Henrik Stenson stöttar svensk handigolf

Tack vare Henrik Stensons seger i The Open 2016 får handigolfen i Sverige ett extra tillskott till verksamheten. Med segern följer ett bidrag på 150 000 kronor tre år i rad från The Open-arrangören Royal & Ancient.

Bilden: Henrik Stenson under en träningsdag med handigolfare på PGA Sweden National 2014. Foto: Göran Söderqvist

Henrik Stenson fick både en personlig vinnarcheck och en extra bonus på 150 000 kronor per år under tre års tid för majortriumfen på Royal Troon.

– Genom min British Open-seger ville R&A vara med och stötta ett projekt för handigolf i Sverige. Vi kommer att ha ett träningsläger och sedan kunna köpa vissa hjälpmedel för att ge till någon eller några klubbar för att fler ska komma ut och spela golf, säger Stenson.

Den svenska världssexan är ambassadör för handigolf i Sverige sedan 2014 och har tidigare delat ut stipendium till Årets handigolfare och skänkt specialbilar till klubbarnas handigolfverksamhet via stiftelsen Henrik Stenson Foundation. Stipendiet utökas under 2017 till två kategorier, utveckling och prestation, och delas ut under Nordea Masters i juni.

Golfklubbarna har nu chansen att söka bidrag från stiftelsen för transport- och hjälpmedel som gör det enklare för spelare med funktionsnedsättning att spela och komma ut på banan.

Premiär för Henrik Stenson Handicamp 

Den 6–8 juli är det premiär för träningslägret Henrik Stenson Handicamp på Barsebäck Golf & Country Club där tolv utvalda handigolfare får chansen att träna med och träffa världsstjärnan.

– Jag blev ambassadör för handigolfen för jag tycker det är fantastiskt kul att se människor följa sina drömmar oavsett förutsättningar, och det lyser verkligen i ögonen på handigolfare när de får träna och tävla. Jag måste vara på tårna när vi har närspelstävling, annars får jag stryk. De är otroligt talangfulla och imponerar väldigt mycket, säger Stenson.

I anslutning till handigolflägret får en ny juniortävling premiär den 8–9 juli. Bakom Stenson Sunesson Junior Challenge står Henrik Stenson tillsammans med hans tidigare caddie Fanny Sunesson samt Svenska Golfförbundet. Delar av fredagens schema är gemensamt för deltagarna på handigolflägret och juniortävlingen för att ge spelarna chansen att mötas och inspireras av varandra.

Upplägget med en handicamp, där Svenska Golfförbundet också är med och arrangerar, och hjälpmedelsbidraget till klubbarna fortsätter 2018 och 2019 med hjälp av pengarna från Royal & Ancient. Organisationen stöttar golf världen runt med över 50 miljoner kronor per år.

Se film med Stenson
Henrik Stenson om sitt arbete som ambassadör för handigolf.

Mer om Svenska Golfförbundets handigolfverksamhet

Kontakt: Helena Brobeck, ansvarig handigolf på Svenska Golfförbundet
tel: 08-622 15 07, e-post: helena.brobeck@golf.se

Mer om R&A:s stöd till golf

Mer om juniortävlingen Stenson Sunesson Junior Challenge