har lyckats hålla krypven som det dominerande gräset men vitgröeinslaget är trots allt stort och man uppnår aldrig samma kvalitet som vid nysådd av greenytor.

    Bättre greener
    Hur kan vi förbättra våra greener? Det här är en guide som ska hjälpa till att utvärdera de olika faktorer som bestämmer green-kvaliteten. 

    Examensarbeten från Högre greenkeeperutbildning

    Bunkerrenovering på Lidingö GK
    Renovering av bunkrar är ett stänndigt aktuellt ämne. I denna skrift beskrivs problem med gamla bunkrar, tillvägagångsättet vid renovering och olika liners styrka och svagheter. 

    Renovering & höjning av en fairway
    En blöt fairway renoveras genom att höja hela ytan. läs mer om projektet här. 

    Bunkerrenovering på Upsala GK
    Hur går man tillväga och vilka effekter och kostnader är kostnaderna när man byter till vit sand i bunkrarna. Läs här hur arbetet utfördes på Upsala GK.

    Bunkerrenovering 
    Eroderade och vattenfyllda bunkrar är ingen ovanlig syn i Skandinavien. Detta arbete beskriver hur man framgångsrikt kan komma tillrätta med problemet.

    Från skiss till färdig spelyta
    Här beskrivs hur en omfattande renovering av Forsgårdens GK gick till från en masterplan, via budget och sedan utförande av arbetet.

    Greenombyggnad 
    Ombyggnation av en golfgreen genom att återanvända befintligt greenmaterial. Renovering/ombyggnation av en puttinggreen, där vi till skillnad från en normal ombyggnation valde att behålla större delen av det befintliga greenmaterialet. 

    Träpallisad dammar 
    Hur bygger man en snygg och funktionell damm på golfbanan? I många år har man på Särö Golfklubb haft ett genomgående problem då en damm töms på vatten för bevattning och skapar ett område med sörja av dy. 

    Ombyggnad av tee 
    Grannar till golfbanan fick 146 bollar i trädgården bara under en enda säsong. Säkerhetsfrågan fick golfklubben att fundera över en lösning. Det blev att flytta tee.

    Framtagande av Masterplan 
    Vad är en Masterplan och hur tar man fram den? Det är en långsiktig plan för golfbanans utveckling som stämmer överens med klubbens översiktliga mål med verksamheten. Utifrån denna kan analyser göras för att utveckla anläggningen. 

    Konstgräs kostnader & anläggning 
    Vad kostar det att anlägga konstgräs på golfanläggningen? Ljusdals golfklubb om konstgräs på golfbanans övningsområden, kostnader och anläggningsteknik.

    Ombyggnation av korthålsbana 
    För den golfanläggning som vill bygga om en korthålsbana gäller det att kunna besvara några frågor. Varför bygger vi om? Hur finansierar vi? Hur bygger vi om? Vilka krav kan vi ha på materialet vi ska bygga med (såbädden)?

    Handikappanpassat övningsområde
    Att skapa ett handikappanpassad övningsområde ligger verkligen i tiden. Här beskrivs hur Strömsholms GK skapade ett unikt träningsområde för många fler att ta efter.

Har du frågor? Kontakta oss.

Fredrik Seeger