Ny mätteknik av bollrull

Nu har de flesta av oss bankonsulenter fått tillgång till en Perrymeter. Det är en apparat som mäter hur bra eller dåligt en boll rullar på en green. Tidigare fick man antingen provputta eller kontrollera detta när man mätte stimpen.

Klippet visar en demonstration med Perrymeter från Kalmar GK.

Med Perrymeter går man ett steg längre, för nu mäter man de vertikala och horisontella rörelserna (som man ofta inte ser) på bollen som är fäst under apparaten, och det sker när man går över greenytan via en iPhones GPS. Telefonen lägger man ovanpå apparaten i ett särskilt fack, sedan kör man igång. Gånghastigheten med apparaten ska motsvara ungefär hastigheten som bollen har när man puttar. Sedan får man fram ett resultat som kan jämföras med de värden som är framtagna via statistik från framför allt USA.

Första gången jag såg något liknande var tillsammans med min kollega Göran Hansson i samband med att vi fick ett unikt tillfälle att jobba på S:t Andrews under British Open 2010. Den vi har bär man med sig i en liten attachéväska, den de använde i England var man tvungen att transportera i en stor sportbag…utvecklingen går således framåt, vilket är skönt!

Tveka inte att kontakta din lokala bankonsulent om du vill att vi ska komma ut och mäta jämnheten av bollrullet på dina greener.