Toppgolf i Stockholms skärgård

66 kvinnliga proffsspelare från 13 nationer har sökt sig till Stockholms skärgård för att 28-30 juli spela den femte upplagan av Smådalarö Gård Ladies Open. Prissumman är hela 300 000 kronor, den största på damernas SAS Masters Tour 2009.

66 kvinnliga proffsspelare från 13 nationer har sökt sig till Stockholms skärgård för att 28-30 juli spela den femte upplagan av Smådalarö Gård Ladies Open. Prissumman är hela 300000 kronor, den största på damernas SAS Masters Tour 2009.

Det fanns många skeptiker när det 2005 meddelades att det skulle spelas tourgolf - modifierad poängbogey, dessutom - på en liten niohålsbana i Stockholms södra skärgård. Men arrangörerna hade tagit till sig det lyckade konceptet från St. Ibb (herrtouren) och i dag är Smådalarö Gård Open en tävling som proffstjejerna med förtjusning återvänder till.

Detta framgår inte minst av årets startlista. Alla de 19 bästa på SAS Masters Tour-rankingen, med den sydafrikanska ledarinnan Tandi Cuningham i spetsen, är anmälda och av de 66 deltagarna är 20 internationella gäster.

I startfältet finns inte mindre än tre Ladies European Tour-vinnare. Det är Cecilia Ekelundh, Sölvesborg (som har tre segrar), Åsa Gottmo, Timrå, och dessutom Marlene Hedblom, som egentligen slutat med tävlingsgolf men som ogärna missar Smådalarö Gård. "Madde" är numera pro på Arlandastad men gör den här veckan en tillfällig och uppskattad comeback på touren.

Titelförsvarare är Johanna Lundberg från Botkyrka, som i fjol svarade för en mästerlig avslutningsrond och vann en klar seger. Johanna har i år kortet till Europatouren men finns med för att försöka upprepa fjolårstriumfen.

Med 300000 kronor i potten är Smådalarö Gård Ladies Open, tillsammans med Dalslands Resort Ladies Open och Felix Finnish Ladies Open, den mest penningstinna på årets damtour.

Men det är inte bara pengarna som lockar tjejerna. Den för touren unika och inbjudande miljön har stor dragningskraft. Många av spelarna tar med sig familjen och väljer att kombinera tävlingen med en minisemester i skärgården.

Smådalarö Gård Open, som är den sjätte i ordningen på damernas SAS Masters Tour 2009, är den enda tävlingen på året där tjejerna räknar poäng i stället för slag. I denna modifierade poängbogey utdelas fem poäng för eagle och två för birdie medan par ger noll. En bogey kostar en minuspoäng medan det blir två minus för dubbelbogey eller sämre. Skulle någon lyckas få i en albatross ger det hela åtta pinnar.

Tävlingen spelas över 54 hål tisdag-torsdag.

Pressansvarig för tävlingen:
Eric Waxin
eric.waxin@smadalarogard.se
0708-193500

Allmänna frågor om SAS Masters Tour hänvisas till:
Louise Permelin
VD Svenska Golftourerna
louise.permelin@sgt.golf.se
08-622 15 64