Finalkval Europatouren

På lördag startar finalkvalet till Europatouren herrar och i det 156 spelare stora startfältet finns 23 svenskar. Finalkvalet går att likna vid sista steget av en tuff anställningsprocess. Under de sex dagar och sex ronder som kvalet pågår gäller det att prestera för att få arbeta på Europatouren 2016.

Några av svenskarna är här för första gången. Andra har kvalat massor av gånger medan några även har Europatoursegrar på meritlistan, en har även lirat Ryder Cup och en annan har segrat på PGA-tour.

Det skiljer sig också åt hur de tog sig till finalkvalet. Några är där tack vare tidigare segrar på Europatouren, andra tack vare en bra säsong på Challegentouren eller på grund av en lite sämre på Europatouren. Andra har kvalat i två steg innan finalkvalet.

Sist in av de svenska var Landeryds Gabriel Axell som missade finalkvalet med ett slag när alla scorer var räknade på Campo de Golf El Saler i måndags. På tisdagen kom samtalet han troligen drömt om under natten efter att i särspel på måndagskvällen spelat till sig platsen som första reserv. Vad bloggen erfar hade Richard Sterne dragit sig ur och Gabbe var därmed inne.

Vad som komma skall har väldigt lite med vad som har varit att göra. Nu gäller samma förutsättningar för alla 156 spelarna. Topp-25 innebär kategori 16 på Europatouren 2016.

Följande svenskar peggar på lördag upp på PGA Catalunya Resort i Spanska Girona för att på torsdag håla ut och då veta om de har den arbetsplats de vill nästa säsong.

Fredrik Andersson Hed
Gabriel Axell
Christofer Blomstrand
Jens Dantorp
Johan Edfors
Krister Eriksson
Christopher Feldborg Nielsen
Peter Hedblom
Oskar Henningsson
Steven Jeppesen
Richard S Johnson
Michael Jonzon
Anton Karlsson
Marcus Kinhult
Niklas Lemke
Mikael Lundberg
Björn Pettersson
Jarmo Sandelin
Joel Sjöholm
Sebastian Söderberg
Oscar Stark
Anton Wejshag
Pontus Widegren

Livescoring

Foto: Gabriel Axell vid OS-läger på Frösåkers GC tidigare i år.