Idrottsgalan reflektion någon dag efter

Henrik Stenson med bragdguldet runt halsen och trofén för Årets manlige idrottare i handen.

Jag var utsänd att för golfförbundets räkning ta bilder vid idrottsgalan. Trångt och svettigt, inte riktigt som att fotografera golf på bana. Massor av regler, men det är jag i alla fall van vid framför allt från majors.

Röda mattan
Exakt kl. 16:00 öppnade portarna till Annexet vid Globen. Där fanns röda mattan och där var det välkomstbubbel för de  2 400 som skulle äta middag. Jag var för första gången utrustad med dubbla kameror och på plats vid en röd matta. Det fanns andra som var mer i sin miljö än jag, både de på röda mattan och de som jobbade vid sidan om. Jag hjälpte dock någon rutinerad vimmelfotograf med namn på en del idrottare. Jag lyckades även fånga Henrik Stenson med fru Emma när de kom. Uppdrag utfört, typ.

Talen
Tacktalen kan vid galatillställningar vara både krystade och pinsamma, inte minst på Guldbaggen och där är det ändå många som har till yrke att uttrycka sig i tal. Men, årets idrottsgala kan mycket väl vara galan som är undantaget som bekräftar regeln.

Henrik Stenson var sig själv och skämtade om grejer som hänt tidigare under kvällen, Sarah Sjöström var känslosam på riktigt då hon höll tal efter att ha fått pris av sin lillebror, Lars Lagerbäck var Lars Lagerbäck och JO Waldner var JO Waldner medan Jesper Svensson var bra och korrekt när han mottog priset för Årets nykomling och Cecilia Andrén Nyström var engagerad, modig och tydlig när hon mottog priset Årets peppare från Prins Daniel.

Jag har inte glömt Jenny Rissveds, jag hörde inte hennes tal för då lotsades jag och övrig media i Globens katakomber för att komma till en scen för Jerringsprisutdelningen. Lena Sundqvists tal missade jag också av någon anledning.

Jag har inte glömt Peder Fredricsons tal. Det var riktigt bra, han bemästrade retorikens ethos, logos och pathos med elegans. Det kan mycket väl vara det bästa tacktal jag hört sedan Justin Leonards vid The Open 1997.

Gladast
Bowlinggänget på läktaren när Jesper Svensson blev Årets nykomling. Total och vokal eufori.

Mest känslosamt
"Jag är stolt över att ha världens bästa storasyster", så avslutade Linus Sjöström 9 år sitt tal till sin syster Sarah inför utdelningen av Årets kvinnliga idrottare.

Sarah visste inte om detta, Linus hade till och med någon dag innan berättat för Sarah att han skulle se henne på TV vid Idrottsgalan. Han är lite sneaky (lurig) tyckte Sarah efteråt.

Sarah fick tårar i ögonen när hon såg och hörde Linus som stolt stod där på scenen inför både publiken i Globen och alla TV-tittare och höll ett perfekt tal där han hyllade sin storasyster. Även mina tårkanaler fick sig en åktur både då i Globen, men även när jag kollade reprisen på SVT-play.

Stensons gäng
Henrik Stenson hade fixat eget bord vid Idrottsgalan till de som betytt mycket för honom genom karriären. I Globen syntes bland andra mamma Mona, pappa Ingemar, fru Emma, personliga assistenten Sarah Skönby, kocken Magnus Harr, fd. caddien Fanny Sunesson, fystränaren Dan Salomonsson och fd. tränaren Hasse Bergdahl. Coachen Torsten Hansson var också på plats och han var ju även nominerad till priset som Årets ledare.

Inte insläppt
Innan TV-sändningen drog igång så släpptes ingen media in i festsalen. Det innebar att jag inte kunde ta bild på Linnéa Johansson och Tim Widing när de mottog RF:s Elitidrottsstipendium. Men jag lyckades fånga dem tillsammans med Stensons på röda mattan.

Viktigast
Lena Sundqvist tilldelades Sportspegelpriset för att hon hade modet att ensam höja sin röst och tydligt säga stopp till hot och hat. Lena blev den första kvinnan att kommentera SHL-hockey i TV. För detta fick hon utstå en hel del främst i sociala medier. Bra och viktigt av SVT och bra att prisa någon från en annan kanal.

Reklamcup?
Innan sändningen drog igång klev Henric von Zweibergk, studiomannen som är överallt, upp på scenen och informerade publiken om vad som komma skulle. Det han verkligen poängterade var att Zara Larsson i slutet skulle framföra en helt ny låt och att det då var absolut förbjudet att filma eller ta upp ljud då denna låt inte skulle släppas förrän om två veckor. Den ligger nu på SVT-play som ett klipp, så min fundering är att genom att förbjuda ville de genom det få igång spridning i sociala medier?

JO Waldner
Jag har sparat det bästa till sist, när Idrottsgalan fokuserar på idrott och prestationer. När de gräver i arkivet för att ta fram bilder på en av Sveriges största idrottare genom tiderna då kan det inte gå fel. Då är det så bra som det kan bli.

De hade även lockat hit Jean-Philippe Gatien som JO slog i OS-finalen för att tillsammans med Mikael Appelgren dela ut Idrottsakademins hederspris till den störste,  Jan-Ove Waldner.

Jerringpriset
Jerringpriset fick bli en egen bloggpost.