Fakta ger facit – glöm inte den viktiga utvärderingen
Golfsäsongen börjar närma sig sitt slut, vilket samtidigt innebär att nästa säsong står för dörren. Det är hög tid för de flesta spelare att göra sin stora utvärdering av säsongen. Naturligtvis görs utvärderingar hela tiden, efter varje rond går ju funderingarna på vad man kunde ha gjort bättre eller annorlunda. För många kanske det till och med sker efter varje slag ute på banan.
Golfsäsongen börjar närma sig sitt slut, vilket samtidigt innebär att nästa säsong står för dörren. Det är hög tid för de flesta spelare att göra sin stora utvärdering av säsongen. Naturligtvis görs utvärderingar hela tiden, efter varje rond går ju funderingarna på vad man kunde ha gjort bättre eller annorlunda. För många kanske det till och med sker efter varje slag ute på banan.
Min tanke är att det behöver finnas en bra balans mellan den långsiktiga och den kortsiktiga planen. Det är oerhört lätt att fastna i den kortsiktiga loopen där det gäller att lösa problemet inför nästa slag eller nästa rond. Hamnar en spelare för mycket i det spåret betyder det att den hela tiden ligger ett steg efter. Jag har sett åtskilliga spelare som i sin hets att fixa ett okej resultat NU, målar in sig i ett hörn tekniskt sett, vilket i sin tur gör att det tar ännu längre tid att få till en långsiktig och förhoppningsvis hållbar förändring.
Det är en nyckelkunskap att klara av att följa en långsiktig plan, eftersom vi vet att förändring av beteenden och mönster tar tid samtidigt som spelaren behöver ha en känsla för att kunna slipa på kortsiktiga detaljer under tävlingsveckor.
Mitt råd är att göra den långsiktiga planen ordentligt tydlig, gärna nedskriven, filmad om det är möjligt att åstadkomma. Detta för att göra den tekniska målbilden så tydlig som möjligt eftersom allt hänger ihop, och det är bra om teknik, fysik, mentalt, socialt och strategiskt är med i planen. Jag ser hellre en enkel, tydlig och möjlig plan än en alltför detaljerad och överambitiös plan som spelaren riskerar att inte vara i närheten av att klara att genomföra.
För att göra det lättare att följa den långsiktiga planen är det smart med några hållplatser på vägen, några tester. Det kan vara att kolla maxspeed med drivern, olika fysiska nyckeltal, träningsmängd, träningsfördelning samt att kolla så kallade skills genom att se om du kan klara av olika typer av slag och utmaningar.
Ett exempel på detta är när landets båda riksidrottsgymnasier för golf i Helsingborg och Uppsala har testveckor under hösten. Då genomförs ett koppel av tester bestående bland annat av rörelseanalys och koll av rörelsekedja med hjälp av 3D-teknik. Putteknik kollas med SAM-Puttlab, golfteknik med Swingcatalysts balansplatta och Trackman, och så genomförs ett antal fysiska tester.
Dessa ger en bra nulägesanalys och möjlighet att basera planen på fakta. För att kolla av om jobbet ger effekt och går åt rätt håll är liknande tester inbokade under våren, mindre avstämningar sker även under vintern. Under säsongen görs även återkommande golftester för att se om spelarna är på väg åt rätt håll. Vi behöver helt enkelt fler avstämningar än bara scoren.
En viktig ingrediens är överföringen mellan träning och tävling, alltså när klarar spelare av att genomföra det den tränat på under olika former av skarpt läge och hur tränar spelaren på att göra det? Det är enligt min mening extremt viktigt att ha med detta i sin träning då all träning och eventuell förändring i grunden görs för att förbättra scoren eller för att hålla sig skadefri.
Några exempel på frågor att reda ut efter säsongen:
Hur mycket tid lade jag ner? På vad lade jag tiden? Hur var kvalitén under den tiden jag lade ner? Vad är mina svaga punkter (till exempel ballstriking, beslutsfattning, mentalt, puttning, närspel)? Finns det något mönster i mina scorer? Hur såg de olika delarna av säsongen ut resultatmässigt respektive träningsmässigt? Hur levererade jag på mina viktiga tävlingar? Hur såg min fysiska status ut under säsongen? Hur påverkade min fysiska status mitt spel? Hur ofta har jag träffat de som är i mitt nätverk och hur har det funkat? Hur har jag reagerat om resultaten gått emot mig? Hur har jag mått om det inte gått som jag vill?
Självklart finns det massor av variationer på frågeställningar och självklart har jag missat massor av relevanta frågor. Många gånger har ni och de som är nära er en ganska bra uppfattning om vad som behöver göras, framförallt om det sker mindre utvärderingar under säsongen.
Men när svaren på dessa frågor finns är det väldigt mycket enklare att bestämma hur planen och vilka prioritetsområden som ska finnas inför nästa år och om det behöver göras några förändringar i nätverket?
Text: Jonnie Eriksson, coach herrlandslaget Foto: Göran Söderqvist