Dubbla svenska silver i Lag-EM i sommar

Fyra Europamästerskap i lag avgjordes samtidigt under fyra tävlingsintensiva dagar i juli. Resultatet blev två blågula silvermedaljer. Flicklandslaget tog sina på Oslo Golfklubb och herrlandslaget på Golf de Chantilly i Frankrike.

De svenska amatörlandslagen har en hektisk tävlingssommar med flera stora mästerskap på agendan. Den 5–9 juli var fyra lag, herrar, damer, flickor och pojkar, ute på medaljjakt samtidigt.

I flickornas Lag-EM blev det tufft om medaljfördelningen mellan Sverige och Italien ända in på sista hålen i det avslutande singelspelet. Italienskorna kunde till slut kliva upp överst på pallen efter att ha grundat med seger i foursome-matcherna på förmiddagen. Sverige fick ta hand om den näst bästa pallplatsen.

– Att få ta en silvermedalj med det här gänget känns fantastiskt. Sara Kjellker blev inkallad sent i laget då Julia Engström drog på större uppdrag. Det är fantastiskt att se hur alla sporrar varandra och vilken spets och bredd vi har i de här åldrarna, säger assisterande coachen Fredrik Wetterstrand.

Även i herrarnas EM tog sig Sverige till final och mötte titelförsvararna från Skottland. Foursomematcherna slutade 1-1 men efter tuffa singelmatcher på eftermiddagen avgjorde en lång skotsk birdieputt på 18:e i en av matcherna, och stängde därmed mästerskapet.

I damernas Lag-EM slutade svenskorna femma på isländska Oddur GC efter förlust i kvarten, men tack vare två segrar i placeringsmatcherna. Samma spelväg tog pojklaget och kunde notera sin femteplats på Diamond CC i Österrike.

Silverlaget flickor:
(bildordning övre raden):
Sara Kjellker, Ljunghusens Golfklubb
Linn Grant, Rya Golfklubb
Beatrice Wallin, Hills Golfklubb
Amanda Linnér, Hills Golfklubb
Maja Stark, Abbekås Golfklubb
Frida Kinhult, Skaftö Golfklubb
Assisterande coach: Fredrik Wetterstrand, Coach: Malin Thorberg
(Foto: Benjamin A. Ward)

Silverlaget herrar:
Robin Peterson, Vasatorps Golfklubb
Hannes Rönneblad, Kungsbacka Golfklubb
Fredrik Niléhn, Delsjö Golfklubb
Oskar Bergqvist, Saltsjöbadens Golfklubb
Adam Blommé, Bro-Bålsta Golfklubb
Martin Eriksson, Kårsta Golfklubb
Coach: Jonnie Eriksson, assisterande coach: Ola Lindgren

Resultaten här.

Lag och datum.