Starkt LPGA ger Julia möjlighet

Julia Roth tidigare i år vid Camp Sweden i Orlando.

Jag har tidigare i bloggen skrivit om LPGA Tours utveckling från 22 tävlingar och $40 miljoner i prispengar 2010 till idag 35 tävlingar och $70 miljoner.

Denna positiva utveckling ger inte bara toppspelarna fler tävlingar att välja bland och mer pengar att spela om, den ger även spelare på väg upp inspirerande möjligheter att testa sin förmåga.

Idag, torsdag 8 juni, gör Julia Roth debut på LPGA Tour. Julia gör i år sitt tredje år på LPGA:s undertour Symetra Tour och det var hennes ranking där som gav henne en plats i startfältet av Manulife LPGA Classic.

Med 22 tävlingar på programmet väljer de flesta spelare att spela alla tävlingar, men med 35 tävlingar på programmet så väljer få eller ingen att spela alla tävlingar. Toppspelarna planerar sitt program noggrant för att vara på topp när det gäller som mest vilket lämnar luckor för andra spelare som därigenom ges möjlighet att spela någon eller några tävlingar på världens bästa tour.

Tyvärr är det helt motsatt för de som håller till på Ladies European Tour. Där spelar en hel del spelare med bra tourkort på LET även tävlingar på LET Access Series för att det finns för få tävlingar på LET. Detta ger motsatt effekt, färre spelare på väg upp ges möjlighet att utvecklas.

Julias debut gör henne till den sjätte svenska spelaren som i år spelat på LPGA Tour. Framöver så har Linnea Ström fått en inbjudan till Marathon Classic i slutet av juli tack vare att hennes Arizona State tog hem NCAA Div. 1 Nationals. Även Emma Henrikson har en start bokad på LPGA Tour. Hon spelade till sig en plats i US Women's Open via särspel i ett kval.