Delseger för golfen i friskvårdsfrågan

Högsta Förvaltningsdomstolen har fastställt Skatterättsnämndens förhandsbesked och därmed sagt ja till att enklare form av golf, på driving range och pay & play-banor, är berättigat till friskvårdsavdrag. 

Domen är ett historiskt beslut och innebär en delseger och ett erkännande i en väldigt lång kamp för att inkludera golf i friskvårdsbidraget.

Så kom det då, beskedet som Golfsverige jublar över. Fredag 12 januari fastställde Högsta Förvaltningsdomstolen (HFD) förhandsbeskedet från Skatterättsnämnden och har därmed sagt ja till att enklare form av golf ska vara berättigat till friskvårdsavdrag.

– Domen är ett historiskt beslut och innebär en delseger och ett erkännande i en väldigt lång kamp för att inkludera golf i friskvårdsbidraget, säger Gunnar Håkansson, generalsekreterare på Svenska Golfförbundet. Golf bidrar till folkhälsan och passar människor i alla åldrar som vill ägna sig åt en social och lågintensiv idrott i fantastisk miljö. På sikt hoppas vi att beslutet ska leda till att ännu fler tar chansen att prova på vår idrott.

Läs den historiska domen från HFD
 

Gäller endast enklare former av golfspel 

I domen påpekas tydligt att det är träning på driving range samt spel på enklare banor som varken kräver hög kunskap eller medlemskap som blir avdragsgillt. Det innebär golfspel på pay & play-bana och att träna golfslag på driving range, exempelvis med säsongskort som då kan betalas av arbetsgivaren med max 4 000 kr per år som en skattefri friskvårdsförmån.

Det gäller alltså inte all golf överallt och när som helst. Det positiva beskedet betyder inte att det är fritt fram för arbetsgivare att betala för medlemskap i golfklubbar eller greenfeeavgifter på banor där det krävs medlemskap i den eller annan klubb.

– SGF kommer att fortsätta jobba och lobba för att all golf ska bli avdragsgill som friskvårdsförmån, säger Gunnar Håkansson. Bland annat i projektet Golfnyttan i samhället, där vi uppvaktar politiker i friskvårdsfrågor och andra frågor där vi känner att golfen har mycket att bidra med, som miljö och besöksnäring. 
 

Nästa steg – dialog med Skatteverket 

Skatteverket ska nu utforma regler för vad som kommer att gälla och från när. Svenska Golfförbundet (SGF) kommer att ha en dialog med Skatteverket kring detta, för att sedan ta fram tydliga riktlinjer för både golfklubbar och golfspelare.

SGF kommer också att informera Golfsverige om beslutet och vad det innebär under de verksamhetsseminarier på 22 orter i Sverige som startar i Skövde tisdag 16 januari och avslutas i Visby 20  mars. 
 

Andra gången gillt i HFD

I juli 2017 kom beskedet från Skatterättsnämnden att de för andra året i rad sagt ja till att enklare form av golf ska räknas som skattefri friskvårdsförmån. För andra året i rad överklagade Skatteverket till Högsta Förvaltningsdomstolen. Läs mer

Skillnaden den här gången var alltså att HFD fastställde nämndens förhandsbesked efter att frågeställningen uppdaterats med tydliga exempel från Golfsverige, jämfört med ursprungsansökan 2016 som inte ansågs tillräckligt konkret och därför avvisades. Läs mer
 

För mer information, kontakta:

Gunnar Håkansson
Generalsekreterare, Svenska Golfförbundet
gunnar.hakansson@golf.se
08-622 15 25

Bo Bengtsson
Biträdande generalsekreterare, Svenska Golfförbundet
bo.bengtsson@golf.se
08-622 15 59

Roger Andersson
Chef Marknad & Kommunikation, Svenska Golfförbundet
roger.andersson@golf.se
08-622 15 79