Rekordmånga svenskar i Junior Ryder Cup

Det blir ett starkt svenskt inslag i Junior Ryder Cup på Interlachen Country Club i USA i september. Beatrice Wallin, Hills GK, Marcus Svensson, Halmstad GK, Julia Engström, Ringenäs GK och Frida Kinhult, Skaftö GK, är fyra av tolv spelare i det europeiska laget.

I juniorernas Ryder Cup ingår sex flickor och sex pojkar i varje lag, varav hälften kvalar in efter en rankinglista och hälften är kaptensval. När Europalaget presenterades stod det klart att Sverige fick med tre flickspelare till Interlachen i Minnesota, halva flicklaget. Julia Engström toppade rankinglistan och de två övriga svenskorna var val av kaptenen Maitena Alsuguren.

– Riktigt häftigt att Sverige får med tre tjejer. Det är ett speciellt gäng som är på gång och tar steg efter steg framåt. De stöttar och utmanar varandra till stordåd. Vi har under året jobbat med en värdegrund som vi kallar Vi mot världen, vilket i korthet innebär att alla tillsammans ska hjälpa varandra framåt och inse att alla tjänar på att någon annan tar sig till nästa nivå, säger assisterande coachen Fredrik Wetterstrand.

I juni vann 15-åriga Julia Engström prestigefulla Ladies’ British Open Amateur Championship och fick både extra rankingpoäng plus inbjudningar till att spela tre proffsmajors i år. Hon kom också trea i British Girls. Det gjorde att svenskan överlägset toppade Europas rankinglista till Junior Ryder Cup och tidigt kunde ställa in sig på tävlingen i USA.

– Alla tjejer har en förmåga att göra mycket birdies och skjuta låga scorer. Julia Engström har ett stort spel från tee till green och har under året förbättrat närspel och puttning, inte minst genom att hon fick chansen att spela US Open och British Open, säger flicklandslagets coach Malin Thorberg.

Beatrice Wallin var med i laget som tog EM-silver i juli och följde upp det en månad senare med en seger i Annika Sörenstams internationella tävling ANNIKA Invitational Europe i Sverige. Wallin hade redan fått en biljett till VM när hon fick besked om att hon var ett av kaptensvalen till Junior Ryder Cup.

– Beatrice Wallin är sannolikt Europas bästa puttare. Under året har hon jobbat hårt med det långa spelet och det har gett resultat. Bland annat seger i ANNIKA Invitational och flera riktigt låga scorer på olika tävlingar. Väldigt kul att ledningen för Junior Ryder Cup insett värdet av att ha en sådan lagspelare med i laget, säger coachen Malin Thorberg.

Ytterligare ett kaptensval gick till Frida Kinhult, som också hon var med i Sveriges silverlag i EM och slutade tia i ANNIKA Invitational Europe.

– Frida Kinhult är en stor trygghet i ett lag. En spelare man aldrig behöver oroa sig för och som även andra spelare finner sin trygghet i. Under året har hon utvecklat sin puttning och har åtta tävlingsrundor under par. En proffsig fighter som aldrig ger upp, kommenterar Malin Thorberg.

Marcus Svensson var med i det svenska EM-laget pojkar som slutade femma i juli och blev även bäste svensk med en delad sjätteplats på individuella herr-EM i Estland i augusti. Han fick nu ersätta rankingvinnaren Max Schmitt, Tyskland, som hade sin plats klar men som istället ska spela VM.

– Marcus är precis den typ av spelare man som coach vill ha i ett Ryder Cup-lag. Golfmässigt utan några svagheter och en riktigt bra puttare. En spelare som älskar att spela stora tävlingar och hatar att förlora lika mycket som han älskar att vinna. Han har bevisat sig i de stora matchspelstävlingar han hittills har spelat med framgångar både i lag-EM och individuellt som British Boys-mästare. Han tillför sitt lag mycket energi, kämpaglöd och är en positiv drivkraft för de runt omkring, säger pojklandslagets coach Carl Magnusson. 

De båda kaptensvalen på flicksidan i Junior Ryder Cup ställde till med vissa svenska uttagningsproblem inför flick-VM eftersom de båda stortävlingarna går samtidigt. Junior Ryder Cup spelas 26–27 september i USA, och flickornas Lag-VM 27–30 september i Kanada. Både Beatrice Wallin och Frida Kinhult var redan klara för VM men fick välja vilken tävling de ville spela. De valde Junior Ryder Cup som spelas vartannat år mot VM som går varje år. Att få tävla i USA ger värdefull erfarenhet inför framtiden då många spelare fortsätter sin golfkarriär där på college. Dessutom får nu sex svenska flickspelare och inte bara tre internationell rutin på hög nivå.

Efter Junior Ryder Cup får spelarna stanna kvar i USA och titta på herrarnas Ryder Cup som avgörs 30 september – 2 oktober på Hazeltine GC.

Mer info om Junior Ryder Cup här.

Mer information och kontakt med spelare, kontakta coachen för flicklandslaget, Malin Thorberg, malin.thorberg@golf.se eller tel: 076-026 09 14.

Mer information och kontakt med spelare, kontakta coachen för pojklandslaget, Carl Magnusson, carl.magnusson@golf.se eller tel: 073-320 45 55.

Bilder får användas fritt och gratis, ange fotograf Göran Söderqvist.