Camp Sweden en summering

Emma Henrikson, Frida Gustafsson Spång, Julia Engström och Frida Kinhult har roligt på Camp Sweden.

I denna blogg summeras fem intensiva dagar som jag spenderade på Camp Sweden som genomfördes på Orange County Nation Golf Center strax utanför Orlando.

Tjugo spelare hade tackat ja, Lynn Carlsson var tyvärr tvungen att kliva av innan lägret startade då en krånglande rygg satte stopp för golfträning.

På programmet stod träning, spel, tester och utvecklande samtal både i grupp och individuellt och i varierande ämnen. Detta pågick från tidig morgon och startade för de flesta i gymmet där KG Nissén fanns på plats från kl. 06.00 varje morgon.

Alla deltagare hade individuella planeringar där de fick möjlighet att träffa olika experter.

Efter lunch gavs det möjlighet till spel för alla som inte hade något annat inplanerat eller som hellre valde att träna. Anläggningen inbjuder både till spel på någon av banorna men också till träning på de stora träningsutrymmen som finns.

Pernilla Lindberg, 30 år, var den som var äldst av tjejerna medan Julia Engström, 15 år, var yngst. På plats fanns även Robban Karlsson som är några år äldre än Pernilla. Hans fokus var att få bra träningsdagar inför sin säsongspremiär. Men att få spela med eller mot Robban i en match skapade självklart både inspiration och möjlighet till att ställa frågor för tjejerna.

De som var inbjudna till Camp Sweden är de som är i toppen i olika kategorier; amatör flickor, amatör damer och proffs damer. Det som är roligt att se är att det finns många olika vägar att ta sig hit.

Några som till exempel Pernilla, Madelene Sagström och Louise Ridderström har varit med och spelat mästerskap i landslaget sedan flicklandslaget och de är fortfarande med även om de nu alla är proffs.

Andra gör i sina första år som del av flicklandslaget.

Linnéa Johansson och Jenny Haglund var med i flicklandslaget men fick inte spela mästerskap på flicknivå. Emma Henrikson var inte med i flicklandslaget. Alla har under sin tid som amatördamer utvecklats som spelare och spelat mästerskap.

My Leander gjorde nu som sistaårsspelare på college sitt första landslagsläger. Hon har tidigare gjort två uppdrag, båda tack vare hennes andraplats i ANNIKA Invitational Europe.

Sitt första landslagsläger gjorde även Julia Roth. Hon är 26 år och gör 2017 sitt tredje år på Symetra Tour efter att ha pluggat på college och enligt egen utsago flyttat till USA utan att kunna ett ord engelska. Ett tufft beslut, vilket även beslutet att stanna kvar efter college och spela som proffs är att betraktas som.

Detta visar att det finns många vägar som är öppna där det går att hitta delar för att utvecklas som spelare. Och att olika individer utvecklas i olika takt. Något som är gemensamt när jag kollar på de som var med på Camp Sweden är att de alla har jobbat hårt, haft en plan, tränat mycket, tagit tydliga och ibland tuffa beslut och att de tagit hjälp på olika håll och i olika miljöer för att ta sig dit de är idag.

Sista dagen av lägret annonserade PGA of Sweden på sin hemsida vilka som i år erhåller stipendium från PGA Future Fund. Fem lägerdeltagare blev glada att se sina namn på listan. Madelene Sagström, Jenny Haglund, Frida Gustafsson Spång, Emma Henrikson och Louise Ridderström är de välförtjänta stipendiaterna.