Två golfprofiler prisades på sportgala för jämställdhet

Under en gala på internationella kvinnodagen uppmärksammades Annika Sörenstam och Annica Lundström för sitt engagemang för flickor och kvinnor inom golf.

Utnämningen av Annica Lundström är ett fint erkännande för förbundets jämställdhetsarbete Vision 50/50.

Nya organisationen Swedish Alliance for Women in Sport (SAFWIS) lanserades genom en sportgala på Handelshögskolan i Stockholm den 8 mars. Där presenterades femtio kvinnliga förebilder som arbetat för jämställdhet inom svensk idrott, genom sitt yrke eller genom ideellt arbete.

Två av namnen på listan är Annica Lundström, förändringsledare för Svenska Golfförbundets jämställdhetsarbete Vision 50/50 samt Annika Sörenstam, världens genom tiderna bästa spelare och årets Solheim Cup-kapten. (Hela listan längst ned.)

SAFWIS motivering: "Annica Lundström är klubbchef i Örebro och leder golfens största jämställdhetssatsning någonsin: Vision 50/50. Annica bereder väg för en större bredd inom golfen och tar itu med frågor som många räds att ta tag i."

– Det är en stor ära att uppmärksammas bland alla dessa inspirerande idrottsförebilder. Jag ser det som ett bevis på att det lönar sig att arbeta målmedvetet och långsiktigt. Inom idrotten pratar vi ofta om laget före jaget och jag vill därför tacka alla som är med mig på den här förändringsresan – teamet på Svenska Golfförbundet och de åtta golfklubbar som varit testpiloter för arbetet med Vision 50/50. De har bidragit till att vi nu står inför lanseringen av en utbildningsplattform som ska leda till en mer jämställd och inkluderande golfmiljö, säger Annica Lundström, som också arbetar som klubbchef på Örebro City Golf & Country Club.

SAFWIS motivering: "Annika Sörenstam räknas som en av världens främsta golfspelare. Hennes CV innehåller en lång rad tunga meriter både från golfbanan och från företagsvärlden där hon skapat ett eget varumärke och ägnat sig åt välgörenhet. Hennes stiftelse bidrar till att förbättra barns hälsa och har visionen att barn ska få en mer aktiv livsstil."

– Jag är hedrad över att ses som en förebild för jämställdhet inom svensk idrott. Genom ANNIKA Foundations sex globala tävlingar ger jag yngre tjejer möjlighet att tävla mot de bästa spelarna från hela världen. Idrott är så viktigt för unga flickor och deras utveckling i livet. Hårt arbete, självförtroende och att vara en bra lagkamrat är extremt viktiga egenskaper. Studier har visat att över 90 procent av kvinnor i ledande positioner håller på med sport. Det är inte en tillfällighet, säger Annika Sörenstam.

 

– Det är fantastiskt glädjande med två golfprofiler på listan över kvinnliga idrottsförebilder, som är ett bra initiativ för att lyfta den viktiga frågan om jämställdhet inom idrotten, säger Gunnar Håkansson, generalsekreterare på Svenska Golfförbundet. Utnämningen av Annica Lundström är ett fint erkännande för förbundets jämställdhetsarbete där vi långsiktigt arbetar för att få fler tjejer och kvinnor att ha roligt med golfen. Annika Sörenstam är en stor förebild för unga svenska golftalanger och ger tillbaka genom sitt engagemang med tävlingarna ANNIKA Invitational och ANNIKA Cup.


Under sportgalan hölls också tal av Gabriel Wikström, folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister, Sofia B Karlsson, jämställdhetskonsult inom idrott, Björn Eriksson, ordförande för Riksidrottsförbundet och Brianna Newland, forskare vid University of Delaware i USA.


Läs mer om Vision 50/50 på golf.se och på Twitter. Mer om Annika Sörenstams juniortävlingar i Sverige på ANNIKA Invitational och ANNIKA Cup.


Kontakt:
Annica Lundström, förändringsledare Vision 50/50 på Svenska Golfförbundet
Tel: 076-107 18 18, e-post: annica.lundstrom@golf.se

Gunnar Håkansson, generalsekreterare på Svenska Golfförbundet
Tel: 08-622 15 25, e-post: gunnar.hakansson@golf.se


Fakta om SAFWIS: Swedish Alliance for Women in Sport (SAFWIS) är en nystartad plattform som arbetar för ökad jämställdhet inom svensk idrott. Initiativtagarna är Cruyff Institute, Elitfotboll Dam, Girls in Sport, Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) och Handelshögskolan i Stockholm. Mer information på www.safwis.se.


Hela listan i bokstavsordning:

Farhiya Abdi, basket
Therese Alshammar, simning
Bettan Andersson, boxning
Elisabeth Anderton, fotboll
Cecilia Andrén Nyström, fotboll
Anna Anonym, alla sporter
Anna Barthold, basket
Malin Baryard-Johnsson, ridning
Sofia Bohlin, fotboll
Helena Carlsson, ridning
Linnéa Claesson, handboll
Marika Domanski Lyfors, fotboll
Åsa Edlund Jönsson, journalist alla sporter
Lisa Edwinsson, journalist alla sporter
Matilda Ekholm, bordtennis
Johanna Frändén, journalist
Isabelle Gulldén, handboll
Erika Holst, ishockey
Åsa Jernmo, basket
Caroline Jönsson, fotboll
Eva Karlsson, Houdini
Carolina Klüft, friidrott
Magdalena Kowalczyk, budo
Kristina Landgren Carestam, innebandy
Sofia Larsson, skridsko
Hanne Liljeholm, boxning
Hedvig Lindahl, fotboll
Gunilla Lindberg, alla sporter
Annica Lundström, Golf
Azukaego Nnamaka, RF/SISU
Anette Norberg, curling
Eva Olofsson, Akademi
Maja Reichard, simning/para
Helene Ripa, skidåkning/para
Jenny Rissveds, cykel
Jamina Roberts, handboll
Ewy Rosqvist-von Korff, motorsport
Maria Rydqvist, skidåkning
Danijela Rundqvist, ishockey
Margaret Sikkens Ahlquist, gymnastik
Caroline Strömberg, freeride skiing
Pia Sundhage, fotboll
Lena Sundqvist, journalist
Jenny Svender, RF
Annika Sörenstam, golf
Tina Thörner, motorsport
Karin Wahlén, fotboll
Lena Wallin-Kantzy, basket
Jennifer Wegerup, fotboll
Nina Wennerström, agent