Läger Utmanarsatsningen

Hela gänget på gymmet. (fler bilder finns längst ned)

Morgonen efter att Sergio Garcia spelat till sig sin efterlängtade majorseger möts ett gäng med drömmar, mål och vilja på Frösåker G&CC. Klockan är exakt nio när landslagets herrcoach Rickard Lindberg hälsar alla välkomna till ännu ett läger i det som går under namnet Swedish Golf Teams Utmanarsatsning.

Målsättningen med detta utvecklingsarbete är att stödja duktiga och ambitiösa spelare och deras nätverk så att de ges möjlighet att utmana de etablerade proffsen som spelar på världsnivå.

På plats finns spelare, spelares tränare och experter samt just denna dag även Svenska Golfförbundets generalsekreterare Gunnar Håkansson. Gunnar tar vid efter Rickard och berättar kort om sin roll och hur viktigt och prioriterat denna verksamhet är både för Gunnar själv och som han bedömer det hela Golfsverige. Jämfört med tidigare så läggs 2017 mer tid och även andra resurser just på Utmanarsatsningen.

När morgonkaffet börjar sina i kopparna är det dags att dra igång dagens aktiviteter. På programmet står utrustningskoll, mentala processer, fysiskt och tekniskt nuläge allt genomförs på Frösåkers G&CC förutom fysen som är förlagd till Ironsport – Gym.

Spelarna som är på plats är Robin Petersson, Oliver Gillberg, Alexander Wennstam, Oskar Bergqvist, Björn Hellgren, Niklas Lindström och sent inkallad Europatourspelaren Magnus A Carlsson som efter några sena återbud är med och kör med spelarna i Utmanarsatsningen.

Spelarna cirkulerar efter ett schema som gör att alla får egen tid med experterna tillsammans med sin tränare i de fall som tränare är med på plats. Vid detta läger är det Oskar Bergqvist och Niklas Lindström som har med sig sina egna tränare.

Rickard Lindberg håller för det mesta till på rangen och genomför teknikkoll men är även med inne i studion där Matz Evensson går igenom och korrigerar utrustning vid behov, Torsten Hansson är i klubbhuset och sysslar med de mentala processerna som spelarna jobbar med just nu och inne på Ironsport – Gym håller Constantin Pezatos till med fys och kostgenomgång.

Frösåker ställer upp på ett fördömligt sätt med allt som behövs för lägret. Det är i början av säsongen och alla träningsytor är ändå öppna. Lunch och middag äts hemma hos Rickard som bor 10 minuter i bil från banan. Till lunch på måndagen hade Constatin fixat till en både välsmakande, energirik och nyttig chilligryta som serverades med ris och sallad.

De spelare och ledare som inte bor i Västerås de sover på medhavda madrasser i Rickards garage. Det är både funktionellt, kostnadseffektivt och trevligt.

Läger i denna verksamhet genomförs med ojämna mellanrum och vilka spelare som är på plats varierar beroende på tävlingsschema och annat som styr deras planering.

Det mesta som gås igenom med spelarna är individanpassat och skall så vara för att ge mesta möjliga effekt. Matz gav dock några allmänna ramar som inledning som finns nedan.

Budskap från Matz:
- Det finns ingen standard för utrustning. Det innebär att när klubbor beställs skall det göras med exakt längd samt exakta grader och inte exempelvis två grader upright och en halv tum förlängda.
- Kolla alltid klubbor innan de sätts i spel när nya levererats. Kolla att de är enligt beställda specifikationer.
- Träna alltid med rena och torra wedgar och med rena och torra bollar. Detta för att få korrekt feedback på vad du gör.