Första SM-guldet till AIK:s herrar – tredje raka för Hills damlag

AIK Golfklubb från Solna och Hills Golfklubb från Mölndal utanför Göteborg är 2018 års svenska mästare för klubblag. Det står klart när sista dagen av Lag-SM, avgjordes på Barsebäck GCC under lördagen. På herrsidan tog Vasatorp silver och Landeryd brons. Silvret på damsidan gick till Ringenäs, före bronsmedaljörerna AIK som därmed tog medalj på både herr- och damsidan i år.

Lag-SM är högsta divisionen i SM för klubblag, och kan liknas vid ”allsvenskan i golf” och spelades 18–21 juli på Barsebäck GCC. På herrsidan blev det något av matchspel mellan regerande mästarna Vasatorps GK och AIK GK under sista dagens spel. De delade ledningen när dagen började, tio slag före trean Karlstad. Därefter växlade ledningen fram och tillbaka mellan stockholmarna och skåningarna.

När krutröken väl lagt sig på eftermiddagen stod AIK för första gången högst upp på pallen i Lag-SM på 1 117 slag (-35), fyra slag före Vasatorp på 1 121 (-31). 2016 års mästare Landeryd tog bronset med 1 126 slag (-26).

Mikael Lindberg blev något av matchhjälte för gnagarna då han gick på 70 lag (-3) på den tuffa Masters-banan i en allt mer tilltagande vind.

– Jag är nöjd med ronden. Jag försökte spela ett ganska enkelt spel och placera bollen mitt på green, säger Mikael Lindberg, AIK:are sedan barnsben.

– Vi gjorde färre misstag än motståndarna, och det var det som avgjorde i dag. Detta är vår femte medalj på sju år och vi är mycket nöjda med att det blev guld den här gången.

AIK Golfklubb bildades 2004. Laget gick upp i högsta serien, Lag-SM, 2011. SM är viktigt för oss, så att vinna SM Klubblag är stort, riktigt stort, säger Karsten Landin, kapten för AIK.

För AIK GK spelade Mikael Lindberg, Jacob Glennemo, Viktor Forslund, Simon Forsström, Jesper Kennegård,

Fullständig leaderboard lag-SM herrar
 

Tredje raka för Hills damlag

Hills damer anlände till Barsebäck som regerande mästare de senaste två åren och lyckades ta tredje raka SM-guldet. Precis som 2016 och 2017 var det jämnt inför sista dagen då de delade ledningen med halländska Ringenäs, som pressade göteborgskorna in till slutet.

Att rutin är viktigt när det närmar sig avgörande visade Linda Wessberg, med meriter från Europatouren, USA-touren och Solheim Cup, som gick runt Donald Steel Course på 68 slag, tre under par. Även landslagsspelarna Beatrice Wallin och Andrea Grimberg Lignell gick under par, och det orkade Ringenäs inte stå emot. Hills hålade till sist ut för 1 145 slag (-7), åtta bättre än tvåan Ringenäs på 1 153 slag (+1).

– Vi vinner därför att vi har väldens bästa tjejer som står upp för varandra och uppträder som ett lag. Tjejerna är helt enkelt grymma, säger Daniel Grestam, överordnad kapten för Hills damer.

– Vi har varit i det här läget inför sista dagen förut, så det är inget nytt för oss. I dag visade vi att vi är bäst när det gäller, säger Linda Wessberg.

I Hills GK:s guldlag spelade Linda Wessberg, Beatrice Wallin, Amanda Linnér, Sofie Bringner, Andrea Grimberg Lignell, Ester Fägersten.

Trea slutade AIK Golfklubb, nykomlingar i Lag-SM för damer. Solna-damerna slutade på 1 155 slag (+3) och var faktiskt uppe som delad tvåa ett tag, men Ringenäs rutin tog till sist ut sin rätt.

Fullständig leaderboard Lag-SM damer
 

Upp- och nedflyttning till 2019

Det var nionde året i rad Lag-SM arrangerades på Barsebäck GCC, dit tävlingen återkommer även nästa år.

Samtidigt har det också spelats SM Klubblag i division 1 och 2 på olika platser i landet, och kampen om upp- och nedflyttningsplatserna har varit hård.

Nedflyttade till division 1 från herrarnas Lag-SM blev följande fem:
Chalmers GK, Landskrona GK, Kårsta GK, Öijared GK och Stockholms GK

Nedflyttade till damernas division 1 från Lag-SM blev följande fyra:
Jönköpings GK, Halmstad GK, Barsebäck GK och Bro-Bålsta GK

Uppflyttade från herrarnas division 1 till Lag-SM blev följande fem:
Eslövs GK, Onsjö GK, Kalmar GK, Bro-Bålsta GK och Högbo GK

Uppflyttade från damernas division 1 till Lag-SM blev följande fyra:
Göteborgs GK, Kristianstads GK i Åhus, Landeryds GK och Lidingö GK

Fullständiga leaderboards div 1 och 2


Högupplösta bilder

Bilder och videointervjuer från Lag-SM kan laddas ned här och kan användas fritt av media, golfklubbar och spelare. Ange Foto: Svenska Golfförbundet.

Mer information om Lag-SM på golf.se/tavling/masterskap/sm-klubblag

Vid frågor, kontakta Thomas Björn, presschef:
Mobil 0702-30 24 84 eller e-post thomas@idrottenskraft.se