Supercamp ska locka ungdomar

En nationell supercamp förra året har växt till fem regionala i höst. Det ger 200 yngre juniorer chansen att delta i Svenska Golfförbundets nya regionläger.

En nationell supercamp förra året har växt till fem regionala i höst. Det ger 200 yngre juniorer chansen att delta i Svenska Golfförbundets nya regionläger.

Fem platser får besök av en massa golfjuniorer i höst. Den 23 oktober är det premiär för Super camp Region i både Helsingborg och Borås. Då får ungdomar mellan 13 och 15 år som tävlar på hög nivå i Skandia Tour Elit, Riks och Regional, eller deltar i Junior Masters Invitational-tävlingar (JMI), lära sig mer om hur de kan träna på bästa sätt i vinter.

Helgen därpå fortsätter campen till Linköping och Uppsala, för att sedan avslutas i Umeå sista helgen i november.

Den stora fördelen med det utökade programmet är att så många fler juniorer kan träffas och utveckla sin golf, från tidigare 120 till 200 juniorer i år.

– Vi utgår alltid ifrån att spelarna är i centrum och vi vill helt enkelt komma närmare spelarnas hemmiljöer. Kortare avstånd hoppas vi leder till att dessa läger ska bli en samlingspunkt för såväl spelare som tränare och ledare. Vi vill att tränare och ledare från klubb, distrikt och region träffas och diskuterar. Syftet är ju att inspirera och utbyta kunskaper om vinterträning i golf, säger Peter Östlund, ansvarig för läger- och distriktsverksamhet i Svenska Golfförbundet.

Lägret vill lära spelarna att ta ansvar för sin golfkarriär och förstå vad en satsning innebär. På programmet står inte bara golfträning utan även ämnen som fys, mental träning, teori, kost och återhämtning. Eleverna får också information om golfgymnasier och landslagsverksamheten och får testa övningar som landslagen använder.

– När vi delar upp lägren regionvis får vi en naturlig koppling till våra NIU-golfgymnasier, den nationella idrottsutbildningen, som finns i respektive region. Det är många spelare som väljer att kombinera studier och golf på gymnasienivå. Vi tror att dessa läger kan ge spelarna en försmak av vilken sorts träning de behöver för att utvecklas under tonårstiden, säger Östlund.

Tränarna under lägren varierar och kommer både från den nationella idrottsutbildningen (NIU) och riksidrottsgymnasierna (RIG).

– Men det är också tränare som ingår i vårt utbildarteam för våra ungdomsledarutbildningar. Vi har landslagscoacher på plats samt expertis inom fysiologi, även de kopplade till vår landslagsverksamhet. Vårt mål är att få spelarna att inspireras inför vinterträningen. Då blir det naturligt att använda de tränare som arbetar med detta dagligen, säger Peter Östlund.